Minister wil Energiebedrijven Suriname doorlichten

8

PARAMARIBO, 24 aug – Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen wil goed overzicht van wat er reilt en zeilt bij Energiebedrijven Suriname, EBS. Dit meldt de Times of Suriname. Het nationaal energiebedrijf moet transparant worden.

Dat het dat niet is, werd de afgelopen weken weer eens glashelder. Het rapport van de Centrale Landsaccountantsdienst heeft vragen blootgelegd over de uitgaven. Dodson wil daarom het bedrijf doorlichten om meer zicht te krijgen op het administratief en financieel verkeer. Hij wil nog geen oordeel vellen over de kwaliteit van leiding geven. Daar is het rapport klaarblijkelijk niet voldoende voor. Wel is het tijd voor overzicht.

De verwachting is dat dan meer duidelijkheid komt. Dodson denkt dat er dan geen ruimte meer zal bestaan voor scheve ontwikkelingen. EBS behoort tot het groepje publieke bedrijven die haast ongenaakbaar zijn gebleken. In het parlement is vaker om de boeken gevraagd van deze bedrijven. Maar volgens opeenvolgende regering mag dat wettelijk niet. EBS is niet het enge bedrijf waar het ruist van financiële wantoestanden.

8 REACTIES

 1. Prma idee minister. Maar dan wel het resultaat in alle openheid op tafel na het onderzoek. Als het onderzoek niet op tafel komt of het een rapport is dat de geit en de kool spaart weten we allemaal hoe de vlag er bij staat.

  Ik ben op recht benieuwd hoeveel er boven water gaat komen. Want de aangehaalde zaken staan niet op zichzelf.
  Om er even een paar te noemen:

  1) levering Noodstroom installaties 2 stuks voor ruim $ 9.000.000.
  2) in koop via een financieringsdeal waar bij de inkoop verdubbeld werd en allerlei bij komende onduidelijke kosten opgevoerd werden.
  3) Afkoopsom van de heer Vasseur.
  4) het benoemen van een Schoonzoon van Abrahams tot directeur terwijl hij beschuldigd is van het leegroven van het magazijn.
  5) De indirecte aankoop van MAN Generatoren via een agent tegen 2 maal de lijstprijs van MAN. Was zeker ook een voorschot regeling omdat het geld even ontbrak.
  6) De deal met Staatolie Power Company (ook betalen als er niet geleverd wordt)..

  Dit zijn de puntjes die de publiciteit reeds bereikt hebben. Antwoorden lijken op haar plaats.

  Het is namelijk in de hedendaagse markten ondenkbaar dat EBS elektriciteit produceert die gemiddeld $ 0,21 / KWh kost. Overal ter wereld zijn de opwekkingskosten < $ 0,11/KWh.
  Edoch als EBS voor al haar levering/ investeringen 2 maal te veel betaald wordt en alles moet financieren tegen 7,75% of meer wordt snel duidelijk waarom Elektriciteit in Suriname 2 maal duurder is dan elders ter wereld.

  Met een simpele Power Purchase Agreement (PPA) die middels goud export geborgd wordt kunnen DBMFO partijen in Suriname elektriciteit leveren voor $ 0,11 / KWh.
  Dan worden de tarief verhogingen een stuk minder en kan er gebouwd worden aan een doordachte energie strategie waarin het Brokopondo meer als buffer kan functioneren en daarmee optimaal kan gaan werken (als er geen zon is en de wind niet waait).

  de huidige planners worden door geldnood gedwongen zaken te doen met mensen die woekerrentes vragen.
  Als men direct bij bedrijven als Wartisal, Hitachi, MAN, Arreva renawables zaken doet op basis van een gegarandeerde Kilo Watt uurprijs zullen de kosten enorm dalen en kan er op basis van de Credit rating van bijvoorbeeld Deutsche entwicklungsgesselschaft gefinancierd worden geen 7,75% of meer maar pakweg 2%

  Helaas vervalt dan de mogelijkheid rare afspraken te maken.


  Maak melding

 2. Alle staatsbedrijven moeten op korte termijn worden doorgelicht op hun besteding van de schaarse financiële middelen en efficiency. En de mensen die niet mee willen werken moeten vriendelijk worden bedankt.


  Maak melding

 3. Ray en consorten ,ga de geschiedenis van de ebs na en wat goed geschoolden hebben gezegt en wat elke surinamer weet ,dat dit ebs reeds tientallen jaren door bandieten labarias worden geregeert.de vhp nps zijn even schuldig aan dit probleem en ik verzeker jullie dat er verandering in komt.uit eigen belang hebben deze vhp nps nooit gedurft de energie en water te verhogen omdat ze bang waren stemmen te verliezen .die financiele wantoestanden dateren bij de ebs sinds jaren ,die geboefte nogmaals is van jaren en gelukkig heb ik geloof in dat er een eind aan komt.duyker moet dan de laatste abanie en en ik hoop dat er nog meer koppen moeten gaan rollen ,er zijn nog meer prominente namen genoemd en geloof ,als mocht blijken dat er ndpers er bij betrokken zijn moet er recht komen .je kan niet zeggen vhp ,nps hebben het ook gedaan dus mag ook de ndper het doen ,zo werkt het niet.nogmaals mie mang ik hoop dat als het waar is wat het clad heeft geconstateerd deze duyker tot de laatste euro,srd,of dollar terg betaald en alles wat hij of zij bezaten verbeurt worden verklaart ,ik zet mijn handen niet in het vuur voor ndpers ,maar geloof heb ik in bouterse, laat dat duidelijk zijn .
  Bouterse meent het met ons land vergeleken met alles wat voor bouterse aan de macht was .ik geloof best dat er boeven en waardeloze adviseurs om bouterse heen zijn maar niemand gaat mij op andere gedachten brengen als het om bouterse gaat die zijn land wil dienen .ik hoop dat oprecht bouterse optreed zonder aanzien des persoon als het om corruptie gaat ,


  Maak melding

 4. DOE minister, je gaat te maken krijgen met mensen die even veel geld verdienen als eerste wereld managers terwijl ze zich gedragen als 3de wereld abanjies.
  Rekent U dus erop dat het geen makkelijke opruiming wordt.
  Maar in belang van het Surinaamse volk wordt U dus veel sterkte gewenst met deze doorlichting. Heb ook een aantal gasmaskers klaar liggen voor de vele stinkende geuren bij het uitvoeren van Uw taak.


  Maak melding

 5. @Pero

  Het is volgens de paarsen alweer de schuld van de boeven en waardeloze adviseurs rondom Bouterse.
  God Bouterse treft helemaal geen blaam, hij meent het met ons land.
  Ziedaar het resultaat, ondanks de vele waarschuwingen zitten we nu in de problemen.
  Volgens Bouterse, de rommel die wij gezamenlijk hebben veroorzaakt.
  Het lag niet aan de coach het waren alweer de spelers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.