IDB: Surinaamse economie te afhankelijk

18
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 20 aug – De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, schetst geen al te vrolijk beeld van de naaste toekomst. Suriname zal het met veel minder moeten doen. Boosdoener is de grote afhankelijkheid van buitenlandse markten.

In de olie-industrie wordt het sterk inbinden. Staatsolie Maatschappij Suriname, het vlaggenschip van de economie, brengt minder in het laatje. Verwacht wordt dat de staatsinkomsten zullen afnemen met minstens de helft. In het kwartaalblad voor de Caribische regio geeft de IDB aan de economische kwetsbaarheid Suriname nu parten speelt. De bank ziet het begrotingstekort niet teruglopen in het komende jaar.

In de mijnbouw, voor de goudwinning, heerst onzekerheid. Dit kan weer leider tot grotere druk op de wisselkoersen. De economische groei zal niet boven de drie procent uitkomen. In het rapport wordt vaker gewaarschuwd voor de sterke afhankelijkheid van inkomsten uit de mijnbouwsector. De nieuwe regering wil alternatieve branches versneld ontwikkelen om de afhankelijkheid tegen te gaan.

18 REACTIES

 1. “De nieuwe regering wil alternatieve branches versneld ontwikkelen om de afhankelijkheid tegen te gaan.”je gaat je dak repareren als het droog is niet als het regent.Toen er veel geld verdient werd met hoge olie en goud pijs.Geld uitgegeven aan consumptie goederen en te hoge salarissen. Nu zal de kleine man moeten bloeden.Er wordt nergens gerept over bezuinigingen.


  Maak melding

 2. De nieuwe regering wil misschien veel,maar tot nu toe hebben we geen concreet plan gezien.Wat zeker moet gebeuren is de agrarische productie stimuleren.Door de klimaatverandering zullen enorme tekorten aan voedsel in grote delen van de wereld ontstaan.
  Ook het (eco)toerisme moet krachtig aangepakt worden.
  Het ambtenaren apparaat moet drastisch gesaneerd worden.Zeker de helft van de ambtenaren moet middels een afkoopregeling naar de productieve sector.Geef ambtenaren die weg willen daarnaast een renteloze lening om wat voor zichzelf te beginnen.Ik vraag mij af waarom kundige personen als Samson niet met hun voorstellen komen.
  Wat ons land verder moet doen is de remigratie van landgenoten in het buitenland krachtig stimuleren.Deze mensen brengen valuta binnen en nemen mensen in dienst.De huidige regelingen zijn niet toereikend.Kijk maar wat een land als India doet met personen van indiase origine.India krijgt jaarlijks vele miljarden USD binnen via deze groep alleen.


  Maak melding

 3. Bouterse heeft de afgelopen jaren liggen slapen. Hij heeft niets gedaan aan duurzame ontwikkeling. Hij heeft su in een crises gestort, hij alleen en niemand anders.


  Maak melding

 4. Dit primitieve landje zal eeuwig afhankelijk blijven van anderen. Ze zijn eenmaal niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Luiheid en domheid liggen hier aan ten grondslag. Ze kunnen niks, ze weten niks en ze doen niks. Dan is dit het resultaat. Simpel toch.


  Maak melding

 5. http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/08/20/staatsolie-neemt-personeel-paradise-oil-over/

  staatsolie heeft bouterse miljoenen miljarden euro’s of dollars geleend of gegeven omdat de sky de limit was.

  nu is de prijs voor een vat olie rond de 40dollar en analisten verwachten een daling naar van zelfs 32 dollar.

  geroofd, geroofd en geroofd, nex no fout, totdat…

  in ieder geval heeft staatsolie al een ponzi scheme uittgehaald met haar obligatielening niet lang geleden.


  Maak melding

 6. Het ontwikkelen van nieuwe alternatieve branches is prima, hamvraag is met welk geld men dit wil doen.
  Aangezien de kosten de baten vooruit gaat zal het niet eenvoudig zijn. Hoe zat het ook weer met de graan- of voedselschuur?
  De rijstboeren en andere agrariërs worden onvoldoende geholpen om nieuwe markten in de Cariben te vinden.

  Wat is het resultaat van de “nieuwe poort tot Europa” in Parijs??
  Wordt het geen tijd om die tent te sluiten en de mensen in Suriname in te zetten voor ondersteuning en uitwerking van het “nieuwe beleid”.

  De prijs per vat olie daalt alsmaar verder?

  Het lijkt wel een eufemisme als me zegt dat “het begrotingstekort niet terug gaat lopen de komende jaren.
  Het zal alleen maar toenemen. De zoek en bedeltochten om gratis geld zullen niets opleveren.

  Met een vleugellamme President, (lees beperkte mogelijkheden om te reizen naar het echte buitenland) valt niet veel binnen te halen. Cuba kijkt richting USA, Brazilie idem en China zit zelf diep in de ellende.


  Maak melding

 7. Dankzij een korte termijnvisie van deze paarse bende, toen de olie en goud prijzen nog gunstig waren voor Suriname, kon het geld niet op, de paarse graaiers werden helemaal blind van al dat geld, zonder er bij stil te staan, dat er wel eens andere tijden zouden kunnen aantreden, en die tijd heeft nu zijn intrede gedaan, en kan het arme volk gaan opdraaien voor deze graaicultuur, en voor de korte termijn visie, waarbij verzaakt is de afgelopen jaren, om te kijken naar andere bronnen van inkomsten.


  Maak melding

 8. Als de regering de surieuze kleine ondernemers stimileert door hen terreinen ter beschikking te stellen, dan wij al op de goede weg.

  10.000 st. industrie- en tuinbouwkavels van gemiddeld 1 ha.
  50.000 st. bouwkavels van 1000 m2, waar men ook voor eigen gebruik kan planten en kweken.
  Voor bovengenoemde terreinen heb je maar 15.000 ha nodigt.

  Suriname heeft in totaal 10.400.000 ha grond.

  Door deze gronden ter beschikking te stellen zal zeker de productie op gang komen en de urbanisatie beperkt gehouden worden.

  Welke regering durft dit te doen??
  Speculaties met gronden moeten verboden worden, want het is niet eerlijk tegenover het volk, dat men al slapende, miljonairs wordt.

  Onbenutte gronden moeten vrij gemaakt worden en geven aan mensen, die inderdaad willen en kunnen produceren.

  Landhervorming is een ‘must’ voor de verdere ontwikkeling.


  Maak melding

 9. Met de grootste rover Bouterse als president zal er nooit never iets goeds komen in Suriname. Iemand die incapabel en onkundig is en ook geen leiding kunnen geven zal Suriname nog dieper de afgrond in duwen. Ik zit te wachten op een politicus in Suriname die publiekelijk luid en duidelijk zegt dat het probleem Bouterse is en dat Bouterse moet opstappen. Van de nu benoemde ministers hoeft men dat niet te verwachten, want die praten Bouterse na en hebben geen eigen mening. Bouterse heeft Suriname in een economische crisis gestort en niemand anders.
  Bouterse kan geen positieve ontwikkeling brengen in Suriname.
  Suriname zal beteraf zijn zonder de vloek Bouterse.


  Maak melding

 10. Suriname is een van die typische landen die NIET moet importeren. Laat de mensen er een simpele leven op na houden zonder gsm, tv, koelkast, airco, auto enz. tenzij in eigen land gemaakt. Vroeger kon het ook, waarom nu dan niet? Zijn de mensen van nu gelukkiger? Echt niet. Hooguit hebzuchtiger.


  Maak melding

 11. De derdewereldlanden hebben niks te vertellen in de wereld economie, het zijn de multinational dat bepaald. Wij van de
  derdewereldlanden leven nog steeds in een verkapte slavernij.

  De wereld economie ligt niet bij de staat maar bij de joodse (maffia) kartel in Amerika.
  We zullen altijd afhankelijk blijven met onze economie. Of er zal een wonder moeten gebeuren. Hebt u zich afgevraagd hoe het Vaticaanstad zich staande houdt en van waar al dat goud?
  Is Israël ooit een derdewereldland geweest?

  Men slaapt nog!!!!
  Maar steeds blijft lullen met hun smoelwerk. Deze weten het altijd beter. Of anders gezegd jullie weten alles over alles! om anderen wel te beschuldigen.


  Maak melding

 12. Interpol: ” Wij van de
  derdewereldlanden leven nog steeds in een verkapte slavernij.

  De wereld economie ligt niet bij de staat maar bij de joodse (maffia) kartel in Amerika.”

  Beste Interpol, ik zou zeggen. Doe er wat aan in plaats van maar weer in die zielige slachtofferrol te kruipen en nu weer de Joden de schuld te geven van ‘jullie’ achterstand.

  Opvallend dat de landen in Azië er wel bovenop komen en hun eigen welvaart verbeteren door keihard te werken. In Afrika en in in sommige landen in Zuid Amerika ( Suriname) zijn hard werken en ambitie vieze woorden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.