Hoge verwachtingen voor mijnbouwbedrijf Suriname

15

Het Staatsmijnbouwbedrijf N.V. Grassalco heeft in augustus circa 2500 ton granietrotsblokken geëxporteerd van Suriname naar Barbados, als deel van een order van 14.000 ton aan rotsblokken. De order vertegenwoordigt een opbrengst van US$ 700.000 en US$ 800.000. Maar het had volgens Sergio Akiemboto, President-directeur van Grassalco, meer kunnen zijn. Hij treurt echter niet om het verlies. Volgens hem betaalt het bedrijf lesgeld om op termijn grof geld te verdienen aan de export van graniet. Akiemboto gaf maandag tijdens een persconferentie tekst en uitleg over de stand van zaken en de hoge verwachtingen.

Aankomst van de boulders te Barbados:
grassalco2

Het laden van de boulders in de barge:
grassalco3

15 REACTIES

 1. Dit moet men ook weten!

  Grassalco haalt bijna 4 kilo goud per maand uit Maripaston.

  Dan moet men nagaan hoeveel goud de Alcoa en de Billititon Mij destijds hebben gesmokkeld met het verschepen van bauxiet naar hun land.

  In de van blommensteinmeer ligt er nog een voorraad aan delfsstoffen. Hoe is Nederland aan zoveel goud gekomen als men niet geroofd hadden.

  Het is tijd dat Suriname deze twee landen in rekening brengt.
  ivm het roven van onze bodenschatten.

  De echte corrupte mensen zitten in Amerika en in Nederland.


  Maak melding

 2. Goed initiatief van Grasalco om graniet te exporteren. De opbrengsten kunnen zeker verhoogd worden als men in Suriname uit de granietblokken stoeptegeltjes gaat maken.
  Veel van dit soort stoeptegeltjes worden tegenwoordig gebruikt bij de modernisering van trottoirs in winkelstraten, buurten en wijken.

  Ik heb met eigen ogen in zuid Portugal (Faro. Lagos, Albufeira, Portimao, San Antonio), kunnen zien hoe mooi buurten,wijken,enz. kunnen uitstralen bij het gebruik van deze tegels. De export van stoeptegels gemaakt uit natuursteen kan een major export product voor Suriname worden.


  Maak melding

 3. Interpol: “Het is tijd dat Suriname deze twee landen in rekening brengt.
  ivm het roven van onze bodenschatten.

  De echte corrupte mensen zitten in Amerika en in Nederland.

  In Suriname zijn er alleen maar ‘nette mensen’ volgens onze Interpol.


  Maak melding

 4. Daar gaan we weer….BLABLABLA… grote praat en vervolgens hoor je er nooit meer iets van. We hoeven het lijstje met mislukte, populistische projecten niet nogmaals te herhalen.

  18.000 woningen…etc..etc…etc…


  Maak melding

 5. blaka bakra ka ,ga een krasie wierie bad nemen , het gaat je helpen tegen die lelekoe je jou in zijn greep heeft.
  jou brede neusgaten verraden je dat je een boom klimmer bent .


  Maak melding

 6. @Henri 55….

  je hebt helemaal gelijk, maar die geindoctrineerde paarse revo-kleuters zonder enig historisch besef, roepen maar wat. Dit soort kansloze dorpsidioten vinden het wel heel normaal om een president te kiezen die 15 onschuldige landgenoten heeft gefolterd, gemarteld, verminkt en standrechtelijk vermoord en vervolgens 39 onschuldige vrouwen en kinderen heeft afgeslacht. Het zegt meer dan genoeg over dit soort randdebielen zonder enig fatsoensnormen en- waardenbesef.


  Maak melding

 7. Wat als men straks die graniet zelf nodig heeft om de zeekust te beveiligen? Gaan men het dan duur importeren? Of ligt de Surinaamse grond bezaaid met granietstukken die opgeruimd moeten worden?


  Maak melding

 8. RobG heeft al jaren een abonnement op de Fabeltjeskrant…

  Alles wat de Paarse Roversbende beweert, slikt hij voor zoete koek. Het is echt te zielig voor woorden.


  Maak melding

 9. Beste RobG
  Ik vindt de ontwikkeling van Grasalco positief maar ook vertederend amateuristisch door. Ze geven toe verlies te maken om deze transactie terwijl ze een wereld prijs maken.

  Wat u in Portimao en andere plaatsen in Europa als graniet tegels in de openbare ruimte ziet komt allemaal uit China en het vere oosten tegen prijzen en arbeidslonen waar in Suriname niemand voor uit zijn of haar bed komt.

  u zult wel weer zeggen is negatief. Nee u heeft geen idee wat er voor komt kijken en welke volumes er noodzakelijk zijn om op de wereld markt als leverancier mee te kunnen. Ik heb steengroeven bezocht en weet wat men daar moet doen om de goede steen voor de juiste markten te selecteren en te verwerken.

  Het lijkt mij veel verstandiger dat Grasalco haar kennis en kunde zoals op Maripaston nu in ontwikkeling breder inzet en de informele mijnbouw gaat structureren en goudwinning zonder Kwik mogelijk gaat maken.
  Wellicht is u bekend dat de informele goudwinning enorme hoeveelheden goud laat zitten en of wegspoelt en in het zand laat zitten.
  Als Grassalco nu eens haar apparatuur kopieert en verhuurt aan de informele mijnbouwers heeft men meer resultaat en geen gedoe met zwaar transport en grote risico’s door mega investeringen in zwaar materieel etc.
  Een goud extractie installatie is relatief kleinschalig en kan met Surinaamse bedrijven gebouwd worden. Het is geen rocket Science maar basic constructie werk.

  Win / Win / Winst voor iedereen en vooral voor het land en haar inwoners.


  Maak melding

 10. Als je graniet kunt hakken/snijden, kun je er zelf hele mooie dingen van maken en exporteren. Daar verdien je veel meer mee.
  Zo vindt je bijvoorbeeld die granieten stampers niet meer in de winkels. Je vindt ze wel van ander soort steen, maar als je hard stampt gaan deze kapot.
  De siel en lorha van graniet lijkt ook al verdwenen. Al het oude goede verdwijnt en maakt plaats voor nieuwe dingen van minder kwaliteit, lijkt het wel. Zelfs voor de mensen lijkt dit te gelden.


  Maak melding

 11. daar gaan we weer, het zoveelste mega-profprojekt. Schrijf maar bij in het rijtje….

  fly-overs,
  8-baanswegen,
  snelwegen naar Brazilie,
  mega-ziekenhuis,
  schoolboekenprojekt,
  treinprojekt,

  allemaal davende successen van het paarse, hersenloze dievengilde. Hier gaan ongetwijfeld weer de nodige graaiers hun zakken mee vullen.

  Op voorhand al gedoemd te mislukken die populistische proefballon. Horen we nooit meer iets van. Het wachten is op het volgende “succesvolle” proefprojekt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.