‘Afgodsbeelden’ doen Surinaams bauxietdorp opveren

7

PARAMARIBO, 18 aug – Wat de ene ervaart als kunst, is voor de ander een ware afschrikking. Het voormalige bauxietdorp Moengo weet er alles van. Godvrezende bewoners liggen er weer eens overhoop met kunstaanbidders.

Een geëtaleerd kunstwerk met doodskist en dolende spoken brengt de boel op stelten. Drie kunstenaars werkten eraan als onderdeel van het Moengo Festival of Visual Arts. Enkelen kunnen het zo min waarderen dat ze een protestmars overwegen. “Afgoderij”, heet het. “Ouders hebben moeite met de zwarte doodskist in een schoollokaal”, zegt districtscommissaris Theo Sondrejoe tegenover de Ware Tijd.

De gebelgde ouders, leden van lokale evangelische gemeenten, willen het kunstwerk weg. “Ik begrijp dat het allemaal om kunst gaat. Maar ik heb de organisator gevraagd om rekening te houden met het geloof en cultuur van de inwoners en meer details te geven over de betekenis van al de kunstwerken”, aldus Sondrejoe. Kwestie van onbegrip dus. De naam van het kunstwerk, Moengo Wake Up and Live, zegt kennelijk niet genoeg.

7 REACTIES

 1. Evangelische Broeder Gemeente (E.B.G.) en de overige boni boni kerki.
  RK en de EBG beschouwd dit als een bedreiging en hebben de gelovigen toen angst/vrees ingeprent als te zijn
  afgoderij/bijgeloof.

  Dit is de gelovigen aangeleerd. Mijn landgenoten zijn zeer gelovige mensen en dit hebben we niet nodig in deze tijd waarin wij met ons allen samen moeten leren leven.

  Het geloof was meer bedoeld als een soort geestelijke (marteling) onderdrukking. ten tijde van de blanke overheersing in de wereld.

  Die verhalen over God en Yorka enz zijn bullshit. Als die dingen echt bestonden hadden de nabestaanden reeds lang afgerekend met Bouterse!!!!!!!!

  RELIGIE IS RACISME


  Maak melding

 2. -Ik zou mij geen zorgen maken over die doodkist, omdat een ieder een keer dood zal gaan. Dit alles heeft met de opvoeding te maken hoe je naar bepaalde dingen kijkt.

  In vele Amerikaanse films liggen acteurs gewoon in een doodkist en zij houden zich niet bezig met deze afgoderijen.

  Lees hier ook een stukje domheid van een groep mensen.

  :::::::Boko Haram wil in het islamitische noorden van Nigeria, dat een christelijk zuiden heeft, een eigen staat stichten waar strenge islamitische wetten gelden en alle moderniteit wordt uitgebannen.

  = Als je werkelijk alle moderne spullen weg wilt hebben zou ik zeggen, lever alle wapens maar in, omdat ze ook modern zijn en in de 12e eeuw vocht men niet met zulke wapens.!!

  =Het westen mag straks ontwikkelingsgeld voor ze opsturen, terwijl ze niet werken en anderen maar vermoorden.


  Maak melding

 3. Wanneer is er bij een God sprake van een Afgod?
  Als jij het recht meent te hebben dat mijn God, of de God van een ander, een Afgod is, dan heb ik ook het recht om te vinden dat jouw God een Afgod is. Zolang je niet met CONCRETE bewijzen kan komen aanzetten dat jij gelijk hebt, moet je gewoon niet uit je nek @#$%, we hebben in Suriname godsdienstvrijheid, d.w.z. dat men elke god, God of GOD mag vereren die men wil vereren, zolang men daarmee anderen geen schade berokkent, als dat je niet bevalt, ga je maar naar jouw beloofde land, aards paradijs of IS en laat de rest van Suriname met rust.


  Maak melding

 4. Vreemd dat christenen hiertegen protesteren, want de bijbel leert dat op een dag alle doden uit de graven zullen opstaan. Dat is pas eng! Gaan deze protestanten (demonstranten) nu alle christelijke graven ook bannen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.