Privatiseren Surinaamse publieke bedrijven moeizaam proces

10

PARAMARIBO, 9 aug – Het privatiseren van publieke bedrijven verloopt moeizaam. Het IDCS, het investeringsprogramma van de overheid, heeft zich de afgelopen jaren bezig gehouden met privatiseren. Het is geen kwestie van onkunde.

IDCS is speciaal opgericht om aan te pakken met kennis van zaken. Maar politiek blijkt een obstakel. “De Surinaamse historie laat zien dat overdracht en beheer van staatsbedrijven politiek altijd moeilijk liggen. Hoewel de bedrijven verlieslatend zij of niet die productie en opbrengst leveren die mogelijk is, zijn instanties niet geneigd over te dragen”, zegt IDCS-topman Imro San A Jong tegenover de Ware Tijd.

De afgelopen vijf jaar is het vaker gebleken. Toch wordt nu weer gepleit voor verkoop. Onder meer economenverenging VES ziet voordelen voor de overheid. Er wordt werkkapitaal aan overgehouden. De bedrijven zelf kunnen zelfstandiger en dus succesvoller opereren. IDCS heeft onder meer Israëlische investeerders kunnen interesseren. Maar de beoogde bedrijven zitten politiek onder de plak.

10 REACTIES

 1. Ik vraag mij af wat de meerwaarde zal zijn als b,v, EBS zelfstandig wordt, Zal de graaicultuur daar verdwijnen of erger worden?
  Bovendien moeten we oppassen met een drastische verhoging van de EBS-tarieven.Door een eventuele verhoging zullen we tal van negatieve gevolgen hebben:
  -Verhoging van de prijzen in de winkels(inflatie)
  -Afremming van de economische groei etc.
  Nu kan de overheid deze zaken nog sturen,maar na een eventuele verzelfstandiging niet meer.
  Bovendien zijn er ook landen waar privatisering van b.v. het openbaar vervoer tot chaotische toestanden heeft geleid.(Engeland)


  Maak melding

 2. Doet me denken aan staatscassave bedrijf. Niet 1 pond cassava is verwerkt en of geexporteerd .
  Wel staat het terrein netjes geregustrteed op 1 van een ndper.


  Maak melding

 3. Als men met Joden begint dan kan men liever de tent sluiten en de arbeiders naar huis sturen. Dit zal zeker het begin zijn van kartelvorming.

  Weet deze goeie man Imro San A Jong waarmee hij begint?
  Is Suriname opgewassen tegen de Joden?
  Waar zijn de attributen van de synagoge en hoeveel hebben mijn landgenoten hieraan verdiend?
  Roept geen geesten op, dat wij niet kunnen bezweren!


  Maak melding

 4. Wij wilden de cassavefabriek indertijd overnemen maar de directeur Powell wilde niet eens praten met ons. De cassave fabriek met ons zou ook rijst poeder, IQF processed groenten en fruit, #2 bacoven verwerken. De paarse incompetente ratten willen alleen praten als ze een steekpenning voorgehouden wordt.


  Maak melding

 5. Ik ben van oordeel dat Nutsbedrijven in handen van de overheid moeten blijven.De consequenties die dit tot gevolg heeft moeten wij dan ook accepteren. Dit houdt in dat de overheid de consumentenprijs conform de gangbare marktprijzen moet gaan vaststellen. Hierdoor hoeft er helemaal geen subsidie van de overheid bij om de kostprijs voor iedereen laag te houden. Verspilling van bijvoorbeeld water en energie kan men voorkomen door slimme meters te introduceren. Consumenten kunnen bijv. een oplaadbare kaart speciaal voor de meters aanschaffen. Elke keer als ze water en energie willen gebruiken kunnen ze de kaart in de meter stoppen en wordt er vervolgens een tegoed afgeschreven.


  Maak melding

 6. bouta no draai draai doe wat goed is voor dit land land ,privatiseren die verlies gevende staats bedrijven vanwaar al die lanti mangs komen en die ons belasting geld verkwisten .wees de eerste president die dat durft ,de vhp en de nps hebben het vaak theoretisch over gehad wees jij de president die het in praktijk brengt om deze staats bedrijven te privatiseren .jij bent een volks president die geen onderscheid maakt doe het voor ons geliefd suriname ,wees de eerste president die deze stap durft te nemen .een lands dienaar is een verliespost voor het land .als ik zie dat mensen van de openbare groen staken vraag ik mij af wat de rendement van deze mensen is ,het volk merkt er niets van als deze mensen staken of niet dat zie je ook in andere sectoren het levendig bewijs zie je bij de burgerlijke stand ,domein kantoren waar deze mensen geld van je willen als je documenten komt opvragen voor ze je willen helpen ,rara hoe kan dat .er is heel veel zoek bij de lands dienaar ,ze stralen geen enkel gezag uit de goeie nagesproken maar veel goeie heb je niet .mie e begie gado voe bouta loekoe wang vasie nanga ding lanti mang .de vhp en nps hebben het vaak over goed bestuur maar in hun programma van de afgelopen verkiezingen hebben ze geen woord gerept over het teveel aan lands dienaren ,ze hadden het over dat de abop heel veel mensen in dienst hadden genomen ,maar dat hebben deze vhp ,nps ook gedaan tijdens hun periode ,dat is natuurlijk geen vrijbrief dat de abop het ook moet gaan doen ,en daarom hoop ik vurig dat bouterse het menens is om lantimangs te ontslaan die niet productief bezig zijn .ik heb ook familie die zijn aangenomen op domburg maar geloof mij ze voeren geen moer uit .


  Maak melding

 7. @Pero,
  het is een lastige klus om op te lossen door de regering.De nutsbedrijven worden zwaar gesubsidieerd. De bedrijven krijgen subsidie om de consumentenprijs laag te houden en om veel van het personeel in dienst te houden. Dit is een ongezonde situatie. De prijs moet conform de marktprijs vorm gaan krijgen en dat houdt in dat veel personeel overbodig is.

  Ik denk dat er een oplossing gezocht moet worden in o.a. kernenergie. Suriname moet een eigen kleine kerncentrale krijgen voor de energie opwekking. De goedkope elektriciteit zal goed zijn voor de elektriciteitsvoorziening t.b.v. consumenten en voor bedrijven zoals b.v. de waterproductie. Dit heeft ook voordelen. Er wordt minder fossiele brandstof gebruikt en de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd.


  Maak melding

 8. Gelet op het aantal uren zon vraag ik mij af waarom men geen energie uit de zon haalt. Er is ruimte genoeg om op grote schaal zonnepanelen te installeren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.