Goudkleurige Pieten i.p.v. Zwarte Pieten bij de Bijenkorf

15

De Zwarte Pieten, die traditioneel voor en tijdens de feestdagen de lichthal van De Bijenkorfvestiging in Amsterdam sieren, worden vanaf dit jaar verguld. De zogenaamde klimpieten zullen ook in de filialen in Den Haag, Utrecht en Amstelveen goudkleurig zijn, maakte het bedrijf vandaag bekend.

Volgens Het Parool vinden de tegenstanders van Zwarte Piet het goed nieuws dat de Bijenkorf de traditionele klimpiet goudkleurig maakt, maar vinden het jammer dat het bedrijf niet toegeeft dat Zwarte Piet stereotyperend is. Dat zei een woordvoerder van de Stichting Nederland Wordt Beter vandaag in een reactie tegen de krant.

Of Zwarte Piet dit najaar nog op de traditionele manier in de warenhuizen van V&D terug te vinden zal zijn, hangt af van het Sinterklaasjournaal. De winkelketen liet vandaag weten dat het wat betreft zijn reclame-uitingen en winkelversiering de lijn zal volgen van het populaire kinderprogramma. ‘Wat het Sinterklaasjournaal toelaatbaar vindt, dat vinden wij ook kunnen’, aldus een woordvoerder van V&D tegen Het Parool.

UPDATE: “Blokker laat Piet zwart als schoorsteenroet
Huishoudketen Blokker zegt de discussie rond Sinterklaas en dan vooral Zwarte Piet te volgen. “Wij sluiten aan bij hoe kinderen het feest zelf beleven. Die zien Piet als hulp van de sint en kan van allerlei afkomst zijn. De zwarte kleur heeft hij gekregen van roet in de schoorsteen.”

15 REACTIES

 1. ” GOUDKLEURIGE PIETEN ” :

  Vergeet vooral de “GOUDEN TANDEN, GOUDEN RINGEN, GOUDEN KETTING, NIKE BASKET SCHOENEN en het Baseball petje ( achterstevoren gedragen ) niet.
  ” KLIMPIET ” als ” HIPHOPPIET ” ….hey Yo Yo Yo !!!

  Het doet mij denken aan een klassikaleopdracht in Rotterdam voor het vak Audio- Visuele Vorming om een land uit te kiezen en Sinterklaas uit te beelden naar de cultuur en gewoonten van dat land.
  Hilariteit ten top…..” Sinterklaas ” uit Somalië.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 2. Ik hoorde een donkere hoog zwangere Zulu vrouw tegen haar donkere Surinaamse vriendje zeggen, als we een jongen krijgen noemen we hem zwarte Piet. De Surinaamse vader corrigeerde haar en zei, bij de burgerlijke stand nemen ze genoegen met Piet.

  De moeder: goudkleurige Piet is van Sinter Klaas, maar onze zwarte Piet is de Bom!

  De vader glimlachte en zei La Bomba Piet!


  Maak melding

 3. Ik vind de gouden kleur totaal verkeerd.Goud heeft een gele kleur en dat kan maken dat chinezen straks als “gele pieten”worden gezien.
  Dat is toch niet de bedoeling?


  Maak melding

 4. Volgens Het Parool vinden de tegenstanders van Zwarte Piet het goed nieuws dat de Bijenkorf de traditionele
  klimpiet goudkleurig maakt, maar vinden het jammer dat het bedrijf niet toegeeft dat Zwarte Piet stereotyperend is.

  Alle verandering is nog geen verbetering, men zegt toch ook geen bruin/zwart chinees maar een scheid chinees.
  De piet moet gewoon zijn witte/blanke kleur behouden. Zo niet in ORANJE gekleurd.
  Dan zal zeker niemand meer klagen.


  Maak melding

 5. Het opschonen van de geschiedenis van deze verwerpelijke figuur. Een goed begin van het einde, een stapsgewijze afbouw van zwarte piet.De kleur van de piet veranderd van zwart in goud en daarna is het foetsie met piet……………………..!


  Maak melding

 6. Die Sinterklaas is bedoeld om kinderen respect bij te brengen voor de bisschoppen van de Kerk. Het is een grote propaganda van de Kerk voor de Kerk en een heleboel atheisten en niet-christenen vinden het prima dat hun kinderen daaraan worden blootgesteld. Vreemd.


  Maak melding

 7. Goudkleurige pieten lijkt me een leuk idee. Wat er nog mist, is een mythologie erom heen, een nieuw Sinterklaas-verhaal waar de gouden pieten een plaats krijgen. Werk voor de storytellers.


  Maak melding

 8. Zwartmans, uw naam zou weleens onderwerp van discussie kunnen worden. Ik hoop het niet maar verbaas mij nergens meer over. En als Zwartmans ook nog gaat picknicken, is het hek helemaal van de dam.


  Maak melding

 9. Get a life.

  Ach ja; daar heb je weer gelijk in, maar het boeit me niet.
  Het is beter dat ze over mij l..llen , dan over mijn l..l fietsen.

  Odi odi.

  Jan Zwartmans.


  Maak melding

 10. Geven ze hem maar de naam. heel eenvoudig KAASKOP,dat past beter bij de noordzee.dan kan èèn van de REDIEMOESOES, wit gesminkt worden voor die rol.in dit forum zijn er zat te vinden,die de vernedering graag willen ondergaan.Hugo CHAVÉZ,Blaka Djoeka,flyer,J.Zwartmans,..en als klap op de vuurpijl..KROFAJA als hoofdpiet.solliciteren dus.


  Maak melding

 11. Blokker heeft gelijk.
  Tegenwoordig vertrekken ze wit uit Afrika.Maar tijdens hun reis over de Middellandse Zee veranderen ze in zwart.
  Deze zwarten zouden met plezier de rol van zwarte Piet op zich nemen inruil voor een verblijf vergunning.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.