Foto’s herdenking 125 jr. Javaanse Immigratie

8

Een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade in Suriname, legt zondag een krans bij het Monument ter Herdenking van de Javaanse Immigratie op het terrein van Sana Budaya. Het was zondag 9 augustus precies 125 jaar geleden dat de eerste Javanen in Suriname arriveerden.

javimmi2
Dominicus Supratikto, de Indonesische ambassadeur in Suriname, zondag met een krans onderweg naar het Monument ter Herdenking van de Javaanse Immigratie op het terrain van Sana Budaya. Supratikto heeft de Javaanse gemeenschap in Suriname gecomplimenteerd met de wijze waarop zij in alle lagen van de gemeenschap en in alle branches hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het land, sinds de komst van hun voorouders 125 jaar geleden als contractarbeiders.

javimmi3
Drie jongetjes, die werden gepresenteerd als ‘de volgende generatie’ hebben zondag samen een krans gelegd bij het Monument ter Herdenking van de Javaanse Immigratie op het terrein van Sana Budaya.

javimmi5
Een culturele groep speelt zondag traditioneel Javaans muziek op de gamelan bij de viering van 125 jaar Javaanse immigratie in Sana Budaya.

javimmi4
Monument ter Herdenking van de Javaanse Immigratie op het terrein van Sana Budaya


8 REACTIES

 1. 125 jaar Javanen in Suriname. De bekendste Javaan (van gemengd bloed) in Nederland is waarschijnlijk de zwemkampioene Kromowidjojo. Maar helaas wordt er nooit over haar Javaanse achtergrond gerept, waarschijnlijk vanwege de vergaande assimilatiepolitiek van Nederland. Als je als allochtoon iets wint voor Nederland dan ben je een Nederlander en als je het minder goed doet dan kun je tot een kut Marokkaan (zou moeten zijn Kut Nederlander natuurlijk) worden verklaard.

  In Suriname zijn de bekendste Javanen thans de heren Sapoen en Somohardjo. De een wordt geassimileerd door Bouterse, de ander is een paria en afvallige geworden voor de NDP.
  Zo heeft de NDP de Javanen verdeeld in goede Javanen en slechte Javanen. Precies zoals de Hollanders het doen met de allochtonen.


  Maak melding

 2. Proficiat Javaanse broeders en zusters!

  Het is wel jammer dat elke keer bij herdenking van
  ‘VRIJE MIGRATIES’ van groepen in Suriname je steeds weer ziet dat dit beladen overkomt: Alsof het een ‘doden herdenking’ betreft i.p.v. een feestelijke happening.

  Misschien is dat de Surinaamse manier van oppakken van zulke dingen: ik weet het niet.
  Ik bedoel niet dat mensen niet bij hun dingen stil moeten staan. Dat moet de betrokken groep zelf uitmaken. Ik hoop wel dat de ministerie van cultuur dan wel een flink potje ‘ reserve’ hiervoor apart houdt want bij zulke plechtigheden die een serieus karakter hebben met een verplicht nummer voor mensen met een publieke functie zit natuurlijk ook een prijskaartje aan als je per jaar een aantal keer van zulke ‘statige’ herdenkingen op de agenda hebt staan die de nodige aandacht van de overheid vergen. Zulke dingen moeten ook in een economische balans worden opgenomen. Want als je veel snoept, heb je weinig overzicht van waar jij je budget aan hebt uitgegeven.

  Ik hoop in ieder geval dat onze Javaanse broeders en zusters Suriname vandaag als hun THUIS mogen ervaren. Je mag ook stellen dat deze groep zich altijd bescheiden heeft opgesteld en nooit problemen maakt; behalve SOMO natuurlijk 🙂 Maar dat is iets heel anders.


  Maak melding

 3. Pindakaas;

  “125 jaar Javanen in Suriname. De bekendste Javaan (van gemengd bloed) in Nederland is waarschijnlijk de zwemkampioene Kromowidjojo”

  “Als je als allochtoon iets wint voor Nederland dan ben je een Nederlander en als je het minder goed doet dan kun je tot een kut Marokkaan (zou moeten zijn Kut Nederlander natuurlijk) worden verklaard.”

  Weer zo’n gefrustreerde zielenpoot met een minderwaardigheidscomplex.

  Get a life.


  Maak melding

 4. H. Molenaar.

  Pinda dokoe heeft kelijk, maar jij ontkent dat !!!

  Pinda dokoe.

  Na so a sani dé, maar Henkie no wan si dati !!!

  Sari tori man, ze willen altijd het laatste woord !!!


  Maak melding

 5. Henk Molenaar,

  Aan jouw meerderwaardigheidscomplex heb ik ook geen bal aan. Jij trouwens ook niet.
  Je leeft gewoon buiten de realiteit. Waar vlucht je voor? Get a life, seek a white wife.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.