Reparatie Commissie Suriname: uitdagingen voor Inheemsen

3

PARAMARIBO, 9 aug – De Inheemsen in het Caribisch gebied en in Suriname staan in 2015 voor een simpele maar toch grote uitdaging en die is kort samengevat: netwerken en samenwerken om de groep te verheffen.

Dit stelt de Nationale Reparatie Commissie Suriname. In het kader van het repareren van het koloniale verleden, is ook voor de Inheemsen plaats ingeruimd. De leiders van de Caricom hebben in verband met het benaderen van de ex-koloniale landen een reparatieprogramma opgesteld. In dit programma is aangegeven dat er in lidlanden een ontwikkelingsprogramma voor Inheemsen moet worden opgesteld.

Intussen kent Suriname al een op het Caricom-besluit gestoeld programma voor Inheemsen. De groep staat in 2015 dus voor de uitdaging zich te verheffen. “Daarbij moeten de leiders beseffen dat zij onderlinge verschillen niet moeten benadrukken, maar in deze cruciale fase voor de groep nu extra moeten nagaan hoe zij op basis van hun overeenkomsten in het belang van de groep moeten netwerken en samenwerken.”


3 REACTIES

 1. “Dit stelt de Nationale Reparatie Commissie Suriname. In het kader van het repareren van het koloniale verleden.”

  Wil Suriname weer een kolonie van Nederland worden? Wat anders zou het repareren van het koloniale verleden moeten inhouden?

  In Afrika verlangt men zo wanhopig naar de vroegere koloniale heersers dat men er alles, soms zelfs het leven, voor over heeft om naar Europa te migreren. Men heeft daar al lang ontdekt dat de eigen heersers wreder, corrupter en incompetenter zijn dan de Europeanen die de landen vroeger bestuurden. Onafhankelijkheid betekent daar meer armoede, meer onderdrukking, minder gerechtigheid, minder bestaanszekerheid.

  By the way, als inheemse zou ik mij zowel doodschamen als heel erg kwaad worden als iemand mij kwam vertellen dat ik blijkbaar zo achterlijk ben dat men mij moet komen verheffen!


  Maak melding

 2. De Indianen in de Caraiben moeten netwerken en samenwerken. Broodnodig want als je ziet hoe de blanke bovenlaag van Venezuela de Indiaanse onderlaag genadeloos heeft uitgebuit en arm heeft gehouden en van politieke macht heeft geweerd en ook heeft verdeeld, dan besef je hoe trots de Indianen daar waren op Chavez en later Maduro. Hoewel de laatste er nu zelf een potje van begint te maken. Niettemin ontwaakt het Indiaanse bewustzijn en men moet zich niet laten uitspelen door de blanke (of niet-blanke) bovenlaag van de samenleving. Indianen der Caraiben, verenigt u!
  Overigens is pikin Ingie geen echte Indiaan. Naar horen is hij meer een Zeeuw (VOC).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.