Nederlands Openluchtmuseum zoekt Anansi vertellers

7

Vanaf april 2016 krijgt de Anansiboom – en daarmee de Afro-Caraïbische vertelcultuur – een plek in het Nederlands Openluchtmuseum. Het museum is daarvoor op zoek naar vrijwillige verhalenvertellers uit de Afro- Caraïbische gemeenschap. Zij krijgen een training van meesterverteller Wijnand Stomp, alias Mister Anansi.

Op zaterdag 5 september 2015 is de feestelijke kick-off van de Anansiboom. Wijnand Stomp speelt om 13.00 en 15.30 uur ‘Tante Jewels Slavernij Show’. Deze voorstelling is een mix van comedy, theater en documentaire. Na afloop gaat Stomp in gesprek met het publiek en geeft hij een toelichting op het project de Anansiboom.

Verhalenmaker Wijnand Stomp en filmmaker Jean Hellwig reisden samen langs de geschiedenis van de slavernij. Op hun weg door Afrika, de Caraïben en Nederland vonden ze oude en nieuwe verhalen van Kweku Ananse, Ba Anansi, Kompa Nanzi en Anansi. Op hun initiatief krijgen de vertellingen over de spin Anansi nu een eigen plek onder de Anansiboom in één van de best bezochte musea van het land, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Vertellers gezocht
Het Openluchtmuseum en Wijnand Stomp zijn op zoek naar mensen uit de Afro-Caraïbische gemeenschap die houden van verhalen vertellen. Zij krijgen een training en leren nieuwe Anansiverhalen vertellen met technieken uit de verteltraditie en het theater. Daarna worden ze vrijwilliger bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Als ambassadeur van de Afro-Caraïbische cultuur informeren zij het museumpubliek. Meer informatie is te vinden op: www.openluchtmuseum.nl/anansiboom. Hier kan men zich ook inschrijven als verteller. (FOTO: Ewoud Bon)


7 REACTIES

 1. Zijn de dagelijkse Anansi Tories van HARRY YONG LOI dan nooit vastgelegd op band bijvoorbeeld door RADIO APINTI?!

  Jaar in jaar uit vertelde Harry Yong Loi dagelijks in de jaren 60:
  1) Anansi Tori
  2) Fostin Tori
  3) Agersi Tori en
  4) Jorka Tori

  Daar zijn we mee opgegroeid. Deze werden uitgezonden tussen de middag om ongeveer 12.00 uur en vanaf 22.00 uur ’s avonds.

  Jammer dat zulke dingen nooit zijn vastgelegd. Ook omdat Harry Yong Loy een lang en belangrijk staat van dienst had bij Radio APINTI want hij was ook nieuwslezer in het Sranang Tongo!

  Nu pas zijn Surinamers bezig hun geschiedenis bij elkaar te schrapen nou dat bijna al die mensen dood zijn. Grrrrrrrrrr!


  Maak melding

 2. Hoezo zoeken? Er lopen in Suriname zat anansi-tori vertellers rond. Je hoort de hele dag niet anders. En als je met een paar muntjes rammelt, komen er plotseling nog heel veel meer bij.


  Maak melding

 3. Binnenkort hebben ze in suri de Anansi-comedy-factor, misschien kan het Nederlands Openlucht-museum een beroep doen, op de dissidenten bouta-versus baboeng-ram.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.