Begraven op rekening nekslag Surinaamse uitvaartbranche

47

PARAMARIBO, 6 aug – Begraven op rekening is niet langer mogelijk. Volgens de Ware Tijd hebben begrafenisondernemers de buik vol van de wanbetalende overheid. Bij het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting hoeft niet te worden aangeklopt.

De overheidsinstantie bij uitstek voor het verlenen van hulp in nood, is platzak. Het fonds waar burgers een beroep op kunnen doen bij overlijden van een familielid bestaat alleen nog in naam. De achterstand bij de begrafenisondernemingen loopt in de miljoenen Surinaamse dollars. “Als wij verder zouden gaan, zou het niet meer lukken”, zegt een ondernemer in de branche. Weliswaar wordt in noodgevallen zo nu en dan nog door de vingers gekeken.

Maar de rek is er danig uit. De bedrijven beginnen het zelf behoorlijk benauwd te krijgen. “Ik kan nu echt niet verder. Ik kan niet meer op rekening begraven”, zegt een andere ondernemer. De afhankelijkheid van overheidshulp is klaarblijkelijk. Uitvaartbedrijf Hennep is een uitzondering. Daar worden geen zaken gedaan met de overheid en betalen moet geschieden voor de begrafenis. “Dat moet je doen, wil je een bedrijf gezond runnen”, zegt eigenaar Henry Hennep.

47 REACTIES

 1. Een ieder in Suriname is aan het lijden met de terugkee van bouta als lijder!
  Aankloppen bij Belfort thuis mensen…bij hem voor de deur bevallen de zwangeren en de babies worden geboren .
  Geboorte en dood gaan hand in hand samen dus naast geboorte moet Belfort ook de kosten van dood op zich nemen.
  Hij maakt immers toch wereldkundig bekend dat hij mini-ster is van politie maar meer bekend is als mini-ster van Sociale zaken ?


  Maak melding

 2. Er is een oplossing:alle doden dumpen in de oceaan.Op deze wijze komen ze nog ten goede van haaien,vissen en andere dieren.We brengen de natuurlijke resten zo terug in de natuur.


  Maak melding

 3. Henk Molenaar, weet je wanneer het gouden kerst is, als je eerst je zelf euthanaseert. Keer op keer probeer je onze president en Suriname belachelijk te maken. Bouterse is en blijft onze geliefde president. Dat is ook weer gebleken bij de laatste verkiezingen. Al sluiten jullie hem op in Santo Boma , wij komen hem bevrijden. Molenaar je bent een verzuurd mannetje. Get a life en vergeet Suriname. Dat is jouw ding niet meer. Jij staat te ver af van het land.


  Maak melding

 4. Welkom in de moderne wereld anno 2015, mensen. Er bestaat zoiets als een begrafenisverzekering! Maar Surinamers hebben een broertje dood aan verzekeren. Kost geld. Dit kost ook geld, maar dan voor de overheid. Huis afgebrand? Ga ik toch bij familie wonen, huis was niet verzekerd. Het is die winti wai, lanti pai-mentaliteit die Suriname de das omdoet.


  Maak melding

 5. Ik hoor de VERENIGING VAN AANNEMERS KLAGEN, DE SPOEDEISENDE HULP SINT VINCENTIUS ZIEKENHUIS 8 maanden niet uitbetaald?

  En nu de BEGRAFENISONDERNEMERS die een BRANDBRIEF te kennen hebben gegeven dat zij niet langer kunnen wachten.

  Top BANDIET Ramon heeft allang zijn SCHAAPJES OP HET DROGE, dankzij DDB.

  Dit is de GOUDEN KERST die DDB heeft beloofd, we gaan voor nog 5!!!


  Maak melding

 6. @ray,

  Al voor Bouterse was er al geen geld voor bepaalde dingen en na Bouterse zal dit ook het geval zijn. Slecht beleid zit helaas diep ingeworteld in Surinamers.


  Maak melding

 7. 1 maand VOOR de verkiezingen was Suriname een economisch wereldwonder volgens de paarse volksmenners. Nu 1 maand NA de verkiezingen is het land financieel-economisch total-loss. Zelfs doodgaan en begraven worden is onmogelijk geworden. Wat een ranzige bende.


  Maak melding

 8. We gaan nog voor vijf!
  Als ‘mofina wan’ doe je er goed aan de komende vijf jaar niet dood te gaan, ben je echter zo onverstandig om voor 2020 dood te gaan, dan mag je als mofina wan blij zijn als men je met gepaste paarse eerbied wikkelt in een van de dan verguisde NDP vlaggen en je vervolgens dumpt te Ornamibo. De NDP kennende weet ik zeker dat ze vervolgens zullen beloven je, in betere tijden, met zorg te zullen begraven met een heus mausoleum op je graf.


  Maak melding

 9. Koos: ” Keer op keer probeer je onze president en Suriname belachelijk te maken. Bouterse is en blijft onze geliefde president. Dat is ook weer gebleken bij de laatste verkiezingen. Al sluiten jullie hem op in Santo Boma , wij komen hem bevrijden.”

  “Wij” komen hem bevrijden….. Ik pies in mijn broek van het lachen.

  De enige die Suriname belachelijk maakt zijn de Surinamers zelf….door als loopse teefjes achter een moordenaar en drugsdealer aanlopen.

  Suriname is op weg het Griekenland van Zuid Amerika te worden.
  Platzak en geen srd in xde kas maar wel 45.000 ambtenaren. Suriname produceert nog geen paperclip. Iedereen wil bij Lanti werken.

  Sterkte,.

  .


  Maak melding

 10. @aboikonie,

  Al voor Bouterse was er geen geld voor bepaalde dingen en na Bouterse zal dit het geval zijn:

  Op een hele KINDERLIJKE MANIER probeer je Bouterse in bescherming te nemen: Geloof me, dit kabinet KOMT TEN VAL. De protesten van het volk gaan DDB boven het hoofd groeien.

  DDB denkt met het aanstellen van ministers uit het BEDRIJFSLEVEN EN UIT DE VAKBEWEGING het tij te doen keren.

  RAVAKSUR gaat zich beraden op te nemen stappen naar aanleiding van de aangekondigde BEZUINIGINGEN.


  Maak melding

 11. Het blijkt nu toch weleens weer : mijn arme landgenoten blijven geloof hechten aan sprookjes vanuit ‘Ocer’ Zij kunnen of willen NIET inzien dat, indien Bouterse voor de verkiezingen had bekend gemaakt in welk een deprorabele financiele chaos Suriname toen reeds verkeerde, dat velen NOOIT op de ‘Njang Dringi Partij’ zouden hebben gestemd. Nu is het te laat en zullen ze allen en jammer genoeg ook onschuldigen op de wrange blaren, die deze regering heeft veroorzaakt, moeten zitten.
  Nog een wijl en dan zullen de beruchte rijen bij de diverse winkels wederom in volle glorie gevormd moeten worden voor wat rijst, olie, uien en noem maar op, met een koffer vol met bankbiljetten die dan op dat moment eigenlijk geen moer waard zijn vanwege de grote “DEVALUATIE” die eraan komt.
  Maar….. een volk krijgt leiders (lijders) die men verdient. Men schuwt de WAARHEID en hoort liever populistiche aankondigingen, dan hoopt men dan s’avonds weer lekker te kunnen dromen. Het is echt erg zielig zoals men elkander op dit Forum bejegend en voor alles wat vies en vuil uitmaakt.
  Het zal nog heeeeeeeeeeel lang duren vooralleer men tot de constatering komt dat ‘praatjes geen gaatjes’ vullen. we benne benieuwd.
  God zij met Ons Suriname.


  Maak melding

 12. @Ray
  Het zou je sieren als je je Eigen nick zou gebruiken.
  @Koos
  Een lijder die smeekt om vergeven te worden kan nooooooit goed zijn .Hij is niet onschuldig zoals jij in hem geloofd.
  Nog even en strakjes heft die man een bandana[hoofdoek] om zijn kale kop gewikkeld en in alle hoeken van Paramaribo gaat hij krokopdillen tranen staan huilen en smeken…PLEASE IN NAME OF SANDEW,FORGIVE ME…….
  Schande dat jou lijder zo is….
  Bah…


  Maak melding

 13. @aboikoni
  Bouta eheft geen enkel regering de kans gegeven normaal te functioneren.Vergeet niet dat de eerste Algemene en Geheime verkiezingen na de onafhankelijkheid in 1975, gehouden zouden worden in het jaar 1980 ,maar bouta kwam toen met zijn coup en sindsdien zijn wij het slachtoffer van zijn bestaan.
  De naweeen van de revo zijn heden nog voel en zichtbaar.
  Zo erg is het dat bouta zit te wachten op Sandew wanneer hij eindelijk langs komt en hem zal vergeven van zijn zonden en zogenaamd zijn zonden van 33 Jaren lang zal wegwassen.
  Het is nu wachten geblazen op ‘WONDERBOI’ Sandew.
  Het is even nog uitvinden of Sandew een dicipel is van bouta of is het juist omgekeerd….hmmmmmmm….ra…ra…ra…


  Maak melding

 14. Deze schulden zijn al opgebouwd vanaf 2013. Ronduit beschamend omdat het om kleine ondernemingen gaat die heel dicht bij de mensen moeten kunnen werken.

  RobG/Pero/Sabidieri gaan jullie eens een keer geloven dat de kasten van de regering Bouterse Amereeli vol liggen met onbetaalde rekeningen en schulden.

  Aannemers/eerste hulp Sint Vincentius/begravenis ondernemers/etc.
  Officiële staatsschuld verdubbeld.
  Terugval van het Binnenlands product met miljarden SRD’s omdat het goud en olie weg vallen.
  Deviezen voorraad onder de kritieke grens.
  Binnen kort grote vordering van Surgold van $ 100.000.000
  Een raffinaderij die wel geld kost maar die niet produceert waar hij voor gebouwd is.
  Lopende rekening van de regering die zwaar negatief is bij de Centrale Bank.
  Devaluatie staat voor de deur.

  beste heren het gaat goed, alles komt door de crisis in het buitenland. Het buitenland heeft al die binnenlandse schulden niet gemaakt en de afgelopen jaren kwam er heel veel extra geld binnen. Miljarden en Miljarden. Waar zijn die Miljarden gebleven.

  beste heren RobG, Pero, Sabidieri de verdiencapaciteit neemt af. het bruto nationaal product neemt af en de devaluatie staat voor de deur of wel de schulden van Suriname zijn al door het leen plafond heen.

  Deze regering heeft het voor elkaar om de economie op te blazen en Suriname in de uit verkoop te doen. Iets wat ik ongeveer 3 jaar geleden begon te voorspellen.


  Maak melding

 15. 06 aug. 2015

  Beste @ Henk Molenaar,

  Niet zo hard schreeuwen en daarbij nog flink piesen in jouw broek.

  Jouw geschreeuw en stinkende pis maakt de de jorka’s en liba’s vroegtijdig wakker, terwijl fidie nog aan jou werk heeft te doen en de tingie-fowroes al klaar staan je een gratis begrafenis te geven.
  Srika


  Maak melding

 16. Wang mooi law!! Zijn Surinamers krankzinnig geworden?!

  Bouterse krijgt overal de schuld van. Mensen hebben soms roekeloos geleefd, soms hun hele leven niks gedaan, dus ook niet voor de gemeenschap en dan krijgt Bouterse de rekening gepresenteerd. Waar de overheid in Holland zijn handen van af houdt, verwachtende in Suriname dat Bouterse dat regelt. Voor zover ik het weet was al vanaf de tijd van mijn grootmoeder alle mogelijkheden om je uitvaart bij levenslang te regelen ( je had dan bijvoorbeeld een stuivertjes vereniging die aan de deur je contributie voor je uitvaart kwam ophalen). En wat mijn grootmoeder kon, moet de moderne mens VAST HÉÉL VEEL BETER geregeld hebben.

  Hier in Holland is iedereen verantwoordelijk om zijnetten begrafenis te regelen. Als je werkelijk heel erg arm bent dan word je in Holland begraven door het LEGER DES HEILS of je wordt begraven door DE OVERHEID.
  Ma da na sjing sani dapé! Want je hebt bijna NIKS TE VERTELLEN. Bovendien ga je dan met minstens 3 mensen in een graf als de overheid of het Leger Des Heils hier in Holland je begrafenis moet betalen.

  Dus ophouden met jullie verantwoordelijkheid op Bouterse/ regering af te schuiven. D
  Sinds wanneer wordt je begraven op afbetaling? Hier is de uitvaart branche BIG BUSINESS hoor? Je wordt juist opgelicht omdat ze vaak niet geven waar je voor betaald hebt.

  Mensen regel dus je eigen uitvaart net zo goed als dat er ook gefeest wordt. Want dáár heeft men blijkbaar wel altijd geld voor. KOM OP MENSEN, STEL U NIET ZO AFHANKELIJK OP.

  Ik begin teleurgesteld te raken als ik zulken dingen lees want ik hou van mensen die zich goed op hun eigen toekomst voorbereiden i.p.v. de hand ophalen. Neemt u me niet kwalijk hoor mensen, maar ophouden met Bouta overal voor verantwoordelijk stellen.


  Maak melding

 17. Beste Skrika, Parbo en RobG

  Gillen jullie maar zo veel als jullie willen: Suriname is moreel en economisch naar de kloten dankzij 5 jaar Paarse Roversbende.


  Maak melding

 18. Van 1502….

  “Neemt u me niet kwalijk hoor mensen, maar ophouden met Bouta overal voor verantwoordelijk stellen”

  Krijg je medelijden met deze corrupte moordenaar/drugsdealer die Suriname door wanbeleid nu voor de derde keer onderz ijn leiding naar een financiële afgrond leidt?


  Maak melding

 19. Van 1502 tot 1863
  Wang mooi law!! Zijn Surinamers krankzinnig geworden?!

  Bouterse krijgt overal de schuld van. Mensen hebben soms roekeloos geleefd, soms hun hele leven niks gedaan, dus ook niet voor de gemeenschap en dan krijgt Bouterse de rekening gepresenteerd.

  Beste 1502 tot 1863

  Ben jij verliefd op Bouterse of zo dat je deze moordenaar/drugsdealer tot het graf verdedigt,
  Wat een stumper ben jij toch.


  Maak melding

 20. @Henk Molenaar, Ik lees nooit iets zinnigs uit je post. Maakt niet uit of je voor of tegenstander van iets bent, maar JIJ VOEGT NIKS TOE!

  Verder:
  De overheid maakt er zelf een potje van omdat de overheid soms ook een gat in haar hand heeft met het toestoppen van de bevolking in zaken die eigenlijk tot de verantwoording van de bevolking behoren en daarnaast wordt er geen enkele TEGENPRESTATIE van het volk hiervoor gevraagd.

  Iedereen die in Holland een steun van de overheid vraagt, weet dat die met zijn BILLEN BLOOT moet anders gaat je zaakje MOOI NIET DOOR!!! Je wordt daarbij tot en met doorgelicht en binnenste buiten gekeerd wat dan nog niet eens wil zeggen dat jij voor elkaar krijgt wat je hier van de overheid vraagt. Dus a Sranang regering no musu kweki lesi mang!

  De malaise in de uitvaart branche is gekweekt door de vrijgevige beloften van de overheid van de ene kant en van de andere kant het niet nemen van de eigen verantwoording door de burger zelf.

  Tip voor de overheid:
  Voordat de Surinaamse overheid de burgers in de watten legt is het verstandig om éérst de NEDERLANDSE maatstaf te raadplegen; als mensen Holland toch voor een paradijs aan zien? Wat Surinamers van de Surinaamse overheid vragen, krijgen ze in Holland niet eens gedaan. Hier in Holland is dede tori, pai moni, nanga pai mang tori voor de nabestaanden terwijl in Suriname men verwacht dat de overheid ervoor opdraait.

  Bij het betalen van een begrafenis moet de overheid het niet erbij laten zitten maar net als in Holland moet de overheid het geld bij de nabestaanden zien te verhalen. Zó simpel moet het zijn!
  Kijk: Er hoort in een geciviliseerde samenleving altijd een vangnet te zijn voor de allerarmsten maar nu maken mensen er een potje van!

  Om dit misbruik door burgers zelf een halt toe te roepen moet de MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN IN SURINAME nieuwe plannen ontwikkelen voor de uitvaartwezen. Je hebt tal van voorbeelden zoals in bepaalde gevallen ook in HOLLAND gebeurt zoals:

  1) Invoeren van etage graven om kosten te drukken, maar ook om het probleem met ruimte voor begraven op te lossen.
  2)Wanneer de overheid de begrafenis betaalt vanwege gebrek aan financiële middelen door de familie moet de overledene in een etage graf komt te liggen als in Holland.
  3) De overheid onderzoekt de waarborg van de nabestaande alvorens over te gaan tot een toezegging dat de overheid garant staat voor de ter aarde bestelling: Op dát moment! Nadien moet een fase zijn van het verhalen van de kosten of kwijtschelding.
  4) Onderzoeken of uitvaart door overheid eventueel niet beperkt zou kunnen worden tot crematie als enige keuze (als dit een goedkoper oplossing zou blijken te zijn voor de overheid). Dit met het oog op de enorme puinhopen op de Surinaamse begraafplaatsen op dit moment want mensen brengen hun dierbare weg en verder kijken ze nooit meer naar de graven om. Enkelingen daar gelaten.

  Sociale zaken moet echt naar deze punten gaan kijken die ik heb opgenoemd. Misschien zijn er mensen uit de uitvaart branche uit Holland die nog meer tips hebben voor de overheid want dat WINTI WAI LANTI PAI mentaliteit moet nu eindelijk eens ophouden in Suriname. Zonder enige gêne durven de mensen Bouterse ook nog de schuld te geven van alles terwijl: DEN DE SIDONG!

  Is niet voor niks dat bepaalde Surinamers het hier in Holland erg moeilijk hebben. Is mede door deze mentaliteit! Ze worden achterna gezeten door schuldeisers hier in Holland DA DING WANI LONG GO KIBRI NA INI SWIETI SRANANG! 🙂 🙂 🙂

  Marlene Waal had toch gelijk met haar liedje uit ‘DE VROLIJKE SURINAAMSE JEUGD’. Ze zong: Sidong, sidong, yu sidong! Sidong mi mati yu sidon. Wan boto no de fu tjari den banja na abra, wan pari no de fu pari da boto na abra……..etc.

  Het is een parodie mensen maar laat het niet stereotype staan voor onze Surinaamse mentaliteit dus yu musu opo teki yu egi frantwortu fu yu srefi nanga fu yu pikin sa yu poti tapo Gado grontapo. Bikasi na SO a musu de fu tego.

  Gran tangi!


  Maak melding

 21. Ik ben het volkomen eens met de Doekhie. De boeren moeten efficiënter gaan produceren en als het hen niet lukt moeten zij hun bedrijfsvoering staken. Ik denk dat de overheid wel eenmalige subsidies beschikbaar moet stellen als de boeren met innovatieve technieken komen die de productie gaan vergroten en bedrijfskosten verlagen.


  Maak melding

 22. Van 1502 tot 1863

  Indien een land een regeling heeft om schrijnende gevallen op deze wijze te faciliteren en het met begrafenis ondernemingen afspraken maakt/ resp. verplichtingen aangat zal het land daarvoor de middelen moeten budgetteren. Dat is de taak van de regering en daar is Bouterse verantwoordelijk voor.

  Als een ministerie jaren verplichtingen aangaat (de schulden lopen op sinds 2013) en de rekeningen niet of veel te laat betaald dan is de regering verantwoordelijk. Dat staat los van of de voorziening die geclaimd wordt redelijk of onredelijk is.
  Door verplichtingen aan te gaan die niet betaald kunnen worden wordt de regering schuldig aan wanbeleid en daar is de president verantwoording verschuldigd.

  Indien het een incident is moet men er zich niet over op winden. Echter het is geen incident. de ziekenhuizen, de scholen, de aannemers etc. blijken allemaal dit soort problemen te melden.

  Zie het gegeven dat EBS meld dat CLAD geen misstanden geconstateerd heeft en de volgende dag verschijnt er een factuur van Superior Contracting aan EBS in de krant waarin de winstmarge op de levering 100% bedraagt terwijl EBS ook gewoon aan de bron had kunnen inkopen. Dat er ongemotiveerde posten op de rekening staan en er naast rente ook nog eens financial cost opgevoerd worden. De rente bedraagt ook nog eens 20% van de levering
  De post belasting is geheel onduidelijk.

  Ofwel indien EBS direct bij de bron inkoopt betaald het 66% minder dan langs de inkoop route die het nu volgt.
  Als alles zo royaal ingekocht wordt weet Suriname waarom de elektriciteit zo duur gaat worden en wie de winsten verdelen.


  Maak melding

 23. @ Van 1863 tot en met Augustus 2015 :

  Desi BOUTA heeft ons vanaf dien tot en met heden
  FAILLIET gemaakt, FINANCIEEL en MOREEL !

  Grootste massamoorden van na de slavernij !

  Grootste FINANCIELE GAT/MONNIE GWE,
  vanaf de Slavernij !

  PS : Jaggie alla deng FUFURU Slavendrijver/Basja’s !


  Maak melding

 24. @ Van 1863 tot en met augustus 2015 :

  DESI BOUTA heeft Sranang moreel en financieel
  FAILLIET gemaakt !

  Grootste massamoorden van na de Slavernij !

  Grootste Financieel GAT/MONNIE GWE van na de
  Slavernij !

  PS : Moro hebi o doro !
  No criminals in the government !


  Maak melding

 25. Beste Srafu

  Onze van 1863 zal zijn Paarse Meester tot in het graf verdedigen. Als hij nu toefgeeft dat Bouterse er WEER een financiele puinhoop van heeft gemaakt staat 1863 natuurlijk grandioos voor paal.

  Als het goede komt van Vader des Vaderland Bouterse al het slechte komt van de landverraders

  Zo zit zijn simpele herseninhoud in elkaar.


  Maak melding

 26. Ik dacht dat het grootste probleem met begraven was dat er niet genoeg begraafland was en de andere groepen de begraafplaatsen van de Hindoestanen misbruikten.

  Bovendien, wat is zo moeilijk aan begraven, je hebt alleen een schop en 5m katoen nodig. Meer niet.

  Ze kunnen ook cremeren of de aasgieren voeden.


  Maak melding

 27. @ Jojo, Als het werkelijk 5 voor 12 is voor de Surinaamse economie, dan moeten we de handen in een slaan want: Te Sranang kaba soso wi ala o firi eng te na ini unu bonjo!
  @ Pipalad, wat jij schets is een oplossing. Behalve ding tingi fowru baja 🙂

  Mohammedanen lossen het inderdaad makkelijk op. Gewoon de overledene wikkelen in katoen of linnen en met gezicht naar Mekka toevertrouwen aan moeder aarde. Crematie is ook prima. De kist en de ligplek maken het allemaal zo duur.

  Maar de ministerie van sociale zaken moet echt paal en perk gaan stellen aan deze kosten.


  Maak melding

 28. van 1502
  U heeft helemaal gelijk. Ik heb mijn ding gedaan en ben schaamteloos misbruikt door profiteurs. Om een paar namen te noemen Hok, Jozefzoon, Boerenveen, Graanoost. Mensen die het oor van de president hebben.
  Mensen die alleen maar met zich zelf bezig zijn.

  Ik kom alleen als er daad werkelijk iets te doen is en het tot resultaat leidt. Dat gaat met deze president nooit gebeuren. Ik ben stom geweest, ik was gewaarschuwd maar dacht dat locaal initiatief en een goede business case en geduld wel ergens toe zou leiden. Nee dus.

  De blauwdrukken uit west Afrika lagen klaar.


  Maak melding

 29. De Desi-slaaf zegt ” Paal en Perk stellen”!

  Jaja, paal en perk stellen aan de Mega-corruptie
  van de afgelopen vijf jaar !

  Paal en perk stellen aan de salariskosten die in
  korte tijd door Desi zijn verhoogd met een
  HALF MILJARD !

  Paal en perk stellen aan de tig buitenlandse
  ambasades en vertegenwoordigingen, die Sranang
  nul komma nul opleveren !

  Paal en perk stellen aan steun aan de SRD terwijl
  Desi zonder begroting werkt en zorgt voor MEGA-budgetoverschrijdingen/tekorten !

  Paal en perk stellen aan het hoge aantal
  Belastingontwijkers, die meestal behoren
  tot de NDP-clan en/of “politiek kopstuk” zijn !

  Paal en perk stellen aan amnestie voor Bijzonder
  criminele personen in Sranang !

  Paal en perk stellen aan de dubbele Desi-
  bestuurslaag in Sranang, dure ministeries
  en een zeer duur Kabinet vd president met
  talloze goedbetaalde,zogenaamde, adviseurs !

  PS : Paal en perk stellen aan het debiliseren
  van het volk en aan de afbraak van de rechtsstaat
  door de NDP-politici !

  Start DAARNA een debat over kosten begraven zeer
  arme mensen, ook Onze Sranangmang !


  Maak melding

 30. Off Topic: President Obiang zal inauguratie regeringstop bijwonen

  President Desi Bouterse benoemt zijn ambtgenoot Theodoro Obiang tot Grootmeester in de ere orde van de Gele Ster

  De president van Equatoriaal Guinea, Theodoro Obiang Nguema Mbasogo, komt morgenmiddag in Suriname aan. Hij zal de inauguratie van president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin woensdag bijwonen.

  Obiang, is in februari 2012 door staatshoofd Bouterse benoemd tot Grootmeester in de ere orde van de Gele Ster. Hij heeft de hoogste onderscheiding gekregen.Hij kreeg ook een gouden sleutel van Paramaribo. Hij mag op elk gewenst moment het land binnenkomen.

  Daarna is Bouterse ook naar Equatoriaal Guinea geweest. Hij memoreerde de gezamenlijke geschiedenis van Suriname en het Afrikaanse continent. De twee presidenten tekenden een overeenkomst waarin verschillende samenwerkingsgebieden zijn geïdentificeerd.

  De grootste corrupte schurk van Afrika komt op bezoek bij de meeste corrupte schurk van Zuid Amerika

  Twee paria’s die elkaar onderscheidingen opspelden. Duo List en Bedrog


  Maak melding

 31. Ray
  @Henkie Molenaar, aaai baja arme Henkie. Je dwaalt weer eens af. Je hebt teveel sopie op. Je Bouterse syndroom speelt weer eens parte.

  ja het gaat lekker in Suriname

  dus laat me


  Maak melding

 32. Wel vreemd, hor. Anderwezens dode lichaam wij stoppen in onze eigen lichaam via de braad pan. Waarom niet zelfde doen met menselijk dode lichaam, dan wij zijn konsekwent. Bovendien bespaart kosten en veel vitamines wij krijgen binnen. Vroeger sommige volken deden zo. Dan witmannen hun noemen barbaren. Witmannen iedereen noemen barbaren behalve zelf. Wat is mis gegaan met die witman? Die versie van die witman is te vroeg gekomen vrij, zonder goede test. God wilde eerst die witman nog verder testen in Eden, maar die slang kwam tussen en zei dat geen test meer nodig, eet die appel. Toen alles is mis gegaan met die witman. Hij kreeg gen die was misdadig. Die eerste nakomeling doode zijn broer al met steen. Sindsdien is nooit meer goed gekomen met die witman. Gaat nooit meer goed komen. Beware of witman. Eerst witman zelfs hij graaf geen gat. Hij leg lijk op grond, dan overdek het met zand en steen dan plaats een stok erop. Nu witman bouw vele dure dinge voor lijk. Dure kisten, liedjes voor de lijk, toesprake voor de lijk, picnic met koffie en gebak bij die lijk, soms zelfs seks bij die lijk. Witman is total loss. Zelf God kan witman niet meer helpe. Omdat die eerste test is niet goed gegaan. Witman noem mislukte test zelf erfzonde. Hij weet hij zal hebben altijd misdadig dna. Daarom hij probeer iedereen te domineren en zaait overal dood en verderf van Libie to Irak van Ruwanda tot Atlanta. Witman is gephaar. Nu witman zoek hulp bij roobot. Witman maak misdadige masjienes die hij kan aanzet met knopje of uit. Deze masjien moet doen alles wat witman wil. Zelf sommige witman hebben hun vrouw met roobot bedrogen. Witman en bedrog, niks verbaas mij nog.


  Maak melding

 33. Bestaat er geen uitvaartverzekering in Suriname? Dan wordt het tijd om daarmee te beginnen. Misschien kan de uitvaartbranche daarin het voortouw nemen; ze heeft er zelf belang bij.
  Scheelt voor nabestaanden ook een hoop ellende als zijn zo’n verzekering hebben.


  Maak melding

 34. @jojo, het uitbetalen door de overheid is een administratief vraagstuk.Het heeft enerzijds met de bureaucratie te maken, en anderzijds met de strengere regels die door de overheid worden gehandhaafd.De zaak ligt nog complexer dan je zou vermoeden.Er zijn altijd mensen die misbruik van de situatie maken en veel geld incasseren in naam van de doden.Het zijn de lijkenpikkers, de sympathisanten van de oppositie. Ik hopp dat ik hiermee jouw ogen heb geopend.


  Maak melding

 35. @Jojo, Ik vind het jammer dat je zulke dingen heb meegemaakt en dat je vertrouwen is beschaamd. Borgu sani is moeilijk . Je moet daarom hard zijn. Is niet anders. Dat kun je op bijna alle vlakken doortrekken. Als het op betalen aankomt,moet je in onze cultuur een lange adem hebben. Ik ben trots op mijn Vaderland, ma ding sani disi fu Sranang Sma de weri mi. A de ala se. Dati Meki diaso song ten mi de du fanodu betre nanga wan patata!

  Als je een bedrijf hebt is het de beste dat jij je verzekert in RECHTSBIJSTAND. Dan kan je de deurwaarder inschakelen voor mensen die in gebreke zijn gebleven. Wat dat betreft ben ik wel een type die dat zou doen bikasi mi no de meki spotu. Je kunt ook met risico zaken bijvoorbeeld stellen dat je met onderpand werkt en/ of waterdichte contracten. Anders kom je nooit vooruit met onze mensen. Jammer hè?


  Maak melding

 36. RobG
  Mijn ogen zijn redelijk open. En als ze dat niet waren zijn ze wel geopend door Hok, Boerenveen, Jozefzoon en Graanoost. Dat zijn een paar van de echte lijkenpikkers.
  In Suriname probeert vrijwel iedereen te hoge rekeningen zonder substantiële levering in te dienen en te in incasseren. Daar gaat het niet om. Het verschuilen achter administratie is laf. Het gebrek is budgettering en handelen volgens afspraak.
  Deze regering heeft harde beloften gedaan en financiële voorspoed gekend ( record prijzen voor goud en heel hoge olie prijzen) . Desalniettemin is er niets tastbaars en duurzaams gerealiseerd behoudens de projecten van de vorige regering.
  Ondanks voorspoed stapel de rekeningen zich in de regerings administratie ( smoes) zich op, nemen de schulden toe, nemen de inkomsten af zonder dat verdiencapaciteit ontwikkeld is.

  Zelfs de president heeft geen smoezen meer en laat zelfs hofnar Lackin niet terug komen als minister.


  Maak melding

 37. RobG
  @jojo, het uitbetalen door de overheid is een administratief vraagstuk.Het heeft enerzijds met de bureaucratie te maken, en anderzijds met de strengere regels die door de overheid worden gehandhaafd.De zaak ligt nog complexer dan je zou vermoeden.

  Beste RobG :Overheid heeft na 5 jaar voor Sinterklaas gespeeld te hebben geen srd meer in kas..

  Wat lul je nu weer over bureaucratie


  Maak melding

 38. Koning Harischandra kon niet eens de crematie van z’n zoon Rohitas betalen. Maar dat was een heel apart en mooi verhaal. Uiteindelijk werd Rohitas weer tot leven gewekt door Heer Vishnu zelf die koning Harischandra beloonde met de teruggave van z’n rijk en de bevestiging dat de mens die zich aan de waarheid en aan geweldloosheid en plichtsbesef houdt, groter is dan de Goden.
  Raja Harischandra was een voorvader van Heer Shri Ramchandra die door de heilige Vishwamitra werd gebruikt om de Goden de les te leren dat een mens een sterke wil heeft en absoluut niet corrumpeerbaar is en zich altijd aan de waarheid kan houden en z’n plichten kan vervullen. Zelfs als hij daardoor in de allergrootste moeilijkheden belandt.
  Het verhaal van Raja Harischandra was een grote inspiratiebron voor Mahatma Gandhi, die zijn ideaal van Satya grah en geweldloosheid eruit afleidde.
  Dit verhaal is verfilmd in de film Harischandra Taramati (dat ook enkele prachtige liedjes heeft opgeleverd) en ook in de TV-serie Vishvamitra. Misschien dat de STVS het kan vertonen aan de aan corruptie leidende Surinaamse samenleving? Om het moreel en fatsoen weer wat op te krikken?
  Maar dat zal wel niet, want van Stevie Meye mag alleen de bijbel gepredikt worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.