Negeren privatiseringsoptie bevreemdt Surinaamse economen

15

PARAMARIBO, 5 aug – Sanering bj de overheid is moeilijk door te voeren zonder ook de verkoop van publieke bedrijven ten minste te overwegen. De Vereniging van Economisten in Suriname, VES, vindt het vreemd dat er nu met geen woord wordt gerept over privatisering.

Het Financieel Economisch Platform noemt verkoop van publieke bedrijven niet als optie in zijn eerste rapport. “We weten dat de NDP een partij is waar het idee leeft dat je als land bedrijven in je bezit moet hebben. Ook zijn er stromingen binnen Suriname die vinden dat niet alles in particuliere handen moet komen, vooral als het gaat om nutsvoorzieningen”, zegt VES-voorzitter Waddy Sowma tegenover De Ware Tijd.

Ideologie is dus een mogelijke verklaring voor het weglaten van de verkoopoptie. Het neemt niet weg dat privatisering enkele grote voordelen heeft. De staat verdient er dik aan. Ook wordt de bedrijfsvoering efficiënter. De politiek kan onder meer de rekrutering van personeel niet meer beïnvloeden. Volgens Sowma is het waarschijnlijk ook een reden voor het overslaan van privatisering als optie.

15 REACTIES

 1. als er geprivatiseerd wordt,dan wordt er geen njang meer gemaakt door de des betreffende opperhoofden aldaar op die posities….

  dus de onder geschikten hebben alle belang bij dat dit geschied onder staats beheer..

  particulieren willen dol graag deze onderdelen overnemen..,,met en zonder personeel onder nieuwe voorwaarden..


  Maak melding

 2. ” vooral als het gaat om nutsvoorzieningen “, zegt VES – voorzitter Waddy Sowma.

  natuurlijk, omdat deze evenals DOMEINGRONDEN, door de OVERHEID gebruikt worden als belangrijk PROPAGANDA materiaal tijdens VERKIEZINGEN maar het Surinaamse STEMVEE weigert dat in te zien en te begrijpen.

  Deze BASISVOORZIENINGEN worden door de REGERING als TROEVEN achter de hand gehouden en beschouwd als echte ” PRIVILEGES ” naar de achterban toe, wat ZÉÉR WALGELIJK is natuurlijk.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 3. ndp wees niet bang ,privatiseren sommigen van bedrijven b.v openbare werken ,en sommigen van overheid gebouwen waar lanti mangs geen moer uitvoeren .wees niet bang om lanti mangs te ontslaan en ze overhevelen naar particuliere bedrijven en kunnen deze lantimangs leren wat werken is .lantimangs die het hoge gras langs de bermen wiet moet in particuliere handen ,er zijn aannemers die de bermen wieden maar het is een groot verschil met een lanti mang die bermen moet wieden .ik erger mij rot als ik zie dat mensen die bij de overheid werken en klats boem gaan ze even op het werk en je ziet ze na negen uur weer thuis , en bezig karweitjes te klaren voor derden . mikie njang .de front regering zou het aan pakken niks is van terecht gekomen ,ook de ndp had plannen om dit gezwel aan te pakken niets van terecht gekomen .je ziet ik pak zelf mijn eigen regering aan dat ze op sommige punten steken hebben laten vallen .de grootste geld verslinders zijn de lantimangs die helemaal niet productief zijn .het moet ophouden .ik hoop dat de ndp de durf heeft om stappen in die richting te zetten om lands dienaren te ontslaan of over hevelen naar de particuliere sector .mijn eigen familie die ook geen moer uitvoeren mie mang en ik zeg het ze hoor .
  jagie ding lis lanti mang .vhp kon het niet ,nps kon het niet bouta geef het voorbeeld .


  Maak melding

 4. Fep maakt president duizelig hij gaat het aanhoren en daarna gewoon slapen of zich ziekmelden. Of desnoods naar het binnenland. Is eenvoudiger toch?


  Maak melding

 5. Daarom moet je regeren ook niet over laten aan economen, maar aan een stelletje leeghoofden van militairen, die de mulo afronden nog te moeilijk vonden, waar ze wel goed in zijn omdat ze geen hersens hebben, is roven uit de staatskas, vraag maar aan Abrahams, die in 5 jaar tijd van armoedzaaier, miljonair is geworden.
  En als platform moet je zeker niet met voorstellen komen, om al dat geroofde geld terug te halen, maar het gewone volk opzadelen met allerlei verhogingen, hoe geloofwaardig kom je over, en maar zingen, we gaan voor nog 5, stelletje paarse idioten, die anders denkenden meeslepen in de afgrond.


  Maak melding

 6. Op het punt van privatisering van overheidsdiensten loopt ons langs hopeloos achter op de rest van de wereld.
  In Suriname wordt privatisering gezien als een bedreiging voor mensen, die met weinig werken veel geld verdienen.
  Privatisering wordt niet gezien als een uitdaging, omdat dat bestaande politieke structuren doorkruist.
  Ik ben ervan overtuigd, dat met name de nutsvoorzieningen veel beter gaan scoren als die worden geprivatiseerd.
  Nu verstopt iedereen zich achter zijn of haar eigen politieke vriendjes als er iets verkeerd gaat en de bevolking wordt steeds het kind van de rekening.
  Als de NDP het lef heeft, gaan veel staatsbedrijven over in private handen, maar of deze partij dat lef ook inderdaad heeft, waag ik te betwijfelen.
  Zo niet, dan krijgen we ook in ons land dezelfde toestanden als in Venezuela, Cuba (hoewel daar de verandering in gang is) en veel Afrikaanse landen.
  Dat moeten wij in Suriname niet willen.


  Maak melding

 7. Privatisering loopt vaker slecht dan goed af. Ineens worden mensen die gewend waren op een bepaalde manier te werken opgejaagd om anders te denken en te handelen. Dat gaat vaak niet goed. Privatisering poogt vaak van simpele mensen roofdieren te maken.


  Maak melding

 8. @ Interpol,

  Je zou om te beginnen enkele onderdelen van OW kunnen privatiseren, In weg- en waterbouw zijn b.v. de Nederlanders, maar ook andere landen, lichtjaren verder dan Suriname.


  Maak melding

 9. Onwetendheid maakt schuw en kweekt negatieve argwaan.
  Niet in Suriname.
  Onwetendheid word als tool ingezet om het volk uit te buiten.
  Zo is de vraag nog steeds niet beantwoord van (omdat er stromannen worden gebruikt):
  Wie zijn de eigenaren van de Scaliens?
  Wie zijn de eigenaren van de zandgravers voor de kust
  Wie zijn de eigenaren van bijvoorbeeld Matapi.
  We zijn de eigenaren van de illegale brandstof verkopers
  Wie zijn de eigenaren van grote stukken goudgrond in het binnenland

  Jaja onwetendheid dat is dat ding.


  Maak melding

 10. Privatisering, het afstoten of verzelfstandigen van overheidsbedrijven en -diensten, bijv. ziekenhuizen,scholen,water- en energievoorziening is bijna altijd in bijna alle landen op een mislukking uitgelopen. Privatiseren heeft tot doel de overheidskosten terug te dringen. Maar wat zien we in de praktijk gebeuren? Zodra de bedrijven verzelfstandigd zijn worden de kosten op de burger afgewenteld en dat de lonen van het management de pan uitreizen. Privatiseren is niets anders dan een overgang van een overheidsmonopolie naar een particuliere monopolie.

  Als een beperkt aantal particulieren dezelfde producten aanbieden kan een oligopolie ontstaan.Er is dan geen sprake meer van onderlinge concurrentie. Dit houdt in dat zij onderlinge prijsafspraken maken om de prijs hoog te houden. De consument heeft geen keus en is dus genoodzaakt om van het dure product gebruikt maken. Het is dan stikken of slikken.
  Ik denk dat de Surinaamse overheid zich bewust is van de gevolgen van het verzelfstandigen van de overheidsbedrijven. De consument gaat het gelag en het plezier van de rijke bedrijvenbezitters betalen.


  Maak melding

 11. De 3 grappenmakers vertellen hun indianen verhalen over de financiële aanpak voor het land.Ze hebben al 5 jaren geregeerd en nu zien ze dit.Waar blijft die economische kennen van deze grappenmakers.Ik lacht mij rot als ik dit verhaal lees.Bouterse heeft meer verstand van wapens om te doden.


  Maak melding

 12. MMMMMoeilijk onderwerp!
  Het besluit over privatisering moet je NIET OVER 1 NACHT IJS NEMEN! Reden: lees wat RobG aandraagt en deels wat Pero hierover schrijft. Deze 2 reageerders hebben de meest zinnige dingen over gezegd die gewikt en geweven moeten worden.

  Ik hoef dus niet nog eens hier het wiel uit te gaan zitten vinden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.