Desi Bouterse legt eind november getuigenis af

63

PARAMARIBO, 4 aug – Desi Bouterse zal eind november getuigenis afleggen over alles wat zich heeft afgespeeld rond de decembermoorden. Dit zegt initiatiefnemer Dew Baboeram, broer van de op acht december 1982 geëxecuteerde John Baboeram. De getuigenis zal drie dagen duren.

De tekst van de getuigenis zal geïntegreerd worden in een eindrapport en op acht december worden aangeboden aan de voorzitter van het parlement. En hoe betrouwbaar is Bouterse? “We hebben nu een situatie geschapen, waarbij noch Bouterse, noch ik terug kan. We duiken een rivier in en als we elkaar voorbij zwemmen, dan is het enige eindresultaat dat we beiden verdrinken”, zegt Baboeram.

Het gaat hem om de waarheid te achterhalen. Die blijkt niet te bereiken met strafrecht. “Dertig jaar lang is deze weg behandeld en het heeft tot niets geleid. En niets wijst erop dat het de komende jaren gaat veranderen. Ik ben moe van het wachten. Ik wil een einde aan ons lijden”, aldus Baboeram. Ook voor Bouterse moet het een kans zijn. “Brute en pijnlijke eerlijkheid is de enige manier om ons te redden.”

63 REACTIES

 1. Dat er al zoveel over in de media wordt gezegd door Baboeram, betekent dat het een circus wordt, en er niks tastbaars mee gebeurd. De overige belanghebbenden gaan daarna in dezelfde media lopen schreeuwen dat de president heeft gelogen. Ik snap echt niet waarom dit alles niet eerst achter gesloten deuren gebeurt en er daarna een gezamenlijke verklaring uitkomt


  Maak melding

 2. Ha ha hai de haai is aan zet, wat een geslepen serie moordenaar ra ra hoe en wie was of wordt de werkelijke moordenaar.
  Ik kan het al raden dat het bhagwandas wordt, doden kunnen niet praten wat een laffe smerige bouterse.


  Maak melding

 3. Sandew Hira gaat niks nieuws onthullen. Uit de bestaande dossiers blijkt wie heeft de beslissingen heeft genomen, wie in het tribunaal zaten, wie het doodvonnis heeft uitgesproken en wie het heeft uitgevoerd. Massa moord is geen maatschappelijk probleem. In een rechtsstaat kan deze kwestie alleen in de rechtszaal beslecht worden en nergens anders. Deze poppenkast is georkestreerd door de beul Melvin Linscheer alleen enkel om zijn baas vrij te pleiten. Het is 1 grote joke en Dhr Hira trapt daar met droge ogen in. Ik weet haast zeker dat zijn broer, notabene een advocaat dit nooit had gewild. De man zou in zijn graf omdraaien. Hira moet zich doodschamen.


  Maak melding

 4. Ha,,ha ,,…HA..WHA…WHA…Wha
  Dus volgens clown Sandew Hira moeten slachtofffers en moordenaars gelijke kansen krijgen nota bene de moordenaar die je broer kapot schiet!
  Ik krijh nu al medelijden met clown Sandew Hira,Hahahahaaaaaa…wat denkt hij dat bouyta hem de waarheid gaat vertellen?
  Arme Sandew Hira ,,,bouta gaat hem niks anders dan de LEUGEN vertellen en morgen zien we cloiwn Sandew in zijn nieuwe functie van minister voorbij razen.


  Maak melding

 5. Zullen wij er dan een rechter voorzetten en de getuigenis rechtsgeldig maken en er consequenties aan verbinden? Gewoon helemaal invullen dat het een volwaardige rechtszaak kan worden. Val dicht.


  Maak melding

 6. Bekennen en alsnog naar het Internationaal Strafhof….zo moeilijk is het allemaal toch niet. Deze pathologische leugenaar komt NIET met een bekentenis. Hij belazerd de boel al 33 jaar. Dus een zinloze en kansloze aktie van Baboeram. Het volk gaat weer een rad voor ogen gedraaid worden met een nietszeggende getuigenis waarbij de schuld bij anderen gelegd wordt. MARK MY WORDS


  Maak melding

 7. Niemand mag een ander onder druk plaatsen om te geloven
  Maar als de persoon zelf waarover men zoveel te kletsen heeft een getuigenis wilt afleggen heeft niemand het recht deze te weerhouden.

  Als waarachtige burgers van dit land moeten wij dit zien als een histories moment. Een moment om tot bezinning te komen en niet vooraf tot een negatieve beoordeling overgaan. Personen die dit soort van negatieve houding aanneemt zijn echt niet van goeie bedoelingen nog minder vatbaar zijn voor een oplossing.

  Jezus Christus heeft nooit persoonlijk het woord gericht tot de gelovigen, dit alles hebben wij van de apostelen en Discipelen mogen vernemen. Apostel die heeft gezegd en Discipel dat heeft gezegd maar Jezus zelf heeft nooit wat gezegd.

  IK BEN BENIEUWD


  Maak melding

 8. NIEUWJAARSBOODSCHAP VAN DE PRESIDENT: 2015 jaar van de Waarheid! ( Ter herinnering).

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/26879
  01 Jan, 00:00

  ‘ Nu kijken wij uit naar het nieuwe jaar 2015. Een bijzonder jaar, en in vele opzichten een jaar van de waarheid!’

  http://www.gov.sr/kabinet-van-de-president/actueel/nieuwjaarsboodschap-president-bouterse-2015-jaar-van-de-waarheid.aspx

  ‘President Desi Bouterse noemt 2015 een bijzonder jaar en in vele opzichten het jaar van de waarheid! In zijn nieuwjaarsrede staat de president stil bij de komende verkiezingen en veertig jaar Republiek Suriname. Hij deelt mee dat er een Instituut in het leven wordt geroepen dat als documentatiecentrum kan dienen voor alles wat zich tussen 1975 en 1992 heeft voltrokken. Een dergelijk instituut zal het publiek van informatie kunnen voorzien over de waarheid van deze periode.’

  Recht en Waarheid maken Vrij!!

  De Waarheid ( op welke manier het ook plaats mag gaan vinden) zal naar GERECHTIGHEID leiden….. en het land ZUIVEREN van jarenlang onrecht..en machtsmisbruik.

  With The Power from Great Spirit of LIGHT!


  Maak melding

 9. SH begeeft zich in het hol van DDB en de ROVERS en zal van een koude kermis thuis komen.

  Dit is het laatste wat deze man zal schrijven en er zal nooit meer iets van zijn hand in de media gelezen worden.

  SH, waarom doe je dit? De waarheid ligt op straat en bij de rechtbank.

  Zij die veel gelezen hebben, over archieven beschikken, enz, weten dat DDB en de rovers in hun eigen waarheid geloven en daaraan vasthouden en de jeugd dit ook willen bijbrengen. Moe je de paarse bombo’s zien, ook die omhoog gevallen zijn.

  Ik vind dit heel triest, zie ook hier de verdeel en heers van DDB om zichzelf te handhaven en tot zijn dood dictator van het bananenlandje/bacovenlandje te blijven.

  DDB en de rovers zijn bezig met hun enige eigen belang, lijfsbehoud. Deze monsters kunnen niet meer afstand doen, ze hebben te veel bloed aan hun handen. Nergens in de wereld is een dictator vrijwillig op gestapt en dat zal ook niet in Suriname gebeuren. DDB en de rovers hebben geen respect voor de rechterlijke macht/krijgsraad in Suriname en dat zegt genoeg.

  Recht en Waarheid Maken Vrij!

  Alleen de rechtbank/krijgsraad in Boxel in Commewijne kan met de enige echte waarheid komen in een democratische rechtsstaat. Dit omdat vrouwe justitia blind is.

  God/Allah, Jaweh, Bagwan vergeef het DDB en de rovers want ze weten niet wat ze doen.

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 10. Wie werkelijk geloven en hierop hopen zullen net als zijn geestelijk adviseur Stef me Anus bedrogen uitkomen. Want na soso kiekeboe nanga paarse lee. In september 2010 krijste Stef gelovig en publiekelijk dat zijn paarse afgod di di bri nog voor het einde het jaar 2010 publiekelijk spijt zou betuigen. Anno 2015 na soso paarse ka pma nanga opa lafu, ieja bja pokai krijs, mi kong moro deng oliedomme paarse domkoppen.


  Maak melding

 11. Allemaal mooi en aardig maar de laat de hoofdverdachte:
  ballen tonen en zich verantwoorden binnen het rechtssysteem, welke voor een ieder geldt;
  afstand doen van de amnestiewet;
  voorzitter van de DNA vervolgen voor directe inmenging in een lopend strafproces wat bij de grondwet verboden is.
  De rechtstaat kan dan eindelijk haar taken uitvoeren waar ze voor ingesteld is.


  Maak melding

 12. Uit een getuigenis kan je niet achterhalen of de spreker de waarheid heeft gesproken.
  De waarheid moet je halen uit hoor en wederhoor, aanwezige getuigen ten tijde van de moorden kunnen de getuigenis weerleggen.
  Dew Baboeram heeft echter gekozen om geen getuigen en medeverdachten te horen, hij gaat uit van archiefmateriaal waarvan de meeste reeds vernietigd zijn.
  Dit wordt een eenzijdige vertoning waarbij de dader een monoloog zal houden en met behulp van Dew en Slijngaard zal trachten zijn beestachtige moorden vrij te pleiten.
  Overigens getuigenissen uit het 8 december proces hebben overduidelijk bewzen dat de dader in persoon te fort Zeelandia was, zijn naaste vrienden hadden bij hun getuigenissen hierop geen antwoord, omdat ze zich plotseling niets konden herinneren.


  Maak melding

 13. En hoe betrouwbaar is Bouterse? “We hebben nu een situatie geschapen, waarbij noch Bouterse, noch ik terug kan. We duiken een rivier in en als we elkaar voorbij zwemmen, dan is het enige eindresultaat dat we beiden verdrinken”, En niets wijst erop dat het de komende jaren gaat veranderen, zegt Baboeram.

  O, Jawel!! (WE en GESCHAPEN) je zult zeker wel verdrinken met je maat Bouta!! Jij respectloze hyena die je bent!! wat een Paria is deze Baboegaap zeg!! hopelijk verdrink je persoonlijk met je hele ziel en lijf!!!


  Maak melding

 14. in een democratisch land moet een ieder voor de rechtbank verschijnen om door de rechter be-veroordeeld te worden..

  daar moet je je verklaring afleggen om vervolgens te horen of wel of niet schuldig bent..,,zo simpel ligt het..

  anders moet die hele recht-staat afschaffen..

  ieder ander theorie is misleiding..

  ook deze meneer moet dus voor de rechter verschijnen..


  Maak melding

 15. We zullen er gevoeglijk moeten uitgaan dat we voor 8 december 2 gaan verdrinken in de brede- en diepe Surinaamse rivier. Eentje door de belasting en loden last die hij moet dragen aan leugens en gepleegde wreedheden en de ander vanwege het clowneske en naïeve gedrag die deze quasi intellectueel etaleert. Iemand die zich prostitueert aan de hedendaagse samenleving met het feit de dat hij de waarheid die nooit het daglicht mag zien, de verdronken waarheid, de onder beton gegoten waarheid boven water zou halen.


  Maak melding

 16. Deze zogenaamde bekentenis, heeft geen enkele rechtsgeldigheid, deze wordt niet onder ede afgelegd, dus wat is het nut van deze poppenkast, terwijl vrijwel het hele verhaal al bekend is, en opgeslagen ligt in de archieven, waarom had deze massamoordenaar dan een amnestiewet nodig, juist omdat hij schuldig is, en de dans daardoor denkt te kunnen ontspringen.


  Maak melding

 17. @Srika op dinsdag 4 augustus 2015 om 12:31 uur.
  Ik heb ook over het zelfde nagedacht.
  Dus ik wacht ook rustig tot november 2015.

  Want vandaag las ik ook een artikel van hem.
  http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/08/04/ruim-450-doden-vanaf-bouterse-coup/
  Ruim 450 doden vanaf Bouterse-coup.
  Aldus Sandew Hira. 04/08/2015: Bron-dwtonline.com

  Maar ik hoop dat Sandew Hira (Dew Baboeram) het volgende ook in zijn onderzoek zal meenemen.
  Het gaat ook over de Rijswijkse moorden.
  Raadpleeg de volgende sites waarover het gaat.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2598073/1997/10/11/Ex-legerleider-zou-ook-betrokken-zijn-bij-drievoudige-executie-in-Rijswijk.dhtml
  Ex-legerleider zou ook betrokken zijn bij drievoudige executie in Rijswijk. (11/10/1997)

  http://www.misdaadjournalist.nl/2014/07/van-oude-moorden-de-dingen-die-voorbijgaan-en-nieuwe-raadsels/
  Van oude moorden, de dingen die voorbijgaan (en nieuwe raadsels)

  http://www.panorama.nl/blog/magazine-blog/wrong-time-wrong-place-vergismoorden-in-nederland.html

  http://parlis.nl/pdf/kamervragen/KVR3115.pdf
  Tweede Kamer der Staten-Generaal (Vergaderjaar 1995–1996 Aanhangsel van de Handelingen)
  Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden.


  Maak melding

 18. hogie hart wil karakter onderzoek nieuwe ministers..

  wel nu hogie ik zou jou advieseren,onderzoek de karakter van jou baas en zijn achter grond eerst….

  vergeet niet te onderzoeken wat liegen, voorliegen, bedriegen zijn afspraken niet na komen niet verschijnen op de meest belangrijke plaatsen wanneer het erop aankomt.

  kijk ook eerst naar je zelf,je kunt geen vakbond man zijn en tegelijk tijd ook nog ambtenaar..

  wiens belangen verdedig je dan..


  Maak melding

 19. Weet je waarop de getuigenis van Bigi Baas Bouta in a.s. november uitkomt:” Doofpot”. Want de scenario ligt al klaar door die ene hielenlikker Melvin Linscheer. Che.


  Maak melding

 20. De nabestaanden zullen versteld staan wanneer ze er achterkomen wie duidelijke achter de december moorden stonden
  Overigens is duidelijk dat onze surinamers hun geschiedenis niet kennen met name het stukje nederland en Suriname de rol van nederland,Suriname en wat deden amerikaanse huurlingen in suriname tijdens de december moorden ……………….mensen denk toch aan de rijkdommen van Suriname het liefst neemt Nederland Suriname weer over dan gaan we dubbel scheiten……
  Surinamers opzetten tegen bouterse en wij trappen er in wat krijg je nu 2 honden vechten om een bot een derde hond komt en pikt het bot weg dat js wat in suriname gaande is ….nederland neemt langzaam maar zeker Suriname over en wij slapen we geloven eerder een blanke dan een zwarte als ons zelf.. Misschien moet Suriname een blanke president krijgen……


  Maak melding

 21. “GETUIGENIS”

  Op een gegeven moment heb ik begrepen dat er
  een lijst van te elimineren burgers op tafel lag !

  Op een gegeven moment heb ik begrepen dat er
  schoten zijn gehoord en dat personen op de vlucht
  zijn neergeschoten !

  Op een gegeven moment schijnt er toch toestemming
  te zijn gegeven door de militairen, dat de betrokken
  burgers, de slachtoffers mochten begraven onder
  streng toezicht van zwaar bewapende manschappen !

  U moet begrijpen dat de situatie in het land zeer
  ingewikkeld was met Cubanen, CIA, AIVD. MID
  etcetera, daaruit zijn bepaalde gebeurtenissen
  voortgevloeid.

  Om op uw vraag terug te komen, ik ben een gekozen
  leider van het land, alleen erken ik de Rechterlijke
  Macht niet !

  Ach, democratie is een kneedbaar begrip !

  Vanwege mijn gezondheidstoestand stel ik u voor
  de komende maand verder te praten over de echte
  feiten, ik weet zeker dat ik een klein steentje
  bijdraag aan het vastleggen van de geschiedenis
  van ons land !

  PS : De Krijgsraad kent en bezit voldoende FEITEN
  om VONNIS te maken en de massamoordenaars
  te straffen !
  Op het moment dat het leger illegaal de macht greep,
  was het de facto en juridisch gezien een
  “Criminele Organisatie” geworden !


  Maak melding

 22. Gelukkig kan Bouterse nog een getuigenis afleggen. Het wachten is op Nederland om hetzelfde te doen aangaande de moord in Rawagadeh (Indonesie) en Srebenica (Bosnie). Je kan niet iemand de maat nemen als je zelf niet brandschoon bent.

  Het valt me op dat velen last hebben van psychische stoornissen. Jarenlang hebben zij zich vastgebeten in Bouterse en nu wordt de een na het ander heilige huis ingetrapt. Dat doet velen pyschisch in problemen komen. Hebben ze al een flinke deuk opgelopen tijdens bij de laatste verkiezing en nu worden ze wederom beroofd van hun dagelijkse portie internet vertier. Nog even en er vinden collectieve zelfmoorden plaats.

  Dat Bouterse zijn getuigenis nu al wordt afgeschilderd als leugens begrijp ik niet. Die man heeft nog geen woord gezegd. Nu al vliegen de nabestaanden elkaar in de haren. Sandew Hira wordt nu zwart gemaakt. Notabene door een groep zich jarenlang zichzelf heeft opgeworpen als spreekbuis van de nabestaanden. Ineens willen ze een gang naar de rechter terwijl iedereen weet dat dit niet gaat gebeuren de komende 5 jaar. Gaat het om berechting van Bouterse of om de waarheid? Misschien heeft Bouterse overtuigend bewijs dat hij die bewuste dag niet aanwezig was. Ik wacht alles rustig af maar voor mij was dit allang geen issue meer, want 15 verwende rotjongens kunnen niet Suriname 33 jaar lang gijzelen, terwijl niemand ooit kan vertellen wat hun meerwaarde voor Suriname was. Ze hebben gegokt en hebben verloren. En de macht van de elite is in dat jaar gebroken en is nooit meer geworden wat het eerst was.


  Maak melding

 23. velen vergruizen hira ,maar ik denk dat velen hra dankbaar zullen zijn
  mijn mening is ,dat wat hira mee bezig is de juiste weg is .bouterse is 70 jaar ,en hoe lang gaat men noch wachten als je wat wil weten ,denkt men dat de rechter de waarheid uit bouterse gaat kunnen halen , ik denk het niet .die zaak zou geen eens voor het gerecht komen al zou de v7 de verkiezingen hebben gewonnen .velen die denken bouterse op te sluiten moeten kunnen inzien dat dat niet zou gaan gebeuren omdat men politiek bedrijft met deze zaak .de v7 front heeft teveel gespeeld met de nabestanden .verkiezingen win je niet met propaganda maken met de leed van de nabestanden .wie berecht brunswijk ,is dit geen politiek bedrijven toen lonnie amnesty kreeg terwijl deze boef mensen heeft vermoord of zijn alleen de mensen van 8 december de echte staats burgers en de anderen niet .wij hopen dat deze zaak wordt opgelost en dat iedereen zich mag gaan berusten mits het zover is
  hira ik wens je alle wijsheid toe ,als dat het leed kan verzachten en ook de andere nabestanden van alle slachtoffers geldt zowel van brunswijk als van bouterse .


  Maak melding

 24. Misschien gaat Desi toch gewoon de waarheid vertellen: Ik en mijn gelaarsde maten waren ook op die dag in een paranoide toestand. We leden aan waaniedeeen dat mensen ons wilden vermoorden. De jorkas van onze eerdere slachtoffers achtervolgenden ons. Onder invloed van “smeermiddel” (drugs en sopie) hebben we deze moorden op bekende Surinamers gepleegd. Ik moet u vertellen, het was een bloedige slachtpartij.


  Maak melding

 25. “Brute en pijnlijke eerlijkheid is de enige manier om ons te redden.”

  Is dat een soort van intimidatie naar de nabestaanden? Dat ze het al die tijd verkeerd hadden over de rol van Bouterse?


  Maak melding

 26. Kopstuk: …………….LEGT EIND NOVEMBER GETUIGENIS AF.

  Het ” PAARSE ZWIJN, de DRONKAARD en SLAPJANUS, Desiderius, heeft nog een BELANGRIJKE GETUIGENIS af te leggen !!!!

  VANDAAG exact 25 jaar geleden werd het lichaam van politie- inspecteur Herman Gooding waarvan het HOOFD UITELKAAR was GESPAT, teruggevonden in de BUURT VAN HET DNA-GEBOUW.

  KORT daarvoor was hij weggereden uit de BRIGADE van de MILLITAIRE POLITIE ( in de buurt v/h DNA – gebouw )

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/30563

  Inspecteur Gooding was bezig met een ONDERZOEK naar de SLACHTPARTIJ te MOIWANA op 29 november 1986 gepleegd door het NATIONAAL LEGER o.l.v. wie anders dan ” the PURPLE SWINE, Desiderius ” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Surinaamse BEJAARDEN, ZWANGERE VROUWEN, ZUIGELINGEN en PEUTERS werden in OPDRACHT van de zogenaamde ” vader des vaderlands ” MEEDOGENLOOS AFGESLACHT en deze MOEDIGE inspecteur moest in de ogen van het ” PAARSE ZWIJN “, sterven omdat hij OPRECHT bezig was.

  Enkele slachtoffers werden gewoon DOODGEKNUPPELD werd mij tijdens een vakantie heel GEVOELLOOS verteld in 1996 door een DADER, een vroegere teamgenoot uit de pupillen voetbal competitie.
  Een IEL, TENGER en TIMIDE maatje van vroeger werd onder leiding van het ” ZWIJN ” opgedragen om ONSCHULDIGE en WEERLOZE LANDGENOTEN uit te roeien.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 27. Eigenlijk zou de excellentie Bouterse helemaal geen medewerking moeten verlenen aan deze rotzooi. Onze president is er voor iedere surinamer ook voor die paar redimusus schreeuwen moord en brand voor gerechtigheid. Hopelijk kunnen we straks dit dossier sluiten.

  De suri’s hebben Bouterse dit allang al vergeven, voor zover er iets te vergeven valt. De man is opgekomen voor suriname en dat er een paar doden zijn gevallen noeten we maar voor lief nemen.
  Dit waren mensen die een gevaar waren voor de staat zeg maar de surinaamse variant van de nsb.


  Maak melding

 28. @Melli
  ga aub eens in uw eigen geschiedenis lezen. Bijvoorbeeld Anton de Kom en u zult zien dat Nederland de koning te rijk is dat het af is van Suriname. Het land heeft alleen maar ellende opgeleverd en heel veel gekost.
  Lees eens goed en probeer het te begrijpen.

  Hoe kan een economie die eenzijdig op een minimae hoeveelheid olie en wat goud draait interessant zijn voor een land met een economie die 150 maal groter is met een bevolking die 30 maal groter is.

  Nederland is een provincie van Duitsland en daar op gericht.
  Nederland is handel, logistiek en dienstverlening en heeft geen enkele interesse in 7 miljoen vaten olie per jaar en 30 ton goud per jaar.
  Nederland raakt per jaar nog steeds euro 200.000.000 kwijt aan familie hulp

  Ziet u aub een ander door de juiste bril en gebruik aub geen vergroot glas en allerlei wilde verhalen.


  Maak melding

 29. melli
  Heel goed geschreven , een ieder die er tegen is zijn de redi moesoe hier op waterkant ,ze praten niet wat de rol van de witte man is in dit hele proces


  Maak melding

 30. @bouterse

  Je mag vanaf vandaag 5 augustus 2015 elke dag een getuigenis afleggen, het zal niet werken;
  -Je blijft een Internationaal gezochte drugsdealer, die op de opsporingslijst van Interpol staat en die een straf van 11 jaar moet zitten.
  -Je zoon zal je nooit meer zien, want hij blijft 16 jaar vast zitten!

  Wat is het doel van dit toneelstukje?
  Vergiffenis kun je niet van de nabestaanden krijgen, maar alleen van God.
  De nabestaanden hebben je al jaren geleden ‘vergeven’, doch vergeten doen ze nooit.

  Vergeten kan niet ter nagedachtenis van de slachtoffers; echtgenoten, vaders, zonen en broers.

  Smakeloos, gewetenloos, principeloos, waardeloos!


  Maak melding

 31. @baboeram

  “Ik weet niet hoe dit gesprek zal aflopen!”

  Helemaal mee eens, omdat je niet in staat bent om een gedegen interview af te nemen. Jij bent een historicus en geen onderzoeksjournalist zoals Theo Para.

  Een zogenaamde historicus, die naar het schijnt helemaal geen gene voelt om een gesprek aan te gaan met iemand (bouta), die de Surinaamse geschiedenisboeken onlangs heeft laten verbranden.

  Het lijkt er veel op dat die ‘decolonizing’ trainingen van je, niet genoeg geld in het laatje brengen. Waarschijnlijk zal je dit interview en de gebeurtenissen erom heen te koop aanbieden.
  Das nou echt iets dat ik niet eens gratuz wil hebben; goed voor de brandstapel!

  ‘Decolonizing the mind’ begint met het verkassen naar je geboorteland!
  Je hoeft niet meer te vluchten, je bent toch een ‘knuffel-nabestaande’.


  Maak melding

 32. Het is niet interessant wat zich feitelijk heeft afgespeeld die dag. Waar het om gaat is de vraag of het een misdaad is of niet om een militaire regime met geweld te proberen af te zetten en of indien men dat poogt en het mislukt, de gevolgen voor de coupplegers terecht zijn of niet.


  Maak melding

 33. Ter info, voor geïnteresseerden!
  Altijd handig om het forum door te nemen.

  Met permissie van de schrijver;
  Een forumlid (nabestaande) met een uitstekende visie zie:

  http://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?pid=488588#p488588

  “Wie er nog niet van overtuigd was, dat Sandew Hira niet meer dan een dommerik is, die met zijn buitennissige ideeën koketteert, zal dat nu wel zijn, nadat hij de weg naar verzoening met een pleger van misdaden tegen de menselijkheid gepredikt heeft.
  Maar laten we even de ogen sluiten voor het verwerpelijke van zijn persoonlijkheid en inhoudelijk op zijn argumenten ingaan.”
  etc.

  “Sandew Hira gaat op zijn bek, zeker weten! Met dank aan Hugo Essed en Theo Para. Uiteindelijk zal het gerechtshof van de OAS de volledige waarheid over het bloedbad van 8 december 1982 aan het licht brengen.”

  En tot slot Paramang ex-soldier
  “Jullie hadden gedacht om die jonge, domme en onervaren soldaatjes effekes te coupen en nu de vlam in de pan is geslagen en er geen 1200 doden te betreuren vielen is Paramaribo in last. Wel jere djaso, Rrrrrrrot op!”


  Maak melding

 34. al deze woorden zijn alleen in het belang van deze moordenaar om de komende tijd 5 jaren te overleven..

  ver weg te blijven van de gevangenis het wolk wordt maar dom gehouden en trappen steeds in zijn geloof..

  alle verklaringen ten spijt,alles ligt op straat kwestie van oppakken opsluiten .

  het land is raddeloos,reddeloos staat op instorten,bedrijven gaan dicht wie helpt die mensen dan..

  wat gebeurt er met de armoedeloze tjé poties ,vergeet niet de groep dakloze zwervers worden steeds groter en groter..


  Maak melding

 35. @mellie en @reggie
  Jullie idioten horen echt by elkaar he’
  @jojo legt het met enige transparantie uit en zo is t.
  In de jaren 70 was het gewoon not done om nog te boek te staan als kolonisator.
  Toen de onafhankelykheid geoppert werd is er zonder een referendum te houden in Suriname,bepaald door de toenmalige regering Arron dat Suriname er voor gaat.
  Soso foefoeroe,wat dus plaats gevonden heeft.
  Dat er goud en olie in de bodem is niets nieuws onder de zon.
  De antillianen hebben het slimmer aangepakt.
  Die hebben voor n status apparte gekozen.


  Maak melding

 36. Ik wil iedereen wijzen op de open brief van Natasha Adama.
  Op een oprechte en eerlijke manier wijst zij ons wat de weg moet zijn.Alle ontsnappinsrouten zullen geen enkel nut hebben.
  Mevrouw Adama je bent een kanjer en ik ben trots op je!


  Maak melding

 37. parbo
  Eigenlijk zou de excellentie Bouterse helemaal geen medewerking moeten verlenen aan deze rotzooi. Onze president is er voor iedere surinamer ook voor die paar redimusus schreeuwen moord en brand voor gerechtigheid. Hopelijk kunnen we straks dit dossier sluiten.

  De suri’s hebben Bouterse dit allang al vergeven, voor zover er iets te vergeven valt. De man is opgekomen voor suriname en dat er een paar doden zijn gevallen noeten we maar voor lief nemen.
  Dit waren mensen die een gevaar waren voor de staat zeg maar de surinaamse variant van de nsb.

  Dit braaksel van Paarse Kakkerlak geeft aan hoe diep een groot deel van Suriname is gezonken.

  In elk ander land in de wereld had Bouterse als moordenaar, dictator, drugsdealer in de gevangenis gezeten maar in bananenrepubliek Suriname wordt hij massaal gekozen als president.

  “De man is opgekomen voor suriname en dat er een paar doden zijn gevallen noeten we maar voor lief nemen”

  Aldus Parbo. Bouterse is nog NOOIT voor Suriname opgekomen, alles moet al 40 jaar wijken voor de Bouterse Mafia.

  “Die paar doden”, zijn de echte helden van Suriname die vreedzaam streden voor een rechtvaardig Suriname maar werden afgeslacht door en op bevel van de huidige president.

  Parbo behoort tot het putje van de Surinaamse samenleving die garen spint bij de enorme corruptie en economisch wanbeleid van de Paarse Roversbende die het land VOOR DE DERDE KEER in een economische en morele afgrond stort.


  Maak melding

 38. Parbo,

  Waar haal jij het gore lef vandaan om te posten, dat Surinamers allang vergeven hebben, wat Bouta in de jaren tachtig heeft gedaan ?
  Veel Surinamers – en dat zijn er veel meer, dan jij denkt – hebben daar een volstrekt andere mening over.
  Ik vraag mij steeds vaker af of jij de tachtiger van de vorige eeuw wel hebt meegemaakt.
  Zo langzamerhand geloof ik daar helemaal niets van.
  Dat je een mening verkondigt namens jezelf, prima, maar pretendeer niet, dat Surinamers Bouta allang vergeven hebben.
  Dat is namelijk een absolute leugen.


  Maak melding

 39. @esmerald, schei toch uit mens. Jij weet net als iedere andere surinamer dat Bouterse nooit vervolgd gaat worden. En dat hoeft ook niet want de mensen houden van hem. Hij 2x democratisch tot president gekozen. Wanneer gaat dat eens tot je botte hersenen doordringen. Het bod van de president is uitstekend om de laatste plooien glad te strijken. Tot slot staak je vendetta and get a life.


  Maak melding

 40. Natascha, het spijt mij dat dat je overkomen is. Ik hoop dat de situatie vroeger of later zodanig zal keren dat je een en ander kunt afsluiten. Sterkte!


  Maak melding

 41. @Steenhard,

  Die moorden van de 15 waren volstrekt overbodig. Die mensen waren al gevangen genomen en geboeid, dus wat zouden ze nog kunnen uithalen? Hun executie was uit pure wraakzucht, maar ook uit de gedachte opgeruimd staat netjes en een afschrikvoorbeeld voor anderen die ook dwars zouden willen liggen.
  De martelingen geven aan dat het ging om het vernederen en afstraffen van die mensen en niet om lijfbehoud van de moordenaars, zoals ze wel eens geclaimd hebben.
  Dat Bouterse zichzelf als Mahatma Gandhi wil laten afschilderen is wel erg triest.


  Maak melding

 42. Paraman, ik wil best een bijdrage leveren wanneer jij, Bally en Abrahams een inzamelingsactie beginnen, ik ben er namelijk 100% zeker van dat dit elite paarse gezelschap ervoor zal zorgen dat het geld bij de juiste personen terecht komt.


  Maak melding

 43. Wat telt is dat de Rechter is aangewezen om in
  dit soort zaken RECHT te spreken !
  NIEMAND anders !

  Iedereen die ontlastend materiaal heeft ten
  voordele van de verdachte massamoordenaars
  kan dit indienen bij de Krijgsraad !

  Babbels over coup tegen een Ongrondwettige
  bende soldaten, een criminele organisate vormend,
  zijn bijzaak !

  Deze Desi-“militairen” hebben zich met geweld
  macht verschaft en hebben de Sranang bevolking
  Verminkt, Vernederd en ONDERDRUKT en hebben
  ook ONGEWAPENDE onschuldigen VERMOORD !

  Deze valse tegen-coup-theorie uit de koker van Desi is
  oud nieuws, laat hij in elk geval dan met BEWIJZEN
  daarvoor naar de Krijgsraad stappen, dan weegt de
  Rechter deze bewijzen mee bij het eindvonnis tegen
  de moordenaars van ONGEWAPENDE Surinamers !

  PS : Steenhard Een Leugen, volgens u is een coup
  tegen de Sranang Democratie (wettige regering) in samenwerking met de koloniale Nederlanders,
  GEEN MISDAAD !

  Een leugencoup tegen de ONWETTIGE Bezetters
  en onderdrukkers bestempelt u dan WEL
  als MISDAAD ?????

  Er is STEENHARD sprake van GEKTE !!! Ede boro !!!


  Maak melding

 44. @Hans, er zijn mensen die zijn opgegroeid op een eiland en die hebben van nature een eiland-mentaliteit. Maar er zijn ook mensen die achter de dijken zijn opgegroeid en zij hebben net als eilandbewoners last van een “geïsoleerd denken syndroom”. Zonder redelijke gronden betwijfelen zij de oprechtheid van iedereen inclusief vrienden en kennissen. Zij hebben de neiging hun eigen gevoelens in anderen te projecteren, vooral als het gaat om gevoelens die zij niet van zichzelf kunnen accepteren. Ook de vloek van jaloezie speelt jullie parten. Gij zijt jaloers en dit concreet geval is de jaloezie gefocust op president Bouterse, de NDP en de sympathisanten.

  Niemand zal het goedgesprek van de president kunnen tegenhouden.Het poezie-achtige en theatrale protest en commentaar van Romeo Hoost, Ludwig van Mulier, Esmerald tot en met Henk Molenaar zal de waarheid die geopenbaard gaat worden niet tegenhouden. De eigen design waarheid die jullie in gedachten hebben is gedoemd te mislukken.


  Maak melding

 45. Waarom zou Bouterse de waarheid spreken in een interview met ene Hira als hij al zo’n 35 jaar lang zijn onschuld heeft gepredikt ? Wat kan B op zijn levensavond daarmee winnen? Gevangenisstraf voor zijn beperkte, nog resterende levensjaren? Dit is een opzetje van Bouterse waarvoor Hira zich laat lenen. De broer van Hira , als gedode door dezelfde B, zal in zijn graf alsnog Hira verafschuwen en Hira niet meer als broer erkennen. Hoe diep kan iemand zakken voor een few dollars!


  Maak melding

 46. Waarom zou Bouterse de waarheid spreken in een interview met ene Hira als hij al zo’n 35 jaar lang zijn onschuld heeft gepredikt ? Wat kan B op zijn levensavond daarmee winnen? Gevangenisstraf voor zijn de rest van zijn beperkte, nog resterende levensjaren? Dit is een opzetje van Bouterse waarvoor Hira zich laat lenen. De broer van Hira , als slachtoffer door dezelfde B, zal in zijn graf alsnog Hira verafschuwen en Hira niet meer als broer erkennen. Hoe diep kan iemand zakken voor een few dollars!


  Maak melding

 47. Alleen in Suriname is een verdachte van moord, foltering en drugshandel niet alleen verdachte maar ook jury en rechter….en president van het land.

  Suriname al ‘uber bananenrepubliek’


  Maak melding

 48. Beste RobG
  U zult mij niet horen de “goede” bedoelingen van zowel Baboeram of Bouterse in twijfel te trekken. Ik kan niet in hun hoofden kijken.

  Veel feiten spreken echter voor zich en geven aanleiding sceptisch te zijn.

  Feiten waardoor veel mensen die u eilandmentaliteit of een achter de dijken mentaliteit toe schrijft hun meningen kunnen baseren. Ze hebben wellicht een veel bredere blik dan u. U blik heeft volgens velen slechts het zicht op het endeldarm kanaal van de heer Bouterse. Sorry voor deze vergelijkking.

  Het zou van een opengeest getuigen indien u onder ogen ziet dat de heer Bouterse zich al jaren aan waarheidsvinding onttrekt en geen feiten documenteert maar slechts verbaal geweld op ons loslaat. De mensen van achter de dijken en op de eilanden hebben gezien het voorgaande duidelijk minder vertrouwen terwijl uw uitzicht duidelijk beperkt lijkt te zijn.

  Ik wacht af wat er uit gaat komen. Of de heer Bouters uberhaupt iets zinnigs gaat zeggen en met een consistent verhaal gaat komen of wild om zich heen gaat slaan CIA dit/ BVD dat/ etc.

  Ik neem persoonlijk de houding aan dat het doden/moorden/ geweld/etc. ook voor Bouterse ongewenst was. Met een heel ruime blik kan men het een historisch ongeluk (sorry nabestaanden dat ik deze term gebruik) noemen. De heer Bouterse heeft ooit politieke verantwoordelijkheid genomen maar heeft nooit initiatief genomen het tot de bodem uit te zoeken.
  Ook de regeringen Venetiaan heeft na gelaten de koe bij de hoorns te vatten echter de angst in de samenleving is/was heel groot.
  Ik kan daar over mee praten want ik ben zelf in november 2007, bij het begin van het proces bijna over hoop geschoten door nerveuze lijfwachten van Venetiaan toen ik de verkeerde parkeerplaats op scheurde. Als je wist hoeveel legionairs en mariniers toen in Suriname waren val je van je stoel. Torarica leek wel een kazerne en militair hoofdkwartier van vreemde mogendheden.

  Ik hoop dat u inziet dat slachtoffers rechten hebben en dat de beste waarheidsvinding uit een onafhankelijk onderzoek komt en dat ingezette rechtspraak afgerond moet worden.
  Persoonlijk vind ik het onverantwoord dat er, toen er getuigen met beschuldigende verklaringen opstonden, de amnestiewet opgetuigd is en de rechtspraak niet afgerond is. Ik vind dat laf ontgaan van verantwoordelijkheid en ontbreken van moraal.


  Maak melding

 49. @henri55
  Ten eerste deel ik mijn mening en noem ik niemand een idioot, are what so ever……..brother make a change…….and respecteer een ieder die zijn mening geeft.
  Al ben je het niet eens met elkaar.
  Toon aub volwassenheid…….


  Maak melding

 50. @jojo
  Ik ken suriname ik weet wat de geschiedenis is en meer dan dat ik weet wie de witteman is die denk gekleurden achterlijk en dom te houden
  Ik weet dat ons land meer dan olie en goud heeft en als Nl de kans had om alle surinamers het land uit te zetten dan hadden zij een goudmijntje in handen.
  Dan was Suriname nog steeds een deel van NL. Voor de onafhankelijkheid was NL al van plan om SR volledig tot een staat van NL te maken. Mijn ontdekking is geen geschiedenis die de witteman ons voorgeschreven heeft en juliie eten die onzin ga uit op zelf onderzoek en hou je niet vast aan wat er op het nieuws en kranten worden gebroadcast ….de bevolking wordt dom gehouden de witteman weet wie wij zijn wij weten niet wie wij zijn……it s time to make a change and know the power knowledge and spirit we black people have…………


  Maak melding

 51. Mellii

  Ik hanteer voor mij zelf veel bronnen. de mondkrant, mijn zwager die de archieven van de EBG vertaalde van oud Duits naar hedendaags Duits, de kranten, de websites en langzamer hand heel wat boeken.
  Ook reis ik heel wat en zie ik hoe het elders is.
  Probeer me dus niets wijs te maken dat de Witteman uit is op Surinaamse buit. Er is geroofd maar ook failliet gegaan. Suriname heeft de Nederlandse gemeenschap alleen maar geld gekost. Heel veel geld en het gaat jaar in jaar uit door omdat de Nederlanders van Surinaamse afkomst jaar in jaar uit een deel van hun zuur verdiende centen in de bodemloze put Suriname storten of exporteren.
  De geld stroom (giften, familie bezoek, echt toerisme, praktikanten, etc) vanuit Nederland houd Suriname drijvende.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.