dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenEconomieBouterse: Er is veel werk, maar het is niet uitzichtloos

Bouterse: Er is veel werk, maar het is niet uitzichtloos

-

PARAMARIBO, 3 aug – “Er is veel werk, maar het is niet uitzichtloos.” Dit zei president Desiré Bouterse bij de aanbieding van het eerste advies van het Financieel Economisch Platform, FEP. Subsidie van nutsvoorzieningen, corruptie bij de douane en een topzwaar overheidsapparaat krijgen de aandacht.

Er zal aangepakt moeten worden. “Deze periode wordt een periode van durven. We weten dat het rommelt bij inschrijvingen (voor opdrachten van de overheid, red.), we moeten het durven aanpakken. Iedereen weet dat het rommelt bij de douane en de doorvoerhandel”, zei Bouterse. Hij blijft er bij dat er een crisis komt aanwaaien. In de regio merken landen als Chili en Brazilië het al.

“Enkele maanden terug heb ik aangegeven dat zich boven de wereldeconomie donkere woken samen trekken. Ik hoor daarna dat ik overdrijf, ik heb geen antwoord gegeven. Suriname moet weten dat de tijd is aangebroken is voor een omslag”, aldus Bouterse. Volgens FEP-voorzitter Henk Naarendorp bevat het rapport advies voor onder meer “dwingende maatregelen met de essentie dat de overheid in dienst moet zijn van economie en samenleving.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

59 REACTIES
 1. haha hij geeft weer anderen de schuld..wat een fantastische verkiezingscampagne was dat dat moet je de paarse ezels wel voor feliciteren. Echter de rest van ons goed nadenkende lieden Surinamers wisten wel beter.
  Hadden die beide eerdere min sterren van Fin er ook niet voor gewaarschuwd dat we moesten bezuinigen. Toen waren ze niet capabel genoeg. Maar oke na het misbruiken van meer dan 100 bewindslieden is de spoeling nu wel heel dun geworden. Dus nu een platform. Hij wil alleljezus niet eens in het platform van staat genaamd de DNA verantwoording afleggen. Hij wil niet eens naar BOX om daar verantwoording af te leggen…zeg me ik verzoeke u wie houdt nu wie voor de GEK zei de GEK!!!!


  Maak melding

 2. TERUG HALEN VAN GEMEENSCHAPSGELD DAT GESTOLEN IS EEN MUST: Als deze BANDIETEN ongemoeid worden gelaten zullen alle bezuinigingen tevergeefs blijken.

  Dit volk zal het gelag betalen voor Ramon en andere CORRUPTE Schurken. Er is geen wereldcrisis op komst zoals Charlatan DDB beweert.

  De economie in de VS is in opmars vandaar dat de goudprijs aan het dalen is. Er wordt minder in goud belegd en hier heeft Suriname last van. Er is hiervoor gewaarschuwd: Deze KLOOTZAK-REGERING heeft alle adviezen hieromtrent naast zich neergelegd.


  Maak melding

 3. Ik vergat erbij te vermelden dat deze TERINGLIJDERS Suriname in een Avontuur hebben gestort door die Goud Deals af te sluiten, ondanks alle waarschuwingen. De uitkomst van deze Deals kan Rampzalig gaan uitpakken voor Suriname als de goudprijs niet gaat stijgen.

  Met alle consequentie van dien!!


  Maak melding

 4. In de regio merken Chilie en Brazilië het al, aldus DDB. Suriname kan wel op het Zuidamerikaanse continent liggen en Brazilie is het zuidelijke buurland van Suriname, maar per saldo heeft de economie van Suriname niets met deze landen te maken. Als het met deze landen economisch goed zou gaan, zou Suriname er ook niets aan hebben. Daarom is deze kreet van DDB, maar gewoon zeer slappe logo logo.

  Als je iets zegt, laat het dan concreet iets met de Surinaamse economie of landen die op Suriname lijken te maken hebben, Trinidad en Tobago, Guyana, om maar twee landen te noemen, waarin het bij de ene wel goed gaat en de andere zeer slecht. Suriname zit daar tussenin. Kijk daar hebben de Surinamers nu wat aan en kan gekeken worden, waarom doen die het goed, de andere slecht en wat kunnen wij leren van Trinidad en Tobago en waarom wij Guyana niet als voorbeeld moeten nemen.

  Suriname kan wel wat van Brazilië en Chilie leren, maar van T&T kan Suriname heel veel leren.


  Maak melding

 5. Er is inderdaad veel werk, veel werk veroorzaakt door Bouterse die veels te arrogant was om te luisteren naar waarschuwing vanuit de oppositie en de samenleving.
  Maar het wordt uitzichtloos, als deze zelfde Bouterse ons uit de malaise moet halen.


  Maak melding

 6. doen niet praten maar doen daar gaat het om .al deze maatregelen hadden de vorige regeringen nooit gedurfd .zie de nutsvoorzieningen
  zie het ambtenaren apparaat .al deze maatregelen zijn impopulaire maatregelen en dat heeft de vhp,nps nooit gedurfd om in te grijpen .ze kunnen hoog tot laag roepen ndp dit ndp dat ,je moet durven om echte en geen halve maatregelen te nemen .ik heb het volste vertrouwen er in dat de regering bouterse ook na 2020 de verkiezingen zal winnen ondanks zware bezuinigingen .
  so so lobie .


  Maak melding

 7. Bouterse de wereleldeconoom en wereldreiziger probeerd iedereen wijs te maken, dat er een crisis aan komt waaien, een crisis die ze grotendeels zelf veroorzaakt hebben, door verkwistend beleid, en stelen uit de staatskas.


  Maak melding

 8. In Suriname Herald staat dat: Het Ministerie van Sociale zaken en Arbeid zal worden toegewezen aan de Vakbeweging.
  2)Het Ministerie van Handel en Industrie wordt aan het Bedrijfsleven toegewezen.

  DDB heeft zich alvast ingedekt tegen eventuele Sociale Onrust die zou kunnen ontstaan. De Vakbeweging en Het Bedrijfsleven zullen door DDB worden ingekapseld.

  In mijn ogen heeft Pure Hebzucht naar Macht zich meester gemaakt van deze gasten, als dit op waarheid berust. Ronald Hoogie heeft zijn ziel allang verkocht aan het DUIVELSGEBROED DDB.


  Maak melding

 9. Volgens mij dient de doodstraf geactiveerd te worden.

  Santo Boma is tjokvol en kost de belastingbetalers veel geld en tijd om de gasten te onderhouden. Men mag nu alvast beginnen met de zware criminelen. Dan volgt later de kruimels gevangenen. Zolang men dit niet doet zal de criminaliteit blijven stijgen.


  Maak melding

 10. “Enkele maanden terug heb ik aangegeven dat zich boven de wereldeconomie donkere woken samen trekken. Ik hoor daarna dat ik overdrijf, ik heb geen antwoord gegeven. Suriname moet weten dat de tijd is aangebroken is voor een omslag”,

  Logisch dat hij geen antwoord heeft kunnen geven, omdat hij het antwoord niet weet. De eerst vijf jaar waren de vette jaren, nu volgt de vijf magere jaren. Nu het slecht gaat zoekt men de schuld bij anderen.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 11. Het Surinaamse Volk gaat Tranen met Tuiten huilen vanwege de Bezuinigingen: Het zijn weleens waar Adviezen:

  Schoolgeld tussen 400 en 500 SRD per kind per jaar
  Voor iedereen een verplichte AOV bijdrage???
  Government Take Benzine???
  BTW op alle goederen en diensten????
  Verhoging Nutsvoorzieningen???
  Verhoging Leges????

  Dit is maar een greep uit de diverse krantenartikelen.

  DIT MOET HAAST WEL DE GOUDEN KERST DIE DDB BELOOFD HEEFT.

  Volk van Suriname, zet je schrap voor de komende Bezuinigingen die heel ZUUR gaan smaken.


  Maak melding

 12. De 10.000 ambtenaren die de afgelopen periode in dienst zijn genomen zijn nu hun Job niet meer zeker????

  Let op!! Ramon en zijn Criminele Collega`s zullen geen haar worden gekrenkt.


  Maak melding

 13. Eerst zien en dan geloven.

  Als Bouterse al die tijd al weet dat er sprake is van grootschalige corruptie en fraude door ministers en ambtenaren waarom heeft hij er niets aan gedaan. Hij heeft daar 5 jaar de tijd voorgehad en niets gedaan, waarom nu ineens wel.

  Ook deze woorden van de president zijn mooie praatjes niet bedoeld om te worden uitgevoerd net als de tram, de 18000 huizen en andere luchtkastelen.

  Subsidies verlagen en belastingen verhogen zijn maatregelen die eenvoudig kunnen worden voorbereid en uitgevoerd, daar zal het bij blijven.
  Ambtenaren ontslaan en aanpakken van fraude en corruptie is snijden in eigen vlees voor Bouterse en de kliek om hem en zal dus achterwege blijven.

  Begin met: Abrahams en driekwart van alle douanes daadwerkelijk te vervolgen en op te sluiten. Vervolgens de helft van de ambtenaren 2 jaar de tijd geven om op zoek te gaan naar ander werk of voor zichzelf te beginnen.
  Daarnaast ook verantwoording af te leggen in de assemblee dan maak je echte omslag Bouterse


  Maak melding

 14. pres..jere no,,

  begin al die instanties die het geld gebruikt hebben aan te pakken..

  jij hebt zelf gezegd,dat amofo 34 miljoen heeft gehad aan kinder bijslag en zij beweert,dat zij maar 28 miljoen heeft gehad,waar ligt het verschil dan..

  vervolgens heeft jou minister van financiën rusland weer 30 miljoen gestort,,wat is gebeurt met al dat geld..

  weet je niet wat onderzoeken betekent..

  ameer-ali heeft ook 850000 srd op een verkeerde rekening gestort gekregen,is dat geld ooit terug gevraagd..

  onderzoeken is een vies woord voor jou..

  en zo zijn er vele vele zaken die verzaakt zijn..


  Maak melding

 15. parbo
  Excellentie Bouterse heeft grip op de zaak en met gods hulp gaat het land weer boven op komen.

  Jij bent echt helemaal de weg kwijt…… al schijt Bouterse je in je bek dan ben je nog dankbaar voor deze barmhartige daad.


  Maak melding

 16. De financiële crisis komt niet door een vermeende wereldcrisis die komt aanwaaien maar door de “laat maar waaien politiek ” van de afgelopen 5 jaar.

  We weten allemaal waar het geld naar toe is gewaaid. Naar de president en het kleptomane kliekje om hem heen


  Maak melding

 17. twee zaken die met elkaar te maken hebben en toch afzonderlijk behandeld dienen te worden

  Internationale ontwikkelingen en binnenlandse anticipatie, reactie en ook pro-activiteit.

  Ten eerste is de situatie waarin Suriname zich nu bevind geenszins alleen op het conto van deze regering te schrijven. Er is nooit serieus werk gemaakt van de ontwikkeling van dit land. Naar mijn mening wordt er pas nu op verschillende niveaus in het land over gesproken.

  De ellende begon al met Nederland en is na de onafhankelijkheid niet echt aangepakt. Dat komt omdat er een elite in Suriname achter de schermen aan de touwtjes trekt en het zo allemaal wel best vindt

  Dat is in elk land zo en Suriname niet uitgezonderd. Ook in Nederland wordt beleid buiten het torentje van Rutte uitgestippeld.

  De wereldeconomie staat op een kruispunt, wie daarvan verstand heeft kan en zal dat beamen. Feitelijk zitten we nu midden in de derde wereldoorlog. Deze wordt niet met bommen uitgevochten op een aantal proxy oorlogen na.

  De manipulatie van de goud en olieprijzen dienen alleen maar geopolitieke doelen. Kleine landen als Suriname zijn daar eerder de dupe van. Vooral omdat de opeen volgende regeringen geen werk hebben gemaakt van diversiteit in de productiesector.

  Manna kwam uit de hemel en men dacht dat het eeuwig zou duren. Onderwijspolitiek heeft bijvoorbeeld gemaakt dat Suriname nu een serieus kader probleem heeft.

  Gezien de ontwikkelingen (Iran die weer olie mag gaan verkopen) zullen de olie en ook goudprijzen nog scherper gaan dalen. Deze acties zijn gericht tegen Rusland en in mindere mate China en de Brics.

  De Euro mag voor de Duitsers nog laag blijven, dat is beter voor hun export en Zij maken in Europa de dienst uit. De crisis in Griekenland komt ze daarom niet slecht uit. De afgelopen honderd jaar is Duitslang gigantische schulden kwijtgescholden,ironisch ook door de Grieken.

  De argumentatie was dat Duitsland op moest krabbelen om aan de rest te kunnen voldoen. De Duitse schulden waren veel hoger en complexer dan die van de Grieken.

  Nu heeft de EU en ook het IMF de leningen van private banken aan Griekenland overgenomen. Die banken moesten eigenlijk gewoon failliet gaan. Maar dat is een andere discussie.

  Iedereen die een beetje de financiële markten volgt weet dat de volgende en diepere crisis aanstaande is. Een ieder die dit niet weet en econoom is heeft zijn papieren op de markt gekocht.

  Overal in de wereld zijn overheden zich al aan het indekken. Als je de onafhankelijke media raadpleegt in plaats van de mainstream door de corperate wereld beheerste media, dan leer je ook nog wat.

  De algemene verwachting is dat er tussen september en december een behoorlijke dip komt. De goudprijs zal nog even dalen tot een dieptepunt. Het is natuurlijk een teken aan de wand dat sommige landen als gekken goud aan het inkopen zijn. Straks zal dat namelijk onbetaalbaar worden.

  Suriname moet dus ook opslaan, niet verkopen.

  Het is nu zaal strategisch positie te kiezen want de wereld wordt straks nog verder opgedeeld. De verhoudingen tussen de BRICS en het westen zullen scherper worden.

  Sommige westerse landen zoeken al toenadering tot de brics bank en andere initiatieven.

  Nu nationaal.

  Uiteraard moeten er alternatieve inkomsten worden gezocht. Btw is daar een deel van maar ook wegenbelasting.

  Het stimuleren van de productiesector. Dat zal ook moeten door bepaalde processen beter en sneller toegankelijker te maken.

  Daarvoor zullen bepaalde monopolies moeten worden afgebroken. Bepaalde groepen weten dat en zoeken daarom een plek in het machtscentrum zodat ze hun belangen beter kunnen beschermen.

  Het zullen hoe dan ook spannende tijden worden. In en bij alle politieke partijen, de NDP niet uitgezonderd moet er een wisseling van de wacht plaatsvinden. Welke stromingen gaan de overhand nemen?

  Komt er een andere wind binnen de politiek?
  Zal deze transformatie zacht of met strubbelingen gaan?
  Hoe transformeert de samenleving?

  Jammer dat er veel mensen hier de grote lijnen niet kunnen volgen en zich maar blindstaren op zaken waar men in Suriname allang mee heeft afgerekend.

  De focus en dynamiek in Suriname is heel anders dan die van de mensen aan de andere kant van de plas. Maar het is en blijft amusant af en toe tot vermaak even te pauzeren, een stootje te plaatsen en weer lekker genieten van sommige sujetten hier. komische gasten.


  Maak melding

 18. Het is niet eerlijk dat het potie volk moet boeten voor de ellende dat veroorzaak is door de bandieten van de N.D.P. inclusief dibrie de rover.
  En geloof het of niet de magere oliedomme olifanten moeten helpen dit probleem op te lossen, en als het mislukt krijgen zij de schuld net als de partij van brunsie bravo dat zij hun werk niet goed hebben gedaan, op naar een levenslange termijn voor aankomend dictator d.d.dibrie.


  Maak melding

 19. als NDP halfgod Bouterse het werkelijk meent pakt hij eerst die parasieten om hem heen aan zoals prins Ramon.
  De crisis in Brazilie is ontstaan door corruptie, dat is wel een goede vergelijking.
  Hij komt staks met een nieuw decreet.

  IEDEREEN AAN DE FEP SPEEN!


  Maak melding

 20. Oeps, dezelfde woorden als na de coup van 1980. Om te weten wat de komende vijf jaren met zich mee zullen brengen of liever gezegd wat baas voor zijn geliefde oliedomme aanhangers, land en volk in petto heeft moet men terug naar het verleden, want daar ligt de toekomst van verworden misdaad/narcostaat Suribabawe.


  Maak melding

 21. Dit zei president Desiré Bouterse bij de aanbieding van het eerste advies van het Financieel Economisch Platform, FEP. Subsidie van nutsvoorzieningen, corruptie bij de douane en een topzwaar overheidsapparaat krijgen de aandacht.

  Waarom corruptie niet in het algemeen door het wetsvoorstel van de corruptie wet te behandelen?
  Waarom Douane als startpunt nemen en niet OW waar het budget duizenden malen groter is dan bij de Douane?

  Ik ben benieuwd wat dit ezel karretje teweeg zal brengen die de president gebruikt als zijn trekwagen fungeert om zaken gedaan te krijgen.
  Is een soap van hier tot ginder. Mark my words it is a nothing doing action that will fail.


  Maak melding

 22. Een(1) wc worm is van nature veel wijzer dan alle oliedomme paarse stommelingen tezamen. Neks no fout 1+1=3 krijsen alle oliedomme paarsen op bevel va baas, wat goed is is slecht en wat slecht is is paars kut. Hihi soso lobi deng dong paarse redenatie. Terecht verdienen ze het om paars gebakken te worden in hun eigen vet, want a fout na neks foe gi baas de vijf. Hihihi.


  Maak melding

 23. Brazilië en Chili zijn slechte voorbeelden, ze lijken in vele opzichten op Suriname op het bestuurlijk vlak.

  Het zijn namelijk landen die ten ondergaan aan corruptie en de onwil of onmacht van de regeringen om dit ter hand te nemen.


  Maak melding

 24. Revopeuters als Pero en Parbo verkeren reeds jaren in de ontkenningsfase, zoals een kind van 4 jaar zo een periode heeft. Helaas zijn deze ongeschoolde stakkers zo idolaat van hun drugsveroordeelde, meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE, dat ze op VALSE HOOP blijven doormodderen. Triest, maar ze verdienen niet beter en nu gaan ze de komende decennia de broekriem 3 gaatjes strakker moeten zetten…want BAAS legt ze dat op en dan moet je slaafs en kritiekloos volgen.


  Maak melding

 25. Geachte excellentie de president van Suriname

  Was het niet zo dat in maart/april 2012 BMC de plannen tot sanering van de belastingdienst gereed had voor IMPLEMENTATIE.
  Heeft toen de regering de IMPLEMENTATIE niet aangehouden omdat uit elke kast een lijk zou vallen.

  U geeft steeds anderen de schuld terwijl u zelf de baas was en zelf de beslissingen aangehouden heeft of bij tegengeluiden van importeurs zelfs ingezette acties (SGS) zelfs terug gedraaid heeft.

  U heeft de huidige ellende zelf veroorzaakt. Iedereen die na kan denken weet het.


  Maak melding

 26. @Henkie Molenaar, jij bent ook snel op je pik getrapt. Kennelijk wil het maar niet tot je doordringen dat Bouterse democratisch tot president is gekozen. Juist jij fervent aanhanger van de democratie zou dit moeten omarmen. Je bent ongeloofwaardig en nog eens hypocriet. Keer op keer zet je de Surinaamse bevolking weg als een 3e rangs volkje. Molenaar eigenlijk zouden ze je geen toegang meer moeten verschaffen tot Suriname. Mensen die stennis schoppen zijn niet welkom. Wat jouw binding met Suriname is interesseert mij ook niet. Afbouwen die zooi en lekker in Nederland blijven.


  Maak melding

 27. recht praten wat krom is hoe krom het ook is daar zijn bepaalde
  wel goed in dat denken ze of het zijn de hersenloze stommelingen
  die daarin trappen heh? pero,doe je best met het verdraaien en recht praten hoe ziek kan een mens zijn

  laat me


  Maak melding

 28. 1 maand VOOR de verkiezingen groeiden de bomen nog tot aan de hemel volgens de paarse graaiers en nu, 1 maand NA de verkiezingen balanceren ze op de rand van de afgrond…en de hersenloze massa blijft maar klakkeloos aannemen wat de pathologische leugenaar DDB ze voorliegt.


  Maak melding

 29. De opdracht aan FEP is wel heel erg beknopt.
  Heeft FEP wel de bevoegdheid om breder te kijken of valt dat niet binnen hun mandaat.
  Voor corruptie zie ik dat alleen douane zal worden onderzocht.
  Dan laat de meester graaiers erbuiten.
  Wat te doen met corruptie binnen ambtenaren apparaat? Van hoog tot laag. En om een goed signaal af te geven zou ik voorstellen begin bij hoog. Daar graaien ze het mest en dat levert dn ook het meest op. Ga niet naar kruimels zoeken, dat is alleen maar schijn.
  Het is onmogelijk dat een Mini ster na een paar jaar aan bewind USD Multimiljonair is geworden.
  Ga na wat er allemaal misgaat bij openbare aanbestedingen.
  Er zijn legio zaken op te noemen die wel erg de schijn tegen hebben.
  Put your mony where your mouth is.


  Maak melding

 30. Hij praat om het hete brei heen en dat is dat hij niet capabel is om een land te leiden, hij is onkundig en weet vaak niet waar over hij praat. Iedereen heeft de schuld van de crisis behalve hijzelf. De moordenaar schuift zijn verkwistende wanbeleid in de schoenen van anderen. Hij steelt uit de staatskas en geeft zelf opdracht geld weg te smokkelen maar wast verder zijn handen in onschuld.
  Zolang deze vloek Bouterse niet gedwongen wordt op te stappen zal het nooit goed gaan met Suriname.
  Suriname is beteraf zonder de moordenaar Bouterse.


  Maak melding

 31. De laatste grote crisis die in 2005 begon, met haar hoogte punt in 2008 ,waarvan wereld nog steeds van aan het herstellen is speelde af tijdens het economisch bewind van Telting en Hildenberg. Voor de groenen onder ons, tijdens nieuw front periode dus. Guess what, ze hebben ondanks een wereld crisis een vette kluis achtergelaten.

  Dus al komt de president Bouterse crisis, de Ndp zou op zijn minst instaat moeten zijn om de staats financien te beschermen. Kortom, they are full of shit. And they are full of it. In fact they are so full of it, they are spreading it around putting sprinklers on it and tell you its good. Selling shit with sprinklers on it is still shit!


  Maak melding

 32. Halve randdebiel.
  Je geeft weer een ander de schuld van je eigen falen; je kortzichtigheid en je meesterlijke onkunde.
  In het verleden zijn er genoeg signalen en waarschuwingen geweest, maar die liet je wijselijk links liggen.
  Kijk nu waar jou mooie voorbeeld Venezuela zit. Dat was toch jou grote voorbeeld.
  Jammere is dat de meerderheid vd keizers nog stommer is geweest dan jij.
  Laat de FEP eens gaan onderzoeken wie opdraait voor al de kosten vd juridische bijstand die je criminele zoon krijgt? Betaald hij dat zelf? Betaal jij het voor hem? En doen jullie dat van jullie maandelijks ambtenaren inkomen?
  Waarom is er geen duidelijke verantwoording van de kosten die gemaakt zijn door het Kabinet vd Pres?
  Waarom hebben jullie jaren lang de SER aan de kant gezet en nu met een FEP komen? Omdat je de FEP beter kan controleren?
  Waarom is de Rekenkamer lamgelegd? Omdat ze teveel zaken aan het daglicht zouden stellen?
  Maar de hamvraag blijft: waarom laat een kiezer zich leiden door gewin op korte termijn?
  Is dat omdat de gemiddelde Surinamer ook niet verder kijkt dan de dag zelf?
  Wie zal het zeggen?


  Maak melding

 33. 04 aug. 2015

  Lees ook de onderstaande post van Srika van 30 juni 2015.

  Dat de douane in Suriname onder een vergrootglas gelegd moet worden is voor Srika duidelijk.

  Aan de ene kant is de douane niet volledig getraind om een attitude te bereiken waarbij de (gespecialiseerde) controle en het innen van gelden in belang van de Surinaamse economie voorop staat. Aan de andere kant is de douane organisatie in Suriname een meer corrupte en versnipperde organisatie, met elk haar eigen persoonlijke of partij politieke belangen.

  Dus algemeen gezien, een organisatie die niet in belang van de economie van Suriname kan functioneren.

  Hoe lost je dit probleem op? Dat moet de regering van Suriname maar zelf weten.

  Wel plaatst Srika de opmerking dat uit de diaspora ( ook jonge) afgestudeerden terug willen naar Suriname. Enkelen gespecialiseerd in fiscale technieken die gebruikt kunnen worden om de douane beter te ordenen.

  Maar Srika ziet dat deze jongeren met veel argwaan worden verwelkomt in Suriname, maandenlang zonder werk zitten (een vergunning om zelfstandig te beginnen wordt zelf moeilijk) en dan gefrustreerd uit Suriname vertrekken om misschien nooit meer terug te keren. En is de regering van Bouterse op dit punt dan wel serieus te nemen? Srika heeft hiermee ook ervaring gehad !!!

  Maar laten wij het even specifiek houden op de douane van Suriname?
  Srika

  30 juli 2015

  Eindelijk !!!!

  Bestuderen en kennisvergaring van de in Suriname voorkomende gesteenten en mineralen is een noodzaak. En Srika heeft op dit forum vaker gewezen op de noodzaak van een opleiding in gesteenten. Te beginnen in het voortgezet onderwijs en zeker tijdens het vak aardrijkskunde.

  Hoe vaak zijn er al uit Suriname ”steentjes” en ”zand” geëxporteerd, en in werkelijkheid edelstenen, half edelstenen, diamanten etc. zijn. De Chinezen exporteren zand uit Suriname. Wat zit er in de delen van het zand ???

  Dit kan makkelijk uit Suriname, omdat bijv. de douane veelal geen kennis heeft over gesteenten. Bijvoorbeeld, niet alle diamanten hebben vlakke zijden en glinstering !! Door een leek kan dit dan gezien worden voor simpele waardeloze kwartssteentjes.

  Wil Suriname meer verdienen aan hun bodemschatten, is een terdege kennis van de gesteenten, mineralen ect. een noodzaak.

  Niet alleen maar door de geoloog, maar tot op zekere niveau ook door de burgers van Suriname. Zo bewaakt Suriname ook beter haar eigen bodemschatten en kan economisch dan meer uit halen.
  Srika


  Maak melding

 34. Pero:

  “doen niet praten maar doen daar gaat het om”

  Wie praat er en doet niets.
  Wie heeft een Financieel Economisch Platform (FEP) nodig om dat wat iedereen met open ogen al jaren gezien heeft.

  Ja de man die u de sterkste leider ooit noemt maar die alles op zijn beloop gelaten heeft en na de verkiezingen met laf verschuilen achter het FEP komt.

  Wie beloofde het aantal ambtenaren te reduceren maar heeft her 9.000 extra in dienst genomen.
  Na het verbrassen van miljarden extra inkomsten uit Staatsolie en IAM gold is het nu plotseling allemaal op en moeten de burgers opdraaien voor de gaten die de critici al jaren voorspelden gaan dichten.
  In 2012 was het belasting plan reeds klaar maar de president durfde het niet in te voeren. Nu moeten de burgers zonder voorbereiding het gat van SRD 1.000.000.000 in de begroting dichten omdat de president heeft zitten slapen en niet de vorige regering.

  Het is niet altijd de ander. Iemand die dat roept vergeet snel waar hij zelf verantwoordelijkheid voordraagt.


  Maak melding

 35. Is DDB ons aan het voorbereiden op:
  Er is geen feest op 25 november, 40 jaren srefidensi.

  Ik vind wel dat hij wat van zijn zakgeld kan geven aan de vooral arme en jonge mensen die op hem hebben gestemd.

  Ben bang dat anders de samenleving in een negatieve spiraal terecht komt.

  Waar Suriname nu in zit is de nieuwe norm. werledeconomie gaat niet veel meer groeien. In NL zijn de pensioenen ook aan de beurt want dat is allemaal gebaseerd op groei van de economie en rendement. En dat is er de komende tijd niet meer.
  Voor Su betekent dit een teruggang van tientallen procenten.

  Zo’n mooi land dat is omgehangen met allerlei dubieuze leningen en leeggeplunderd door precies die mensen waarvan men dacht dat zij het juist beter zouden doen dan hun voorgangers.

  Land is dubbel genaaid. GVD.


  Maak melding

 36. Parbo
  @Henkie Molenaar, jij bent ook snel op je pik getrapt. Kennelijk wil het maar niet tot je doordringen dat Bouterse democratisch tot president is gekozen. Juist jij fervent aanhanger van de democratie zou dit moeten omarmen. Je bent ongeloofwaardig en nog eens hypocriet. Keer op keer zet je de Surinaamse bevolking weg als een 3e rangs volkje. Molenaar eigenlijk zouden ze je geen toegang meer moeten verschaffen tot Suriname. Mensen die stennis schoppen zijn niet welkom. Wat jouw binding met Suriname is interesseert mij ook niet. Afbouwen die zooi en lekker in Nederland blijven.

  Mij geen toegang verschaffen tot Suriname?? Op grond waarvan. Omdat ik stennis schop. Ik noem dat voor mijn mening uitkomen.

  Ik voorspelde al een jaar gelden dat Suriname na de herverkiezing van Bouterse de financiële afgrond zou induiken en dat gebeurt nu ook. Bouterse is zoooo voorspelbaar. Hij heeft hetb land al 2 x naar de economische kloten geholpen en dus nu de derde keer. Ondertussen heeft hij zijn zakken flink gevuld en geen enkel megaproject gerealiseerd.

  Het wachten is nu op draconische bezuinigingen en devaluatie van de SRD.

  En dan zijn we weer terug in de jaren 80 waarvan ik nog stapels Surinaamse gulden in briefjes van 10.000 in mijn lade heb liggem.


  Maak melding

 37. Massa Bouta geeft info zoals het een president betaamt die niet doet aan volkslakkerij.
  @passant, Je doet een uitspraak dat Surinaamse economie niets te maken heeft met van Chilie en Brazilië, m.a.w. Ze kunnen elkaars economieën niet beïnvloeden dus crisis is los van elkaar.

  Ben je dan econoom@ Passant? Iedereen die naar school is geweest, weet dat de gekste ontwikkelingen een causaal verband met de economie kunnen hebben. Je kunt vaak niet je vinger op leggen. Gewoon speculaties kunnen al effect hebben op de economie.

  Een economische crises kan zich daarom bestrijken van Paramaribo tot Tokio hoor Passant?

  P.s.
  Ik ben geen econoom maar ik ben wel naar school geweest 🙂


  Maak melding

 38. Ik las dat Bouterse vinger legt op zere plek van de bevolking.
  Welke plek is dat?
  D. Hoofd
  C. Nek?
  B. Been?
  A. Nus?
  Wel ik weet dat een ieder het juiste antwoord kent. Met uitzondering van de paarse klas.
  Maar we gaan voor nog 5. Dit is alleen het begin. Moro e doro!


  Maak melding

 39. Alleen ezels kiezen een meester. Geen medelijden met het deel van paars die bewust voor deze meester hebben gekozen. Vind het jammer voor de andere helft die niet op paars hebben gestemd. Hoop dat ze de crisis beter de baas zullen zijn, met hun toegang tot het land, met hun nijverheid en met hun ijver. Hard maar waar, voor de andere helft, de paarse helft geen greintje medelijden. Ze krijgen de LIJDER die ze verdienen. En nu maar LIJDEN.


  Maak melding

 40. FEP doet de open deur adviezen die de president niet zelf als beleid durfde uit te spreken.

  het gevolg is echter wel enorm te noemen.

  Het bruto nationaal product zal heel sterk afnemen (minder omzet staatsolie, minder omzet IAMgold). Het gevolg voor de overheid is meer dan SRD 1.000.000.000 voor de nationale economie is het gevolg zeker het dubbele.

  Kijk ook eens naar de de betalingen achterstanden. Sint Vincentius Eerste Hulp 8 maanden achterstand. Schandalig als je terug kijkt naar alle publiciteit bij de opening.

  De burger zal meer op moeten brengen (SRD 1.000.000.000) zonder dat deze meer gaat verdienen. Elke burger van 0 tot 100 jaar zal SRD 2.000/jaar moeten opbrengen om de tegenvallers van Bouterse af te betalen.


  Maak melding

 41. het is het jaar van de waarheid,,dus alles moet uit de kast gehaald worden om aan het volk door te geven..

  die moordenaar zal en moet de waarheid spreken..

  en niet op de vlucht weg duiken..van de trap gevallen of ziek in bed liggen..of vergeten te kome..


  Maak melding

 42. MARSMANNETJE DESI geland in Sranang met de MARSLANDER !

  Desi deelt het volk mee dat hij de nieuwe president is.

  Hij is een SranangMarsman.

  Hij constateert dat de belastingdienst niet goed werkt en
  dat het bij de Douane een puinhoop is met veel corruptie.

  Marsman-Desi zegt ook dat de NDP-colaitiegenoten teveel
  uitgaven hebben gepleegd en dat er daardoor een groot
  tekort is ontstaan.

  Marsman-Desi heeft ook geconstateerd dat Sranang opgescheept zit met een staatsschuld van Zes Miljard.

  De Marsman zegt de de Centrale Bank de SRD met vele tientallen miljoenen heeft gesteund. Helaas, de uitgaven
  van Sranang zijn over de hele linie doodgewoon
  veel te hoog.

  Marman Desi ontkent dat hij iets weet van het ontstaan
  van de staatschuld en hij weet ook niets van de
  rigoreuze daling van onze monetaire reserves.

  De Marsman-Desi zegt gekomen te zijn om orde op
  zaken te stellen, financieel !

  Hij is NU PAS verantwoordelijk geworden voor het
  land en zal een nieuwe regering vormen met
  eerlijke ministers.

  Hij weet NIETS van de afgelopen vijf jaar ! Zat op Mars !

  Marsman-Desi is direct gestart met het uitkleden van
  de arme bevolking !

  Hij heeft een leuze van Mars meegenomen voor het Volk :
  NEKS NO FOUT ! Deng Krabita-Anu fu mi e wroko boeng !

  PS : prijzen van alle belangrijke dagelijks benodigde
  levensmiddelen en andere belangrijke zaken zoals de
  benzineprijs, prijs voor elektriciteit en gas,
  water en vele belastingen GAAN ZWAAR OMHOOG !

  O Pe Wi Sa Go Kibri Te Notu ….. …………………….

  STOP slavernij Surinaamse VOLK !!


  Maak melding

 43. Bouterse zegt dat er veel werk aan de winkel is. Maar de motto van zijn regering de afgelopen 5 jaar was toch ‘deze regering werkt’? Blijkbaar is er dan onvoldoende gewerkt. Aan een gezonde economie is er dus weing gewerkt. Nu moet men dubbel werken en zich overbelasten. Overdaad (teveel hooi op de vork) schaadt!


  Maak melding

 44. Bouterse is geen slimme leider geweest. Een echt slimme leider laat zich omringen door de beste specialisten, deskundigen, economen, juristen enz. Hij heeft zich laten omringen door middelmatige naar-de-mond-praters in wier gezelschap hij zich comfortable voelde/voelt. Echt veel zoden aan de dijk kun je dan niet zetten.
  Hij moet gewoon afscheid nemen van bepaalde adviseurs en andere en betere raadgevers aantrekken. Mensen die hem niet naar de mond praten, maar die hem gewoon goed en gedegen advies geven. En hij moet dan ook bereid zijn zi’n ego opzij te zetten en te luisteren naar die mensen en hun adviezen te implementeren.


  Maak melding

 45. als hij werkelijk ballen heeft,laat hij dan die hele AMNESTIE in het poppenkast laten vernietigen en dan open en bloot zijn mening geven aan het volk..

  laat hij direct zijn functie neerleggen en lopen naar de P.G. – O.M. om zijn verklaring af te leggen ,wat de harde waarheid is..

  dan weten we waar wij aan toe zijn..

  kunnen verder het land opbouwen zo ver dat kan..

  maar met deze HEBIE aan het stuur zal er niks van worden..

  zelf je KLEIN kinderen geloven jou ook niet meer..

  opa doe wat..zo gaart het niet meer..


  Maak melding

 46. Die Baboenram is naief. Hij denkt dat Bouterse zijn vragen naar waarheid gaat beantwoorden. Wat hij niet weet is dat Bouterse met een oortje zal zitten en ingefluisterd zal worden door z´n adviseurs wat wel of niet te zeggen. Daar gaat de waarheid dan.
  Trouwens, deze hele exercitie van Baboenram gaat niet over de waarheid, maar over gevoel en emoties. Baboenram mag aan Bouterse vertellen welke emoties en gevoelens hij heeft en Bouterse mag aan Baboenram vertellen welke emoties en gevoelens hij had betreffende de tegencoup. En zo wordt alles gereduceerd tot een emotie- en gevoelensshow waarbij na afloop de kijker/lezer weinig over de feiten en veel over de sentimenten van Baboenram en Bouterse zal gaan weten.


  Maak melding

 47. @ Srafu, zo is het nou eenmaal want prijsverhogingen hou je niet tegen! Hier betalen we veel meer als in Suriname hoor? Stroom bijvoorbeeld is nog altijd spotgoedkoop in Suriname. En de belastingen MOETEN omhoog. Is niet leuk maar het moet. Alleen zo krijg je herverdeling van inkomen. Belastingverhoging is geen populaire maatregel. Vandaar dat politici het hier tot op het laatst geheim houden. In verkiezingstijd hoor je ze niet over maar pas na de verkiezing komen ze met hun plannen van belastingverhoging.

  Er zijn heel veel rijke mensen in Suriname die makkelijk iets meer belasting kunnen betalen om alles draaiende te houden. Het moet wel afgelopen zijn dat mensen denken dat ze maar alles in de schoot geworpen kunnen krijgen. Iedereen moet overal in een gezonde economie wat bijleggen om alles draaiende te houden. Het is wel zo dat mensen die heel rijk zijn altijd mazen vinden om onder hun belastingplicht uit te komen.

  Maar kondre mang, met z’n allen de schouder eronder en als het goed gaat heeft u met z’n allen weer profijt van!


  Maak melding

 48. Van 1502 tot 1863
  Energie opwekking gaat altijd tegen wereldmarktprijzen omdat de grondstoffen en de installaties en de apparatuur op de wereldmarkt ingekocht moeten worden. Ofwel hoe je het ook went of keert een KiloWattuur elektriciteit kost op de meter thuis ongeveer $ 0,10 ofwel SRD 0,34. Wat er in andere landen aan heffingen (milieu)of belastingen op gezet worden is lokale politiek.

  Nu wordt EBS met ongeveer SRD 700.000.000/jaar gesubsidieerd. Subsidie die alle Surinamers opbrengen en die voor een grootdeel bij groot verbruikers terecht komt.
  Zodra de groot verbruikers de echte prijs moeten betalen gaan ze pas nadenken over echt besparen (minder airco/meer ventilator) en investeren in energie zuinige apparatuur.
  Het is dus zaak hier snel te handelen. Zorg er voor dat kleine verbruikers (arme huishoudens zijn kleine gebruikers) tijdelijk een laag tarief betalen en op termijn besparende LED lampen (85% minder stroom nodig) en zuiniger apparatuur kunnen kopen.
  Voor de groot verbruikers zal de kostprijs plus een solidariteitsheffing (subsidie voor de kleine gebruikers) betaald moeten worden. Het gevolg zal snel zichtbaar worden:

  1) EBS subsidie vervalt voor de overheid.
  2) Vraag gaat afnemen omdat gebruikers gestimuleerd worden te besparen op energie.
  3) De druk op het net neemt af waardoor de investering behoefte afneemt en er betere plannen gemaakt kunnen worden.

  Dit plan is reeds in oktober 2012 aan Hok voorgelegd.


  Maak melding

 49. @ JoJo, heel duidelijk. Dankjewel! Het klinkt goed dat mensen evenredig naar inkomen kunnen betalen.

  Ik heb inderdaad gemerkt in Suriname dat niet iedereen zuinig omgaat met energie. Is een grandioos plan dat grootverbruikers de echte prijs moeten betalen. En arme huishoudens/kleine huishoudens een lager tarief. KLINKT ALLEMAAL MOOI MANG!


  Maak melding

 50. Met Bouterse komt Suriname nooit vooruit.Deze man verrijkt zichzelf met zijn familie .Die domme die op zijn partij hebben gestemd zijn die schuldige.Ze hebben geen verstand van zaken in het land.Hij heeft 5 jaren geregeerd en het land is niet vooruit gekomen.Nog zo een periode is nog rampzaliger voor het land.Ik ben geen politicus maar schrijft die dingen dat die mensen in Suriname weet wat er gaande is in het land.Bouterse en zijn adviseurs hebben het land vernietigd punt uit.


  Maak melding

 51. Van 1503 etc.
  Met een beetje goede wil kunnen net als in 2008 Spaarlampen nu LED lampen verdeeld worden. Spaart 85% uit zonder verlies aan licht.
  Het zal ook veel besparen als men in Ocer een lichtknopje zou installeren en het brunswijk stadion een meter.
  Voeg daar aan toe dat houtafval overal terwereld gebruikt wordt als brandstof voor elektriciteitsopwekking zie je dat er best kansen zijn. Het laatste is helaas door de regering onmogelijk gemaakt omdat men eerst provisies wilde zonder te werken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES