Organisatie ‘Kwaku Family’ vangt bot bij Raad van State

36

Festivalorganisatie Kwaku Family spande afgelopen maand een spoedprocedure tegen de gemeente Amsterdam aan. De organisatie was niet te spreken over de manier waarop de vergunning voor het Kwakoefestival in 2013 was verleend en wilde procederen tegen de gemeente over een aan haar geweigerde evenementenvergunning. Dat schrijft de nieuwssite Dichtbij.nl.

Volgens George Olymph van Kwaku Family was de weigering van de burgemeester onterecht en kaapte de nieuwe organisator de naam van zijn festival. Ook maakte hij zich kwaad over de manier waarop de vergunning voor het Kwakoefestival in 2013 was verleend. In plaats van die te verlenen aan de organisatie uit de Surinaamse gemeenschap, ging de vergunning naar de ‘autochtone’ organisator Frans de Vries Producties schrijft de site.

De stichting Kwaku Family van George Olymph en de stichting Konsensi van Kwakoeveteraan Emile Esajas eisten in 2013 dat het Kwakoe Festival een Surinaamse aangelegenheid zou blijven. In twee raadsadressen aan de stadsdeelraad van Zuidoost noemden de organisaties het ontoelaatbaar dat het festival als cultureel erfgoed van de Afro-Surinaamse gemeenschap in handen zou komen van ‘de nazaten van slavenhouders’. ‘Kwakoe is een zwart belang’, aldus Olymph toen in zijn brief aan de deelraad. ‘En het belang van de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam wordt op zeer onfatsoenlijke manier ondermijnd.’

Maar de Raad van State oordeelde op 15 juli jl. dat Kwaku Family geen bezwaar kon maken tegen de geweigerde vergunning, omdat die geen juridische status heeft. Het is maar een BV in oprichting en dat is onvoldoende om te procederen tegen de gemeente. Lees het volledige bericht op Dichtbij.nl.

36 REACTIES

 1. De Raad van State,het hoogste rechtscollege van Nederland, heeft allang door hoe de organisatie van het Kwakoe Festival in Amsterdam heeft gewerkt. Zelfverrijking, gelden verduisterd, nog nieuws? Zolang Surinamers dit festival organiseren is het financieel een grote klerezooi geweest. En nu is het afgelopen met die ellende. Geen cent subsidie meer, organisatie in handen van de bakra’s en ziedaar: Kwakoe leeft weer! Dievenbende die zijn weerga niet kent. What’s new? Het zijn de Surinamers zelf die Kwakoe te schande hebben gemaakt!


  Maak melding

 2. De stichting Kwaku Family van George Olymph en de stichting Konsensi van Kwakoeveteraan Emile Esajas eisten in 2013 dat het Kwakoe Festival een Surinaamse aangelegenheid zou blijven. In twee raadsadressen aan de stadsdeelraad van Zuidoost noemden de organisaties het ontoelaatbaar dat het festival als cultureel erfgoed van de Afro-Surinaamse gemeenschap in handen zou komen van ‘de nazaten van slavenhouders’. ‘Kwakoe is een zwart belang’, aldus Olymph toen in zijn brief aan de deelraad. ‘En het belang van de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam wordt op zeer onfatsoenlijke manier ondermijnd.’

  Dit soort van gedachten passen niet meer in deze tijd!

  ipv. Kwaku/Kwakoe?
  dan maar
  KULTURU PRISIRI


  Maak melding

 3. Kortom het einde van kwaku is in zicht. !! Trouwens deze george moet niet lulluen want in de hele kwakoe orga, zitten alleen maar zakken vullers en de grootste zit in su , w. Koud! Kwaku zal langzamerhand ook verdwijnen als festival. Enrree is nu 5_ 6 euro.


  Maak melding

 4. “Kwakoe is een zwart belang’, aldus Olymph toen in zijn brief aan de deelraad. ‘En het belang van de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam wordt op zeer onfatsoenlijke manier ondermijnd.’

  Voor het eerste in jaren wordt Kwakoe op een professionele wijze georganiseerd zonder dat leveranciers niet worden betaald. Bij de organisatie zijn talloze professionele Surinamers betrokken die prima hun werk doen.

  “De oude organisatie vond het onbegrijpelijk dat cultureel erfgoed van de Afro-Surinaamse gemeenschap in handen zou komen van ‘de nazaten van slavenhouders’.

  Als je anno 2015 zo denkt dan heb je inderdaad last van een slavensyndroom en moet je nodig geestelijke bijstand zoeken.


  Maak melding

 5. Als je gelijk hebt, wil dat nog niet zeggen dat je gelijk krijgt! De witte mensen die nu via slinkse wijze het Kwaku FESTIFAL van de arme zwarte bevolking die dit heeft uitgevonden afhandig hebben gemaakt moeten zich DIEP SCHAMEN. De reden van dit afhandig maken is omdat ze reeds lang daarvoor erop zaten te broeden terwijl de armen SLIEPEN. Het heeft puur te maken met het feit dat de witten GELD ROKEN terwijl het de armen om gezelligheid ging.

  Het Kwaku FESTIFAL was een no place to go voor witten want het was een zwarte aangelegenheid wat uitgevonden is door de ZWARTEN ZÉLF. Kwaku betekent woensdag en dat is een naam wat de slaven aan hun kinderen gaven die woensdag werden geboren. En die WOENSDAG/ Kwaku waar Kwaku FESTIFAL aan ontleend is staat voor WOENSDAG 1 juli 1863 ( zie mijn nickname), de dag dat de slavernij in Suriname werd afgeschaft.

  De geldwolven die nu dus het Kwaku FESTIFAL hebben ingelijfd moeten zich dus DIEP SCHAMEN omdat ze niet eens de wortels ervan kennen. Ma a kiwi blaka man mooi omdat eeuwig ding de sidon sribi Meki fufuru mang de wakabteki deng goutu puur naden anu! Ze komen pas in actie als het té laat is.

  Nu gooit de witte het op VERGUNNING omdat ze zelf weten dat het erg laag aan de grond is met waar ze mee bezig zijn daar ze geld hebben geroken.


  Maak melding

 6. Als de kalf verdronken is, dempt men het put.
  Zo zullen we meerdere Culturele activiteiten kwijt raken aan de
  witte man, deels door waanbeleid van onze organisatie”s
  Una wan njang dringie presieri maar un no pai paimang
  dati na unu problema fu Sranang mang.
  Sari tori mang ai baja !!!!


  Maak melding

 7. Zal de slavernij dan werkelijk lange armen hebben? Dat de nieuwe vergunninghouders gebruik hebben gemaakt van slavenarbeid? Daar gaat het in feite toch om? Er is toch niks afgekocht daar men over is gegaan op voortborduren op wat de arme zwarte man destijds in de BIJLMERMEER heeft uitgevonden? BIJLMERMEER WAS EEN VERDOMHOEKJE! MAAR DANKZIJ DE ARME ZWARTE MAN DIE HET KWAKU FESTIFAL HEEFT UITGEVONDEN WERD DE BIJLMER WEER OP DE KAART GEZET. En dit is dan de dank vooro de arme zwarte Bijlmer bewoner. Ja want DE BIJLMER LEEK OP EEN VIES WOORD!!!! De witte stadsbewoner wou er het liefst zo vèr mogelijk vandaan blijven. En nu?! Geld stinkt dus niet!

  Alleen: de kapers van het FESTIFAL zijn begonnen met de naam te veranderen. I.p.v. KWAKOE is het nu KWAKU. Ze dachten hiermee het FESTIFAL los te weken van zijn Surinaamse wortels maar ze deden er juist een schepje Surinaamse correctie er bovenop want volgens de laatste Surinaamse spelling is het: KWAKU en niet KWAKOE! 🙂 🙂 En zo werd de bedrieger toch in zijn eigen plannetje zelf bedrogen!!!


  Maak melding

 8. In plaats van die te verlenen aan de organisatie uit de Surinaamse gemeenschap, ging de vergunning naar de ‘autochtone’ organisator Frans de Vries Producties schrijft de site.

  Komt omdat het bestuur van de Surinaamse gemeenschap niet voldoende middelen heeft om het festival te organiseren maar jaren achtereen steeds het handje ophoudt voor subsidie en dan noch blijkt dat er geen financiën zijn waardoor er steeds sprake is van het niet kunnen voldoen aan verplichtingen.
  Als Surinamer geef ik de gemeente Amsterdam gelijk. Er moet niet gekeken worden naar ras of geloof etc maar alleen naar de organisatie en de uitkomst daarvan.

  Niet omdat je de Surinaamse gemeenschap vertegenwoordigt moet je Kwakoe Festival organiseren.


  Maak melding

 9. Kwakoe is een feest voor de surinamers en de blanken moeten met hun poten afblijven van ons erfgoed. Ze leren het nooit, drang naar kolonisatie blijft groot.


  Maak melding

 10. parbo
  Kwakoe is een feest voor de surinamers en de blanken moeten met hun poten afblijven van ons erfgoed. Ze leren het nooit, drang naar kolonisatie blijft groot.

  Paarse Kakkerlak,

  De mensen van de oude organisatie lieten zich zwart uitbetalen, betaalde de leveranciers niet maar kochten wel kasten van huizen in Suriname…

  Eigen belang eerst dus…..


  Maak melding

 11. Van 1502 tot 1863

  Het Kwaku FESTIFAL was een no place to go voor witten want het was een zwarte aangelegenheid wat uitgevonden is door de ZWARTEN ZÉLF

  Nog zo’n Paarse Gek met een slavernijsyndroom….


  Maak melding

 12. Par’bo, als je jouw eigen erfgoed niet goed kan beheren ( dat is inmiddels kennelijk gebleken) mag je blij zijn dat een ander (buitenstaander) nog in staat is er iets van te maken. Anders, WEG ERFGOED. Of had je dat liever gehad. Het brevet van onvermogen hadden de vorige organisatoren kennelijk cum laude gehaald.


  Maak melding

 13. Kwaku is begonnen als een voetbaltoernooi en niet als een festival. Het is zo geworden doordat er (illegaal) uitbreidingen plaatsvonden door de verkoop van groenten en snacks en het huidige Kwaku is daar het gevolg van. Oke.

  Ja, en het publiek moet nu 5 euro entrée betalen. So what? Zo druk je de kosten en de garantie op een volgend festival. Of weer alles gratis?

  Wie kan mij vertellen waarom Kwaku in de huidige opzet zo populair is? Mensen kunnen al weken van tevoren niet slapen.

  Dus lazeren julle nou allemaal op met je slavernijverleden, en Kwaku moet zwart blijven! Ga dan zoiets in Centraal Afrika organiseren!


  Maak melding

 14. Aan de oude organisatoren van Kwaku:
  Jullie hebben Kwaku festifal laten verzaken! Nu is het echt te laat.

  Echter, jullie maken jezelf pas weer geloofwaardig als jullie het voor elkaar krijgen dat deze KWAKU FESTIFAL, welke opgezet is door landgenoten, kunnen verkassen NÁÁR SURINAME want daar hoort het thuis!!!
  En als het goed is hebben jullie voldoende skill in huis als ervaringsdeskundigen om dit te bewerkstelligen.

  Taptoe Kwaku ini Holland poti de da yu go sets ING poti na ini Sranang grond bikasi yu no de go winti disi sani fu den winti mang.

  Ik hoop dat we met zijn allen uit dat Kwaku debacle lering hebben getrokken. Maar nu Voorwaarts!


  Maak melding

 15. Het is van belang dat dit feest weer in handen komt van Surinamers.
  Het signaal wat nu wordt afgegeven is dat Surinamers niet in staat zijn om een dergelijke feest te organiseren. Natuurlijk zijn er in verleden zaken verkeerd gegaan maar laten we niet de regie uit handen geven aan een blanke productiebedrijf. Ook dit hoort bij het de-kolonisatie proces.


  Maak melding

 16. Beste Van 1502 tot 1863, J. Zwartmans, en Parbo, willen jullie alsjeblieft wegwezen met je racistische praatjes! Als jullie er zo’n moeite mee hebben dat in Nederland witte Nederlanders dingen organiseren die te maken hebben met Suriname dan adviseer ik jullie zo snel mogelijk te verhuizen naar je land van herkomst, of naar een ander land waar zwarten de meerderheid vormen. Misschien voel je je daar beter thuis. In Nederland is discriminatie en racisme namelijk niet gewenst en dus verboden.

  Vele Surinamers hebben zich in Nederland gevestigd, naar ik aanneem omdat men in Nederland een betere toekomst zag. Waarom Nederland? Omdat Nederland een fatsoenlijk land is dat goed bestuurd wordt en iedereen alle mogelijkheden en kansen biedt. Dat jullie je leven verzuren door maar steeds terug te vallen in de zwarte slachtofferrol is jullie probleem, maar val anderen daar niet mee lastig. Een succesvolle zwarte man heeft geen slavenziel en kijkt niet naar kleur, die bepaalt zelf de voorwaarden.

  Een bekwame zwarte man zou van het Kwakoe festival een succes hebben gemaakt en niet de puinhoop die het de afgelopen jaren was. Die bekwame zwarte man zou het dan ook dit jaar weer georganiseerd hebben en had niet huilend naar de rechter hoeven lopen omdat ze zijn festival afgepakt hebben.

  En wat betreft de nazaten van slavenhouders, die zul je waarschijnlijk eerder in Suriname vinden dan in Nederland.


  Maak melding

 17. De bakra’s doen het alleen voor geld, dus voor enorme winsten. Van pom tot dawat en roti tot bara, alles hebben ze zich intussen toegeeigend.


  Maak melding

 18. Mensen toch. Er bestaan geen perfecte volkeren. Dus ook geen perfecte zwarten en ook geen perfecte blanken. Allemaal hebben we krassen op onze kerfstokken.
  Kijk eens naar Griekenland. Het is een blanke land, maar ze zijn net zo bestuurd zoals een arme corrupte Afrikaanse land. Dus ook blanken kunnen er een potje van maken.


  Maak melding

 19. Btw, denk niet dat blanken alleen keihard optreden tegen niet-blanken. Kijk maar hoe meedogenloos hard de Grieken, de medeblanken, worden aangepakt! Het lijkt wel een nieuwe soort kolonialisme.


  Maak melding

 20. De bakra’s doen het alleen voor geld. En die Surinamers die het voorheen deden zeker niet? Of konden zij niet rekenen en is het daarom een fiasco geworden? Ik kan mij niet voorstellen dat zij dat allemaal gratis deden. Dat kan je ook niet van hen verlangen/verwachten. Dat zou dom en naïef zijn.


  Maak melding

 21. Vorig jaar had opa D een karton vol euro’s gestuurd.Toen was de bode Bosje in persoon.
  Misschien dat Sur.nog eens zo een gebaar kan maken?Het zijn toch de echte NDP ers die Kwaku vieren.


  Maak melding

 22. De oude organisatie is door de witten een pootje gelicht. Onder het mom spookdacturen zeggen dat de rekening niet betaald werd. …recht in Nederland is hypocriet en bevooroordeeld en heeft een groot gebrek aan cultureel inlevingsvermogen.. Nederland heeft geen grip meer op Suriname en duwt sommigen in het verdom hoekje. Zo ook kwaku…ga zo door Nederland, ‘vrij’ land met slaven van het systeem…dacht dat het systeem er voor de mensen was en niet andersom…triest.


  Maak melding

 23. De hele redenering van kwaku family begrijp ik nu niet. toen ze subsidies moest opstrijken en schulden hadden, was hun argumentatie dat het een multi cultureel en multi etnisch festival is geworden. nu zijn we weer 180 graden gedraaid in hun redenering.

  Mijn Hollandse schoonzoon heeft bijvoorbeeld de heerlijkste sauto soep gemaakt die ik ooit heb gegeten. De de warungs heeft hij hiermee verslagen. en wat was het heel leuk opgediend! Ook bij ons voedsel nemen ze over. daar klaagt Ramon Beuk steeds erover. ook met ons eten willen we niet veranderen.


  Maak melding

 24. parbo

  Het is van belang dat dit feest weer in handen komt van Surinamers.
  Het signaal wat nu wordt afgegeven is dat Surinamers niet in staat zijn om een dergelijke feest te organiseren. Natuurlijk zijn er in verleden zaken verkeerd gegaan maar laten we niet de regie uit handen geven aan een blanke productiebedrijf. Ook dit hoort bij het de-kolonisatie proces.

  Je bent echt knettergek…


  Maak melding

 25. Wat een gezeik weer van die genen die de zon niet in het water kunnen zien schijnen, nnu kan een leuk festival WEL op een gezonde financieele basis doorgang vinden
  Als je vindt dat dit ebvenement door de nazaten van de slaven georganiseerd moet worden, moet je zorgen dat er capabele mensen in die organisatie zitten, die er niet met de financieen goede sier lopen te maken en zich zelf geweldig vinden, gelijk een stel primaten. Nu hebben ze zich de kaas van het brood laten eten.
  Als je vind dat je het beter kunt, moet je dat doen en niet jaloers lopen kletsen. niet lullen maar doen stelletje jaloerse minkukels


  Maak melding

 26. Als die organisatie vangt bod van die raad, dan waarom zij is zo kwaad?
  En als zij vangt bot, dan van wie is die botten die die raad gooi? Mag raad zomaar gooien met botte?


  Maak melding

 27. Ruim 15 a 20 jaren terug deed ik een voorstel aan een aantal heren om het Kwakoe festival professioneler aan te pakken. Een kleine bijdrage van de bezoekers, sponsoring en de participatiebijdrage van de standhouders maakte het in mijn voorstel mogelijk om het festival kostendekkend te draaien en ook om een reserve op te bouwen voor de toekomst. Mijn voorstel werd van tafel geveegd. Wat zien we nu gebeuren. Mijn voorstel komt overeen met de aanpak van het organisatiebureau. De deskundigheid en ervaring is aanwezig in onze eigen gelederen. Maar een aantal godfathers binnen de groep vormen en hindernis om van tal van activiteiten een groot succes voor de gemeenschap van te maken. Het eigenbelang prevaleert bij hen boven het algemeen belang.


  Maak melding

 28. 20 jaren geleden heb ik al eens gezegd dat het nog eens hard zou gaan regenen en waaien! Heb ik toch nog gelijk gekregen! Ben ik daar blijer en vrolijker van geworden? Mmmmmm…., ‘k geloof het niet. Onzin reactie? Ja, net als zovele hierboven!
  Mensen die het “verkloten”moeten hun biezen pakken en niet mauwen. Laat mensen die zich vereenzelvigen met-, maar bovenal kundig zijn met Kwaku de boel bestieren. Enne, Kwaku is voor iedereen die geïnteresseerd is, rood, geel, zwart, bruin, wit!


  Maak melding

 29. Die meneer Olymph heeft ook het recht om zijn gelijk te zoeken…. Zo handeld de Nederlandse staat in meerdere gevallen. De Surinamers onderling geven elkaar nooit gelijk. We zijn meester in het opsommen van elkaars tekortkomingen. Maar we zullen mekaar nooit steunen en van deugdelijk advies voorzien.

  Erg jammer allemaal….


  Maak melding

 30. Beste mensen,

  Het organiseren van het Kwakoe festival blijft toch niet altijd in handen van de huidige organisator? Over een aantal jaren mag een andere organisatie het toch gaan doen?
  Dus werk aan de winkel voor de oude orga. Mensen maken fouten en fouten maken de mens. Zorg ervoor dat je voldoende liquide middelen in kas hebt, om het festival net zo goed te organiseren als de huidige organisatie.
  Kijk maar de shows op de vrijdagavonden, daar verdienen ze ontzettend veel geld mee. Kaarten kunnen online gekocht worden en die zijn meestal ook uitverkocht. Kwakoe is gewoon big business geworden en daar is niks mis mee. De realiteit is, dat tegenwoordig alles om geld draait.
  Entree is 6 euro, dus gedurende vier weken Kwakoe hebben ze minimaal 800.0000 euro aan omzet binnengehaald. Daar bovenop komen nog de opbrengsten van de vrijdagavonden concerten. Kwakoe is momenteel een winstgevend festival.
  Een groep ondernemend Surinamers moeten bij elkaar komen, een goede orga vormen en het festival over een aantal jaren net zo goed organiseren als de huidige organisator.
  Het is niet moeilijk, we kunnen het, ik doe mee. Met alleen maar schelden op dit forum, kom je nergens.

  Peace out,

  Kwamma


  Maak melding

 31. Hans van de Broek

  Begrijpend lezen is voor jou zeker te moeilijk, of je bent zelf een racist van de eerste orde. (leest mijn posting van zaterdag 1 aug van 11.10 uur goed voordat je met je grote mond gaat uitmaken dat ik een racist ben. Ik ben een Nederlandse staatsburger en ik woon in een Democraties land dus ik heb recht op mijn
  meningsuiting. Wie ben jij dan wel om mij te bevelen om terug te gaan naar land van herkomst, jij discrimineert zonder dat je het zelf besef.


  Maak melding

 32. parbo

  Het signaal wat nu wordt afgegeven is dat Surinamers niet in staat zijn om een dergelijke feest te organiseren

  De waarheid is hard beste Parbo…….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.