Geldmachine Staatsolie Suriname levert minder

29

PARAMARIBO, 31 jul – De overheid zal aanmerkelijk minder overhouden aan de lokale olieproductie. Staatsolie verwacht fors minder te verdienen in 2015. Maar ook voor volgend jaar zijn de verwachtingen niet al te hoog.

Als boosdoener geldt de steeds tuimelende wereldmarktprijs. Waar het bedrijf in 2014 nog ruim een miljard dollar haalde aan omzet, is het nu merkbaar minder. “Maar dit is helemaal geen probleem voor het bedrijf, omdat wij nog altijd behoorlijk winst maken. Het is de bijdrage aan de overheid die sterk terugloopt”, zegt directeur Rudolf Elias tegenover de Ware Tijd. De overheid zal ongeveer een miljard Surinaamse dollar minder verdienen.

Dat is ongeveer een kwart miljard euro. Voor de enige aandeelhouder kan dit behoorlijk hard aankomen. Het bedrijf zelf heeft minder reden tot bezorgdheid. Door de jaren heen zijn flink wat voorzorgsmaatregelen getroffen. “De strategische stappen die vanaf 1997 gemaakt worden om de activiteiten van de onderneming te diversifiëren, maken dat wij niet afhankelijk zijn van de wereldmarktprijs”, aldus Elias.

29 REACTIES

 1. Beleid
  regeren
  dergelijke woorden (in een absolute notedop)
  van bedrijven wordt verwacht dat zij degelijk beleid kunnen uitstippelen. dat wil zeggen dat strategisch gekeken wordt naar hoe hun markt eruit ziet of gaat veranderen.

  ditzelfde zou de regering ook moeten doen. gewoon het huishoudboekje balanceren.

  is dat gebeurd? nee, bij staatsolie wordt de ene lening met de andere afgelost (ponzie scheme). en dat omdat de regering (bouterse, dus) voor 400 miljoen usd moest deelnemen in de goudhandel. zucht!

  welk beleid of welke vooruitzichten zijn hier gebruikt? wellicht de geblokte blik door de goudkoorts of zo iets?

  nog vijf, nog vijf?

  ja, nog vijf.

  een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. daar moet je een mens voor zijn. dus mensen, chappeau!

  wij hebben hier allemaal zitten zuchten om de zoveelste lening die weer gedaan werd en wij hebben zitten zuchten omdat de terugbetaling altijd komt (nog vijf) en behalve de aflossing wordt er ook nog rente betaald (nog vijf).

  wij hebben hier gevraagd niet op deze regering te stemmen, maar mensen vonden het beter om nu hun 50 srd of 50 euro of een huis te nemen in ruil voor hun stem. ik hoop dat zij nu dan wel het water en de energie kunnen betalen.

  volgende keer mensen, (nog vijf) kijken naar het landsbelang, het grotere belang en daarna naar het eigen belang (nog vijf).

  en nu, staatsolie? wat nu? mensen ontslaan zoals de Shell? beleid maken? of nog meer mensen in dienst nemen voor heel veel geld?

  trouwens, dhr Brahim van 60 of 70 duizend srd hoopt dat hij het personeel van het academisch ziekenhuis kan uitbetalen, vandaag of deze week, de volgende week, dus. (nog vijf).


  Maak melding

 2. De wereldmarktprijs is niet de voornaamste reden waarom het slecht gaat met Staatsolie. Bouterse heeft het bedrijf gedwongen om mee te doen met de gouddeal en daarmee heeft hij de kip met gouden eieren geslacht.


  Maak melding

 3. 1.Als boosdoener geldt de steeds tuimelende wereldmarktprijs.

  2.De strategische stappen die vanaf 1997 gemaakt worden om de activiteiten van de onderneming te diversifiëren, maken dat wij niet afhankelijk zijn van de wereldmarktprijs”, aldus Elias.

  Wie houd wie voor de gek meneer Elias


  Maak melding

 4. De strategische stappen die vanaf 1997 gemaakt worden om de activiteiten van de onderneming te diversifiëren, maken dat wij niet afhankelijk zijn van de wereldmarktprijs.
  Aldus de nieuwe directeur bij Staatsolie?
  Nu vraag ik mij af of ze in de Olie Business zitten. Want ALLE olie maatschappijen zijn afhankelijk van de wereld markt prijzen van olie.
  Zitten ze dan in wat anders? Goud Misschien? Met een dalende prijs. Thans $1088/Oz.
  Of zitten ze in iets anders waar niemand iets vanaf weet? En is het daarom dat we Boerenveen in de directie of RVC hebben? RaRa..


  Maak melding

 5. @Dre en @Koos, jullie zijn twee domme vliegen die in een klap zijn gevangen. Tegen jullie domheid is geen enkel medicijn opgewassen. Tegen onwetenheid is nog wat te doen,maar tegen echte domheid is niets opgewassen. Gisteren en vandaag maakte Shell bekend dat zij 6000 mensen zal ontslaan vanwege de tuimelende olieprijs. In Amerika, Engeland en Noorwegen zijn reeds tientallen boortorens uit de productie genomen.duizenden werknemers zijn reeds naar huis gestuurd.

  Ook de Braziliaanse olieproductie heeft klappen gekregen. Dit zijn de harde marktfeiten en niet het dorpsdenken van NPS,VHP,LP,enz. De realiteit is heel anders dan het laagniveau denken van de oppositie en haar aanhang in Suriname.

  Als je de actualiteit volgt, kan je de effecten doorvertalen naar de Surinaamse situatie. Om dat soort verbanden te kunnen leggen moet jouw denken wel kracht hebben om op een hoger niveau te kunnen analyseren.


  Maak melding

 6. Om directeur van Staatsolie te worden moet je gestudeerd hebben in het verleden hebben politici geprobeerd politieke vriendjes op de post te benoemen, maar dat heeft het personeel gelukkig tot nu toe kunnen voorkomen. Om president van het land te worden is het voldoende om het deel van het Surinaamse volk, dat niet zelf kan of wil nadenken, achter je aan te krijgen. Dat is het verschil.
  Het is daarom niet verwonderlijk dat Staatsolie een goede kans maakt om, samen met haar directeur, moeilijke tijden te overleven, dat Suriname met haar huidige president de crisis zal overleven, is maar de vraag.


  Maak melding

 7. Pffff, daar gaat de goudenkerst weer voorbij. Conclusion, we zijn genaaid. Wij geloofden de hypotheses dat Baas voor gehouden heeft. Baas lach zich krom, buit is binnen, hij slaap zijn roes uit. Neks No Fout.


  Maak melding

 8. De kip die onlangs nog op COMMANDO ” PAARSE EIEREN ” legde, ondervindt nu een blokkade in haar ” EILEIDER” waardoor de vooruitzichten wat betreft de opbrengst er MINDER ROOSKLEURIG uitzien voor de ( gemakzuchtige ) ” PAARSE boer.

  Wat nu, vraagt onze ” PAARSE boer zich met de HANDEN IN HET HAAR af ???

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 9. Dit bedrijf is ook gebruikt om te participeren in het meriam goudprojekt.Het ziet er niet goed uit.Ook voor hen die hebben meegedaan aan de Obligaties van 7.75 % is het een gok geworden.


  Maak melding

 10. Ik blijf het zeggen:
  Omzet is een rekensommetje namelijk
  Verkochte hoeveelheid x verkochte prijs
  Belangrijker is om de hoeveelheid als wegingsfactor te hanteren en de prijs als een variabele.
  Indien de hoeveelheid hetzelfde blijft e de prijs stijgt dan stijgt de omzet t.o.v. de vorige metingsperiode.
  Omgekeerd geldt hoeveelheid neemt toe en de prijs blijft hetzelfde dan stijgt de omzet t.o.v. de vorige metingsperiode.

  Het is beter te weten of Suriname meer produceert door de hoeveelheid als metingsfactor aan te merken en dus niet de prijs.

  Voorbeeld
  Hoeveelheid vorige periode 100 barrels
  Hoeveelheid huidige periode 80 barrels, dus een daling van de productie van 20%
  De verkoopprijs vorige periode 100 US
  Verkoopprijs huidige periode 150 US
  Omzet stijgt van 100 x 100 US = 10.000 US naar 80 x 150 US = 12.000 US
  Is dit dan een verdienste van Suriname???????????
  Dacht het niet


  Maak melding

 11. Zij die vooruit keken hebben dit al jaren geleden voorspelt. De president heeft Staatsolie als prive kassa misbruikt en nu het even tegen zit heeft Suriname grote problemen. Heeft nu jaarlijks ongeveer SRD 1.000.000.000 minder inkomsten of wel het gat in de begroting neemt met pakweg 12% toe.
  Het te kort verdubbelt en indien men de niet gemelde schulden, de korte termijn leningen bij de Surinaamse bank, de schulden van EBS en Staatsolie, de onbetaalde rekeningen (o.a. aannemers), een afname van het Bruto Nationaal Product en een eventueel niet te vermijden devaluatie mee rekent zal de staat schuld in 1 klap boven het leenplafond zitten.


  Maak melding

 12. De OLIEPRIJS ???

  Enkele jongens van de veiligheidsdienst (futuboys)
  van Desi beweren op dit forum dat de olieprijs
  Sranang in financiele problemen heeft
  gebracht !
  Gewoon een LEUGENverhaal !

  Heeft de Olieprijs een HALF MILJARD meer (TEVEEL)
  uitgegeven aan Salariskosten ??? (waaronder veel
  structurele salariskosten, en uitbreiding van de omvang
  van het ambtenarenapparaat)

  Heeft de Olieprijs gezorgd voor tientallen dure,
  ONNODIGE en ONNUTTIGE ambassades en vertegenwoordigingen van Sranang in het buitenland ???

  Heeft de Olieprijs gezorgd voor een tweede
  ONNODIGE bestuurslaag bij de overheid ???
  Ministeries en daarbovenop een kabinet van de
  president, met vele onzinnige en nutteloze
  adviseurs, verenigd in een dienst die HEEL
  VEEL geld opslokt !

  Heeft de Olieprijs gezorgd voor een kapitale daling
  van onze goud- en deviezenvoorraden ?? NEEN,
  Desi heeft het eigenhandig MEER DAN
  GEHALVEERD ! Waar aan is dit geld precies
  uitgegeven hr Bouta !

  Wie is zo dom om de SRD, al langer dan twee jaar,
  met vele miljoenen te steunen, terwijl je tegelijkertijd
  zorgt voor massale overschrijdingen van ALLE
  begrotingen ! NIET de Olieprijs !

  Heeft de Olieprijs gezorgd voor de grote stijging
  van de overheidsuitgaven door verhoging
  kinderbijslag en AOV ???

  Of voor de enorme stijging van de overheidsuitgaven
  door introductie zorgwet en andere onlangs gestarte
  sociale voorzieningen ???

  NEEN, het is NIET de Olieprijs, het is het STOMME ONDOORDACHTE Uitgavenbeleid van kabinet
  DESI !
  Het is domweg NDP-verkwistend onzinbeleid, dat
  100 procent ONPRODUCTIEF is !

  Wij kennen allen de inkomsten van staatsolie,
  welk ander valuta-genererend bedijf of activiteit
  heeft regering Desi gestart ???

  De veroorzakers van dit funeste financieel debacle
  of wel Staatsfailissement ,
  (de uitvoerders van dit mislukte financiele beleid en
  de makers van dit beleid) dienen ALLEN op te stappen,
  inclusief de president !

  Bovendien hebben AL DEZE FIGUREN, de bevolking ,
  andere overheden en instanties, lange tijd LEUGENS
  voorgehouden over de toestand van s’lands financien !

  Gaan Basi fu NDP, DESI, nanga alla deng NDP-“adviseur”,
  E LEE BAKKA !

  PS : Olieprijs ??? NEEN, gewoon dong dong NDP-denki ! ALLASANI FOUT !!!


  Maak melding

 13. @Jojo, na de tien zure jaren van de Nieuwfront regeringen had Suriname behoefte aan een periode ‘ zoet ‘ mede omdat het economisch goed ging. De NieuwFront regeringen hadden heel veel voorzieningen in de publieke sector afgebouwd en de werkeloosheid was gigantisch gestegen. Deze periode van ellende werd een halt toegeroepen.

  De situatie die gij ons voorschets klopt van geen kanten. Natuurlijk ben je bevooroordeeld en presenteer je het op een manier om politieke winst te scoren voor jouw grote idolen, de oppositiepartijen in Suriname. De schulden aan derden van de overheid kom je in elk land tegen. Suriname maakt geen uitzondering. Ook in Nederland klagen leveranciers van de grote en lagere overheid. Zij moeten ook maanden op hun geld wachten.

  Ik vind de analyse die u maakt kort door de bocht. Trouwens het is volgens mij ook een uitdaging voor een regering met knappe koppen om economische problemen het hoofd te bieden door o.a: bezuinigingen in het uitgavenbeleid en waar nodig reparaties uit te voeren om de overheidsinkomsten op te voeren.


  Maak melding

 14. Geldmachine Staatsolie Suriname levert minder.
  Maar niet alleen in Suriname.

  Wij dienen ook serieus de zaken buiten Suriname goed op de voet te volgen.
  En waar men tijdig maatregel in deze kan treffen, dient men dat ook gezamenlijk te doen.
  Let in het bijzonder ook op uw uitgaven.
  Want (feestvieren) met 18 miljoen SRD is in deze tijd helemaal niet nodig.

  Want als je dat niet doet, heb je straks een (groot) probleem.

  Raadpleeg zelf de volgende artikelen in deze.

  http://fd.nl/economie-politiek/1112974/shell-schrapt-duizenden-banen (Shell sombert over olieprijs.)

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/olieprijs-sluit-lager-1

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24327514/__Olieprijs_in_neerwaartse_spiraal__.html

  http://www.z24.nl/economie/goud-keldert-in-waarde-nu-de-amerikaanse-economie-aantrekt-578871
  ANP: Goud keldert in waarde, nu de Amerikaanse economie aantrekt (Gepubliceerd: 31 juli 2015)


  Maak melding

 15. Wij hebben dit bedrijf flink uitgeknepen en nu zitten we met de handen in het haar.Regeren is vooruitzien: heeft men een appeltje voor de dorst bewaard of is alles in de diepe zakken van de profiteurs en gatlikkers verdwenen?
  Gaan we hier ook plunderingen meemaken als in ons voorbeeldland Venezuela? Waarom denkt u dat de rijstleveranties aan dat land elke keer weer mislukken? Dat land heeft geen geld en is volkomen afhankelijk van China.Maar in China gaat het ook niet zo best.China heeft zich vergalloppeerd.Miljoenen chinezen zijn in paniek geraakt en ontvluchten dat land.Een heleboel van die import-chinezen komen dan hier terecht.


  Maak melding

 16. @Srafu,

  De Boutistas lopen ook te verkondigen dat behalve de OLIE-PRIJS, de AKB en AOV- UITGAVEN hebben gemaakt dat Suriname een KLEIN BEETJE in Financieel Zwaar Weer is terecht gekomen.

  Mega Corruptie en Bullshit Uitgaven (Ambassades) worden naar het Rijk Der Fabelen door deze gasten verwezen.

  De Boutistas durven het woord PRUDENT(nadenkend) BELEID ook nog in hun SMOELWERK TE NEMEN.

  Zoals gewoonlijk is er geen speld tussen te krijgen op hetgeen je geschreven hebt.

  Ik hoor de DDB-Groupies niet meer op de radio in koor roepen: ODIE ODIE AAN MIJN PRESIDENT.


  Maak melding

 17. RobG,

  Je zal tot je DOOD DDB blijven bewieroken: al ligt de Surinaamse economie helemaal op zijn gat, jij zal een manier vinden om dat goed te praten= ONZIN UITKRAAIEN.

  Je bent absoluut geen domme man maar door je zo vast te klampen aan DDB, kom je heel erg GESTOORD over.

  JoJo zal je van repliek dienen!!


  Maak melding

 18. Even rekenen. productie 16.500 vaten/dag. prijs olie staatsolie kwaliteit ca. us 50.x 365dgn= usd 301.milj. omzet p.j. Waar verdienen ze de rest, 700.000.000., van het miljard aan?cijfers vals? p.s. directeurs sal. is geen srd maar usd. en die 300.000 schijnt te kloppen.


  Maak melding

 19. Gaat dan op zoek naar een andere geldmachien. Zoals de suiker-industrie. Van suikerriet kan men heel veel producten maken. Bij voorbeeld isolerende vaten. Die harde schil van de suikerriet bied een redelijke isolatie tegen uitdroging.
  Ook die bladeren van suikerriet is heel goed geschikt om brandstof er uit te winnen. Als een motor zelfs kan draaien op brandstof gewonnen uit gras, dan kan dat ook zeker op suikerrietbladerenbrandstof.
  Alleense probleem is dat Suriname niet heeft het geld en de kennisinstituut voor onderzoek.


  Maak melding

 20. RobG
  Ik heb geen idolen meer daar ben ik te oud voor geworden. Wat ik wel doe is geloven in mijzelf en mijn waarnemingen.

  Een algemeen onderschreven feit is dat de vorige regering geen zuur heeft veroorzaakt maar een economische groei heeft gerealiseerd van ruim 300%.
  Wat de vorige regering niet gelukt is de chantage en clientisme politiek te vervangen en de burgers van haar verdiensten te overtuigen.

  Zuur is het product van de regering Bouterse Amereli.

  Overal wordt er geklaagd. Als ik een correcte factuur indien bij een Nederlandse overheid wordt deze op tijd betaald. Als ik met Graanoogst en Co tot een deal kom wil hij eerst 20% van de rekening ontvangen (handje contantje in een hotel in Hoofddrop) en moet ik hopen ooit betaald te krijgen.

  De regering Bouterse Amereli heeft niet geinvesteerd, heeft geen werkgelegenheid gecreëerd (behoudens ambtenaren) en heeft wel schulden geproduceerd.


  Maak melding

 21. @Hugo CHAVÉZ op zaterdag 1 augustus 2015 om 14:38 uur.

  Ik hoop het echt niet brada.
  Want het leven in de jaren ’80 van de vorige eeuw mag echt niet terugkeren in SU.

  Maar n.a.v. je verwijzing naar de site van (starnieuws.com) heb ik nog wat berichten vanuit Venezuela.
  Want reeds geruime tijd gaat het helemaal niet goed in het land van die rare Pres. Maduro.

  Ik zou zeggen: Veel lees plezier. Alleen is het enorm triest en pijnlijk voor de bevolking aldaar.
  Raadpleeg: http://www.eluniversal.com/english/

  http://www.eluniversal.com/opinion/150801/socialism-has-also-arrived-here

  http://www.eluniversal.com/opinion/150801/inflation-and-the-central-bank
  http://www.nzherald.co.nz/business/news/article.cfm?c_id=3&objectid=11490066&ref=rss

  Currency crisis has Venezuelans struggling to call abroad (Friday Jul 31, 2015)

  En dit is ook een reden dat Suriname uiterst voorzichtig dient te zijn met die (rare) Pres. Maduro uit Venezuela.
  Gelukkig dat heel wat Caricom-landen en andere Zuid-Amerikaanse landen w.o. Brazilië, deze instabiele situatie goed in de gaten blijven houden.


  Maak melding

 22. @RobG,

  JoJo heeft jou van repliek gediend; Jij gaat door Kronkel beweringen proberen er een andere draai aan te geven. JoJo heeft jou met zijn Argumenten GEFILEERD.

  Jij zal nooit het BELACHELIJKE PAARSE KOSTUUM UITDOEN: JIJ ZIET ER HEEL ERG DOM UIT IN JE PAARSE TENUE MET DDB ALS RUGNUMMER.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.