Over enkele jaren gratis exporteren naar Suriname

14

PARAMARIBO, 30 jul – Binnen enkele jaren zal Suriname geen rooie cent meer kunnen verdienen aan importen uit de Europese Unie. Dit is een serieuze bedreiging, waar ex-minister van Handel & Industrie voor aan de bel trekt. Suriname en andere Caribische landen zijn niet alert genoeg.

De vrijhandelsovereenkomst met de EU treedt na 2025 automatisch in werking. En hoewel er bezwaren zijn, wordt er nauwelijks werk van gemaakt. “Aan de ene kant maken we ons huiswerk niet, terwijl de Europeanen zich niet aan gemaakte afspraken houden. En de tijd dringt, waardoor Suriname en Caricom op een handelstijdbom zitten”, zegt Marica tegenover de Ware Tijd. Bedrijven zullen over de kop gaan.

Uiteraard betekent het verlies van duizenden banen. Het Surinaamse ondernemerschap zal niet opgewassen zijn tegen de overmaat aan Europese producten. Toch is het allemaal redelijk goed voorbereid. De EU zou helpen economie en bedrijven op te krikken naar een weerbaar niveau. De afspraken worden niet nagekomen en de andere partij slaapt. De overeenkomst of EPA is in 2008 getekend.

14 REACTIES

 1. Forummers/reageerders, odi odi.

  Over enkele jaren gratis exporteren naar Suriname.
  Dit zegt onze ex-minister Marica vandaag.

  Dus dan zal er in overleg met de overige CARICOM-landen heel snel aan de bel moeten worden getrokken.
  Maar weten de burgers en bedrijven waarover het precies in deze gaat?
  Want jullie hebben ook de gewoonte om zeer weinig informatie hierover te verstrekken via de media.
  Wat heeft de Surinaamse overheid vanaf 2008 toen Marica minister was ook gedaan met deze informatie?
  Er is toch een overheidsinformatiedienst.
  Volgens mij geen moer.

  Economische Partnerschapsakkoorden (EPA’s), handelsovereenkomsten tussen de EU en haar voormalige koloniën
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Economische_Partnerschapsakkoorden

  Maar ik denkt niet dat het over enkele jaren GRATIS EXPORTEREN wordt naar Suriname.


  Maak melding

 2. En door deze waarschuwing van Marica zijn we veel wijzer geworden?

  Nu weten we b.v. dat de vliegtuig-, auto-, computer-, tractor- en T.V. fabrieken van Suriname niet meer in staat zullen zijn om, zoals nu het geval is, te concurreren tegen de Europese fabrikanten van dit soort producten.


  Maak melding

 3. Als blijkt dat de afspraken worden niet nagekomen door de EU
  waardoor de lidlanden van de Caricom op een handelstijdbom zijn komen te verkeren. Dan zijn deze goed stom. Wie tekent nou een overeenkomst zonder te weten waarover men getekend heeft.

  Als de Caricom vindt dat ze zijn misleidt geworden door de EU dan blijven de ge importeerde goederen in de loods staan totdat er een oplossing is gevonden. De Caricom lidlanden mogen niet met zich laten sollen. De ex Slavendrijvers zullen alles doen om de ex koloniën verder uit te buiten. En what about de slavernij vergoeding?


  Maak melding

 4. suris kunnen niet na-denken hun verstand staat stil dus op 0,0..

  de gemiddelde suri komt niet verder dan een loon-strookje die geen reet voorstelt,,alleen de slimmeriken doen enig sinds zijn/haar best wat van te maken ..

  neem nou de Aziatiesche suri,die doet wel wat,maar ook die zijn aan het verslappen..

  ,komt dat de familie uit elkaar is getrokken geen opvolgers meer.

  ,de huidige generatie is wanhopig met zich zelf in de haren drugs,gebrekkige scholing ziet het leven niet meer zitten..

  kijk maar rondom je heen overal lopen ze te hangen meestal de donker gekleurde soort mensen,die zijn ook de meeste werk-schuwen..

  sorry het is de waarheid..


  Maak melding

 5. SU moet altijd alert zijn voor bedreigingen vanuit het buitenland. Toch denk ik dat Marica zit te azen op een positie in het nieuwe kabinet. En dit terwijl hij toen hij de gelegenheid heeft gehad ook niet zoveel heeft gedaan. Er is een reden, waarom hij nu politiek is weggevaagd.


  Maak melding

 6. Dus heeft Suriname 10 jaar de tijd om een industrie op te zetten om de EU te overspoelen met goedkope producten waar nu veel invoerrechten voor moet worden betaald aan de grenzen van de EU.
  De deal werk namelijk 2 kanten op, maar de Surinamers zien alleen maar de nadelen (alhoewel dit alleen een nadeel is voor het minFin). Dus aan de slag en maak Suriname van een consumenten land een producenten land.


  Maak melding

 7. Deze EU overeenkomst is bedoeld om de markt te veroveren voor Europese producten. Ik zie de bui al hangen boven Suriname. Surinaamse kippenvlees zal weggeconcurreerd worden door de sterk EU gesubsidieerde Hollandse waterkip.Hans zal hiermee in zijn nopjes zijn. Hetzelfde concurrentieprobleem is kippenboeren in Ghana overkomen. Zeer triest om te zien hoe de Ghanese boeren wegkwijnen en de Hollandse kippenexporteurs overgaan tot het roken van nog dikkere sigaren.Het succes lacht ze toe.

  Aan de de strenge EU eisen zullen veel exporteurs uit Suriname en de Caricom niet kunnen voldoen. Om aan de EU eisen te voldoen zal men zich hoger moeten scholen en de investeringen zullen niet mals zijn. Aan deze eisen kan de gemiddelde Caricom boer niet voldoen. Wat zullen we vervolgens zien? Al de inheemse bedrijven zullen overgenomen worden door onderdanen uit EU landen en zij zullen de export van producten naar de Europese Unie in handen krijgen. De verdiende gelden zullen lekker makkelijk terugvloeien naar de Europese Unie.Meer inkomen voor de EU, dus ook meer welvaart voor de bevolkingen van de EU landen.Dit systeem wat de heren in Brussel hebben ingevoerd is slim en doordacht tot in de puntjes.


  Maak melding

 8. Marcel, uit jouw verhaal kunnen we twee conclusies trekken.

  1. Jij behoort niet tot de etnische groep, die je van luiheid beschuldigt. In dat geval ben jij zelf oer lui, want alleen als je zelf lui bent heb je tijd om te zien dat anderen niet werken, ze gaan dan andere volksstammen ervan beschuldigen lui te zijn. Zij willen zelf hun poten niet uit te mouwen steken en zouden het liefst anderen dwingen om voor hen te werken, vroeger leidde dat tot het tot slaaf maken van anderen.

  2. Jij behoort zelf tot de etnische groep die je van luiheid beschuldigt. In dat geval heb je waarschijnlijk een minderwaardigheidscomplex en haat je jezelf. Het enige wat je dan te doen staat is zelfmoord plegen of als dat je te ver gaat, wil ik je aanraden je te laten steriliseren, want kinderen op de wereld zetten die op je lijken, zal die kinderen alleen maar opzadelen met een ouder die hen minacht.


  Maak melding

 9. waarschijnlijk denkt deze pro chinese overheid dat ze de EU niet nodig hebben.
  staks komt alles uit china. ook bruine bonen.

  viva Chiname!


  Maak melding

 10. Onze overheid moet – zoals zo vaak het geval is – niet zo liggen slapen en maar blijven denken, dat alles wel los zal lopen.
  In de handelswereld van vandaag moet je hard werken om aan orders te komen.
  Dat geldt ook voor het Surinaamse handelsleven.
  Het is te gemakkelijk om iedere keer maar weer te roepen, dat het aan anderen ligt.
  Is het niet zo, dat ook in ons land iedereen elkaar bedondert ?
  Met een goede arbeidsethiek is er ook voor ons land nog genoeg te verdienen in het buitenland, maar goed dan noem je wel een belangrijke factor.


  Maak melding

 11. Het uitbuiten van de kolonisator gaat gewoon door. Suriname is leeggeroofd door Nederland en langzaam knijpen ze Suriname verder uit. Suriname en de andere Caribische landen moeten snel herstelbetaling eisen en anders moeten we de grenzen sluiten voor deze rovers. Hun bezittingen in Suriname en in het Caribische gebied moeten we verbeurd verklaren. Ook zou men beslag moeten leggen op hun bank tegoeden en investeringen net zo lang tot men over de brug komt. De kolonisators zijn te makkelijk weg gekomen met hun streken.


  Maak melding

 12. Als de overeenkomst na 2025 in werking treedt, heeft men nog 10 jaar de tijd om zich voor te bereiden op eventuele negatieve gevolgen. Zeker nu de heer Marica de noodklok heeft geluid. Of blijft men lijdzaam afwachten en zien waar het schip strandt?


  Maak melding

 13. En wat doet de Surinaamse overheid in deze.
  Zijn ze reeds actief bezig om bepaalde voorzorgsmaatregel hierin te treffen?
  Want Suriname zou de voedselschuur van Caricom worden.
  Saramacca zal bijdragen aan voedselschuur Caricom.

  En nu nog wat kleine aanvulling op bovengenoemd artikel.

  http://www.agf.nl/artikel/102158/Vrijhandelsovereenkomt-EU-Costa-Rica-baant-weg-voor-grotere-meloenenexport

  “Vrijhandelsovereenkomst EU-Costa Rica baant weg voor grotere meloenenexport”.

  Google naar: Afbeeldingen van Rica Fruta in Costa Rica.
  En kijk ook goed naar diverse producten uit Costa Rica.
  Kan Su. eventueel ook hieraan voldoen voor de export?

  http://www.lachispa.eu/nieuws/hoeveel-btw-heffen-latijnsamerikaanse-landen/
  (28-07-2015) Hoeveel BTW heffen Latijns-Amerikaanse landen?
  Nog meer nieuws te lezen via dezelfde site: http://www.lachispa.eu/nieuws/

  La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

  En het volgende heeft @RobG ook zijn aandacht.

  http://www.mo.be/nieuws/latijns-amerika-de-toekomst-van-europa
  Latijns-Amerika, de toekomst van Europa.

  http://www.allesovervoeding.nl/boodschappen/import-handel/93-importhandel
  En expliciet m.b.t. (Handelsstromen):
  Een echt VOC/WIC mentaliteit van BV-Nederland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.