‘Hennep teelt biedt Suriname enorme perspectieven’

33

PARAMARIBO, 29 jul – De Surinaamse econoom Winston Wirth vindt dat grootschalige kweek van industriële hennep Suriname enorme perspectieven te bieden heeft. Dat zei hij deze week tijdens een lezing in het ontmoetingscentrum van de PALU. Wirth onderstreept echter dat het hier gaat om de niet hallucinogene variant van cannabis.

Volgens Wirth, die voorzitter is van de stichting ‘Green Hearts Foundation International en president-commissaris van Grassalco, is de teelt van industriële hennep uitermate geschikt om de dalende goud-en olieprijzen op te vangen. Hennep kan gebruikt worden als grondstof voor papier, voedsel, kleding, schoeisel, bouwmaterialen en auto-onderdelen.

Volgens de Surinaamse krant De Ware Tijd pleit hij al enige tijd voor de teelt van industriële hennep op grote schaal. Er is volgens Wirth voldoende onbenutte landbouwgrond die met een minimale investering weer in gebruik kan worden genomen zonder veel kosten. Hij voert als voorbeeld aan, dat de hennepteelt Canada vorig jaar ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar heeft opgeleverd, aldus de krant.

33 REACTIES

 1. Het was dezelfde Winston Wirth die overenthousiast was over de OGS en had geschat dat de Surinaamse overheid, miljarden U$ uit de goudsector zou innen.


  Maak melding

 2. Wahahahaha. En dit voorstel komt uit het paarse kamp. Mocht dit voorstel door de ndp worden goedgekeurd, dan kan men terecht spreken van de Nationale Drugs Partij. Hihi, neks no fout,w want na a narcostaat foe baas.


  Maak melding

 3. Gaan we weer luchtkastelen bouwen?
  Wordt er weer een spoorbaan aangelegd? Hoeveel miljoenen euro heeft dat project aan voorstudie gekost?
  Was de governor van CBvS al die tijd in diepe slaap gevallen?
  Vind Abdoel-boy dat het financiëel nog steeds geweldig gaat?
  Waarom doet men zo paniekerig? Hoelang kunnen we de SRD nog blijven ondersteunen? Krijgen we straks weer een vrije val van ons munt? Wordt 1USD gelijk aan 1000SRD?


  Maak melding

 4. ‘Hennep teelt biedt Suriname enorme perspectieven’, aldus Wirth.

  Hij voert als voorbeeld aan, dat de hennepteelt Canada vorig jaar ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar heeft opgeleverd.

  Google naar: Afbeeldingen van in Canada industriële cannabis.
  http://fd.nl/fd-outlook/1098143/cannabis-sativa-de-vezel-van-de-toekomst

  http://www.mo.be/artikel/industriele-hennep-profiteert-van-cannabiswet-uruguay

  http://www.ninefornews.nl/industriele-hennep-opent-deur-naar-duurzame-voeding-en-materialen/

  Ik hoop niet dat de arbeiders straks de gehele dag zullen gaan hallucineren van de industriële hennepteelt.


  Maak melding

 5. Winston Wirth is een van de vele dorpsgekken die Suriname rijk is.

  Als president-commissaris van Grassalco heeft hij het samen met de lummel Akiemboto (voordat deze NDP’er als directeur werd benoemd was hij hoofd speeltuinen!) nog steeds niet voor elkaar gekregen om ook maar 1 jaarrekening op te stellen. Onder leiding van Wirth is Grassalco een groot zwart gat geworden waar tientallen miljoenen aan royalties zijn gestolen, verspild en weggesmeten.


  Maak melding

 6. Diversificatie is van groot belang voor de Surinaamse economie om het land economisch minder kwetsbaar te maken voor prijsdalingen op de grondstoffen markt, goudmarkt en oliemarkt. De productie moet diverser worden. Meer sectoren moeten tot ontwikkeling worden gebracht. De teelt van hennep is een van de grote mogelijkheden om inkomen te verwerven. Ik denk dat de overheid in deze, dus het stimuleren van de hennepteelt, vooral het voortouw zou moeten nemen.Vervolgens zou men andere politieke partijen en deskundigen uit die partijen ook verantwoordelijkheid moeten laten dragen om dit tot een succes te maken. De hennepplant is een hoge, houtachtige plant die in bijna elk klimaat kan groeien. Ze wordt al duizenden jaren gebruikt als bron van vezels, hout en zaden en behoort tot 1 van de oudste door de mens veredelde gewassen.

  Er zijn genoeg kansen voor Suriname om zich economisch goed te ontwikkelen. Er moet een andere manier van politiek voeren in Suriname geïntroduceerd worden. De suikerrietteelt in Wageningen wordt door Staatsolie afgeblazen. De gronden zou men kunnen gebruiken voor de hennepteelt op grote schaal. Ik zou desnoods deskundigen uit de PALU/VHP/NDP vragen om dit tot een succes te maken. Men zou dus niet alleen moeten kijken naar het verbouwen van de hennep maar ook de mogelijkheden van afzet op de wereldmarkt zou men voor zijn rekening moeten nemen.

  Hennep wordt gebruikt in veel producten. Cosmetica, bekleding voor de auto’s, touw voor de scheepvaart, verwerken in beton, in de isolatie van woningen, het vervaardigen van kleding,tassen, rugtassen en canvas schoenen, het produceren van medicijnen. Ook het zaad van de hennepplant is waardevol. De voedingswaarde behoort tot een van hoogst gemeten en het kan bewerkt worden tot olie voor voeding, lampenbrandstof, zeep en verf.Kortom er zijn vele toepassingen waarin met hennep een belangrijke bestandsdeel is.Hennep dient als grondstof voor zo’n 40.000 producten.


  Maak melding

 7. Een paar jaar geleden zou deze zelfde Wirth de biologische landbouw introduceren in Suriname, boeren mochten zich aanmelden om het boerenwerk te doen en mensen met een middelbare of hogere opleiding mochten zich aanmelden om opgeleid te worden tot leraar in de biologische landbouw, ik ken een paar boeren en een paar hoger opgeleiden die gereageerd hebben (hij hield kantoor in de Weidestraat boven de voormalige lingeriezaak Cyfran) en tot de dag van vandaag hebben ze nooit antwoord van Wirth gekregen, laat staan dat hij uitgelegd heeft waarom het project niet doorgegaan is. Als Wirth hier nu uitlegt waarom het biologische landbouwproject niet doorgegaan is, wil ik misschien geloven dat hij van dit hennepproject wel een succes kan maken en hij niet weer eens een keer uit zijn nek kletst.

  Wirth ziet ze dus vaker vliegen, maar misschien heeft hij nu wel succes als hij in zee gaat met de vliegende minister Doekhie, van hennep kom je makkelijk in hogere sferen, daardoor zal Doekhie zich als hoog vliegende minister ook op zijn gemak voelen, om helemaal high, samen te dagdromen met Wirth.


  Maak melding

 8. Ik hoop echt van harte dat deze plan komt! Mogelijk zullen alle junkies hun heil in su gaan zoeken. Ik ben benieuwd wat deze klote baas zal gaan doen als ook zijn kleinkinderen junkies worden . Wirth zal het in ieder geval niet meer kunnen na vertellen, zijn kinderen en wrllucht kleinkinderen wel . Zijn deze idioten nu al aan het hallucineren ofzo……


  Maak melding

 9. Zoveelste zeepbel…spat binnen de kortste keren uiteen en hoor je er nooit meer van. We kennen onze paarse populistische lulkoek inmiddels wel. Alleen maar om de aandacht af te wenden van de financieel- economische puinhoop die is ontstaan en de zware armoe die op het volk afkomt.


  Maak melding

 10. Ram Singh.

  Op jou vraag waar waarom de Ministers van LVV en JUS/POL
  zo stil zijn, is het antwoordt heel simpel :

  Ze zijn nu al aan het hallucineren en denkend, hoe prettig het zal zijn om wiet uit je eigen tuin kan roken !!!


  Maak melding

 11. Nu de alcohol productie van Staats olie weg valt,moet er iets in de plaats komen.De coke blijft voorbehouden aan de elite.De minderen kunnen zich dan duizelen aan de hennep.


  Maak melding

 12. hallo winston wirth,,waarom begin jij niet zelf met je overtuiging deze project,waarom moet jij een ander erop attenderen om rijk te worden..

  je zelf een mislukkeling van alles wat je aangeraakt hebt en nu dit..


  Maak melding

 13. Wederom zijn de redimusu’s negatief over de Surinaamse plannen.

  En maar met het vingertje wijzen naar Suriname. En wat schetst mijn verbazing, 8,3 procent van de cyberaanvallen wordt verstuurd vanuit Nederland en daarmee staat het land derde op de ranglijst, na Rusland en de Verenigde Staten. Duitsland en Frankrijk staan respectievelijk op plaats vier en vijf.

  Nederland is ook de grootste producent van synthetische drugs van Europa. Wat Thailand is op het gebied van heroïne en Colombia op dat van cocaïne, is Nederland op het gebied van XTC en amfetamine.

  De Noordzee kust veranderd langzaam in een narco staatje met cybercriminelen aan het roer. Wie piest er nu in zijn broek van het lachen.


  Maak melding

 14. Is hennep dan te vergelijken met VLAS?

  Winston Wirth, wat let je om dit verder uit te werken? No Meki law jere! Als hennep enorme economische perspectieven kan bieden, wat let Suriname dan om ermee aan de slag te gaan? Winston, tem en long jere? No sidon Taki bere furu sani ma du sa yu must du. Geldt voor iedereen: Niet lullen maar doen! We hebben niks aan dat vele geschreeuw maar dat het weinig hooi oplevert. Wie iets kan opzetten moet het doen. Suriname biedt ondernemers nu de perspectieven wat de emigratielanden uit de jaren 50 de overbevolkte Nederland bood.

  Voor wie dat kan: Zet alsjeblieft dingen op! Blijven jullie niet constant achteruit kijken. No Meki Sranang suma te fu fu kaba musu opo dem mofu dji winti!

  Ung hopo! Hesi, hesi! Unu no musu tang sidon lasi tem!


  Maak melding

 15. Waarom zijn jullie altijd zo negatief? Waarom wordt die man meteen afgekraakt? Wie niet waakt, wie niet wint. Ondernemen is tenslotte risico nemen. Als er geen risico in Suriname genomen wordt, zal het land niet vooruit gaan. Ik steun wel de teelt van hennep in Suriname.


  Maak melding

 16. Is het een nieuwe set van d.d.de dibrie, ik zou zeggen meneer the w.white dat het juist nu goed gaat met de ex junks dus vergeet dit onderwerp en zoek naar andere alternatieven.


  Maak melding

 17. Dus werk aan de winkel, alleen jammer dat suri’s landbouw als iets heel vies zien. Maar we trekken gewoon nog een paar duizend Haitianen hierheen voor het werk te doen…..


  Maak melding

 18. @Blaka bakra,ik weet dat je pretendeert een verhollandste Surinamer te zijn, een schertsfiguur, een mislukte re-kolonialist die bij zowel blank als bij zwart op de lachspieren werkt. Wees authentiek en niet vervalst.

  Het trieste is dat ik nog nooit een bericht van jou heb gelezen dat het ‘aha’ effect bij de slimme lezer oproept. Jij schrijft alleen maar bagger. Jij en je comparanten zitten opgesloten in een negatieve flow, een vloedgolf waarin jullie nooit uitkomen zonder de deskundige hulp van een psychiater. Jullie dagelijkse leven wordt beïnvloed door de vloek van het defaitisme.

  Het geloof in eigen kunnen is zoek, is spoorloos verdwenen in de diepte van jullie onderbewuste.Bij voorbaat zien jij Blaka bakra en comparanten de toekomst somber in. Om van dat duister gevoel af te komen ga vooral jij je verhollandst gedragen.Ik volsta met deze korte diagnose over jouw identiteitsprobleem.Neem mijn bevindingen mee als je op consult gaat bij de psychiater.Ik wil geen vergoeding voor mijn gratis advies over je geestelijke gesteldheid.


  Maak melding

 19. @ KWAMMA, Had je dan wat anders verwacht van de mensen hier die alles afkraken? Ze zijn niet geïnteresseerd in de toekomst van Suriname. Predik negativiteit, dan zul je zien hoeveel volgers onder hun zich achter je scharen. Behoorlijk blaka hati libi suma ding de.


  Maak melding

 20. Ben zeker geen Fan van Wirth.Maar in deze wil ik zelf een stapje verder gaan.
  Legalize it! Alcohol is trouwens nadeliger en maatschappelijk wel
  geaccepteerd.


  Maak melding

 21. Ah ja drugs zijn zo eng, brrrrr. Hennep zaaien is goedkoop, das geen probleem, je moet wel afzet hebben, of vezelfabriek bouwen. Volgens mij is vezelhennep niet ideaal in Suriname, het is een langedag plant. Of ik weet eigenlijk wel zeker, tenminste niet met de soorten uit Europa of Canada. Die krengen gaan direct in de bloei hier, zonder vegatief stadium. Ze blijven dan gewoon heel klein. Probleem doet zich met veel meer planten voor dat ze vroegtijdig of eigenlijk direct in de bloei schieten. Je hebt tropisch laagland varianten nodig, en die zijn er niet zoveel. Er bestaat speciale zaadbank, -voor pioniers zelfs gratis samples, naam is me even ontschoten- ze hebben weliswaar beperkt aanbod voor deze zone, maar uien, wortelen, paprika, sla enzovoort het is mogelijk. Je wordt geacht je eigen zaadwinning op poten te zetten. Is er nou geen man in het land die dat maken kan, of zijn die allemaal al druk. Is er dan geen man in het land….. oh dat had ik al gezegd


  Maak melding

 22. Ik heb het nog even nagezocht: The principal countries producing hemp fiber for export are Russia, Italy, Hungary, … Hemp is not cultivated for fiber in the Tropics or in any of the warm countries


  Maak melding

 23. Yo, heb je onderzocht of de vezelvariëteit ook in de tropen kan groeien? In Nederland planten ze de drugsvariëteit met kunstlicht en verwarming, terwijl die soort zonder problemen goed groeit in ieder uithoek van Suriname, waarom zou dat ook niet het geval kunnen zijn met de vezelvariëteit? In Rusland planten ze momenteel op grote schaal zonnebloemen voor zonnebloem olie en in Suriname niet, terwijl ik weet dat zonnebloemen ook in Suriname goed kunnen groeien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.