Campagne: “Laat je testen!” leidt tot discussie

0

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) worden vaker aangetroffen bij Nederlanders met Surinaamse en Antilliaanse achtergrond. Daarom lanceerde Soa Aids Nederland een campagne om vroegtijdig testen onder migranten te promoten. Deze campagne leidt tot discussie: “Uhm really?? This is bullshit”. Anderen mensen reageren: “Dit is niet een onbekend probleem. En zeker geen bullshit.” “Het is niet om slecht over onze mensen te praten, maar feiten liegen niet. Het is de waarheid en die moet ook uitgesproken worden.”

Dat het inderdaad geen “bullshit” is, blijkt uit officiële cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Eén op de zeven mensen in Nederland, die zich laat testen, heeft een soa. Onder mensen oorspronkelijk afkomstig uit Suriname of de Nederlandse Antillen, die zich laten testen op een soa, is dit bijna 1 op de 4. Vooral chlamydia, gonorroe en hiv worden bij deze groepen bovengemiddeld vaak gediagnosticeerd. Hiv wordt ruim twee keer zo vaak gevonden onder eerste generatie migranten dan andere Nederlanders.

Waardoor worden soa’s relatief vaker aangetroffen bij mensen van Antilliaanse of Surinaamse afkomst? Dr. Alvin Westmaas, Universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en afkomstig uit Suriname, merkt op: “Het grootste ‘probleem’ is dat in onze gemeenschap weinig tot niet gesproken wordt over seksualiteit (tussen generaties) en men bang is voor de sociale consequenties van het laten testen.” Tijdens zijn promotieonderzoek kwam Westmaas erachter dat door dit taboe veel mensen het probleem ontkennen.

Soms is het moeilijk om te praten over soa’s en de risico’s ervan . Ben jij bang om een bekende tegen te komen op de soa poli? Durf je met je huisarts te praten over seks? Schaam je je voor je vrienden als ze erachter komen dat je een soa hebt? Wij nodigen je uit om hierover anoniem op het Waterkant forum verder te praten. Wanneer je vragen hebt over bijvoorbeeld veilig vrijen, soa of hiv kan je die hier stellen. Soa Aids Nederland zal je vragen beantwoorden.