Ex-militairen vragen aandacht voor omstandigheden

23

Waldo Jameson, voorzitter van de Surinaamse Vereniging Veteranen en Ex-Militairen, marcheert dinsdag in de frontlinie tijdens een stille mars ter ere van collega’s die tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname zijn gesneuveld. Het was dinsdag precies 29 jaar geleden dat de Binnenlandse oorlog begon met de gijzeling van twaalf militairen van het Nationaal Leger (NL), die gedetacheerd waren te Stolkertsijver. Ze werden gevangen genomen door mannen van het Jungle Commando. Jameson vindt dat die dag niet ongemerkt voorbij mag gaan. Hij en een kleine groep oude strijdmakkers liepen vanuit de Hoogestraat naar het gebouw van De Nationale Assemblee en vroegen extra aandacht voor de sociaal-maatschappelijke omstandigheden van de ex-militairen.

23 REACTIES

 1. Ik vind het echt jammer en ontzettend slecht van de Surinaamse regering dat er niks Is geregeld voor veteranen. Hebben voor het land gediend en gestreden en wat hebben ze ervoor gekregen? Helemaal niks.


  Maak melding

 2. Maar ze hebben wel geld voor paar nike airmax, zie foto. De heldendaden van de surinaamse leger kun je samenvatten op een halve a4tje. Heb geen medelijden met deze gasten. Er is grnoeg werk in su, zoek maar een baan. En nee ambtenaar kun je niet meer worden.


  Maak melding

 3. Kijk me man in fel oranje blouse en yellow stripes adidas sportschoenen.
  Die blouse heeft hij speciaal voor deze gelegenheid van mij mogen lenen.
  Ik ben trots op mijn man; ware het niet dat hij nooit beloond is geweest voor zijn heldendaden. Uit frustraties scheldt hij de boel kort en klein hier op WKN.net.


  Maak melding

 4. Misschien een idee voor de ex-militairen om een boek te schrijven over hoe het echt aan toe is gegaan. Dit boek zal met argus ogen worden ontvangen.


  Maak melding

 5. die schijt ex.millitairen moeten niet lullen,maar ze moeten gewoon gaan werken en zich zelf onderhouden..

  je kunt niet leven lang bogen op een uitkering,maar arbeidt verrichten om je zelf te ontwikkelen voor uit te brengen,,

  ,lul niet meer..

  waarom kunnen andere volkeren in sme wel verder leven en niet zeuren..

  luie misbaksels..


  Maak melding

 6. De binnenlandse oorlog is al 28 jaar geleden geëindigd. Hoe lang moet de regering nog voor ze zorgen? Zo te zien gaat het nog steeds om gezonde ex-militairen. Waarom kunnen ze dan niet voor zichzelf zorgen?? Het zijn geen veteranen, maar ex-militairen. Er is genoeg werk in de beveiliging!! Laat ze daar maar aan de slag gaan ipv 28 jaar de hand op te houden voor de regering. Overigens krijgen ze al een royale toelage van de overheid voor niets doen. Dit is al jaren geleden geregeld!! Dus kom op mannen. Looppas aan het werk en niet bedelen!!!


  Maak melding

 7. Kunnen ze niet een veteranenelftal voetbal en uitkomen voor voor Surinmae op het wk veteranen ????????
  Geeft ze per doelpunt een srd.


  Maak melding

 8. Alo, Alo,

  Weer gaan bedelen voor een uitkering terwijl ze goed en gezond uitzien.
  Wat mij wel helaas opvalt, IK ZIE WEER ALLEEN MAAR
  SOORT MENSEN, die luie donders, willen niet werken maar wel op de eerste rang.


  Maak melding

 9. De ex-militairen moeten gewaardeerd worden met perceel en huis. Want het zij op eigen genomen initiatief door deze jonge mannen dit land hebben gered. Het volk moet juist dankbaar zijn dat wij allen vandaag niet onder de macht van de marrons leefde


  Maak melding

 10. Als de ex-militairen niet mogen opkomen voor hun rechten, dan ben ik bang dat wij hier te doen hebben met (DICTATORS)
  wolven in schapenvacht.

  Dat de idioten hun reactie niet behoorlijk zijn onderbouwt kan ik wel begrijpen. En gaan over tot asociaalgedrag.
  Toont toch een stukje begrip voor de militairen, alleen maar omdat zij hun leven op het spel hadden gezet om het
  volk te beschermen tegen de rebellen.

  Mijne heren ex militairen het is uw verworven recht en succes met uw actie.


  Maak melding

 11. @interpol, wat bazel je man, die gasten hebben soldij gekregen voor hun diensten. Dacht je dat nederlandse of amerikaanse veteranen percelen en huizen aangeboden kregen van hun regering. Deze luie donders moeten zich laten omscholen en als de sodemieter aan het werk. Suriname kampt met genoeg klaplopers. En als verhaaltjes kennen al…. dat is een koe in de kont kijken.
  Ze gasten hebben net zo veel rechten als burgers maar vergeet niet ze hebben ook plichten.


  Maak melding

 12. Er is een vuistregel en aan deze ijzeren wet kan nooit geknibbeld worden. Never, nooit, nada. Een keer militair is altijd een militair ook al ben je afgezwaaid. In militaire dienst wordt je gevormd. je leert voor jezelf op te komen,je leert zelfdiscipline, je leert om niet bij de pakken zitten als een zoutzak maar om aan te pakken.Kortom in militaire dienst leer je om vorm en invulling te geven aan je eigen leef-, woon-, en werkomgeving.

  Alle militairen die ik gekend heb zowel in Suriname als in Nederland, zitten niet te wachten op steun van anderen,maar ze pakken alles zelf aan. Deze ex-militairen die in Suriname aan het protesteren zijn moet men in een mieren of wespennest wassen zodat ze de ‘drive’ terugkrijgen. De locomotion (de spirit van een diesel locomotief) moet wederom in hen aangewakkerd worden.De heren moeten als een trein te werk gaan om wat van hun leven te maken.


  Maak melding

 13. Berichte worden hier door reageerders naar eigen hand gezet.

  De ex-militairen vragen: EXTRA AANDACHT VOOR HUN SOCIAAL MAATSCHAPPELIJKE POSITIE.
  Ik lees niet FINANCIËLE positie. Ze vragen hier dus niet expliciet naar financiële steun hoor jullie aanvallers hier?

  Misschien willen ze maatschappelijke erkenning en dat is hun goed recht want het gros van jullie hier wilt een podium en standbeeld wat jullie herinnert aan toen jullie voet op de Surinaamse bodem zetten.

  Nou, mogen deze heren dan niet ook hun collectief probleem onder de aandacht brengen? Ze mogen zich toch ook VERENIGEN als veteranen? Ze worden vanzelf automatisch VOORUITSTREVEND 🙂 en hebben we het cirkeltje rond! Of is VERENIGEN alleen aan jullie voorbehouden?


  Maak melding

 14. RobG zegt: “Deze gasten moet men gewoon omscholen en werk aanbieden. Men kan niet blijven niks doen en hopen op steun van de overheid”.

  RobG (en Koos) waarom zou dat allemaal moeten en waarom zou steun van de overheid niet mogelijk zijn? De twee leiders die tijdens de binnenlandse oorlog tegenover elkaar stonden, hebben zich ook niet laten omscholen, ze bleven gewoon hun oude beroep van oplichter en rover uitoefenen en zij kregen wel alle steun van de overheid om tot twee van de rijkste mensen in Suriname uit te groeien. En hoe zou je deze, intussen bejaarde ex-militairen omscholen, wat zouden ze op hun oude dag nog kunnen doen, terwijl ze tot op het bot getraumatiseerd zijn? Het is en blijft een schande dat hun voormalige opdrachtgevers zo rijk zijn en het ervan nemen, zonder ervoor te zorgen dat hun voormalige strijdmakkers een behoorlijk pensioen krijgen, deze mannen zouden al heel goed geholpen zijn als ze 1/3 of ¼ van de vergoeding kregen die de bisschop en de eerste echtgenote ontvangen voor bijna niets doen.

  Koos Nederlandse militairen kregen soldij, net als de Surinaamse soldaten, maar wanneer de Nederlandse militairen bejaard zijn geworden, krijgen ze een pensioen en AOW, waar ze een menswaardig bestaan mee kunnen leiden, de Surinaamse bejaarde militairen krijgen geen pensioen waar ze een menswaardig bestaan mee kunnen hebben. En Koos, wanneer jij straks vijftig jaar geworden bent in Nederland en je verliest je baan (niet door eigen schuld), dan zal je me weer komen vertellen hoe makkelijk het dan is om omgeschoold te worden en een nieuwe baan te vinden, wel, in Suriname is het 500 x moeilijker om (om)geschoold te worden en 500 x moeilijker om een baan te vinden wanneer je eenmaal bejaard bent, al ben je nog zo ijverig of nog zo bereid om alles wat men je zou aanbieden aan te pakken, vanuit jouw riante positie kritiek hebben op Surinamers die in heel andere omstandigheden moeten leven in een minder goed georganiseerde samenleving (dat Nederland beter georganiseerd is, komt niet door Koos persoonlijk), is, o, zo makkelijk.


  Maak melding

 15. Die soldaten gebben helemaal gelijk. In opdracht van Bouterse moesten ze op hun eigen landgenoten schieten en een aantal van hen vermoorden. Kijk, dat de dictator zelf geen wroeging heeft over z’n wrede moorden wil niet zeggen dat anderen geen wroeging hebben over wat ze onder dwang hebben moeten doen. Gelukkig hebben deze ex-soldaten nog een geweten dat knaagt itt tot de machtsgeile alleenheerser die de boel sust met geld. Nou, laat hij dan ook het geweten van deze voormalige soldaten met geld zoet houden. Dus een zeer terechte eis van deze pschychologisch in onbalans gebrachte mannen. Waarom de grote boosdoener wel flink belonen en het voetvolk niet?


  Maak melding

 16. wat een gezeur! vrijheid heb je om je leven kapot te maken; niet alleen met een geweer, of geestelijk beschadigd, maar dan nog elke flink zuipen en drugs gebruiken; dan zijn de hersen cellen nog ook aangetast. je functioneert dan niet naar behoren. dat zijn deze mensen overkomen, nu zijn ze niet meer betrouwbaar. op het moment dat alles in tact was bij deze mensen zelfs, toen hebben zij gefaalt… ze konden ook weigeren en dan een gevangenis straf, krijgen wegens het niet uitvoeren van ordes,, dan was moiwana niet plaats gevonden en werden niet zoveel families uit elkaar gehaald. daarom vertrouwt de surinaamse samenleving deze mensen niet meer en eigenlijk niet nodig…ze bedelen nu om geld om zo elke weer drugs en whisky te kopen en denken hun probleem zo een oplossing te bieden….


  Maak melding

 17. De Surinamer ten voeten uit….klagen, vragen, bedelen en huilebalken. Wat een vreselijk, misselijkmakend, irritant volk is en blijft het.


  Maak melding

 18. @Henkes, ik ben van mening dat de overheid in de voorwaarden scheppende sfeer deze ex militairen tegemoet moet treden. Er worden voorzieningen en mogelijkheden tot omscholing gecreëerd, maar het licht aan de ex-militairen om zelf initiatieven te ondernemen om van de aangeboden diensten en voorzieningen gebruik te maken.

  Als men niet van de aangeboden diensten en voorzieningen gebruik maakt en men stuurt consulenten naar de militairen om hen te ondersteunen bij het gebruikmaken van de mogelijkheden, en het blijkt dat de mensen zich niet pro-actief maar passief blijven opstellen, dan houdt de taak van de overheid op.Vaak willen deze ex-militairen wel geld zien en dat is niet gezond.


  Maak melding

 19. RobG, dit is nu een heel ander verhaal van jou kant, eerst maakte je de ex-militairen, zonder onderzoek gedaan te hebben, uit voor luie flikkers, die niet willen werken.

  En wanneer anderen ervoor pleiten dat de overheid de ex-militairen van een stuk grond voorziet, waardoor zij in hun eigen onderhoud zouden kunnen voorzien, worden ze ook weer uitgemaakt voor profiteurs, die alles gratis willen krijgen. In Suriname zou het met een beetje goede wil van de kant van de overheid, niet al te moeilijk moeten zijn, deze ex-militairen van een stuk (landbouw of bouw) grond te voorzien, misschien kan de overheid, door de beroerde financiële situatie van het land, er niet voor zorgen dat ze een goed pensioen krijgen, maar een stuk grond moet geen onoverkomelijke problemen opleveren, vooral als we ons realiseren dat het heel makkelijk en heel snel geregeld kon worden om de first lady en de bisschop van een riant inkomen te verzekeren, waarom kon het in die twee gevallen wel heel snel gerealiseerd worden, terwijl het in die gevallen niet eens nodig was dat de (gezins)inkomens van de first lady en de met goud omhangen bisschop, verhoogd werden, terwijl de slachtoffers van de binnenlandse strijd (want dat zijn deze ex-strijders) al meer dan 30 jaar wachten op een tegemoetkoming om een menswaardige oude dag te mogen hebben?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.