Surinaamse Orgi schoolagenda nu ook in Nederland

0

De in Suriname alom bekende Orgi schoolagenda is vanaf dit jaar ook voor de Nederlandse markt verkrijgbaar. Uitgever Plus 597 VOF zegt dat zij afgaat op de gevoelens van nostalgie onder de kinderen van Surinaamse oorsprong in Nederland en ook wil bijdragen aan de kennis van hun identiteit. De agenda is online te koop en ligt in de toko’s en enkele boekenwinkels, waaronder Primera in Amsterdam Zuidoost.

De Orgi agenda (lees orshie) werd in 2006 bedacht door een studiegroep van het Surinaamse Instituut Opleiding voor Leraren (IOL), om te voorzien in een eigen behoefte en om tegelijkertijd te dienen als een gids voor de tienerjaren. “Hier was er eindelijk een agenda voor Surinaamse scholieren. Alles klopte, zelfs het schooljaar; de Orgi loopt van oktober tot augustus in plaats van september tot juli zoals de agenda’s die werden geїmporteerd. De nationale feestdagen zaten erin, de Surinaamse alarmnummers en hij zat boordevol verhalen van bijzondere Surinamers,” vertelt Nathalie Haijnes van Plus 597 VOF. Zo is de bekende Surinaams/Amsterdamse rapper Keizer uitgebreid geїnterviewd voor de editie van dit jaar.

De agenda is inmiddels na negen jaren niet meer weg te denken op scholen en in warenhuizen in Suriname. “Als je erbij wilt horen als tiener heb je een Orgi schoolagenda, want dan ben je orgi en dan loopt alles ook orgi zoals we zeggen in Suriname: je hebt het goed georganiseerd en je hebt een originele agenda! Je blijft origineel en je kent jezelf is de boodschap die je meekrijgt als je een Orgi schoolagenda gebruikt.”

De stap naar Nederland dit jaar was op veler verzoek; Plus 597 VOF ontwikkelde een speciale versie voor de Nederlandse markt, met inachtneming van het Nederlands schooljaar en de Nederlandse nationale feestdagen.

De distributie van de Orgi schoolagenda is in handen van het media consultancy bedrijf HOX Projects, de uitgever van AFRO Magazine. De agenda is te koop via de website van HOX en ligt ook in de toko’s en boekhandels. Bezoekers van het Kwaku Zomer Festival dat deze week losbarst in Amsterdam Zuidoost, kunnen hem ook halen bij de kraam van de Vereniging Ons Suriname.