Ravage en gewonde door rukwinden: ‘Wat gebeurt er in Suriname’

29

PARAMARIBO/ZORG EN HOOP, 21 jul – ‘Wat gebeurt er in Suriname?’ Woorden van een ontdane leerkracht op het scholencomplex te Zorg en Hoop. In het zuiden van Paramaribo is binnen enkele minuten een ware ravage aangericht. De schade loopt in de miljoenen.

Daken zijn van huizen en schoolgebouwen af gewaaid. “Weggerukt! Ik zag zinkplaten door de straat wervelen. Er zit een dak van een ander huis op mijn dak”, zegt een buurtbewoonster. Op steenworpafstand is de Thomas van Aquino basisschool te zien, compleet zonder dak. Ook het J.C. de Miranda Lyceum, het gebouw van het Havo 2 en andere scholen zijn zwaar getroffen. Honderden scholieren zitten in één klap zonder school.

“We moeten een crisisplan bedenken. Ik weet nu niet hoe we de kinderen kunnen opvangen”, zegt Robert Peneux, topfunctionaris op het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur, tegenover ATV. De schoolgebouwen zijn niet verzekerd, dus zal de overheid voor de kosten opdraaien. Tientallen auto’s zijn beschadigd. Bomen zijn ontworteld. Een leerkracht liep kapwonden op .“Het is onvoorstelbaar”, aldus Peneux.

ravage_storm_2

29 REACTIES

 1. Paramaribo is in rep en roer, waarvoor eigenlijk? Iedereen doet wat hij of zij denkt dat goed is, er moet regels komen om orde op zaken te stellen.

  Met de massa verhuizing van de binnenlandse bewoners naar Paramaribo is er heel veel ontregeld. De mensen hebben
  nooit een goeie begeleiding gehad en doen wat zij denken dat goed is voor hen met hun gezin. Bij deze mensen is het
  een normale zaak om met twee tot drie gezinnen zich op te stapelen in een betrekkelijk kleine woonruimte.

  Overdag heb je een andere situatie op de hoeken, marktplaats, en de kleine provisie winkels heerst er een samenscholing
  van hang jongeren uit het binnenland.

  Is gewoon beangstigend, niemand mag ze iets zeggen want ze vatten alles als discriminerend of je maakt hun het leven zuur. Voor de stadsbewoners is dit een ramp, en wordt over en weer gevloekt.

  Als Palanti niet gauw iets doet dan ben ik bang dat er ergere dingen gaat gebeuren. Een gewaarschuwd Mens geldt voor
  twee.

  Moeder Natuur is niet eens met de situatie in en rondom Paramaribo. Het volk van Suriname wordt beïnvloedt door
  kwakzalver en verzuimd de mensen bij elkaar te brengen, in plaatst deze uit te buiten door valse evangelie en bonu
  praktijken te verkondigen. De opkomende pooiers moeten ook hard aangepakt worden.


  Maak melding

 2. De gedachte die sinds jaar en dag heerst onder Surinamers dat het land een ” gezegend ” land is wat betreft natuurgeweld/ natuurrampen wordt langzamerhand weggevaagd.
  De TOORN van God doet stapvoets zijn INTREDE daar een AFGEZANT van de gevallen engel LUCIFER voor de tweede maal de leiding van het land in handen heeft.

  Op zijn hulp hoeft NIET gerekend worden want AL IS DE HELE STAD IN BRAND, DE ENIGE DIE ALS EEN ROOS SLAAPT is…………( vul het antwoord in )

  Robert Peneux ,een topfunctionaris, doet een wel HEEL ERG opmerkelijke uitspraak namelijk ; ” de schoolgebouwen zijn NIET verzekerd ”
  Dat is volgens mij het MINSTE/ EERSTE wat je zou MOETEN doen !!!!!
  Dat vanwege de mondiale klimaatverandering die nu bestaat en ERGERE vormen lijkt aan te nemen in SURINAME er geen behoorlijke crisisplan in het land bestaat vind ik huiveringwekkend.

  Tenslotte. Dat de overheid voor de schade moet opdraaien zal de ” SLAAPGRAGE President ” wel heel erg leuk vinden natuurlijk gelet op de huidige FINANCIËLE VUILNISBELT die HIJ in Suriname heeft VEROORZAAKT.

  Aan de getroffenen heel veel sterkte !

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 3. Nog 5 jaar paars…….God straft onmiddellijk !!!!!!! De wolf slaat deze waarschuwing zoals gewoonlijk in de (ruk)wind. Hij slaapt als een roos…onder invloed van….


  Maak melding

 4. Suriname maakt ook deel uit van westelijkhalfrond
  Het is wachten tot dat het zover is. En ja Suriname was daarop niet voorbereid want ook Suriname heeft Metrologische dienst. Maar apparatuur is verouderd.
  De prioriteiten lagen anders. De politici waren in de ban van ontwikkeling.
  Nu blijkt achteraf dat er bar weinig gedaan is als het gaat om preventie. Schelden op Noordzee los niets op. Het intellectuele kader van uw eigen mensen zit daar. Gebruikt dat de komende 5 jaar doet u dat niet. Dan is het eigenschuld.
  Nog 5 jaar.


  Maak melding

 5. Dit gebeurt wanneer je duivels aanbid.
  Jullie leider slaapt natuurlijk als een Roos.
  En ook al zouden ze een verzekering hebben gesloten de verzekerings maatschappij zou het hebben opgezegd wegens wanbetaling.


  Maak melding

 6. Baja , denk eens aan de kartonnen woningen beloofd door de ndp criminelen. Zien we daken vliegen heden?Hahahahaa….straks zien we de kartonnen bewoners ook vliegen……na een rukwind.


  Maak melding

 7. 22 juli 2015

  Beste @Interpol en @ Hugo CHAVEZ,

  Wat voor idiotie schrijven jullie ??

  Bovennatuurlijke krachten hebben niets te maken met het ontstaan van zulke rukwinden !!!

  Rukwinden zijn er altijd geweest in Suriname en alleen het pad dat ze volgen, en daarbij de kortdurende intensiteit, zijn in de tijd wat veranderd.

  Srika had enkele maanden terug – denk aan de rukwinden te Charlesburg en omgeving – uitleg gegeven over rukwinden en voorspeld dat zij in intensiteit zullen toenemen. Hierbij mogen jullie verder denken aan het gedrag van ITCZ en La Nina in relatie tot het verschijnsel van Urban Heating. Anders gezegd: Temperatuur en acute luchtdrukverschillen in een relatief klein gebied veroorzaken kortstondige harde winden: de in Suriname bekende rukwinden.

  (Als jullie het zo nog niet begrijpen, wil Srika dieper op ingaan)

  Feit is wel, dat de bouw van huizen in Suriname hieraan aangepast zal moeten worden en dat de overheid een verzekering of een reserve moet opbouwen om getroffen burgers te helpen.

  Maar dat rukwinden door bovennatuurlijke krachten gestuurd worden om de regering Bouterse en Suriname te straffen is flauwekul.

  Want als dit echt mogelijk was, hadden alle haters van Bouterse hun bovennatuurlijke krachten opgeroepen en gebundeld om zo Bouterse te vernietigen.

  Dus ophouden met die stommiteit die jullie hier op het forum bezigen.

  Mijn collega’s (Witte Autochtonen, die soms de posting ook lezen) vragen mijn al vaker als de inhoud van reageren op dit forum navenant is aan het niveau van denken en doen van Surineds.
  Srika


  Maak melding

 8. Waar is onze “Vader des Vaderland”.
  Nu moet hij er ook staan en aangeven dat “neks no fout”.
  Maar waarschijnlijk moet hij zich eerst moed indrinken en moed insnuiven.
  Laat hem nou een liedje zingen en een beetje dansen voor de bevolking. Kunnen we even weer vooruit.
  en ja, wij als bevolking gaan het zelf moeten doen.
  Nu zie je het verschil tussen een echte leider en een sukkel.


  Maak melding

 9. Wat er in Suriname gebeurt is pas het begin der weeen. De opwarming van de aarde is ons toch allang bekend! Of nemen bepaalde Surinamers het niet serieus, wat er aan het komen is, als wij Surinamers niet ophouden met vuilverbranden, petflssen,cups, banden, gebroken flessen en portiebakjes hier en daar te gooien. Hoe vaak moet men het zeggen. Is toch zo achterlijk dat dit volk het nog steeds niet schijnt te begrijpen wat voor effect dit op ons milieu heeft.
  Ik schrok aan het eind van het jaar om onze binnenstad te zien, na de oudejaarsviering in de stad. Het leek letterlijk een vuilnisbelt. Indrukwekkend waren de hoeveelheden scherven van de gebroken champagne-en bierflessen. Met de schoonmakers van de straat had ik medelijden om deze troep op te ruimen. Ik vind dit gedrag gewoon achterlijk en heeft niets met ons cultuur te maken. Vandaar dat er boetes moeten komen voor degenen, die zich hieraan schuldig maken.
  Ook Surinamers moeten een positieve bijdrage leveren om de opwarming van de aarde te minimaliseren. Vooral als wij nog tot een gezegend land willen blijven behoren, waarin we in alle rust en vrede kunnen leven.


  Maak melding

 10. Gods molen maalt langzaam maar zeker. Dit krijg je ervan als je in zee gaat met de Duivel. Wens de getroffenen veel suc6 bij het verhalen van de schade op de overheid.


  Maak melding

 11. Eerlijk gezegd is het toch wel merkwaardig zo kort na de verkiezingen…
  Climate change zal er veel mee te maken hebben denk ik. Minder ijs op de noord en zuidpool dus zou kunnen dat er klimaat verschuivingen plaatsvinden. Dat was ook het geval in Amerika met record temperaturen zeer recentelijk, en niet te vergeten dat er ook hagel viel vorig jaar in Suriname. Men moet gewoon steviger gaan bouwen en de Meteorologische dienst beter uitrusten met nieuw apparatuur. Feit is verder dat er meer is tussen hemel en aarde dan wat het oog kan zien… je weet maar nooit als dit een teken kan zijn dat zaken nu eindelijk eens rechtgetrokken dienen te worden… lijkt bijna bijbels…


  Maak melding

 12. Als jullie de ‘glasheldere’ uitleg van Srika nog niet begrijpen, wil Srika er dieper op ingaan, hij wil dan graag een beetje gaan wildrukken in de open lucht om jullie duidelijk te maken hoe rukwinden ontstaan.


  Maak melding

 13. Zoals ik eerder zei : suriname , na wind komt water en na water komt vuur. Ik ben benieuwd wie jullue gaat helpen. Jullue hebben een idoot gekozen tot president en geloof me hij gaat jullie laten huilen en hij vertrekt. Tjepoti me sweti sranang! Sari yere sari.


  Maak melding

 14. niet eens wat begrip van jullie hier op waterkant .Stel het gebeurt
  in jullie fam kring dan zouden jullie anders piepen.
  Wie heeft de scholen gebouwd en de huizen is dat deze regering . shame shame van jullie allemaal hier


  Maak melding

 15. @Srika
  Mijn collega’s (witte allochtonen, die soms de postings ook lezen), vragen mijn al vaker als de inhoud van het reageren op dit forum navenant is aan het niveau van denken en doen van Surineds.

  vragen mijn al vaker als de inhoud van
  vragen mij steeds vaker of de inhoud van

  geen wonder dat jouw collega’s twijfelen aan het niveau van de Surineds als ze dit kleine stukje van jouw als voorbeeld nemen


  Maak melding

 16. 23 juli 2015

  Beste @Henkes,

  Bedankt voor jouw laconieke reactie.
  Dit geeft tegelijkertijd jouw ware herseninhoud en kwaliteit aan.

  Maar als je wil weten hoe isobaren, windgradiënten, oceanische en continentale windstromingen werken, ITCZ in relatie tot La Nina en Urban Heating etc. werken, wil Srika je daarin, zonder betaling, scholen.

  Want een aantal van jullie, hier op het forum, kraait alleen maar stommiteit uit en maakt zich zo belachelijk. Ook hoor ik vanuit Suriname dat bepaalde autoriteiten praten van een windhoos/orkaan. Weet men wel wat een windhoos inhoud? En hoe een orkaan ontstaat??? (Ga maar alvast naar Google)

  En dan nog die geestelijk zwakken, die in bovennatuurlijke bijgeloof geloven !! Sibiboesie’s zijn er altijd, zeker sinds de beschreven geschiedenis van Suriname, geweest en is een gewoon weersverschijnsel die in de droge tijd kan optreden.

  Beste Henkes, ervaar dit niet als een persoonlijke aanval, maar als een feitelijke constatering van Srika dat je van dit onderwerp niet veel afweet en navenant reageert !!! Graag reactie !!
  Srika


  Maak melding

 17. @ SRIKA !!!!!!!!

  Luister eens ” professor sri KÁ ” . Laat ” CHAVÉZ ” met RUST !!!
  Sowieso heeft ” CHAVÉZ ” van NIEMAND een uitleg nodig omtrent het ontstaan van rukwinden. Ik schrijf wat ik WIL schrijven en wat IK vind dat NODIG is om aan te geven.

  Houd uw ” wijsheid voor uzelf TOTDAT erom wordt GEVRAAGD !!! Om uzelf keer op keer als BETWETER te willen PROFILEREN kan STOREND zijn !!!!

  Tenslotte een ADVIES aan uw collega’s ” WITTE autochtonen ” : lees dan SLECHTS het artikel maar NIET de reacties.

  P.s. aan het woord ” autochtonen ” had ik al genoeg. Het woord ” WITTE doet voor mij NIET TERZAKE !!!!!
  De pseudoniem is ” CHAVÉZ “. Opletten a.u.b. !!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 18. Uit het leven gegrepen:

  Toen de Kracht van Waarheid zich openbaarde, ervaarde de Leugen hoe zijn kracht verzwakte….en hoe die zijn jarenlange macht kwijtraakte.

  Soms lijkt de Leugen het van de WAARHEID te winnen, het onrecht van het Recht. Soms lijkt de leugen (het duistere) meer macht te hebben dan de WAARHEID. Heel veel macht….aanhang en verafgoding.
  De Leugen doet er ook alles aan om de macht te blijven behouden, en zal zelf zijn macht regelmatig misbruiken. Hij zal ook zijn eigen wetten maken.Hij zal proberen de WAARHEID te ontkennen….en te omzeilen, want de Leugen zal bereiken wat die bereiken wil. Hij accepteert geen tegenspraak van zij die voor de WAARHEID kiezen.
  Heel vaak krijgt ‘ de Leugen’ ook een hele grote groep mensen met zich mee. Aanhangers die graag ook in de ontkenning van WAARHEID leven , maar vaak ook uit angst of beinvloeding voor hem kiezen….,en ook mensen die met alle winden meedraaien om eigen belang, waardoor het lijkt of ‘ de WAARHEID’ niet sterk genoeg staat. Hij wordt dan door hen regelmatig weggewuifd .
  De Leugen geniet van zijn machtsmisbruik en het onrecht dat daarmee gepaard gaat. Hij kan heel veel macht verkrijgen mede ook door met duistere krachten te werken. Vele machthebbers maken zich hieraan schuldig.

  De Leugen richt zich regelmatig tot de WAARHEID en met een cynische lach zegt hij :’ Kijk eens WAARHEID, hoe Groot en Machtig ik ben…… hoeveel mensen mij aanhangen….. hoeveel er voor mijn misleiding vallen …..hoeveel mensen ik kan beinvloeden en zij mij aanbidden.
  Voor jou is er dus geen ruimte, beste WAARHEID. Ik heb veel macht en aanzien.. Er zit zoveel onzuiverheid en onrecht aan mijn macht vast, maar dat maakt mijn aanhangers niet uit. En dat is wat ik vooral bereiken wil. Zelfs de pers en media heb ik grotendeels mee…. En ook religieuze groeperingen. Jij maakt totaal geen kans om van mij te winnen beste WAARHEID.’

  ‘ Ja, ja…’ antwoord de WAARHEID op de grootdoenerij van de Leugen:’ Denk je echt dat je het van mij gaat winnen Leugen? ‘ Ik, de WAARHEID, het Licht ben zeer geduldig, maar onderschat mijn kracht niet. Het lijkt soms alsof jij het van mij kunt winnen, maar als Het LICHT zich eenmaal openbaart en zich op jou gaat richten dan kun je de Allermachtigste Kracht van WAARHEID niet aan.

  Ik, WAARHEID, behoort tot het LICHT en mijn oneindige Macht staat boven elke menselijke machthebber en duistere etniteiten.
  Elk mens, elk Leider….en elk volk is verantwoordelijk voor zijn eigen keuze , maar een ieder moet zich daarom bewust zijn van zijn keuze en daden in het leven. Onrechtvaardige daden gaan tenslotte altijd gepaard met het brengen van offers. Rechtvaardige daden en doelen behouden altijd hun heilige waarde in het Universum.
  Tenslotte wint Rechtvaardigheid het altijd van onrecht. ….Hoe lang het soms ook moge duren!

  De boodschappen over Waarheid en Rechtvaardigheid worden uitgedragen om tot inzicht en bezinning te komen…. wat moet leiden naar Zuiverheid en Gerechtigheid.

  With the Power from GREAT SPIRIT OF LIGHT!
  dinsdag 14 juli 2015 om 10:12 uur


  Maak melding

 19. ‘ Respect en Bescherming voor Moeder Aarde…..dit is wat Inheemse Volkeren wereldwijd vragen. En elk overheid dient te werken aan Milieubelangen. Milieubelangen boven economische belangen. ‘

  De Universele boodschappen voor Bewustwording……Waarheid en Rechtvaardigheid worden uitgedragen…..en moeten leiden tot Inzicht …Zuivering en Rechtvaardigheid.

  Message from the Great Spirit of Light!
  zondag 24 mei 2015 om 21:57


  Maak melding

 20. Ja Reggie, hier heb je een punt. De huidige regering bouwt alleen luchtkastelen en die lijden geen schade bij rukwinden….

  Maar een tweede punt wat jij, terecht, noemt is het onbegrip. Ik denk echter dat de meesten allang zaken aan het regelen zijn om vanuit NL (jahoor, daar zij ze weer) hulp te geven aan hun familie en vrienden in SU, want als ze moeten wachten op staatshulp dan wordt het helemaal niets (zoals gebruikelijk). Dus jammer van de niet geschreven adhesie-betuigingen, maar vermoedelijk met een goede reden.


  Maak melding

 21. Hoe achterlijk kun je zijn door een relatie te leggen tussen dit natuurgeweld en de bestuurders van het land ook al ben je een fel tegenstander van de huidige machthebbers. De watersnoodramp van 1953 was dan zeker ook te danken aan de toenmalige koningin Juliana. Wat een redenering. Te zot voor woorden. Het gaat in de eerste instantie toch om het leed van de mensen waarvan de huizen zijn beschadigd. Ik vernam vanavond nog dat het daarna flink heeft geregend. Lekker als jouw dakplaten net zijn weggerukt. En in dit kader hier maar zeiken over een gekozen president, God’s molens en wat dies meer zij.


  Maak melding

 22. 23 juli 2015

  Beste @ Hugo CHAVES,

  Srika kan het niet helpen dat jij dit forum gebruikt als vorm van psychische therapie. Maar kraai dan geen stommiteiten uit !! Het maakt jou en dit forum belachelijk.

  Het gebruik van pleonasme ”witte autochtonen” moet voor jou toch duidelijk zijn. In Nederland zijn er ook gekleurde autochtonen. Of wist je dat niet??

  Dat Srika altijd vanuit de kennis / wetenschap een item bespreekt is normaal. Indien er mensen op dit forum zijn, en die zijn er zeker, die zich daaraan storen is dat een duidelijk bewijs van hun onkunde om gericht en inhoudelijk over een item te posten.

  Srika ziet wel, dat dit forum langzaam aan het afglijden is naar het soort van Mamjo. En als jij daar deel van wil uitmaken, ga maar je gang !!! Misschien is dat jou niveau. Ga dan liever op Mamjo schrijven !!!
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.