Staatsschuld laat weinig ruimte voor leningen

32

PARAMARIBO, 21 jul – De schuldenstaat van de overheid laat weinig ruimte voor het opnemen van leningen. Hoewel economen aan regeringszijde optimistisch zijn, gebiedt de werkelijkheid de nodige omzichtigheid.

De schuld van de overheid is in de afgelopen vijf jaar toegenomen met ruim vijftig procent. De schuld bedraagt nu ruim zes miljard Surinaamse dollar (ongeveer anderhalf miljard euro). Zuiver op de wet bekeken mag er nog zeker evenveel geleend worden. Toch is het niet aan te raden. “Wij moeten rekening houden met wat de economie kan dragen en dat ligt beduidend lager”, zegt Waddie Sowma tegenover de Ware Tijd.

De voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, VES, is minder optimistisch dan parlementariër Amzad Abdoel (NDP). Volgens Abdoel geeft de staatsschuld geen reden tot bezorgdheid. De overheid kan nog steeds voldoen aan haar betalingsverplichtingen. De overheid heeft de afgelopen jaren veel geleend bij het bankwezen. Banken hebben nu minder geld, wat leningen duurder maakt.

32 REACTIES

 1. Misschien ziet de VES het niet.Maar volgens heel wat mensen is Sur.erg vooruit gegaan.En dat heeft vooral chinezen aangetrokken.En dan is het lenings plafond nog lang niet bereikt.
  Al deze druk doenerij is om maar belangrijk over te komen.
  Guyana is ons al voorbij maar we zitten nog steeds boven Haiti in de Amerika’s.En dat blijven we zeker nog een jaar .Dan is het land van Martelly ons economisch voorbij gestreefd.


  Maak melding

 2. Back to the eigthies komt snel naderbij. Lange rijen paarse kloters voor een kilo aardappelen en uien. Neks no fout, want wiens we ka, soso lobi paarse ka foe baas. Hahahahaha


  Maak melding

 3. Stelletje stumperds, Bouterse en zijn roversbende hebben het land berooid achtergelaten. Het zou mij niet verbazen als de grootste sponsor China ook langzaam haar handen van Suriname gaat aftrekken. Ook China heeft grote economische problemen. De Surinaamse regering heeft ook ruim 200 mil. srd achterstand bij ondernemers, geld die zij niet hebben. Het is triest maar in hun val nemen ze ook de ondernemers en hun werknemers in mee.

  Waar blijven de paarse groupies met hun reacties. Suriname staat op de rand van de afgrond. Ontkennen kan niet meer. Sinterklaas Bouterse heeft 1 grote kolere bende van gemaakt. Wat er over blijft een land dat een kruising tussen Griekenland en Zimbabwe.


  Maak melding

 4. Land verkeerd in een financieel-economische chaos dankzij MEERVOUDIG MOORDENAAR DESIRE DELANO BOUTERSE en zijn ranzige, corrupte, criminele matties en familie.


  Maak melding

 5. Slijmbal Abdoel vindt alles prima! Wat doet zo’n koe in het parlement?
  Wat is het niveau van de NDP-ers in het parlement dat ze deze ezel als vice-fractieleider hebben gekozen? Hebben ze een nog lager niveau? Is hij de lamme die de blinden moet leiden?


  Maak melding

 6. “Volgens Abdoel geeft de staatsschuld geen reden tot bezorgdheid. De overheid kan nog steeds voldoen aan haar betalingsverplichtingen”

  Na een jaar wachten op je betaling.


  Maak melding

 7. IEDEREEN in Suriname en vooral zijn baas zit met de HANDEN IN HET HAAR omtrent de FINANCIËLE TOESTAND waarin het land verkeert en wat zegt ” Zaaidzaad Abdul, SCHROOTHOOP – en POPPENKAST econoom ” ????

  Juist ja , dat er GÉÉN REDE tot BEZORGDHEID is !!!@@€€$$££??¥

  Toch vermoed ik dat hij straks ook deel zal uitmaken van het ” platform “.
  MISLUKKING is dan GEGARANDEERD !!!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 8. Het is oorverdovend stil in het rioolratten-kamp van PERO…ROBG PARAMAN en overige hersenloze, kansloze, ongeschoolde, ongeletterde, geindoctrineerde paarse kontlikkers van de meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE. Stelletje lafaards.


  Maak melding

 9. Bouterse: na mij de zondvloed…..

  Geen medelijden met de Surinamers die massaal voor deze charlatan hebben gekozen die al 40 jaar bewijst het land naar de afgrond te leiden.

  Veel plezier de komende 5 jaar….Paarse Stumpers.


  Maak melding

 10. Amzak Abdoel springt op 10 km hoogte uit de Skeer Force One en zijn, door paarse corruptieluizen aangevreten parachute weigert dienst, maar Amzak maakt zich geen zorgen omdat hij weet, dat zijn halfgod, die voor alles een oplossing heeft, hem op de grond zal opvangen in een paars vlindernetje.


  Maak melding

 11. Die onnozele Abdoel heeft zeker economie in Suriname gestudeerd, vandaar dat hij alles veel rooskleuriger ziet dan de werkelijkheid weergeeft, hier zien ze deze volksmisleider als een econoom, in Europa zouden ze deze zogenaamde econoom allang op een zijspoor gezet hebben.en zijn grote mond gesnoerd hebben met al die onzin die hij uitkraamt.


  Maak melding

 12. In 5 jaar is Suriname door een stel rovers leeg geplunderd en hard op weg naar een bankroet.
  Gelukkig maar dat ze goedkeuring hebben van de meeste kiezers gekregen op 25 mei j.l. om verder te gaan met plunderen van de staatskas.


  Maak melding

 13. Die idioot van een Abdoel zegt dat Suriname nog steeds kan voldoen aan al haar verplichtingen.
  Deze ontspoorde fake drs. economie weet duidelijk de definitie van verplichtingen niet.
  Het wordt elke dag alleen maar ellendiger en grappiger.
  Als je alles op deze site leest en je weet dat ze het over ons mooie land hebben dan springen de tranen in je ogen.
  Want je zou denken dat ze het over een of andere klucht hebben.
  Wat heeft de bevolking nog nodig om deze crimi’s hardhandig te laten verdwijnen.
  Mensen doe iets of laat iets doen. Het kan zo niet lang meer goed gaan.


  Maak melding

 14. no ispang,,abdoel de ….econoom.. gaat alles regelen die lul..

  haal dat geld weg bij die didiebrie bouta ,

  hij heeft 600 miljoen euro/us$ gestolen en op zijn rekening gezet..

  ,vraag het maar aan die andere boef hoefdraad..

  wat dacht je van die abrahams,,die heeft meer dan 110 miljoen US$ mee gekregen van zijn bille matie bouta om het bij abraham vast te houden..en die helicopters..

  moro é kong na doro..


  Maak melding

 15. dan gaat bouta geld lenen bij putin…want feest vieren op krediet en verkeerde investeringen doen en aardolie raffienage wordt niet gedaan…..een minimum loon wet invoeren en inhoudingen laten plegen doet men niet…als suriname nou eenmaal openbaar vervoer gratis maakt en ziekenfonds, dan kun je gerust zeggen dat iedereen bijna vooruit op gaat…maar dat gebeurt niet…ieder bus houder komt dan voor uitgevoerde ritten automatisch in dienst van de overheid…wie dure en mooie auto wilt rijden; moet automatisch wegen belasting betalen of dat in de benzine prijs inbegrijpen..de verbruiker betaald.


  Maak melding

 16. Staatsschuld laat WEINIG RUIMTE voor leningen. Laten ze concreet aan het volk uitleggen wat ze hiermee bedoelen, wat ze hieraan gaan doen en wat ze niet meer zullen doen.
  Ze willen door hun eigen mismanagement, door hun eigen schuld, dit zien op te lossen over de ruggen van het volk. Ik hoorde net al dat een uitreksel van srd1 verhoogd wordt.
  Gemakkelijk grijpen naar bestaande tarieven, maar er is geen visie om te komen tot nieuwe inkomsten bronnen. Bijvoorbeeld: boetes op wildplassen, vuil gooien op straat, verkeerd bouwen tegen schuttingen aan, luide muziek in bussen, snelheidsduivels in het verkeer, verbranden van vuil, roken in openbare ruimtes, verkopen van grondhuur percelen etc.
  Er zijn zoveel andere bronnen om geld binnen te halen. Waarom wordt er niets hieraan gedaan?


  Maak melding

 17. De goudprijs is dinsdag gestabiliseerd net boven de laagste prijs in vijf jaar. Maar beleggers kijken nog steeds aan tegen verdere prijsdalingen. Maandag maakte de goudprijs een val van 4%, tot US$ 1.088,05 per ounce.

  Da nu zal alles nog erger worden want zoals DDB zegt en is een andere rukwind in aantocht die de economie zal schaden. Die rukwind die komen zal is niet te stoppen want er is sprake van een wereld recessie.


  Maak melding

 18. Suriname heeft per mei 2015 een totale staatsschuld van 6,1 miljard Surinaamse dollar. Ten opzichte van 2010, is dit een stijging van ruim vijftig procent in vijf jaren.
  “Het is helemaal niet zorgwekkend”, benadrukt Amzad Abdoel, waarnemend fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), over de recordstaatsschuld. Hij beargumenteert daarbij dat de overheid nog steeds in staat is te voldoen aan haar betalingsverplichtingen.

  Welke betalingsverplichtingen Amzad Abdoel?????????
  Toch niet de binnenlandse betalingsverplichtingen wat je bedoeld??????????
  Boi oenoe o ka letterlijk en figuurlijk en dan te bedenken dat je in de rij zal moeten staan om eerste levensbehoefte te moeten kopen.

  Lees meer: Staatsschuld naar record SRD 6,1 miljard – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/07/21/staatsschuld-naar-record-srd-61-miljard/#ixzz3gbaOIIXy


  Maak melding

 19. Jerrel Burleson:
  Er kan worden voorgesteld om naar gelang de waarde van een woning en of grond, 10% belasting te heffen op jaarbasis. Is de waarde van een perceel bijvoorbeeld SRD 20.000 dan wordt per jaar SRD 2000 afgedragen aan de belastingdienst.

  Man man wat een korte blik heb je toch.
  In 10 jaar tijd heb je dan de waarde van je woonhuis betaald aan de belastingdienst.
  Dus kun je liever een tent neerzetten en in slapen. Een huis heeft een fiscale afschrijvingsperiode van circa 30 jaar dus de belastingvoorstel van 10% is dan echt buitensporig.


  Maak melding

 20. De staatsschuld van Suriname zit aan de lage kant in vergelijking met heel veel andere landen. Er is mijn inziens niets verkeerd aan de hand zolang de overheid aan haar betalingsverplichtingen voldoet. Er zal wel in deze periode van recessie meer orde gebracht moeten worden in de overheidshuishouding. Dit houdt in dat de overheidsinkomsten voor producten en diensten omhoog moet.

  Wegenbelasting moet omhoog.Vooral voor de grote vrachtwagens die de wegen kapot rijden en het milieu vervuilen. Tol moet men betalen als men over de grote bruggen wil rijden. Voorheen moesten de mensen ook betalen voor het veer. Voor de vuilophaal zal men moeten gaan betalen. De wegen en kanalen moeten schoon gehouden worden en het is nog altijd de overheid die moet opdraaien voor deze kosten. Kortom er zijn nog heel veel sectoren binnen de Surinaamse regering die een bijdrage kunnen leveren in het vergroten van de inkomsten van de overheid.


  Maak melding

 21. Zoals ik al eerder schreef in Suriname hoeft men zich geen grote zorgen maken om e staatsschuld. Als de overheid de schuld kan stabiliseren en ook kan terugdringen dan is het een voordeel. In feite is er nog ruimte genoeg om op te nemen. De Surinaamse staatsschuld bedraagt op dit moment ongeveer 28 % van het BBP.

  === 000 ===

  Door: redactie http://www.hln.be
  22/07/15 – 11u38 Bron: Belga

  Van de grote eurolanden zagen Frankrijk en Italië hun schuld als percentage van de totale omvang van hun economie sterk oplopen. De Fransen staan voor 2.089 miljard euro in het krijt, wat neerkomt op 97,5 procent van het bbp. De Italiaanse overheidsschuld is opgelopen tot 2.184 miljard euro, ofwel ruim 135 procent.

  In Duitsland bleef de staatsschuld min of meer stabiel op 2.176 miljard euro, terwijl de economie groeide. Daardoor verbeterde de schuldratio met een half procentpunt naar 74,4 procent. De Nederlandse schuld (459 miljard euro) is gestegen van 67,9 naar 68,9 procent van de totale omvang van de economie.


  Maak melding

 22. @Misiekaba en Abdoel: “Geen sprake van doembeeld”

  De NDP-toneelspelers Misiekaba en Abdoel
  denken in sprookjesland te zitten !

  Heren, ER IS een ENORME ECONOMISCHE
  GROEI, volgens de NDP-clan, TOCH gaat opa
  Desi de bevolking TOTAAL UITKLEDEN, RIPPEN !

  RIPPEN VOOR HET GOEDE DOEL !!!

  PS :
  Hoeveel bedraagt de DEVLUATIE van de SRD ??
  Honderd of tweehonderd procent ??


  Maak melding

 23. Nu weet ik het wat Amzad Abdoel bedoelt met verplichtingen.
  Hij bedoelt dat er genoeg geld is om “Bruine bonen & Zoutvlees” te kunnen importeren voor de periode van drie maanden.
  Economie is een duurwoord voor “Huishoudkunde”.
  Daarom denkt deze imbeciel zo primair.
  Maar huishoudkunde kent o.a. ook Staashuishoudkunde en dat was hij al weer vergeten,
  Waar heeft jij trouwens zijn drs. Economie gehaald?

  En kijk bij Andre Misiekaba.
  Deze grapjas heeft ook een bul gehaald. Is partime priester of wat daarvoor moet doorgaan. Is nu fractieleider van de NDP.
  Als fractieleider zal hij niet door zijn kennis van zaken en autoriteit de baas spelen maar alleen maar lopen gillen als een viswijf.
  Heel logisch want hij ontbeert emotionele stabiliteit en dat kan er toe leiden dat hij de ene dag netjes in pak vesrchijnt en de andere dag in militair tenue. Hij worstelt met zijn identiteit.


  Maak melding

 24. Lieve bevolking.
  Nu we weten dat we zijn beroofd van onze staatsmiddelen moeten we ons niet focussen op extra leningen maar enkele zaken in de juiste volgorde doen:
  Eerst zorgen dat we goed georgansieerd zijn en blijven
  Vervolgens zorgen dat er bruikbare informatie is over welke mensen hebben gestolen van de staat (dus van de bevolking)
  Vervolgens zowel nationaal en internationaal er voor zorgen dat iedereen weet wat er is gebeurd
  Dan nog steeds gegroepeerd eisen dat de plunderaars alles teruggeven aan de staat.
  Een lijstje van de deugnieten is het eerste wat gemaakt moet worden.
  En even voor de duidelijkheid de plunderaars zitten in alle groepen. Dus niks van raciale, anti revolutionaire, ectnisch geleuter.
  Dit is een nationale zaak en moet ook nationaal worden aangepakt.
  Dus geen nieuwe leningen maar terugvorderen.
  Eventueel gaan naar het ICC, International Criminal Court


  Maak melding

 25. RobG
  Het gaat bij de ruimte voor de Staatsschuld om de capaciteit de leningen incl. Rente aftebetalen.
  Landen als Italië betalen 2% rente , Nederland heeft op sommige leningen zelfs een negatieve rente (het krijgt betaalt om op geld te passen. Suriname moet 7,75% rente betalen. Dat is een enorm verschil. Deze landen investeren met geleend geld en vieren er geen feest van.
  Bij die landen worden ook de leningen staatsfondsen etc ook mee gerekend en ook de schulden bij leveranciers. Als Suriname haar schulden volgens Europese regels berekend is het plafond bereikt.


  Maak melding

 26. @jojo, ik ga niet mee met jouw verhaal.De Surinaamse staatsschuld valt mee en de rente ook.De Surinaamse staatsschuld bedraagt maar 28% van het BNP.De Nederlandse staatsschud is 68% van het Nederlandse BNP.Daarnaast doe je aan goedkope en valse stemmingmakerij en ben je gemeen gevaarlijk bezig om Suriname te beschadigen. De Surinaamse staatsschuld is nooit opgebouwd door het vieren van feesten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.