Surinaamse archeoloog kwaad op ambassade

27

PARAMARIBO, 17 jul – De Nederlandse ambassade zal het project ‘Massagraf Mariënburg’ niet meer helpen betalen. Dit heeft de ambassade meegedeeld in een brief aan de archeoloog Ben Mitrasing. De projectdrager is diep gekrenkt en kwaad.

In eerste instantie was een aanvraag goedgekeurd voor de inzet van een Nederlandse archeoloog. De ambassade heeft nu geen geld meer. Ook de inzichten zijn anders dan toen, twee jaar geleden. Mitrasing zegt tegenover Dagblad Suriname dat de weigering mogelijk te maken heeft met het feit dat Nederland zijn vuile was niet buiten wenst te hangen. Het massagraf bergt immers slachtoffers.

Tientallen contractarbeiders zijn in 1902 doodgeschoten door Nederlandse soldaten. Het drama voltrok zich tijdens een opstand op de plantage Mariënburg. De lijken zijn in een massagraf gegooid en overgoten met ongebluste kalk. Waar het graf ligt is een historisch raadsel. Ambassadeur Ernst Noorman zegt alleen nog geld te hebben voor ‘directe kennisoverdracht en bevordering van bewustzijn onder jongeren.’

27 REACTIES

 1. Logisch toch? geld sponseren om achteraf voor vies en vuil uitgemaakt te worden, onderzoek en regel die dingen zelf, en begin eerst bij je eigen mensen zoals 8 decembermoorden en de Moiwana moordpatij te onderzoeken en af te ronden.


  Maak melding

 2. Natuurlijk hebben ze zgn geen geld. Want komt er een onderzoek, dan gaat dhr Wilders de aanval kunnen openen op dit kabinet wegens het bezoedelen van de Nederlanders. Noch Wilders noch Rutte noch welke autochtoon ook hebben er baat bij om de eigen lijken uit de kast te halen. Immers, stel je eens voor dat er een herdenkingsmonument voor deze slachtoffers van Nederland in Den Haag zou komen! Hoe beschamend zou dat niet zijn voor Nederland en voor de imago van het land dat zichzelf meesterlijk verkoopt als kampioen mensenrechten.


  Maak melding

 3. De geschiedenis van (Suriname) land en volk moet onherroepelijk uitgezocht worden. De rol dat Nederland in ons land gespeeld heeft, tijdens de slaven en koloniale tijd moet tot de bodem uitgezocht worden.

  Nederland doet zich voor als een zeer vredelievend land en dit moet doorbreekt worden.
  Als wij het nu niet doet onder deze regering dan kunnen wij het vergeten.

  Er zijn genoeg aanwijzingen, dat de hollanders zich goed hebben misdragen in de periode van de slaven en koloniale tijd. Niet te vergeten de drie
  (slaven) verzet strijders dat levend zijn verbrand.


  Maak melding

 4. @INTERPOL-DDB-slaaf

  Kijk even op de huidige Interpol-lijst van gezochten !

  Rond eerst de onderzoeken massamoord 8 decemer,
  de massamoord Moiwana, moord Gooding, moord op
  de lijfwachten an Brunsie, moord op vier verdachten
  van roof en nog vele tientallen moorden op onschuldige
  burgers, gepleegd door jouw baasje en zijn clan !

  Daarna gaan wij terug in de tijd voor verdere
  onderzoeken !

  PS : Stop verkrachten Grondwet en de geschiedenis-
  boeken van Sranang, welke thans plaatsvindt !


  Maak melding

 5. Wat is deze Ben Mitrasing toch maar een dom baasje !
  Hoe kan je nou verwachten dat een dader het onderzoek naar zijn/haar eigen criminele activiteit mee helpt te financieren !
  Er zijn zoveel vermogende hindustaanse ondernemers in Sur & Ned, waarom begint hij niet bij die mensen fondsen te werven voor dit onderzoek.

  Waar zijn al die goed geschoolde en capabele VHP’ers met geld die het echt menen met hun eigen mensen ?
  Bestaat er een stichting of vereniging die de geschiedenis van de Surinaamse hindustanen heeft gedocumenteerd c.q. archiveert ?

  Of zijn deze hindustaanse ondernemers te gierig om in de historie van zichzelf te investeren ? Denken ze alleen aan zich zelf en vandaag ! Welk verhaal laat je achter voor al jou nakomelingen ?

  Ik denk dat er binnen de Caricom, OAS en of Unasur ook potjes met geld beschikbaar zullen zijn om dit soort van onderzoeken deels te financieren.

  Gelukkig heeft Ben Mitrasing meer verstand van archeologie !


  Maak melding

 6. Als we het dan toch over geschiedenis hebben, en Mariënburg in het bijzonder, kan iemand dan ook even uitleggen waarom er geen geld is voor een nieuwe trap naar het “museum”, maar wel een nieuw clubhuis van de PL op het terrein kan worden neergezet? De gemiddelde Surinamer is totaal niet geïnteresseerd in zijn/haar eigen geschiedenis…….


  Maak melding

 7. wat een onzin verhaal; waar de massa graf ligt is een raadsel; het ligt ergens in suriname in commewijne toch of marienburg zelf… vraag de families van de overledenen; die weten toch immers waar hun families zijn begraven …onderzoek al die plantages; hoezo weet niemand meer iets daarvan, in de jaren zestig zijn veel mensen verhuisd in de richting van yarikaba richting de vijfde rijweg… suriname heeft geen geld nodig om het recht te laten zegen vieren; ze moeten zelf onderzoek verrichten in het archief dossiers die opgeborgen liggen in suriname; maar ook in het koninklijk blibliotheek in den haag bij het centraal station tegenover het bus platform….


  Maak melding

 8. Interpol : De geschiedenis van (Suriname) land en volk moet onherroepelijk uitgezocht worden. De rol dat Nederland in ons land gespeeld heeft, tijdens de slaven en koloniale tijd moet tot de bodem uitgezocht worden.

  Nederland doet zich voor als een zeer vredelievend land en dit moet doorbreekt worden.

  Beste Interpol

  De geschiedenis van elk land is geschreven in bloed. Zo zit de wereld in elkaar.

  Denk je dat de Romeinen, Fransen, Engelse Amerikanen, Duitsers Chinezen, Japanners etc zulke lieve jongetjes waren in de afgelopen 2000 jaar.


  Maak melding

 9. Laat de projectdrager lekker zijn hand ophouden bij zijn eigen regering, een land dat zichzelf een beetje respecteert, wil toch zijn eigen geschiedenis helemaal boven water hebben, Suriname is toch zelfstandig? en dan weer bedelen bij de voormalig broodheer.
  Welke rol die in het verleden heeft gespeeld is toch genoegzaam bekent, en dan het project sponsoren om het later nog weer ingewreven te krijgen, je zou er toch een beetje gek zijn, zoek het zelf lekker uit


  Maak melding

 10. hey Ben,
  er zijn genoeg rijke Hindustanen in Nederland en daarbuiten van Surinaamse afkomst.
  Is er geen stichting waarop ze geld kunnen doneren?
  die ollanders heb je hierbij niet nodig


  Maak melding

 11. Henk Molenaar en mede vijanden van het surinaamse volk moeten beter dit in acht nemen.

  Dat is loze belofte van de ned.ambassade

  Weer blijkt nederland gestalte te geven aan een als land van de opkomende bacoven republiek.
  Dit zegt alles over het aan respect voor het koloniaalverleden.

  Geen spijtbetuiging voor slavernij verleden.
  Geen spijtbetuiging voor de afgeschoten contract arbeiders
  Geen spijtbetuiging voor de rol in de betrokkenheid coup en decembermoorden en Moiwana broederoorlog.

  Geen verantwoordelijkheid en excuses voor het willen verdelen van de etnische groepen in Suriname.


  Maak melding

 12. Word nou eens volwassen. Je kunt niet boos of verontwaardigd ijn als iemand anders jou geen geld meer wilt geven. Geld dat niet van jou is.
  If na mi monie mi mag doe sa mi wani zegt men in Suriname.
  Dus Mitrasing je kunt bedelen / vragen maar als je het krijgt is een ander verhaal.
  Laat DDB maar bijdragen in jou onderzoek. Steeds maar de hand openhouden en bedelen.
  Nu zal het wellicht niet lukken want Suriname skeer en broekriem aanhalen word geadviseerd nou ja zelfs opgedragen door de regering


  Maak melding

 13. Waarom moet Holland dit betalen? Waarom elke keer voor alles een subsidie proberen af te troggelen?Moet Holland hier betalen voor haar eigen strop om tot in lengte der tijden aan de hoogste boom te gaan bungelen? Heeft u ooit vernomen dat de nabestaanden van de slaven geld willen voor archeologisch onderzoek naar graven/sporen van slachtoffers van de slavernij?
  Holland heeft nu kennelijk lering getrokken uit situaties in Suriname en de haatdragendheid van bepaalde groepen binnen de Surinaamse gemeenschap.

  Want het zou even zo kunnen dat door de slachtofferrol die een bepaaalde groep steeds naar zich toetrekt die hele slavernijgeschiedenis op een schijntje gaat lijken t.o.v. het neerslaan van de opstand van agressieve mensen die bovendien loon vingen en daar béter van werden maar zich heden de slachtofferrol als slaven aanmeten.

  Ik zie Holland zich dus achter de oren krabben. Want Holland heeft gekeken naar bepaalde situaties waar bepaalde mensen in Suriname haatdragend zijn en steeds BLOED WILLEN ZIEN VLOEIEN BIJ DE ANDER NA EEN INCIDENT. Daar past Holland dus nu voor. Terecht Holland!


  Maak melding

 14. Henkie Molenaar, zolang je hier al kampeert op wkn ben je negatief over suriname. Vraag mij af wat je binding is met het land. Neem van mij aan, wat je ook mag hebben in suriname, wikkel het af en ga daar nooit meer heen. We kunnen je missen als kiespijn. Keer op keer probeer je onze president en ons geliefde land voor schut te zetten. Adviseer je een andere bezigheids therapie te zoeken. Wij willen niets te maken hebben met redimoesu’s. Daaaag opa Henkie……


  Maak melding

 15. Nou, Mitrasing ! Sta op en droog je TRAANTJES af !
  Pak de telefoon, bel je welgestelde maatjes op voor steun. Ga thuis bij hen of op kantoor eens rond met de ( paarse) pet ( in de hand )

  Begin meteen bij ” ABRAHAM de ZAKKENVULLER ” !!!
  Op deze wijze zullen GESTOLEN Surinaamse staatsmiddelen toch nog vloeien naar een Surinaams projekt.

  Tenslotte Dilip Sardjoe en de Combe Markt – directeur.
  Beide hebben onlangs GROF GEDONEERD aan de partij van een CRIMINEEL en 15-VOUDIG MOORDENAAR !!!
  Kans van slagen dus als je het mij vraagt

  Ongetwijfeld drie POTENTIËLE GELDSCHIETERS if you know what i mean.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 16. Het misdadige koloniale verleden van Nederland mag schijnbaar niet worden blootgelegd – tenminste niet met subsidie vanaf het schip aan de Rooseveltkade.

  Er mogen vooral geen ouwe koeien uit de sloot worden gehaald die het blanke blazoen van Nederland besmeuren – zoals o.a. de dood van contractarbeiders te Mariënburg en de vanuit Nederland gefinancierde blanke huurlingen die medeverantwoordelijk zijn voor die vuile binnenlandse oorlog/Moiwana.

  Ik ben benieuwd of de jongerenafdeling van de NDP geld zal krijgen voor de bewustwording ter zake het koloniale verleden van Suriname.

  j.bakra, witman.


  Maak melding

 17. 19 juli 2015

  Zuivere vorm van Nederlandse politieke correctheid om haar geschiedenis te verdonkeremanen.

  Je had dit toch kunnen verwachten !!!! Maar wil je de waarheid van Marienburg boven water krijgen betaal het dus zelf. De Hindoestaanse gemeenschap in Nederland en Suriname kan dat wel financieel mogelijk maken. En zo schrijf je wel ook jouw eigen geschiedenis over de toedracht van het gebeuren te Marienburg.
  Srika


  Maak melding

 18. En zoals altijd is van 1502 tot 1863 weer uit zijn racistische nek aan het kletsen.

  Van deze persoon moet alles maar om de slavernij draaien.
  De andere bevolkingsgroepen mogen niets vragen c.q. eisen aan de voormalige kolonisator.
  Alleen die ene bevolkingsgroep mag eisen.

  In Suriname is naar mijn mening maar 1 bevolkingsgroep die in de slachtoffer rol kruipt en dat is zeker niet de hindustaanse, of de chinese of de Javaanse of de boeroe’s of de indianen.

  Toen in juni de hindustaanse immigratie ter sprake kwam vond van 1502 tot 1863 het overbodig en bracht hij maar weer de slavernij ter sprake.

  De Surinaamse geschiedenis bestaat niet alleen uit de geschiedenis van de slavernij.

  Nederland staat weer voor in de rij met allerlei drogredenen om de toegezegde gelden alsnog niet beschikbaar te stellen.
  Had dit land het recent niet over het bewaren van cultureel/historische feiten.
  Welnu Nederland de geschiedenis van de Brits-Indische immigranten behoort ook daartoe, maar aangezien deze feiten wrede zijn, daarom trekt Nederland zich alsnog terug, want de waarheid wil Nederland het liefst in de doofpot stoppen.
  Het gaat dus alleen maar om de positieve feiten.


  Maak melding

 19. He,,,, Henk Molenaar, je bent uit je hol gekropen ?De geschiedenis van elk land is geschreven in bloed. Zo zit de wereld in elkaar.

  Denk je dat de Romeinen, Fransen, Engelse Amerikanen, Duitsers Chinezen, Japanners etc zulke lieve jongetjes waren in de afgelopen 2000 jaar.
  Met een dubbele pen schrijven.


  Maak melding

 20. Astrando
  Henk Molenaar en mede vijanden van het surinaamse volk moeten beter dit in acht nemen.

  Er is maar één echte actuele vijand van het Surinaamse volk en dat zijn de Paarse meelopers.


  Maak melding

 21. Forummers/reageerders, odi odi.

  Sommigen hebben het in hun reacties reeds ook al aangegeven, dat Mitrasing beter zijn welgestelde en rijke mensen in Su. kan benaderen om het project volledig te financieren en om vervolgens de echte waarheid boven water te halen.

  Maar ik verwijs ook expliciet naar de volgende artikelen.
  En zo kennen wij ook BV. Nederland met hun VOC mentaliteit.

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/betrekkingen-met-nederland/sri-lanka

  https://monumentje.wordpress.com/2012/12/19/sri-lanka-moet-nederlands-erfgoed-nu-zelf-beschermen/

  http://www.dbnl.org/tekst/_jaa030200201_01/_jaa030200201_01_0027.php

  En tot slot: Namens BV-Nederland.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24107894/___Koloniaal_erfgoed_terughalen___.html
  02-06-2015: ’Koloniaal erfgoed terughalen’
  DEN HAAG –
  Nederland moet meer doen om erfgoed te redden dat we delen met landen waarmee we een koloniale geschiedenis hebben. Ook landen waarmee we in vroeger tijden alleen handelsbetrekkingen onderhielden kunnen nog stukken hebben die weleens beter bewaard zouden mogen worden. Dat zegt de VVD, die volgens eigen zeggen de PvdA aan haar zijde heeft.

  @ Srika!

  En een uitgebreide artikel kwam ik natuurlijk ook tegen.
  (Stof tot nadenken) zou ik zeggen.
  http://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vi3agui4zfz7


  Maak melding

 22. Tsja, waar wil die Hollandse ambassadeur de jongeren van Suriname dan bewust van maken? Dat de blanke man altijd heel erg hard z’n best doet z’n eigen misdaden te verbergen en te doen alsof er nooit wandaden door hem gepleegd is, laat staan de eigen gruwelijkheden te helpen onderzoeken en de waarheid boven tafel te krijgen?
  Hij kan dan ook hierin elke cent besparen, want de jeugd is al heel bewust ervan dat de Hollander meet met minstens twee maten. Er bestaan wel Hollandse komkommers en tomaten, maar helaas bestaat er geen Hollandse eerlijkheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.