Ied-ul-Fitre in Suriname: vergeven en verdragen

16

PARAMARIBO, 17 jul – “In deze Ied-ul-Fitre boodschap doe ik een oprechte oproep aan een ieder in Suriname om vergevensgezind en verdraagzaam te zijn. Want slechts daardoor kunnen we in vrede en harmonie met elkaar blijven leven en werken aan de opbouw van het land.’ Dit zegt minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken.

Een noemenswaardig kenmerk van het Ied-ul-Fitre of suikerfeest, sluitstuk van een maand lang vasten, is haar universeel karakter.“Dit komt tot uitdrukking bij de dagelijkse gebeden, waarbij de gelovigen ongeacht ras, etnische groep, nationaliteit, sociale status of huidskleur elke avond weer schouder aan schouder de extra gebeden verrichten in de vele moskeeën”, zegt Leilis in zijn nationale Ied-ul-Fitre boodschap.

“In de maand Ramadan heeft de islamitische gemeenschap dagelijks vele smeekgebeden verricht voor land en volk en voor de nieuwe regering die het land de komende vijf jaren zal besturen. Laten wij dit Iedul Fitr- feest als gemeenschap aangrijpen om de vele uitdagingen op ons pad aan te gaan en vol optimisme en frisse moed door te gaan om ons in te zetten voor land en volk”, aldus Leilis.

16 REACTIES

 1. Ook hier weer: BULL SHIT! Ied ul fitre is een feest om tot bezinning te komen en lichaam en geest rust te geven en te voelen hoe het is om honger te leiden. Iedere keer weer getzelfde maar er wordt nooit gezegd dat de leiders niet moeten moorden ,stelen en zichzelf verrijken en bezighouden met allerlei verdachte en corrupte zaken. Zij zouden het goede voorbeeld moeten geven.
  Jaar in jaar uit wordt het steeds naar slechter in de wereld . Als de leiders zich zouden gedragen dan hoefde leilis niwts te zeggen over de wereld!


  Maak melding

 2. VRIJHEID IS HET RECHT, TEGEN ANDEREN TE ZEGGEN WAT ZIJ NIET WILLEN HOREN.

  Mijn persoonlijke mening is dat ik niks moet hebben van één of ander religie.
  VOOR MIJ GEEN VALSE HOOP KOESTEREN. IK WIL EN BLIJFT MEZELF.
  m.a.w. geen sleeptouw gedoe.


  Maak melding

 3. Het suikerfeest is een prachtig feest.
  Het is alleen jammer, dat dit feest steeds vaker wordt aangegrepen om politieke statements te maken.
  Zo ook door minister Leilis.
  De werkelijkheid is, dat Surinamers elkaar het licht niet in de ogen gunnen, elkaar voortdurend uitschelden voor rotte vis (zie bv. dit forum) en er absoluut geen sprake is van saamhorigheid of een nationaal gevoel.
  Ons land is een optelsom van culturele etniciteiten met ieder hun eigen feesten, hun eigen belangen, maar niet met een gemeenschappelijke zin om iets van Suriname te maken.


  Maak melding

 4. LEILIS, komt op bevel met een mooi praatje,
  een MINISTER van BIZA onwaardig !

  Hij vermijdt de kern van de zaak, wij wonen in
  Sranang in een RECHTSSTAAT, waarbij wet en
  recht gelden voor ALLE BURGERS !

  Dussss… EERST STRAFFEN volgens wet en
  recht, WAARNA over vergevingsgezindheid en
  verdraagzaamheid kan worden gesproken !

  PS :
  Alle Sranangmans zijn en waren verdraagzaam, totdat
  enkele debiele en gedrogeerde gasten ONSCHULDIGE
  en ONGEWAPENDE burgers hebben GEMARTELD en
  DOORZEEFD met hun UZI’S !

  Recht en wet toepassen op vooral zware criminelen,
  zoals massamoordenaars en landverraders, die met
  behulp van de Hollanders onze democratie hebben
  VERNIETIGD !!!


  Maak melding

 5. ‘ MOOIE HEILIGE SPIRITUELE WOORDEN DIE NIET VANUIT EEN ZUIVER INNERLIJK ( EN DUS NIET VANUIT EEN OPRECHT HART) WORDEN UITGEDRAGEN…. ZULLEN OOK NOOIT ZEGEN BEVATTEN’.

  NIET ALTIJD WORDEN HEILIGE SPIRITUELE TEKSTEN OF BOODSCHAPPEN VANUIT EEN ZUIVER HART UITGEDRAGEN. ZE WORDEN DEZE TIJD OOK VAAK MISBRUIKT DOOR HEN DIE SAMENWERKEN MET DUISTERE KRACHTEN.
  HET IS VAAK OOK OM ‘GOEDGELOVIGEN’ TE MISLEIDEN EN ZODOENDE MEER MACHT EN AANZIEN TE VERKRIJGEN. WEES DUS DAAROM ALS ‘ VOLGER ‘ WAAKZAAM.
  EERLIJKHEID EN WAARHEID IS WAAR HET OM GAAT!
  ZUIVERHEID IS WAT BIJ DE WARE BOODSCHAPPER CENTRAAL STAAT.

  IMPORTANT MESSAGE FROM THE GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 6. Vergeven en verdragen door het volk, wat door de politiek veroorzaakt is geworden door allerlei afkeuringswaardige handelingen de afgelopen 5 jaar zoal een 8 decembermoordproces stopzetten, d.m.v. het invoeren van een amnestiewet, de vele corruptieschandalen, waarbij miljoenen dollars achterover gedrukt zijn, het wanbeleid wat gevoerd is, waardoor er nu een hoop ellende op het volk gaat afkomen, en dan moet het volk vergeven en verdragen, hoe geloofwaardig kom je dan nog over als minister.


  Maak melding

 7. Wees vergevingsgezind en verdraagzaam? Prachtig! Neem dan ook actie en schaf onmiddellijk de bekeringsdrift (het als minderwaardig zien van anderen en andere godsdiensten) af!!! Dat zegt miljoen keer meer dan alleen maar mooie woorden ter gelegenheid van een feest (christenen doen hetzelfde met de Kerstfeest, Pasen en Pinksteren) om de eigen grootheid te benadrukken.


  Maak melding

 8. Zo een onthouding van voedsel komt toch dubbel over.Het is solidair zijn met degene die geen eten hebben.Maar aan de andere kant zijn dezelfde mensen boos op een ieder en op elkaar.De haat gaat zo ver dat ze elkaar en anderen vermoorden en of pogen dat te doen.
  Verdrijven anderen uit hun landen om honger te gaan lijden in vreemde landen.
  Doet mij aan opa D denken.Op de Tv predikt hij vrede en harmonie onderwijl stuurt hij zijn capo’s om zijn tegenstanders te intimideren en te beroven.


  Maak melding

 9. @kolibri

  Misschien als je leert vergeven en te verdragen dan hebben je lichaam en geest ook rust. Heb je ook daaraan gedacht? Bij mij is het wel gelukt hoor. Maarja blijkbaar teert de een op haat en wrok.

  @manu

  Ik vind het knap hoor. Je weet 8 december werkelijk aan echt alles te koppelen. Vanaf nu ga ik het bijhouden.

  Als Christen wens ik de moslims een fijn suikerfeest.


  Maak melding

 10. @ Licht en waarheid maken vrij,
  Het gaat inderdaad om de ZUIVERHEID!!!!! Als alle gelovigen dat zouden beseffen, zou de wereld véél mooier zijn als dat die nu is.
  Ik wens iedere MOSLIM een mooi suikerfeest. SALALAAM ALAIKUM!!


  Maak melding

 11. Hopelijk komt het uit de harten van de verenigde hindoestaanse partij.ik ben eerlijk naar mijn eigen toe , de vhp vertrouw ik niet .
  ze zijn etnisch ingericht ,ze zijn in su maar willen niet inzien dat ze etnisch denken in dit multiculturele suriname .ze zeggen zelfs dat de ndp een creoolse partij is ,ze gunnen de ndp niet dat er ook hindoestanen zijn die hoge posten bekleden ,ze zien die hindoestanen die op de ndp hebben gestemt als verraders.worden jullie wakker molenaar,manu,ray,vijay weg met die boitie gedachten laat het achter wegen en kijk vooruit .vergiftigen jullie je nakomelingen niet in ons geliefd suriname.kalloe is van de vhp en hij heeft een waarschuwing gegeven aan de vhp om ook andere bevolkings groepen toe te laten in de top van de vhp, nemen jullie een voorbeeld van de ndp die jullie zo haten .de ndp is transparant oprecht naar alle bevolkings groepen toe in suriname .tijd dat de vhp kleur bekent.
  strede strde wie no sa vrede bouta na wie vesie mang .

  Ai na mie pero taki


  Maak melding

 12. @Vijay,

  Zo is het maar net! Het komt nooit bij een moslim op om eens te gaan protesteren tegen Pakistan en Bangladesh omdat ze de weinige Hindoetempels die er nog over zijn afbreken, de Hindoemeisjes en vrouwen ontvoeren en verkrachten en bekeren en onwettig ze tot vrouw nemen en de Hindoemannen vermoorden.
  Dat zou pas vergevingsgezind en verdraagzaam zijn. Dat zou pas zijn leven in vrede en harmonie met elkaar. Maar helaas…..de muslims hangen dit niet aan, want ze protesteren nooit bij deze regeringen tegen de bovengenoemde misdaden tegen de Hindoes (of christenen of Bahais of Ahmadia’s).
  Ze gooien ook nooit de email-servers van Saudi Arabie en de andere moslimlanden plat met e-mails met de vraag waarom andere godsdiensten geen gebedshuizen in die landen mogen bouwen terwijl er toch miljoenen niet-moslims wonen en werken in het Midden-Oosten.
  Dus de moslims mogen wel eens ook over deze zaken gaan nadenken tijdens de Ramadan. Tenminste, als ze echt vrede en harmonie willen en vergevingsgezind en verdraagzaam willen zijn. Zo niet, dan blijft de Ramadan slechts een kastijding om alleen maar de eigen materiele wensen in vervulling te laten gaan.


  Maak melding

 13. Ik wens de moslims een fijn suikerfeest toe met heel veel liefde zoals zij dat weergeven.

  @Pero, je weet echt niet wat vergeven is en je zit met zoveel haat tegenover de Hindoestanen.

  Doe niet alsof andere culturen zo heilig zijn dat ze niets mankeren en alles goed doen.
  Begin bij jezelf voordat je een vinger naar de ander wijst.!!!


  Maak melding

 14. Wanneer gaan de Surinaamse politici het nou eens afleren om religie niet te gebruiken voor politieke doeleinden.

  Elk jaar bij elk religieus feest (maakt niet uit om welk feest en om welke religie het gaat) komt men weer met hetzelfde gebrabbel.
  Vandaag wordt vrede gepredikt, morgen is het weer raak.
  Santokhi heeft er ook een handje van.

  Die eenheid in verscheidenheid gaat veel verder dan het respecteren van elkaar geloofsovertuiging en de feesten die daarbij horen.
  Dat een synagoge en een moskee naast elkaar staan is bij lange na niet het bewijs van onderlinge verdraagzaamheid en loyaliteit, want discriminatie/racisme wordt met de dag erger in Suriname. Het is te lezen zowel hier als op het forum.


  Maak melding

 15. 19-7-2015

  Id-ul-fitre staat symbool voor tolerantie, saamhorigheid, eenheid, geborgenheid, vaderlandse liefde, vrede, verdraagzaamheid,verzoening en vergevingsgezindheid

  De vraag is, is de republiek Suriname al klaar en volwassen genoeg voor een waarheidscommissie à la Zuid-Afrika?

  Deze open vraag is bestemd voor de Surinaamse beleidsmakers, de geestelijke leiders van Suriname, het bedrijfsleven & de totale Surinaamse samenleving.

  Om de sociaal-maatschappelijke politieke-militaire, catastrofale, tragische, traumatische kwesties die ontstaan zijn na de zelfstandige staatskundige onafhankelijkheid ’75, na de militaire staatsgreep van ’80 en de daarop volgende tegencoups, (vermeende samenzweringen/burgerlijke ongehoorzaamheid) en de catastrofale, tragische, traumatische incidenten als de 8 december ’82 zogeheten moorden en het Moiwana (burger)oorlogstragedies van ’86-92 tijdens de vuile binnenlandse oorlog etc.

  http://dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/07/19/monumenten-binnenlandse-oorlog-bijna-af/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

  De waarheidscommissie à la Zuid-Afrika is om het verleden een plek te geven en om ergens ruimte te creëren om weer toekomstgericht te denken. Gedenkt het verleden maar niet om stil te blijven staan.

  En om al deze sociaal-maatschappelijke politieke-militaire incidenten te omlijsten in een constructie van de Zuid-Afrikaanse verzoeningsblauwdruk (/waarheidsvindingblauwdruk) in Suriname te implementeren?

  Roy Frits Lansdorf

  https://www.youtube.com/watch?v=6kXWhHE-0eI&feature=player_embedded

  http://www.alles-is-liefde.nl/…/waarom-is-vergeving-toch-zo…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.