Noodmaatregelen tegen crisis op komst in Suriname

89

PARAMARIBO, 16 jul – In Suriname moeten en zullen noodmaatregelen getroffen worden tegen een eventuele crisis. Minister Andojo Rusland van Financiën en governor Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, hebben de regering een spiegel voorgehouden.

Er zal drastisch aangepakt moeten worden. Bezuinigingen en hoogst noodzakelijke leningen behoren tot deze maatregelen. “We moeten beseffen dat je als kleine open economie in de hoek zit, waar de slagen het hardst aankomen, vooral als je leverancier bent van grondstoffen en halffabricaten, waardoor je geen invloed hebt op de wereldmarktprijzen”, zei minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

Lackin sprak in de marge van de ontmoeting tussen de monetaire autoriteiten, regeringsfunctionarissen en leiders van de aankomende coalitie. Hoewel Suriname niet meteen in een crisissituatie verkeert, is het oppassen geblazen. De economie is kwetsbaar. Daarom wil de regering zo veel mogelijk vooruitlopen op ontwikkelingen. Onder meer zal vaker overlegd worden met maatschappelijke en zakengroepen.

89 REACTIES

 1. Paarse Bullshit

  Bouterse heeft 5 jaar lang alleen maar geleend en cadeautjes uitgedeeld. zijn zakken gevuld en geen enkele investering gedaan in duurzame ontwikkeling.

  Heel de wereld komt uit een economische crisis maar Suriname duikt er vol in dankzij Bouta,

  Veel sterkte Suriname met de leider waaraan jullie allemaal als loopse teefjes achterna lopen.


  Maak melding

 2. Ja maar volgens deze twee piranha´s ging het toch goed met de economie en dat er geen sprake van gebrek aan geld was.
  O, wat gemeen nu de verkiezingen gewonnen zijn, komt alles boven water drijven.
  Hoe lang zullen ze kakken onder water!


  Maak melding

 3. Lakei durft niet in de spiegel te kijken wie de veroorzaker is van het monetair probleem…
  Lekei is vergeten dat dit niet iets nieuws is en dat de moordenaar destijds hoogstpersoonlijk debet aan is geweest aan het faillissement van SU..

  Maar tja wiens brood hij eet diens kont hij kust.


  Maak melding

 4. Overleg, overleg, en nogmaals overleg. Voortsel 1: Snoei het ambtenarenapparaat en geef de mensen in training om een eigen small business te openen. Twee: neem geen nieuwe ambtenaren in dienst. Drie: Start om tol te heffen op wegen en bruggen. Vier: Begin met het innen van districtsbelasting onder het beheer van de distrikten zelf. Vijf: wat doet de SLM met 500 arbeiders? Zes: Beperkt dienstreizen. Zeven: Snoei in het Corps Diplomatiek. Wat doet een Surinaamse ambassadeur in Pretoria en Jakarta?


  Maak melding

 5. Uiteindelijk babbelt Lackin onze “ECONOOM en
  financieel DESKUNDIGE” over NOODMAATREGELEN !
  (PS Ik heb daar al veel vaker op aangedrongen ! )

  ANDY en GILMORE zijn tezamen met DESI
  (die alles wil bepalen) de HOOFDSCHULDIGEN
  aan het Financieel Debacle !
  Zij heben gezorgd voor TEVEEL leningen en
  MEGA-uitgaven voor ONPRODUCTIEVE doeleinden !
  Zij zijn de personen die Sranang hebben opgescheept
  met een MEGA staatsschuld van ZEVEN MILJARD !

  Zet op de Centrale Bank en op het Ministerie van
  Financien mensen in met voldoende financiele en
  monetaire kennis, die ONAFHANKELIJk zijn en
  die de president en de regering TERUGFLUITEN
  bij begrotingsoverschrijdingen en bij het doen teveel
  onproductieve consumptieve regeringsuitgaven,
  cq sluiten van tig leningen !

  Lackin doet alsof Sranang GISTEREN een “grondstoffen-
  economie” is geworden, wat een joke !

  Trouwens de wereldmarktprijzen voor grondstoffen
  DALEN al TWEE JAAR of langer !

  Een van de NOODMAATREGELEN zou dus moeten
  zijn het bedanken van de Governor van de Centrale
  Bank en van de minister van Financien, zij hebben
  ZWAAR GEFAALD.

  Staatsschuld in niet te wijten aan Brunsi of zijn zwakke
  ministers !

  Ik zie niet in hoe een financieel en economisch
  ONDESKUNDIGE president de juiste noodmaat-
  regelen kan treffen, wanneer hij VIJF JAAR lang
  heeft gefaald Sranang te behoeden voor massieve
  CORRUPTIE en niet in staat is geweest een
  JUIST EN ZUINIG financieel en economisch
  beleid te voeren !

  DESI is VIJF JAAR lang afgegaan op adviezen van
  NEP-financieel-monetaire deskundigen, die zomaar
  even bankbiljetten bijdrukken en die Chinese valuta
  leasen om financiele gaten te dichten !

  PS : Volk van Sranang, laat u niet financieel uitkleden !
  DESI en clan moeten opdraaien voor de door hen
  veroorzaakte, zogenaamde recessie !


  Maak melding

 6. Weer dezelfde flutverklaring dat de toestand van de wereldeconomie de oorzaak is van de financiele crisis in Suriname.

  Sinds 2010 dalen de prijzen van goud en aardolie dus had de regering daar rekening mee kunnen houden door ook de uitgaven te verlagen. Niet dus, ze hebben de uitgaven juist verhoogd, met geld gesmeten en dan heb je nu een fors financieel probleem.

  Net als de jaren 80 zorgt Bouterse nu weer voor een financieel debacle


  Maak melding

 7. ” PURPLE PINOKKIO ” rept zoals het een echte ” FUTUBOI ” betaamt met geen woord over de WERKELIJKE oorzaken van de FINANCIËLE CHAOS in het land.

  Voor hem, de rest van het ” PIMPELPAARSE TUIG en niet te vergeten het ” PIMPELPAARSE KLOOTJESVOLK, waarvan sommigen duidelijk hun aanwezigheid tonen ( door hun geblaf, geknor, gemekker, geloei en geblaat ) hier op WKN, is de uitdrukking ” de hand in EIGEN BOEZEM steken ” overduidelijk een niet bestaande.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 8. Hmm,

  toen anderen hiervoor waarschuwden, werden deze mensen uitgemaakt voor anti revolutionairen; land verraders; onrust stokers gelieerd aan de oppositie, etc.

  Was het niet deze zelfde club die er maar lekker op los ging lenen bij jan en alleman. Terugbetalen is voor latere zorg. Inkomsten genoeg: goud, voedselschuur, hout export, olie export, toerisme en wat nog meer niet voorbij kwam.
  Maar wat is er uiteindelijk echt gedaan met de leningen? Die zijn zeker niet geïnvesteerd in projecten die geld gaan opbrengen. Welnee.
  Stelletje ellendelingen daar zeg.
  Nee Suriname gaat zware jaren tegemoet, maar dat is mede dankzij deze zelfde leeghoofden, die maar een doel hebben en dat is hun eigen zakken vullen ten koste van ieder ander.
  Kots misselijk ervan als ze weer lopen te roepen dat ze alles doen voor het volk van Suriname en de natie.
  Lul toch zo stom tegen je vrouw en kinderen. Misschien hebben die nog geloof in je ONZIN.


  Maak melding

 9. Ik las dat ze het fenomeen spook ambtenaren willen aanpakken.
  Kunnen ze dan ook direkt de spook parlementariers en spook beleid adviseurs aanpakken.
  En vooral ook niet vergeten de vliegende en zwevende ministers en ambassadeurs.


  Maak melding

 10. Als kleine open economie. ……….hahahaha en de grote open broekzakken van de mannen aan de macht! !!!

  Afhankelijk van de wereld prijzen voor grondstoffen hahahaha allemaal gelul!!!!!!

  Er kan genoeg geld binnen komen via de grondstoffen je moet het alleen wel eerst uit de grond halen!!! Dan pas kun je het verkopen en…….De surinamers moeten dat zelf doen niet alles weggeven in goedkoop afgesloten contracten met buitenlanders daar word bijna niets op verdiend

  Surinaams volk word wakker! !!!@ kom onder dit juk vandaan!@!!!Het juk van onbekwame zakken vullende politieke leiders van deze regering onderleiding van de heer …..


  Maak melding

 11. =Gilmore Hoefdraad, jij en je mannetjes zijn de grootste boeven van de Surinaamse Bank.
  Tot 3x toe is er geld van de Bank gestolen, oplichterijen en fraude praktijken gebeurd, maar tot heden is er geen aangifte gedaan.

  -Ik wil bijna zeggen dat jou baas hiervan meer weet, omdat hij zelfs niet ingrijpt.


  Maak melding

 12. Alle (jonge) mannen en (jonge) vrouwen tussen 14 en 60 jaar die werkloos zijn en een half uur of vele uren op hoeken van straten doelloos staan te hangen worden per direct opgeroepen om te worden ingezet om cassave, jonge rijstplantjes en groenten te planten op de cassaveplantages, groentenplantages, rijstvelden van Para, Saramacca, Wanica, Nickerie,Coronie, Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini of bananen te oogsten en in te pakken in bananendozen voor de export. Er moet valuta worden verdiend.
  Kot sugar cane a no sjin.

  andere motieven zijn:
  – werkloosheid wordt per direct op te heffen,
  – andere etniciteiten in de landbouw te krijgen,
  – criminaliteit te bestrijden,
  – (jonge) mannen en (jonge) vrouwen niet doelloos op hoeken van
  straten een half uur over langer te laten rondhangen
  – de graanschuren van Suriname zijn propvol met landbouwgewassen voor export al dan niet voldoen aan de internationale eisen en geschikt voor de concurrentie aan te kunnen. In Guyana, Haïti en Venezuela heerst grote hongersnood, dus afzet is verzekerd en dus bijna valuta!
  De zweep moet weer worden gehanteerd voor zij die doelloos rondhangen. Het moet voor eens en altijd afgelopen zijn met dat geteisem. Volgens DDB is deze wereldcrisis veel erger dan van 1929. Sranan skeer.

  Als er Cassaveplantages, rijsvelden, groentenplantages, bananenplantages en duizenden kokosnootbomen zijn moet er wel veel werk te verzetten voor deze hangmensen, ( verder scholieren en studenten in de vakantie). Ik zag beelden waar in de jaren 80 van de vorige eeuw DDB mensen liet afranselen terecht of onterecht, ongeacht stand, beroep, leeftijd, man vrouw. Wellicht als men de hangmensen goed screent. Ook de overtollige overheidsambtenaren kunnen op de plantages gaan werken.

  Mensen mishandelen, doodschieten is niet vreemd voor deze kleine indiaan van Cassewinica en het dan ook nog met een stalen gezicht ontkennen en liegen anderen van zijn NDP partij opdracht geven voor hem een amnestiewet door de DNA goed te keuren en geen enkele waarde voor de grondwet van de republiek Suriname te hebben en internationale verdragen, cq mensenrechten. Deze man weet niet wat emoties zijn. Hoe zou dat toch komen? Vals zingen en springen op het podium kan hij ook als één van de besten van Casswinica, als hij oog in oog met Bokito zou staan zou die voor hem vandoor/ op de vlucht gaan. Ja!, wie gaat niet op de vlucht voor zo het monster van/voor de wilde kust.


  Maak melding

 13. Wat Suriname nodig heeft is werkgelegenheid en export producten.
  Dus voor buitenlandse bedrijven het land aantrekkelijk maken door bijvoorbeeld in vrije zone in te richten en iets aan de veel te hoge bedrijven belasting doen. Het investeringsgeld van buitenlandse ondernemingen vloeit altijd naar het laagste punt. Dat laagste punt moet Suriname voor de regio worden. Het probleem nu is dat bedrijven aan de grens al zoveel geld kwijt zijn dat ze liever in Panama gaan zitten.
  Met meer werkgelegenheid kan je ook de verborgen werkgelegenheid gaan bestrijden (al die teveel lanti’s)
  Dan komt de economie vanzelf op gang.


  Maak melding

 14. Dit volk blinkt uit in rechtlullen wat krom is….Als struisvogels steken ze hun hersenloze kop in het zand om de waarheid niet onder ogen te hoeven zien. Die waarheid is dat dit land wordt geregeerd door een drugsveroordeelde, meervoudig moordenaar, die niet gehinderd door enige kennis van bestuurlijke en economische zaken, dit land binnen 5 jaar naar de kloten heeft geholpen, middels het verrijken van zijn corrupte, criminele, ranzige matties en familie uit de staatskas. Suriname is dankzij deze megacrimineel verworden tot een mix van Zimbabwe, Venezuela en Griekenland.


  Maak melding

 15. Die zakken geven de open economie en externe invloeden de schuld van het failliet van Suriname. Niks over hun wanbeleid, leegroof, verkwisting, dure cadeaus, hun reislustige president die de wereld rondreist in Air force one, de extreme verrijking van baas en zijn naasten, de vele Multi miljonairs die deze NDP regering heeft voorgebracht (getrouwen), kapitale salaris voor de Governor Hoefdraad, etc, etc. En nu heeft onze dictator, onze alleenheerser de man die alleen in monologen gelooft, de totale oppositie en maatschappelijke groeperingen nodig om de pijnlijke saneringen door te voeren in de economie. Dat de politieke oppositie partijen zich zo laten misbruiken, getuigt niet van karakter. Waardeloos van Santhoki met zijn VHP. Ik hoop dat ze zullen worden afgestraft. Die domme zakken.


  Maak melding

 16. Laat Bouterse en Abrahams en nog meer van de NDP getrouwen maar 50 % van het geroofd geld terugploegen in de Surinaamse economie. Dan zal je zien dat de Surinaamse economie met deze geldinjectie zal opveren.


  Maak melding

 17. Er zou een tribunaal moeten komen om af te rekenen met deze economische criminelen. Mensen die moedwillig Suriname naar de economische afgrond hebben geduwd.


  Maak melding

 18. Export van de eerste kaarsrechte bananen uit de Bananenrepubliek van Suriname.
  Deze regering blijkt in staat te zijn alles wat krom is recht te trekken.
  Het is overigens muisstil bij de paarse partij, dringt het nu pas langzaam tot ze door?


  Maak melding

 19. Vroeger was er een andere regering die de rekeningen en schulden moest betalen.

  Nu Bouterse het zelf regelen dat de rente en schulden voor te veel bravoure en niet houdbaar consumeren betaald gaat worden.

  Dit is het gevolg van niet gerealiseerde plannen, kreten en mooie beloften.


  Maak melding

 20. Ik kan het NIET laten om de ” PAARSE RIOOLRATTEN ” eraan te herinneren dat ze in 2010, aan het begin van hun vorige regeerperiode, met een FLINKE KASRESERVE zijn gestart vanwege het BUITENGEWOON PROFESSIONEEL werk uitgevoerd door het TOP FINANCIEEL DUO, wijlen de HEER André Telting en de HEER Humphrey Hildenberg.

  600 MILJOEN US DOLLARS ( half MILJARD + 100 MILJOEN ) heeft het in ” PAARS gehuld TUIG VAN DE RICHEL ” in een mum van tijd VERBRAST !!!! Foetsie !!!

  Bovendien, waar is al het geld dat verdient is tijdens de hoogtij dagen van de GOUDPRIJS ??????? Foetsie natuurlijk !!!

  Tenslotte ben ik er heilig van overtuigd dat Inez Weski, het Gotic advocaatje van de ” PAARSE DUIVEL Desiderius “, een vrij fors gedeelte van de 600 miljoen op haar bankrekening heeft zien verschijnen.

  ” Neks nó fouuuuut , éte fefi ” !!
  ” Dan ung tang tek’ ing now ” !!

  Sov gott ! CHAVÉZ


  Maak melding

 21. Meneer DB moet meer geld hebben. Let op de volgende maatregelen komen er aan.
  1. Grond/huisbezitters: Invoering onroerend goed belasting. Niet ingezetenen krijgen een hoger tarief.
  2. Intensivering van de Huur Inkomsten van huiseigenaren: met name de kapitale woningen en forse bedragen die gevraagd worden:
  3. Auto/wegenbelasting: 200.000 auto;s keer x SRD’s. met 5 SRD per mnd is dit 1 miljoen. per maand. met 50 SRD per mnd is dit 120 mijloen per jaar.
  4.BTW invoering.


  Maak melding

 22. ik heb in den beginne gezegd,dat deze bende tering zooi regering een DOOD geboren bende is..

  de vorige bende heeft 5 jaren stand gehouden dank zij allerlei bedrog manipulatie coruptie met een staats-kas van meer dan één miljard US$ over genomen van de regering venetiaan enz enz….

  alles hebben ze onderling verdeeld weg gesluist

  maar deze bende van het zelfde karakter zal de komende 5 jaren niet halen..

  het happert nu al binnen één maand aan alle kanten..

  —- het domme volk zelf een ezel stoot zich niet voor de tweede keer aan de zelfde steen,maar het suri poep volk trapt er elke keer weer in..

  het is terecht dat zij het dombo volk dit moeten onder gaan en zelf lijden..

  pakketten uit overmakingen worden ook al minder en dus moeten ze het hebben met brong brong..


  Maak melding

 23. Als alle zakkenvullers hun zakken leeghalen dan heb je een aardige bom met duiten op de tafel liggen.,
  Verder niemand meer klagen 25 mei had een ommekeer in Suriname kunnen zijn.


  Maak melding

 24. Waarom nu de regering een spiegel voorhouden? Het is al enkele jaren dat we minder deviezeninkomsten genereren. Kritiek op het geldverkwistend beleid van de regering door economen en door de oppositie werden weggewuifd men keek slechts naar de “goeie ratings”.
  Nu heeft men brede maatschappelijke en zakengroepen nodig om na te gaan hoe men geld uit de samenleving kan melken.
  Bij de onderhandelingen met de Alcoa, heeft de regering niemand nodig omdat hier sprake is van money making voor de NDP top, het belang van Suriname i hiers ondergeschikt.


  Maak melding

 25. Nu is het de WERELDWIJDE RECESSIE die als OORZAAK wordt aangeduid. Dit gaat er als ZOETE KOEK in bij de BOUTISTAS.
  DDB treft TOTAAL geen blaam nu er bezuinigd moet worden.

  Er wordt door deze lieden met geen woord gerept over CORRUPTIE en BUITENSPORIGE UITGAVEN die geleid hebben tot deze ECONOMISCHE DEBACLE.

  DDB KAN WERKELIJK NIETS FOUT DOEN BIJ DEZE IDIOTEN. Ik begrijp niet dat sommige mensen als een stelletje HULPELOZE DWAZEN zo achter een LIJDER AAN HUPPELEN.


  Maak melding

 26. Ik vraag mij steeds af waarom er niemand in Suriname is die publiekelijk wil zeggen dat Bouterse de moordenaar Suriname alweer binnen 5 jaar naar de afgrond heeft geleid. Zolang men dit niet erkent zal het weer gebeuren, Desi Bouterse is het probleem van Suriname. Waarom durft niemand dat te zeggen.
  Suriname is weer failliet na 5 jaren Bouterse de drugscrimineel en niemand opent zijn mond om dat te zeggen. Nu heeft de moordenaar iedereen nodig om de crisis die hij zelf heeft veroorzaakt te helpen oplossen. opositionele krachten help niet laat Bouterse en zijn roversbende NDP dat zelf doen.
  Wat een grote schande dat niemand zegt dat Bouterse absoluut niet geschikt en competent is om een land te leiden. In Griekenland zijn leden van Sirisa de regeringspartij nu al in opstand gekomen tegen hun leider Tsipras, 64 leden hebben zich gekeerd tegen het akkoord van hun leider Tsipras. Er zijn zelfs ministers en onderministers opgestapt omdat zij niet eens zijn met hun leider.
  Waarom gebeurt dit soort dingen niet in Suriname tegen Desi Bouterse, die Suriname alweer failliet heeft laten gaan.
  Surinamers waarom doen wij dit met ons land, Desi Bouterse is niet geschikt en absoluut incompetent om een land te leiden wanneer komen wij met z’n allen in opstand tegen deze drugscrimineel.
  Iedereen praat alleen om de hete brei, Bouterse totaal ongeschikt als president, wanneer komt iemand van de politiek dit publiekelijk zeggen. Leden binnen de NDP zijn jullie zo oerdom dat jullie niet inzien dat jullie baas ongeschikt is om Suriname te leiden. Waarom komen jullie niet in opstand tegen hem a la Griekenland. In Griekenland vraagt men zich nu al af of Tsipras wel de juiste persoon is als premier en men suggereert nu al over verkiezingen.
  Waarom gebeurt dit niet in Suriname tegen Bouterse, wonen wij soms op een eiland dat geen enkele contact heeft met de wereld.
  Bouterse praat over economische zware tijden in de wereld, dat is een grove leugen maar waarom spreekt de opositie deze gek niet tegen.
  Bouterse is de sta in de weg voor Suriname’s ontwikkeling.
  Suriname is beteraf zonder deze gek Bouterse.


  Maak melding

 27. Ik heb Laffing gehoord op de radio: Deze man heeft het over BELASTINGMAATREGELEN treffen die GEEN PIJN doen??

  Laffing, jij zal geen last hebben van de belastingverhogende Maatregelen, maar de Mofina Wangs zullen GEBUKT gaan onder deze maatregelen.

  HOEZO MAATREGELEN DIE GEEN PIJN DOEN??? Laffing: JIJ BENT NET ALS JE BAAS EEN KOEMA KOISIE.

  Ik hoop dat jullie snel naar de EEUWIGE JACHTVELDEN verhuizen. Suriname is dan beter af zonder jullie!!!


  Maak melding

 28. Regeren is vooruitzien en deze mega-regering is niet alleen goed in het vooruitzien maar ook in het achteruit kijken (neks no fout, maar alles wat fout is, was de schuld van de vorige regering), heel goed dat ze dus noodmaatregelen treffen om de gevolgen van een eventuele crisis (super vooruitzien!) op te vangen. Het is bekend dat veel mensen het tijdens een crisis niet meer zien zitten. Om de betalingsbalans in evenwicht te brengen kan de regering daarom beginnen met de import van Gramaxone en rattengif stop te zetten (niemand vermorst nog voedsel, ratten gaan door gebrek aan voedsel al vanzelf dood), ze kunnen verder vangnetten onder de Bosjebrug spannen, dan zijn de noodmaatregelen compleet.

  De aanschaf van vangnetten hoeft geen probleem te zijn want de Chinese leveranciers van de duizenden propaganda vlaggen, paraplus en petten zijn, zeker weten, ook bereid de vangnetten tegen een schappelijk prijsje te leveren aan zo’n mega afnemer.


  Maak melding

 29. We moeten meer produceren, exporteren, hard werken, op een eerlijke manier aan ons geld komen.

  Geld innen voor landskas kan alsvolgt:
  1. Boetes verhogen en invoeren op: verkeersovertredingen, millieuvervuilers, wildplassen etc.
  2. Gevangenen aan het werk zetten in verschillende sectoren, zodat zij ook iets nuttigs te doen hebben, bezig zijn en werken voor hun voeding.
  3. Werk genereren voor hangjongeren, zodat er produktie opgang komt.
  4.De bredere schouders iets meer belasting laten betalen en ook belasting ontduikers laten betalen.
  5.Bezuinigen op regeringsreizen, dus geen grote delegaties meer. 6.Prioriteiten stellen, bijvoorbeeld wat ambasades betreft; welke niet functioneert, terugroepen. Verder geen geld uitgeven aan een spoorlijn en meer van zulke onnodige zaken.

  De regering moet wel niet bezuinigen op zaken die ze het volk beloofd hebben, zoals:
  1. Volkswoningbouw met gangbare rentes en soepele betalingregelingen.
  2.Vrij onderwijs voor elk kind, evt. sociaalprojecten voor minder bedeelden.
  3.Ziektekostenregeling voor elke burger.
  4.Gebieden voorzien van schoon drinkwater en electriciteit.
  5. De wegen blijven onderhouden.
  6. Dammen bouwen waar nodig geacht.
  7. Betaalbaar voedsel en voorzieningen voor de middelstanders.

  Dit zijn zo een beetje de basis behoeftes.
  Suriname moet leefbaar en een gezegend land blijven om in te wonen, vooral voor de Surinamers die hun land nooit verlaten hebben.


  Maak melding

 30. henk molenaar en simpatisanten ,meer bekent als de redimusus .
  rutte bezuinigt toch ook ,waarom klagen deze gasten niet bij rutte .
  molenaar je zit in nederland mie mang maken jullie je niet druk met su .als je in su bent heb je recht van spreken ,iets wat ik altijd geroepen heb .dat land ontvluchten en lopen klagen dat dit of dat niet goed is ,mie mang dat is geen bijdrage leveren ,dat is achter die witte man aan lopen ,terwijl die witte man deze donker gekleurden liever ziet gaan dan komen .deze gasten hebben geen eigen waarde .jullie zijn de weg kwijt .deze mensen hebben het bouta syndroom .molenaar zou graag zien dat toki aan de macht zou komen een soort genoot van hem .die hokjes politiek van jullie is voorbij in suriname molenaar ,het is aanpassen of verzuipen .de vhp bestaat meer dan 60 jaar wat hebben jou soort genoten gedaan voor land en volk .ding taliban dies voer ding saka jaren . laat ze bewijzen wat voor projecten ze hebben uitgevoerd in dit land .familie bevoordelen vriendjes politiek dat hebben ze al die jaren gedaan .deze gasten zijn kampioen als het om drugs vervoeren maar hebben het steeds over bouterse . pero sabie oeng lik ing tieng vinga .oenoe no e koor pero ,mie no e sribie gie oeng boi .
  wij hebben sommigen van jullie reeds jaren door ,wij generaliseren niet maar je hebt eenmaal van dit soort figuren die geen vooruitgang kennen en hier hun klote lopen te verkondigen ,ze willen een ding ,hun soort genoten aan de macht helpen maar molenaar droom verder .


  Maak melding

 31. Welke president van de centralebank zou na zo n financiele ramp nog langer gehandhaafd worden????

  Volgens de man van de straat moet deze oplichter een dochter van ddb als levensgezellin hebben.

  Hoe heeft men het kunnen presteren om een ex employee van werelbank in dienst te nemen,notabene met een onfatsoenlijk hoog honorarium.
  Hij heeft het gepresteerd om suriname in 5 jaren bankrupt te maken,

  Wat jammer dat,dat is overgebleven van het levenwerk van wijlen,ANDRE TELTING.
  HOE PIJNLIJK MOET HET NIET ZIJN VOOR EX MINISTER van finabcien HILDENBERG.


  Maak melding

 32. Halllloooooooopaarse paupers waar zijn jullie nu. Ik ben benieuwd wat jullie nu te zeggen over jullie gekozen held. Vooral jongeren jullie gaan op je rug en moeten om aan jullie centjes te komen!


  Maak melding

 33. Beste Afro:

  Bouterse heeft in 35 jaar Suriname nu 3 x naar de financiële afgrond geleid. Dus een Surinaamse ezel ( kiezers) zijn volledig verantwoordelijk voor de enorme puinhoop die de Paarse Roversbende de afgelopen 5 jaar hebben achtergelaten.stoot zich 2 x aan dezelfde steen.

  Ondertussen is de schatkist leeg, zijn er 10.000 ambtenaren meer en bouwen de leiders van de Paarse Roversbende het ene na het andere kasteel in Suriname.


  Maak melding

 34. Aan het ” PAARS GESPUIS ” dat REGELMATIG aan SELECTIEF geheugenverlies lijdt, het volgende.

  55 maanden en 4 dagen geleden op 13 december 2010, 02:30 uur verscheen er op Starnieuws.com een HOOPVOL BERICHT van de CBvS- Governor;

  ” wij hebben een HEEL GOEDE STAAT van MONETAIRE reserve op dit moment. Bij het aantreden van deze regering was de MONETAIRE reserve IETS MEER DAN 5 MAANDEN import. Ik wil dat ook graag zo houden “, zegt Hoefdraad resoluut.

  Dus NIEUWFRONT lib’ BÓGOBÓGO moni gi unu fu kan seti a kóndre gó móro fara !!

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/3760

  Dat was 4 maanden na overname door de ROVERS-/DIEVENBENDE o.l.v. TOPCRIMINEEL” Desiderius ” !

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 35. En ik maar denken, dat het zo goed ging met onze economie en onze financiele positie, want dat is ons altijd voorgehouden.
  De waarheid is, dat de Surinaamse bevolking de komende jaren zal zuchten onder het financiele wanbeleid van deze regering.
  De SRD wordt steeds minder waard en is niet internationaal verhandelbaar, de export loopt terug, er wordt niet of nauwelijks geinvesteerd en Suriname leent zich arm bij de Chinezen.
  Zie hier het trieste scenario voor de komende jaren.
  Zoals altijd en overal is de Surinaamse bevolking het kind van de rekening.


  Maak melding

 36. En waarom denken jullie dat hij DOE en andere partijen erbij heeft gehaald om mee te doen?
  Omdat hij deze ook deelgenoot wilt maken van de toekomstige maatregelen die heel heel impopulair zullen zijn.

  Het is hem niet gelukt, tijdens gesprekken, de overige partijen erbij te halen.
  Vooral de NPS heeft hun poot stijf gehouden en dat noemt men dus principieel. Hulde aan de NPS die zich niet voor het karretje van de NDP laat spannen.


  Maak melding

 37. Die mensen die roepen dat Bouterse meer gedaan heeft dan de vorige regering moeten nou eens goed de dagbladen van Suriname goed gaan lezen, omdat ik zelfs denk dat zij niet op de hoogte zijn van al dat puinhoop van wat er in Suriname gebeurd.

  =Schoolgeld is afgeschaft, maar nu wordt het via een ander omweg weer betaald.

  =Zorgpasje geeft geen toegang op goede zorg, omdat de overheid een wanbetaler is en de verzekering ook niet betaald.


  Maak melding

 38. @Eduard Lupson,

  De punten die je opsomt zijn zeker de moeite waard om uitgevoerd te worden door de Surinaamse overheid.Je kan zien dat jij met kennis van zaken de sociaal-economische ontwikkelingen in Suriname analyseert.

  Zeer grote kostenposten in Suriname zijn inderdaad de waterhoofden het ambtenarenapparaat en het personeelsbestand van de SLM. Deze werknemers stagneren de productiviteit van het land, ze produceren niets, en ze moeten lonen uitbetaald krijgen.

  Een ander punt wat je aandacht heeft is de decentralisatie van het bestuur. De districten moeten inderdaad meer bestuurlijke-, beheers-, en financiële bevoegdheden krijgen.Deze verantwoord-/bevoegdheden moeten gedelegeerd worden.

  M.b.t. het ambtenarenapparaat lijkt het wenselijk dat men een deel van het apparaat gaat privatiseren. De afvloeiende ambtenaren zouden in particuliere bedrijven de administratie van veel Nederlandse instanties kunnen uitvoeren.Ik denk hierbij aan de administratie van ziekenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, enz. Met de moderne communicatiemiddelen is in deze tijd veel mogelijk.


  Maak melding

 39. Sranang mang, kondre mang, U ziet, het: De beste stuurlui staanaan wal. Ze zitten hier op dit forum de grootste kolders uit te kramen.

  En als ze niet meer weten wat geschreeuwd moet worden is het dan standaard: DDB moordenaar! Nu kan ik me voorstellen dat vanuit een bepaalde hoek haat is ontstaan tegen DDB omdat hij een stokje voor gestoken heeft aan die zelfverrijking waaraan deze gasten en hun familie zich in het verleden aan schuldig hebben gemaakt. Hun louche praktijken van weleer is door DDB finito! Vandaar deze diepgewortelde haat jegens iemand die zijn land uit het slob heeft weten te halen. Iedereen weet dat als je als harde werker diep in je beurs heb moeten tasten om een huis te kopen je soms daarna op een stokje moet bijten. Alleen deze galspuwers verwachten meer wonderen van een president die met beide benen op de grond staat.

  Een crisis is aanstonds en dat heeft de president zelf toegegeven!!!!! Het was voor hem kiezen tussen 2 kwaden en hij koos voor het menselijk aspect. Vandaag ligt er een brug die Commewijne uit z’n isolement heeft gehaald. Alleen een tegenstander beaamt dit niet laat staan dat ze toegeven dat dankhzij die brug hun boedel méér waard is geworden.

  Wel, Bouta kan niet toveren. Enige wat hij deed is zijn BEST! En dat is NIET ONGEMERKT gebleven. Sterker nog: Bouta heeft een schandplek voor Holland als oude koloniaal mogendheid WEGGEPOETST! Want het was een schande over de staat HOE Suriname uit de koloniale tijd is gekomen.

  De tegenstanders hier, uit die bepaalde KAMPOE, weten blijkbaar wel hoe ze gal kunnen spuwen over BOUTERSE maar ze weten GEEN ÈNKEL POSITIEVE ONTWIKKELING UIT HET VERLEDEN te benoemen die hen door Bouterse door de neus is geboord.

  Oh ja, hun eigen lounge praktijken. Ppppppppssssst! Dat hoort in de doofpot want instinctmatig toeren ze hun eigen tingi tori’s niet aan! : )


  Maak melding

 40. Hans, steekt zijn hoofd niet boven het maaiveld uit, maar boven de dijken. Achter de dijken zit hij zijn snode plannen uit te broeden om aanvallen uit te voeren op de regering in Suriname.Zijn inspanningen hebben de afgelopen vijf jaren zero resultaat opgeleverd. De NDP is veel groter geworden en het monster van achter de dijken heeft het nakijken.

  Hans, je moet de mondiale ontwikkelingen volgen om die vervolgens te vertalen naar de open Surinaamse economie. Binnenkort gaat Iran haar olie op de wereldmarkt aanbieden en dat kan gevolgen hebben voor olieprijs. Dit zal natuurlijk effect hebben op de inkomsten van Staatsolie en de inkomsten van de Surinaamse overheid. De Surinaamse overheid begint op deze mondiale ontwikkeling in te spelen.Daarnaast zijn ook de prijzen van grondstoffen op de wereldmarkt gekelderd. Het wordt bezuinigen voor de overheid en iedereen zal offers moeten brengen.


  Maak melding

 41. @Robg,

  Je moet niet gaan SLIJMEN bij Eduard Lupson; Het desastreus beleid van jouw DRIEKWART god heb jij te VUUR EN TE ZWAARD verdedigd.

  DDB IS IN JOUW OGEN FEILLOOS en die heeft volgens jou EEN PRUDENT FINANCIEEL BELEID gevoerd.

  Jij hebt nooit STELLING genomen tegen het WANBELEID dat DDB de afgelopen 5 jaren gevoerd heeft.

  Dus komt niet zeggen dat de punten die Eduard Lupson heeft aangehaald de moeite waard zijn om uitgevoerd te worden.

  Ramon, OPENBARE WERKEN-BANDIET, HEB JIJ OOK DE HEMEL INGEPREZEN maar wel zijn medewerkers DE GROND INGEBOORD al zouden zij hun werk niet goed hebben gedaan?

  ZIT JIJ SOMS OOK IN HET NJANG-PATOE KABINET VAN JOUW DK god als ADVISEUR???

  DE MILJOENEN ROOF van Ramon heb jij ook in twijfel getrokken.


  Maak melding

 42. Het probleem dat we nu in Suriname hebben, is dat we een incompetente leider hebben, die helemaal geen kennis van zaken heeft.
  Deze man pretendeert deskundig te zijn op elk gebied, neemt besluiten die slechts ten eigen voordeel zijn. Zijn adviseurs zijn borrelvrienden waarop hij kan rekenen, elkeen die kritiek heeft op zijn beleid wordt bestempeld als persoonlijke vijand en vijand van het.volk.
  Sorry maar wat zou je verwachten van een sportinstructeur als president.
  Hetzelfde als in Venezuela, een incompetente buschaffeur als president die het land naar de klote helpt.


  Maak melding

 43. Antony Wong, voorzitter van de ALGEMENE AANNEMERS VERENIGING: Er komt geen WERELDCRISIS.

  Ik, Henry, zeg dat DDB DE OORZAAK is van de Economische Malaise is in Suriname.


  Maak melding

 44. @Henk Molenaar,

  Inderdaad henk, de paarse teefjes zijn aan het kruisen, vandaar de stilte.
  Hopelijk krijgen wij gezonde puppies zonder genetische afwijkingen.


  Maak melding

 45. RobG. terwijl algemeen bekend was dat het ambtenarenapparaat in Suriname te groot gegroeid is in de loop der jaren, heeft de regering Bouterse/Ameerali de afgelopen vijf jaar nog eens duizenden ambtenaren in dienst genomen, zelfs vlak voor de laatst gehouden verkiezingen deed ze er een paar flinke scheppen bovenop. En nu geef je de regering al complimenten als ze de adviezen van Eduard Lupson zal opvolgen om het ambtenarenapparaat af te slanken (ze hebben het nog niet eens gedaan). Jouw bewondering voor het inzicht (dat hij totaal niet heeft), van Bouterse om een land goed te besturen is werkelijk onvoorstelbaar en niet te vatten.


  Maak melding

 46. TOP-ECONOOM AMZAD ABDUL heeft DDB ingefluisterd dat er een ECONOMISCHE CRISIS OP KOMST IS en dat DDB de BEZUINIGINGEN in de schoenen kan schuiven van de DEKSELSE WERELDCRISIS.

  Mooi toch, ons treft dan geen BLAAM, probleem opgelost!!


  Maak melding

 47. Noodmaatregelen tegen Economische- EN Geestelijke crisis op komst.

  ‘ Als mensen zich volledig jarenlang van een leider afhankelijk hebben gemaakt, en niet geleerd hebben om vanuit hun eigen creatieve geest aan de slag te gaan ….zullen ze vroeg of laat door teleurstelling toch beseffen hoe belangrijk het is te bouwen op eigen Kracht’.’.

  Vertrouwen op je Zuivere- en Creatieve kracht is niet gebonden aan een hoge opleiding…..een hoge rang of stand.

  Message from the Great Spirit of Light!


  Maak melding

 48. Dit is de prijs die je als volk zal moeten betalen.
  bedrog,leugen,moord en brand zullen hun tol eisen.
  Wat je zaaid zal je oogsten.


  Maak melding

 49. @Pero, je papegaait aan 1 stuk door rotzooi. Waarom je Nederland bij iedere discussie betrekt is mij een raadsel.

  Europa komt langzaam uit de crises. Investeringen trekken aan, maar de werkloosheid blijft nog hoog en er nog steeds een begrotingstekort is. Maar ook dit gaat goed komen.

  Het begrotingstekort komt dit jaar met 2,8 procent weer onder de Europese norm van 3 procent. Ook wordt voor dit jaar met 1,2 procent een sterkere economische groei verwacht dan tot nu toe verondersteld. Met andere woorden, het gaat een stuk beter in ons mooie Nederland.

  Zoals forumlid Henk Molenaar mooi verwoorde heel de wereld komt uit een economische crisis maar Suriname duikt er vol in dankzij Bouterse. En dat allemaal door een president die niet gehinderd is door enige kennis van bestuurlijke en economische zaken. Bouterse is INCOMPETENT !!!


  Maak melding

 50. En gewoon weer op deze randdebiel en dorpsidioot DESIRE DELANO BOUTERSE blijven stemmen. Deze ongeschoolde onbenul komt het achterlijke volk nu vertellen dat er een wereldwijde recessie op komst is. Deze lulhannes loopt een decennia achter, want de hele wereld kruipt reeds een jaar lang uit het dal en dit leeggeroofde narco-staatje staat aan rand van de financieel-economische afgrond. Allemaal dankzij ongeletterde hersenloze meelopers als PERO en consorte, bij wie het zaad uit hun paarse bek loopt als ze hun criminele baas horen oreren. Nu komt deze gek met verhaaltjes over een opkomende recessie in Su. alleen maar om zijn eigen onvermogen te camoufleren. Jullie krijgen daar want je verdient door op deze gevaarlijke mega-crimineel te stemmen. De komende jaren vreten ze daar rijst met water.


  Maak melding

 51. Minister Andojo Rusland van Financiën en governor Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, hebben de regering een spiegel voorgehouden.

  Nu nog een paar kraaltjes erbij en men kan weer vooruit de komende tijd.


  Maak melding

 52. @hans: Ik mis reacties van Pero, Srika (ik heb het altijd wel gezegd), RobG en andere paarse blaters.

  Het schijnt dat Bouterse die slang van die watrapompoe ergens in een ondergelegen orgaan van Srika heeft gestoken. Srika is daardoor thans overbelast.
  Pero heeft z’n anti-dalit-tape nog niet afgeluisterd vandaag. Zodra hij het heeft beluisterd zal hij opnieuw gemotiveerd een anti-dalit monoloog houden. Bovendien ziet pero de smoel van z’n fesiemang niet zo veel meer, want die laat zich steeds minder zien. Pero overweeegt om z’n leus wat aan te passen. Het wordt mogelijk: tide, tamara, we cree go moro fara.


  Maak melding

 53. Als DDB en zijn club met de zelfde groep mensen (zijn binnenring) verder gaat dan krijgen we:
  Plunderen en Uitverkoop van ons mooie land versie 2.0
  En vergeet niet dat zij alles doen:
  *Op eigen kracht
  *Met eigen middelen die er niet zijn
  *Gericht op bevrijding en dekolonisatie
  *Met eigen inzichten
  *Zonder Redi Musus, zo worden critici genoemd
  *Gericht op voltooiing van de Revolutie
  en nog meer van dat soort opruiende gekheid die bij de domme bevolking heel makkelijk er in gaan.
  Ik lees de laatste tijd best vaak de kreet “Belasting”.
  Belasting kan je alleen betalen als je inkomsten hebt om bij voorbeeld inkomstenbelasting te heffen.
  BTW als er sprake is van koopkracht / spendingpower. En volgens ontbreken beide zaken nu structureel in SU.
  Dus ben ik benieuwd naar hun winning strategie.
  Ik heb de foto van DDB gezien nadat hij was gekozen en je kan duidelijk zien dat de man niet in orde is. Hij huilt van binnen.
  Hij wil graag als “vader des vaderland” straks herinnerd worden maar de werkelijheid is is dat het hem niet gaat lukken.
  Al twee keren aan de macht geweest en beide keren was de kas leeg toen meneer vertrok.
  Geen redenen om aan te nemen dat het bij de derde keer anders zal zijn. Dit is niet fatalistisch denken maar gewoon het gedrag analyseren.
  De beste voorspeller van de toekomst is het verleden.


  Maak melding

 54. DDB en NDP zitten met een financiele, verstands-
  en hersencrisis !
  Jarenlang werken zonder begroting en MEGA-
  verkwistende uitgaven doen,
  sociaal stelsel starten zonder financiele dekking,
  ambtenarenapparaat VERGROTEN in plaats van
  te saneren,
  geen productieve en winstgenererende investeringen
  doen, corruptie vermeerderen in plaats van te bestrijden,
  de SRD steunen met vele miljoenen, terwijl je als president
  en regering elke maand TEVEEL uitgeeft aan consumptieve zaken, terwijl je het Sranang-bedrijfsleven al langer dan een
  jaar niet BETAALT !

  Aibaja, Sranang heeft DE WERELD in een crisis gestort,
  zie de lege winkelschappen in Venezuela, de Chinese
  Yuan is aan het kelderen, Brazilie zit met haar corruptie
  bij haar staatsoliemaatschappij, Europa kampt met de
  eurocrisis door Griekse toestanden,
  Obama heeft het economisch ook moeilijk !

  Allemaal als gevolg van het desastreuze FINANCIELE
  beleid van DESI en de NDP-clan in Sranang !
  SRANANG YU TRANGA !!

  PS : 1 en 1 is twee !
  Stel je maandelijkse uitgaven af op hetgeen je maandelijks verdient/aan inkomsten hebt !
  Stop de begrotingsoverschrijdingen en DEVALUEER
  de SRD !
  NIET drastisch bezuinigen en de SRD wel steunen
  met miljoenen is gelijk aan GELD weggooien, Sranang VERNIETIGEN !

  “Recessie o doro, recessie doro omeni langa “


  Maak melding

 55. @Flyer,
  Je houdt je peilen steeds gericht op @Pero hier op het forum! Je maakt @PERO uit voor ONGESCHOOLD. Alleen omdat hij jouw KAMPOE HIER NIET VERTEGENWOORDIGT!!!!
  Want als dat het geval geweest zou zijn, zou je hem ongemoeid laten ongeacht hoe hij de dingen op zou schrijven. Andere mensen hier zien heus wel dat er zat vanuit JOU KAMPOE qua uitdrukkingsvaardigheid minder bedeeld zijn dan PERO! Je kletst dus uit je nek met je zogenaamde ambtelijke taal. Je kan er niks aan doen want dat is misschien het enige wat je geleerd hebt. En EENZIJDIGE KENNIS moet je uiteraard GOED BEHEERSEN want jullie soort is alleen bezig met meesters worden in oplichting en desnoods manipuleren van DE BOEL!


  Maak melding

 56. @Henry, jouw NieuwFront regeringen hebben altijd een opportunistische, ondeskundige en onverantwoordelijke politiek sinds jaar en dag in Suriname gevoerd.Dit is geen generaliserende en krenkende opmerking maar de keiharde realiteit van de NieuwFront politici geweest.

  Ik ben daarom heel blij dat de stoute leerlingen uit de Surinaamse politieke school de verkiezingen wederom hebben gewonnen en dat zij de NieuwFront/V7 politici een poepje laten ruiken. Jullie dachten dat de stoute leerlingen gestraft zouden worden bij de verkiezingen maar het tegendeel bleek waar te zijn. De trojka Santokhi – Andy Rusland – Soemharjo werd medogenloos de les geleerd.


  Maak melding

 57. RobG.

  “Wie het verleden vergeet, is gedoemd het te herhalen”.
  Natuurlijk bepaald de wereldmarkt de prijzen van de natuurlijke hulpbronnen van Suriname.

  Echter het Surinaamse beleid bepaald wat het produceren kost. Staatsolie is volgehangen met schulden. Daardoor moet het nu jaarlijks ruim $ 30.000.000 extra rente betalen.

  Ik hoop dat u zich herinnerd dat veel mensen al vanaf 2012 gewaarschuwd hebben dat goud en olie op een top zaten. Nu is het goud gedaalt tot $ 1.150/troy ounce ofwel de winst is van ruim $ 1.000/troy ounce gedaald tot $ 300.
  Het zelfde is gebeurd met de olie prijs waarbij velen zich niet bewust waren dat de Surinaamse olie dik is en daardoor duurder is om te verwerken.

  De regering had sinds 2012 kunnen plannen inplaats van gouden bergen beloven en te schermen met goede IMF, Wereldbank en credit rating rapporten. Die rapporten zijn cosmetica geweest.
  De regering heeft jaren mooi weer gespeeld en zit nu op zwart zaad en wijst nu een nieuwe schuldige aan een Wereldrecessie die niet aan Suriname voorbij zal gaan.

  Het is nu te laat en alle zeilen zullen moeten worden bijgezet omdat:
  1) Staatsolie de komende jaren op de grens van haar kunnen al moeten functioneren om boven de streep te blijven. Afname van staatsinkomsten ongeveer SRD 1.000.000.000.
  2) IAM god/ Rosebell terug valt naar het niveau van 2009 ofwel ook uit Rosebell nemen de inkomsten af met ongeveer SRD 400.000.000.
  3) De investeringen in Surgold op gebracht moeten worden. Indien dat niet gebeurt hoeft Surgold LLC het aandeel niet te leveren en is de investering verloren. De komende jaren moet er nog SRD 500.000.000 bij Surgold gestort worden waarn het jaren wachten wordt voor dat er dividend zal verschijnen.
  4) Alle sociale programma’s moeten betaald worden terwijl de inkomsten opdragen.

  Dat de inkomsten op zouden drogen wist iedereen die kan rekenen en trends herkend. Heeft professor Caram al niet lang lopen waarschuwen.

  Nu het te laat is het gebrek aan beleid afschuiven naar de rest van de wereld is niet zuiver.

  Er staat nu weinig anders op dan:
  1) Minimaal 1/3 van de ambtenaren te ontslaan. Dan is men terug op het niveau van 2010.
  2) Alle onnodige buitenlandse uitgaven te staken.
  3) SLM te rationaliseren door bijvoorbeeld samen te werken met TAM op de route noord/west Brazilië naar Noord Amerika en Europa. Iedereen in dat gebied moet nu 4 tot 6 uur omvliegen en overstappen in Forteleza, Rio de Janeiro of Sao Paulo. Dan kan SLM veel goedkoper, 2 motorig, vliegen en met meer vliegtuigen op meerdere routes.
  4) Creer een eigen maak industrie.
  5) Maak het toerisme klant vriendelijk.
  6) Zorg er voor dat specialiteiten voedsel producten voldoen aan Europese Voedsel veiligheid eisen. Geen woorden maar daden.


  Maak melding

 58. RobG, laat mij mijn kop maar boven de dijk uitsteken, voor een ruime blik, i.p.v. in de kont van DDB om de realiteit maar niet te hoven zien, gewoon de schuld blijven geven aan de dalende olie- en grondstofprijzen net of suriname het enige land is wat daar last van heeft.
  De financieele reserve die er was gewoon opsouperen, onverantwoorde leningen aangaan dat is as beleid, plannen die er zijn om het aantal amtenaren terug te dringen, gewoon maar weer achteraan in de ijskast zetten, ben benieuwd met wat voor een idioterie ze straks weer mee aan komen zetten. Als (toekomstig) satelietstaat van China daar maar weer leningen aangaan, want bezuinigen zijn ze toch al flink mee bezig in de vorm van het niet uitbetalen van aannemers, leveranciers, leerkrachten etc. de ouders van de leerlingen hun eigen leermiddelen laten betalen, ja het gaat lekker en de goede kant op in Su onder het bewind van Bouterse, helemaal niet gek toch dat veel Surinamers Flash Backs krijgen van de iaren 80 tterwijlde rest van de wereld langzaam weer uit de recessie omhoog krabbeld


  Maak melding

 59. Vreselijk om te lezen hoe de zgn surinamers onze geliefde president proberen te beschadigen. Bouterse verspreidt de boodschap van liefde, ongeacht de etniciteit. Hij heeft alles gedaan voor het land. Onze heer heeft ervoor gezorgd dat de juiste leider het land bestuurd.De revolutie is en was een zege voor suriname.
  Ik roep de Bouterse criticasters op om de gelederen te sluiten. Surinaamse volk heeft gesproken dus respecteer de verkiezingsuitslag. “Schouder aan schouder, zij aan zij”, wordt er gewerkt en ook deze crises gaan wij overwinnen. Sranang soso lobie


  Maak melding

 60. 17 juli 2015

  De grootste crisis in Suriname is dat geen enkele regering met succes een ware economische productie – Staatsolie is een apart geval – op gang heeft kunnen brengen.

  Ook het schoolsysteem in Suriname is nog steeds op gericht een baantje op kantoor te veroveren, in plaats van gerichte technologisch onderwijs in landbouw, mijnbouw, visserij etc., bedoeld om de productie en export te stimuleren.

  En dan nog dat afgestudeerde studenten vaak niet meer willen terugkeren naar Suriname of dat deel dat wel terugkeert niet meer welkom is in Suriname.

  Dit is volgens Srika de grootste crisis van Suriname !!
  Srika


  Maak melding

 61. De maanden voor de verkiezingen vertelde Bouterse het Paarse Sprookje dat het prima ging met Suriname en dat de vooruitzichten rooskleurig waren. Terwijl iedereen met een ons verstand kom zien dat Suriname op een bankroet afstevende.

  De dag dat Bouterse opnieuw is benoemd tot president komt de waarheid boven tafel. En volgens Bouterse is het niet ZIJN schuld maar de schuld van de ‘economische depressie op wereldniveau”

  Wat een leugenaar! Alle economische seinen in de wereld staan op groen behalve in Griekenland, Zimbabwe en Suriname…

  Veel sterkte Suriname: u heeft massaal gekozen voor de charlatan die voor de DERDE keer uw land in een economische afgrond stort.


  Maak melding

 62. De Boutistas overtreffen elkaar in STUPIDITEIT EN TOTAAL GEEN VORM VAN ETHIEK/ MORAAL HEBBEN: Sabidieri, RobG, Paraman en dan denk je, je hebt al alles gehad maar dan komt 1502 als een DUVEL uit een doosje.

  Het verschil tussen GOED EN SLECHT kennen deze Boutistas niet!! Deze gasten hebben een DIABOLISCHE INBORST vandaar hun ADORATIE VOOR DDB.


  Maak melding

 63. @ “Bouterse verspreidt de boodschap van liefde,
  ongeacht de etniciteit.”

  Jaja dat heeft Sranang gemerkt bij de samenstelling van
  de 8 december-moordlijst door DDB en kliek !

  Mensenrechten terug, rechtsstaat terug, Grondwet terug !

  NDP-kliek moet het bedrag van de door NDP-wanbeleid
  ontstane MEGA-staatsschuld, TERUGBETALEN
  aan het VOLK !

  POT a ZEVEN MILJARD BAKKA !

  GEEN verhoging Leningenplafond, dat stelt Desi in
  staat het volk op te zadelen met een NOG GROTERE
  SCHULD !

  PS : Sranang-slapende-slaven “KRIJGEN” van de DOMME
  NDP-clan een MEGA-devaluatie, MEGA-prijsverhogingen
  en MEGA-belastingverzwaringen !

  Un jaggi deng verkwister nanga deng corruptiebasja !


  Maak melding

 64. De NDP durft het niet aan met de eigen mensen en zoekt nu zgn ‘maatschappelijke steun’. Om straks wanneer het weer mis gaat de schuld in de schoenen van anderen te kunnen schuiven.
  Laat die anderen dan van te voren al zo wijs zijn om te bedanken voor de ‘eer’.
  Maar macht- en roemzucht zijn sterk en velen zullen ervoor vallen.
  Ze waren erg creatief in het stelen, laten ze maar net zo creatief zijn in het puinruimen. Puin waar ze zelf voor gezorgd hebben, samen natuurlijk met de dwaze dolle kiezers.
  Kries Kalipsingh gaat straks een optocht organiseren om steun te betuigen aan de prijsverhogingen. Want Combe Market krijgt dan meer inkomsten binnen. Maar het valt voor hem te vrezen dat de goederen dan langer op de planken zullen blijven liggen met gevaar van aflopende gebruiksdata. Dan zal hier weer mee gesjoemeld worden. Het wordt straks gevaarlijk voor de mensen…..met de gratis BB&R krijgen ze ook gratis wormen en bacterieen mee. Cheers!


  Maak melding

 65. Beste Henry, de domheid van de Paarse Teefjes wordt alleen overtroffen door hun gebrek aan moraal en opleiding.

  Altijd opvallend dat bij de Boutisten deze samenkomen.


  Maak melding

 66. Parbo
  Vreselijk om te lezen hoe de zgn surinamers onze geliefde president proberen te beschadigen. Bouterse verspreidt de boodschap van liefde, ongeacht de etniciteit. Hij heeft alles gedaan voor het land. Onze heer heeft ervoor gezorgd dat de juiste leider het land bestuurd.De revolutie is en was een zege voor suriname.

  I rest my case…….


  Maak melding

 67. @RobG,

  Mijn NieuwFront heeft steeds jullie Rommel opgeruimd:

  Ben je dat soms vergeten? Ben je soms de Periode vergeten toen ALLE SCHAPPEN IN DE WINKELS leeg waren? Ben je de Periode na Bosje soms vergeten, Staatskas was weer leeg?

  Ik heb gemerkt dat jij aan ALZHEIMER LIJDT??Jij weet alleen dat Bosje 2 Bruggen heeft laten bouwen!

  Maar je bent WEER VERGETEN WIE DIE BRUGGEN HEEFT AFBETAALD??

  JE BENT OOK VERGETEN DAT BOSJE EN DDB enkele MILJOENEN ONDERHANDS van BALLAST NEDAM hebben ontvangen??

  OPPORTUNISTISCH EN ONDESKUNDIG BELEID: is DDB op het lijf geschreven.


  Maak melding

 68. @jojo ik heb kennis genomen van jouw bericht maar ik verwerp alle punten die je naar voren haalt. B.v. Staatsolie moet rente betalen omdat zij ook extern kapitaal hebben aangetrokken om de olieraffinaderij uit te breiden en om nieuwe oliebronnen aan te boren. Daarnaast som je alleen maar informatie van het Nieuwfront op om het gelijk voor de oppositie binnen te halen.

  Je moet er rekening mee houden dat de buitenlandse investeringen in Suriname gering zijn. Het is daarom de taak van de overheid om zelf publiek-private investeringen uit te voeren in de diverse sectoren van de Surinaamse economie. De bezuinigingswoede die jullie graag hadden zien gebeuren bij het aantreden van het kabinet Bouterse zou de levensduur van deze regering beperken. Trouwens hetgeen dat door de NieuwFrontregeringen was verwaarloosd moest door de regering Bouterse gerepareerd worden.


  Maak melding

 69. @hans, jouw verhaal slaat nergens op.Ik vraag me af of jij voldoende inzicht heb in de economische processen die in een land plaatsvinden. Jij heb inzichten van een lint-dorpseconomie van achter de dijken. Jij denkt dat Suriname maar een enkele dorpswinkel heeft en een lange hoofdstraat waar alle economische activiteiten plaatsvinden. In de zijstraatjes van de hoofdstraat vinden de neven-activiteiten plaats, zoals het maken van kinderen,enz. Verder gebeurt er niets in het dorp.

  Dat is Suriname helaas niet.Suriname heeft een complexe economie en dat is door de jaren heen alleen maat erger geworden omdat de koloniale overheersers alle structuren van hun overheersing verzegeld hadden. En nu daar het stoutste jongetje van de klas het land economisch goed aan het ontwikkelen is kraaien jullie alleen maar ellende. Ook in moeilijke tijden zal het stoutste jongetje van de klas het land door een eventuele mondiale crises beheerst loodsen.


  Maak melding

 70. Srika

  Je raakt de kern van de materie. Onvoldoende kennis om breed aan productieve oplossingen te werken.

  Zij die wel iets kunnen oplossen worden of weggezet als eigenwijs, of als kolonisator of gaan hopeloos ten onder in burocratie of erger oeverloos geklets.


  Maak melding

 71. Ik, minister van Suriname van Hopeloze zaken verzoekt alle paarse volgelingen, alle paarse adepten, alle Boutisten en iedereen die gelooft in het paarse paradijs in naam van onze grote leider Delano D. B. om een donatie te doen. Dit in het kader van de komende sanering van de economie waarbij al uw paarse broeders hier in Suriname die allemaal collectief op de NDP hebben gestemd om hun van grote armoedeval te behoeden. U als patriot die de grote liefde altijd heeft bezongen richting uw grote leider om te beginnen met een minimale donatie van 50 harde euro’s per persoon. Onze banknummer is 123455555. Met dank. Uw grote misleider. Let op wij beginnen met 50 euro.


  Maak melding

 72. RobG
  Staatolie zou voor de raffinaderij etc. volgens de plannen anno 2010 $ 300.000.000 lenen en de rest uit eigen cashflow financieren.

  Staatolie heeft anno 2015 een $ 700.000.000 geleend het geen betekend dat de afgelopen 5 jaar er ondanks de heel goede olieprijzen (extra winst) niets uit de cashflow gefinancierd is.

  Staatsolie heeft ondertussen wel $ 80.000.000 van ongeveer $ 225.000.000 in Surgold gestort het geen een vooralsnog een bodemloze put dreigt te worden.Suriname betaald aan Surgold LLC ongeveer $ 225.000.000 voor iets wat volgens ALCO $ 22.500.000 waard was.

  Beste RobG de regering Bouterse Amereeli heeft Staatsolie 5 jaar gebruikt als kassa om haar gaten te dichten. Nu gaat het internationaal tegen zitten en heeft staatsolie slechts schulden en nog steeds geen draaiende raffinaderij.
  Het laatste is ook het gevolg van de grenzeloze eigenwijsheid van de laatste regering die een design & build contract omgezet hebben in management contracting.
  Het gevolg is dat de Italianen van Saipem een lange neus maken naar Suriname en zich voor elk uur laten betalen en Suriname er maar achter moet komen waarom het nog niet echt werkt en welk onderdeel er nu nog ontbreekt.

  Wanneer gaan ze nu echt waterstof produceren. Hoe langer het duurt hoe langer de inkomsten uit blijven en hoe hoger de kosten worden.

  Onwetendheid, eigenwijsheid en complot-denken zijn de basis voor alle ellende die Suriname overkomt en zal overkomen.


  Maak melding

 73. @RobG,

  Onze Super econoom RobG: Suriname heeft een COMPLEXE ECONOMIE: Je doet mij denken aan onze andere TOB-ECONOOM AMZAD ABDUL.

  Jij hebt nog steeds niet door dat wij richting de TACHTIGER JAREN koersen als er niet DRASTISCH wordt ingegrepen met dank aan jouw DRIEKWART god als LIJDER.

  RobG, ik heb een vraag aan jou aangezien jij een BRILJANT ECONOOM bent? Wanneer krijgt het Volk DE BELOOFDE GOUDEN KERST van JOUW LIJDER?

  Ik heb nog een vraag?Voor jou als BRILJANT ECONOOM : ZIJN DE SOCIALE WETTEN ONDER DEZE OMSTANDIGHEDEN NOG UITVOERBAAR???

  Want als BEZORGDE SURINAMER vrees ik het ergste????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.