President en vice-president Suriname gekozen

43

President Desire Bouterse (l) voorspelt een zware recessie gedurende zijn tweede zittingstermijn. Dat heeft hij dinsdag gezegd, direct nadat hij bij enkele kandidaatstelling is herkozen in een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee. Hij heeft daarna samen met zijn vicepresident-elect, Ashwin Adhin (r) een persconferentie belegd waarop ook bezuinigingsmaatregelen zijn aangekondigd.

Adhin is nu nog minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur tevens parlementariër. Hij zal afstand doen van beide functies voordat hij later dit jaar wordt beëdigd tot vicepresident. Hij gelooft, net als Bouterse, dat Suriname de situatie te boven zal komen als alle actoren zich menens inzetten voor het land.

43 REACTIES

 1. De eenheid dat is ten toon verspreid tijdens de verkiezing in de vergaderzaal van de nationale assemblee is niet te beschrijven. Dit is een histories moment dat wij met ons allen moeten blijven koesteren.

  Ik feliciteert alle parlementariërs en het volk van mijn land heel hartelijk. Dit geeft hoop op een beter en solide Suriname.

  Aan u allen veel succes toegewenst.


  Maak melding

 2. ja wij hebben gekozen voor deze president en vice president en wij gaan voor nog vijf jaren in deze moeilijke tijden .niet alleen su kent moeilijke tijden ook het buitenland ,bouterse zei het al .werken werken en hopen dat het goed komt .toki zet je beste beentje voor .
  voeren jullie echte oppositie het volk volgt jullie .


  Maak melding

 3. Jammer voor het land.Hij zal nog rijker worden en het volk zal nog meer pijn lijden maar daarvoor hebben ze zelf gekozen.In het buitenland lachen ze Suriname uit met zo een President.Ook Ronny Brunswijk wilde president worden van Suriname maar het is hem niet gegund.Naar mijn mening zou hij het niet slechter hebben gedaan qua verstand van zaken.Dat is mijn mening.


  Maak melding

 4. Zware recessie ??? Wij zijn gewoon BLUT door
  een magalomaan NDP-verkwistingsbeleid !

  De staatsuitgaven overstijgen verre de inkomsten !

  Er zijn geen winstgenererende investeringen
  gedaan, ondanks de MEGA-staatsschuld van
  ZEVEN MILJARD !

  Ook zijn er GEEN banen bijgekomen !

  Pe a monnie go ???

  Waarom sociaal stelsel invoeren als een belangrijk
  deel van de arbeiders WERKLOOS is ?

  Werkend-draagvlak voor sociaal stelsel ontbreekt !

  Bovendien is de overheidsdienst een waterhoofd,
  waar zwaar gesaneerd dient te worden !

  Desi kom op, publiceer de juiste financiele
  disaster-cijfers ! Voordat er over bezuinigingen
  wordt gebabbeld !

  De laatste twee jaar heb je GEWEIGERD te
  bezuinigen (monnie beng de) en nu durf je het
  arme volk te confronteren met RECESSIE ??

  STOP de onproductieve en onzinnige NDP–
  prul-uitgaven !

  Zet het mes in de 70 formatie-plaatsen bij jouw
  presidentieel kabinet, zet het mes in de talrijke
  onzin-niets-opbrengende buitenlandse
  ambassades/vertegenwoordigingen etc

  Maak het marcherende Sranang-leger productief
  en zet hen in bij bijvoorbeeld bestrijding/voorkoming
  van wateroverlast (bouwen/verstevigen nooddijken,
  opschoningen en onderhoud openbare ruimten en
  wateren) !

  PS 1 :

  Ik mis de aanpak van de MEGA-corruptie !

  Stop met GEHEIME cijfers, open kaart spelen !
  Anders zal NIEMAND het saneringsbeleid steunen !

  PS 2 : Welke Sranamang zijn de eigenaren/bezitters
  van de Zwitserse bankrekeningen waarop een paar
  honderd MILJOEN US-dollars geparkeerd staan ??


  Maak melding

 5. Die zware tijden die de moordenaar noemt heeft hij zelf gecrieërd. In 5 j tijd heeft deze vloek Bouterse Suriname weer naar het diepe economische dal geleid.
  Het is dat zelfs een groot deel van hoger opgeleiden in Suriname een arme geestelijk bewustzijn bezit waardoor deze gek Suriname al ruim 35 jaren in zijn wurggreep houdt.
  Dat deel van de hoger opgeleiden laat zich door de moordenaar omkopen. Suriname zal nooit ontwikkeling kennen met Bouterse aan de macht, het land is dankzij deze abani heel erg geïsoleerd.
  Ons land is een lachertje in de Cariben en Zuid-Amerika.


  Maak melding

 6. Brunsie had toch beter president kunnen worden van Suriname. hij heeft bewezen dat hij toch cabeza heeft, BSC. Wat heeft de president en zijn trouwe volgeling Abrahams? Volgens mij nog niet eens een MULO diploma (Meer uitgebreid lager onderwijs). Ze zijn wel kundig in het zelf verrijken. Halve miljardairs zijn het. Landrovers en Landgrabbers.


  Maak melding

 7. Suriname aan het infuus……het volk 5 jaar lang voorgelogen en belazerd met populistische lulkoek. De staatskas leeggeroofd door de meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE en zijn ranzige matties en familie. Miljoenen USD verspilt aan advokaatskosten voor zijn criminele zoontje die het land probeerde te verpatsen aan terreurorganisaties voor een handvol dollars. En nu de komende 5 jaar in sneltreinvaart richting de situatie van dictatoriale periode van de jaren ’80. Ik ben tenminste verzekerd van mijn dagelijkse portie leedvermaak de komende jaren. Kan niet wachten.


  Maak melding

 8. President Bouterse, gefeliciteerd met uw herverkiezing tot president van Suriname. Heer Adhin, gefeliciteerd met uw aanstelling tot vice-president van Suriname.


  Maak melding

 9. Ik voel me gen@@id. Een paarse dominee had mij ooit beloofd dat er in Suriname Dubai-achtige toestanden zouden gaan heersen, compleet met overdekte ijsbaan en alleen maar 4baans snelwegen met flyovers en supersnelle treinen met diepzeehavens en reuze groenteschuren om alle eilanden van het Caraibisch gebied van eten te voorzien. Nu komt de Grote Roerganger mij het tegenovergestelde vertellen.
  Ik had het moeten weten. Die paarse dominee is slechts een van de 40 bendeleden van het kliekje waar de Grote Roerganger leiding aan geeft. Hoewel hij erg overtuigend klonk had ik hem niet moeten geloven. De Glote lijdel heeft het nu zwart op wit gezegd.
  Wij gaan in dit land pinaren no k@
  Krong mofo en mis a moi(de mooiste) hebben de boodschap ook al begrepen (Zie foto).
  Zo zie je maar weer. We zijn er met z’n allen grandioos in getuind. Deng mang hori oenoe na spotoe.


  Maak melding

 10. Nu Bouterse als President gekozen heeft voor een veel jongere Vice-President Adhin en deze tegelijk in zijn KIELZOG weet, is het zaak en handig om BEWUST grotendeels te streven naar KENNISECONOMIE waarbij VERNIEUWING, HOOGWAARDIGE TECHNOLOGIE en HOOG OPLEIDINGSNIVEAU van in het bijzonder de WERKENDE BEVOLKING wordt nagestreefd.

  Zodoende kan Suriname op DOELGERICHTE en SERIEUZE WIJZE een nieuwe (POLITIEKE) TOEKOMST inluiden en tegelijk AFREKENEN met al hetgeen VEROUDERD en ACHTERHAALD zou zijn.

  ENERZIJDS heb je dan de RECESSIE, ANDERZIJDS is er desalniettemin SUCCES of een BASIS ervoor.

  DON’T FORGET ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 11. Bevolking van Sranang GECONDOLEERD met uw
  STAATSSCHULD van ZEVEN MILJARD !

  Desi noemt het RECESSIE, door meneer zelf
  veroorzaakt,
  ik kan u zeggen dat er een MEGA-DEVALUATIE
  bezig is !

  Gewoon een staatsfaillissement gecreeerd door
  veel meer uit te geven dan je in kas hebt !

  Sranang is helaas KLEIN GRIEKENLAND met een
  MEGA-staatsschuld en weinig Valuta-inkomsten !

  Geld staatsschuld is WEG, valuta-genererende
  investeringen zijn er NIET en er zijn geen BANEN
  bijgekomen ! Tel uit je NDP-VERLIES !

  PS : Zorg ervoor dat niet de kleine arme Sranang-
  mang moet opdraaien voor inlossen van de
  MEGA-NDP-staatsschuld !

  HEF het onnodige geldverslindende kabinet van
  de president op ! De ministeries dienen hun werk
  goed te verrichten en kunnen dat ook !

  Twee ECHTE en DESKUNDIGE adviseurs voor
  de president zijn meer dan genoeg in een klein land !


  Maak melding

 12. @Smatje
  Ik raad u aan de livestream van deze show op http://www.dna.sr te bekijken.
  U zult verbaast staan van het ontbreken van elk niveau.

  Een president die het verspillen van de afgelopen drie jaar afgaat schuiven een grote wereldrecessie met een magnitude van de krach van 1929, het gegeven dat de sancties tegen Iran opgeheven worden en dat daardoor de olie prijzen laag blijven met als gevolg oplopende rente tarieven.
  Raar dat men in er in de rest van de wereld heel anders tegen aankijkt. Er zijn landen waar men negatieve rente krijgt voor staatsleningen terwijl Suriname de hoofdprijs moet betalen. Suriname heeft al jaren een credit rating van SPECULATIEF of wel Junk Status. Niets nieuws alleen het wordt nog slechter zodra voor iedereen duidelijk wordt dat:

  1) Staatsolie geen cashcow meer is. Staatsolie is leeg gemolken en kan bij de huidige olieprijzen net overleven. Het geen betekend dat de staat ongeveer srd 1.000.000.000 minder inkomsten heeft.
  2) Surgold laat de schuld van Suriname snel toenemen zonder dat er kans op winst is. De bruto marge op goud is afgenomen tot $ 300/troy ounce het geen in 2011/2012 nog nog ruim $ 1.000/troy ounce was.
  3) De inkomsten van IAM Gold drogen ook op waardoor de inkomsten nog eens met srd 500.000.000 gaan afnemem

  De president ziet nu zwaar weer terwijl hij tot 25 mei alleen maar zoet presenteerde

  Ik hoop dat u zo eerlijk bent dat velen reeds sinds eind 2012 dit zware weer voorspelden.


  Maak melding

 13. Wij hebben de leiders die we zelfs hebben verdiend. Jammer voor ons zelf.
  Inderdaad de mensen die op NDP stemmen gaan pas deze komende jaren pas door hebben, maar dan zijn weer een aantal jaren achter met de ontwikkeling.
  Men zegt niets komt voor zn tiid, dankzij de mensen, die niet verder denken.
  Intussen zijn we allen ouder geworden.
  De vraag is, wanneer gaan we dit mooi land zien bloeien???


  Maak melding

 14. Adhin mag de rotzooi gaan op ruimen, zoals het ambtenarenapparaat verkleinen, belastingmaatregelen nemen, en nog tal van maatregelen, en dit volk is nou eenmaal hardleers, om weer voor die Bouterse te gaan, om er weer axhter te kom


  Maak melding

 15. Een spreekwoord zegt, een ezel stoot zich geen tweede keer aan die steen, maar hier lopen er nog grotere ezels rond, die hardleers zijn, en weer voor die volksmisleider Bouterse gaan, terwijl deze moordenaar al meerdere malen bewezen heeft een groot drama te zijn voor dit land met alle gevolgen vandien.


  Maak melding

 16. Zware recessie of geen recessie de salarissen van de DNA leden zijn voor 5 jaar gegarandeerd.

  Er moet een wet komen voor alle DNA leden.
  Bij afwezigheid of voortijdig verlaten van de zaal, per keer 1000 SRD boete per persoon.
  5 leden waren gisteren afwezig. Inhouden op hun salaris.
  Ze zitten in de DNA niet voor Bouterse of voor Adhin, maar voor het volk.
  Het volk heeft aan hun mandaat gegeven om de belangen in de DNA te behartigen. Als je een DNA lid niet leuk vindt of de vorige regering heeft het niet goed gedaan, maakt geen moer uit.Je bent nu voor 5 jaar gekozen en niet voor 5 jaar in het verleden.Nu moet je in de DNA gaan vechten voor de belangen van het volk. Thuis blijven, BLack Label drinken en je salaris krijgen ( je krijgt het, want je hebt het echt niet verdiend) is geen optie anno 2015.


  Maak melding

 17. Een merkwaardig fenomeen deze Bouterse. Veel tamtam maken over het afslanken van het overheidsapparaat om vervolgens doodleuk te verkondigen dat hij geen haast daarmee heeft vanwege het ingewikkelde proces. Nou, dat weet je toch vooraf?
  Waarom iets verkondigen wat voorlopig niet aan de orde is?

  Als je kijkt naar zijn regeerperiode over de afgelopen vijf jaar zie je dat hij veel ministers de laan heeft uitgewezen. Hij wist de ABOP ministers haarfijn uit te leggen waarom hij niet tevreden was maar schijnbaar zit hijzelf nooit fout. Dat mis ik bij hem ; zelfreflectie.

  Het is wel een goede zaak dat hij groeperingen met een breed draagvlak heeft uitgenodigd om hen aan te horen. Dat siert hem. De vraag is of hij daadwerkelijk iets ermee gaat doen.

  Er moet nu daadwerkelijk succes geboekt worden. Banen creëren en voldoende huisvesting. Misdaad vermindert dan automatisch. De schoonmaker moet ook kunnen uitkomen met zijn salaris.
  Versobering van kosten verslindende apparaten van de overheid die in wezen niet hoeven.

  Voortgang van de rechtszaak ten opzichte van 8 december. Bouterse zal nooit de Surinaamse Mandela worden als hij dit vraagstuk niet oplost.


  Maak melding

 18. Deze levensgevaarlijke gek en pathologische leugenaar dekt zichzelf nu in met het dreigen van een wereldcisis, die inmiddels reeds lang achter de rug is. Maar onder het mom van een recessie komt nu naar boven dat deze megacrimineel inderdaad het land en de staatskas heeft leeggeroofd. En het hersenloze, kansloze paarse stemvee vreet deze lulkoek als zoete koek. Dat wordt de komende jaren weer klagen, vragen en bedelen bij de Noordzee. Mark my words.


  Maak melding

 19. IK WIL NU DIE SNUIT VAN AMZAD ABDUL ZIEN; Deze maffe econoom heeft DDB niet goed kunnen uitleggen wat het verschil is tussen een Economische Recessie en een Depressie.

  DDB LULT over een zware recessie als in het jaar 1929 wat Suriname te wachten staat terwijl dit als een DEPRESSIE wordt aangemerkt.

  DDB heeft er geen weet van in 1929 met de Economie aan de hand was? De jaren 80 zijn hiermee niet te VERGELIJKEN, MAFKEES?


  Maak melding

 20. Bij deze wil ik de bevolking van Suriname, in het bijzonder de NDP en de VHP feliciteren met het herkiezen van Bouterse tot president. Beide politieke partijen zijn immers de grote overwinnaars van de recent gehouden verkiezingen.
  Daarnaast moge het duidelijk zijn dat met name de doelgroep van de VHP door het goed beleid van de regering Bouterse, ook meer welvaart heeft gekregen.Zij grepen met beide armen de aangeboden kansen aan terwijl de doelgroep van de NPS bleef zeuren over de december gebeurtenissen en de vermeende schending van mensenrechten.Foei toch!!!!!!

  De verliezende politieke partijen en hun aanhang zijn voor niemand een blik waardig en ik commandeer hen op te houden zich te gedragen als overwinnaars. Deze gasten blijven maar met leugens marchanderen.De overwinning kan je niet afpingelen met een scala aan leugens. Een oorlog ga je niet winnen met verliezers.Moge dit duidelijk zijn voor Henk Molenaar, Hans, kolibri, manu ramsing, benz. enz. Een dosis zelfonderzoek kan de verliezers tot heldere inzichten brengen waardoor ze hun oude achterhaalde leugens eindelijk van zich afwerpen.


  Maak melding

 21. VOLGENS DIE K* AMZAD ABDUL WAS ER NIETS AAN DE HAND MET DE ECONOMIE; Wat heb ik toch een HEKEL aan die man. Door Dik en Dun heeft hij het DESASTREUZE gevoerde beleid verdedigd.

  Zelfs een kind kan nu aanvoelen dat de Sociale Wetten nu richting de PRULLENBAK gedirigeerd kunnen worden. Men heeft met veel POEHA deze wetten Geïntroduceerd zonder verder te kijken of wat de toekomst gaat brengen.


  Maak melding

 22. Guru ghantaal Bouterse en Chela chaper Adhin die samen het land naar de ballen gaan helpen. Eindelijk krijgen de Surinamers wat ze verdienen. Een chandaal duo. Dank zij de ballen- en ideeenloze Santokhi.


  Maak melding

 23. De dirty bishop Steve heeft Bouterse gedaviseerd gewetensrust te kopen door de familie’s van de 15 vermoorden te faciliteren via een baan of positie. Enkele familie’s waren benaderd maar hebben deze ‘verzoeningspoging’ geweigerd. De familie Ad Hin heeft het wel anvaard.
  Mensen moeten vooral niet denken dat deze Asswin om z’n capaciteiten is uitgepikt. Nee, hij dient een groter politiek doel: gemoedsrust voor de maneater en tegelijk politiek spel door de Hindoestanen te paaien. Twee vliegen in een klap. En zoiets adviseert dan een ‘man van God’. De dirty bishop is echt een vuillak. Ik zal nooit een gebed door deze vieze heer laten opzeggen. Never!
  Mogelijk krijgen nog meer slachtofferfamilie’s een (bloed)offer aangeboden.


  Maak melding

 24. Ik heb heel veel vertrouwen in dit koppel! De vorige regering Bouterse heeft zijn best gedaan. De regering heeft niet gekozen voor economische vooruitgang t er wijl HET VOLK ondro bong moest gaan slapen. Er zijn fatsoenlijke voorzieningen uit de grond gestamd zoals het ook een fatsoenlijke regering betaamt. Bouta heeft de basis gelegd. Hij heeft laten zien hoe het hoort: Het volk niet laten creperen terwijl het je zelf voor de wind gaat.

  Ik heb de eerste geluiden over bezuinigen al gehoord na de verkiezingen van het Nationale Essemblee. Laten dus hopen dat de regering Burgers beetje bij beetje, desnoods middels spots duidelijk kan maken dat de bomen helaas niet tot in de hemel kunnen doorgroeien en dat vindingrijkheid van het volk gewaardeerd zal worden om de economie op peil te houden. Want: No wan sma sa mang wroko musu sidon fow hem futu meki Sranang kon tron wan broko pernasi!

  Als de saamhorigheid er is, en iedereen zijn steentje bijdraagt, moet het wel lukken. Kijk om je heen en zie dat er overal in de wereld crisissen zijn en dat er ook elders bezuinigd moet worden. Wanneer mensen zulke dingen zien en beseffen, moeten ze zich vast gelukkig prijzen dat ze in een land als Suriname mogen wonen. Wees blij dat Suriname geen geschiedenis van MASSA MOORDEN, HONGERSNOOD EN NATUURRAMPEN KENT. Laat u dus niet meeslepen door haatzaaiers die boter op hun kop hebben.
  BID EN WERK!!!


  Maak melding

 25. Ay baya mi Sranang People. Jullie hebben de Paarse Baas zelf in het zadel gezet voor vijf jaren. Nu een oproep van Bouta aan Suri volk om mee te helpen voor de opbouw. Als de staatsschuld 7 miljard is, dan overleef je niet.Dus Poti Suri People,dat wordt huilen.Jullie worden aangeraden een extra zakdoek in je broekzak meenemen voor de tranen.Che mi Gado.


  Maak melding

 26. Die domme Hindoestaan mag alle impopulaire maatregelen gaan uit voeren voor zijn baas. Ra, Ra, wie heeft het weer gedaan??? Het is alweer die Hindoestaan die het volk aan het afknijpen is. Hij zal al de bezuinigingsmaatregelen voor zijn baas moeten gaan doen.


  Maak melding

 27. Neks no fout, unu no mus’fu spang !

  Het bedrag van de staatsschuld, ZEVEN MILJARD
  is gestopt in productieve zaken, bun furu werk-
  gelegenheid (arbeidsplaatsen) o doro, auw kome :

  Zie bericht uit Suriname Herald :

  15 juli 2015 – 15:09
  10.745 personen in Paramaribo en Wanica werkloos
  De laatste cijfers van een onderzoek naar de huishoudens in Suriname, gehouden in het eerste …

  PS : Wij bezuinigen nog niet op aantal ministeries,
  te moeilijk, geeft teveel djugu djugu, wij wachten
  de Grande DEVALUATIE van de SRD kalm af !


  Maak melding

 28. Stevie Wonder gaat het druk krijgen.Heel druk.Nu gaan we het vage vuur verlaten om in de hel terecht te komen.
  Stevie kan beter zich niet verzetten tegen de winti genezers.Die gaan in 2015-2020 hard nodig zijn.


  Maak melding

 29. President en vice-president zijn niet gekozen, zoals gesteld wordt – er is immers geen stemming geweest – maar zijn benoemd omdat er andere kandidaten waren.
  Er is dus geen gekozen Surinaamse president en vp dit keer, maar een (door DNA) benoemde president en vp. Wat ergens wel toch een smetje is……
  De twee heren kwamen thuis en hun vrouwen vroegen aan hen: schatje, ben je verkozen?
  Antwoord: nee mi lobie, ik ben benoemd.


  Maak melding

 30. Even een korte reactie met verwijzing naar de getoonde foto bij het artikel.

  Pres. Bouta & VP. Adhin gekozen in aanwezigheid van een slapende First-Lady. Ze was zeker moe geworden van de lange speech van Pres. Bouta.
  Maar wie is de persoon in een (wit) kostuum, (witte) Bolhoed, rood overhemd en rode zakdoek?
  Is het een (man) of een (vrouw)?


  Maak melding

 31. @ Van …….. tot………..
  Wees blij dat Suriname geen geschiedenis van massamoorden, hongersnood en natuurrampen kent.

  Van…… tot…….., je bent wel erg kort van memorie, voor het gemak de decmbermoorden en Moiwana vergeten? Wat dacht je van het broodje Pronk?, en wat die natuurrampen betreft, Hoe noem je de aanwezigheid van DDB dan, had zijn vader niet beter zijn kwakje in het vuur kunnen spuiten dan was het met een sisser afgelopen hadden die 15 man in fort z
  zeelandia en die mensn in Moiwana nog geleefd


  Maak melding

 32. Ze weten het niet beter in Suriname en daarom kan het land niet vooruit komen.Die oude politiek deed het niet zo slecht als hoe wij dachten.Nu verrijken politici zichzelf ten kosten van alles.Als je het land laat besturen door een militair kan je niets anders verwachten.Die heeft geen verstand van economie wel van andere wreedheden.


  Maak melding

 33. Aha, het is weer zover. Dat dit mogelijk is kan je alleen begrijpen als je hier woont. Gebrek aan onderwijs en historisch besef. In ieder ander land had de bevolking massaal het parlement bestormd. Een volk dat z’n geschiedenis vergeet is vergelijkbaar met een altzheimer patient.
  Diep triest voor Suriname, maar hier ga je niet makkelijk iemand vinden die zich dat aantrekt. Als er al kritiek is, is het in de vorm van prive gelaten machteloosheid tegenover een lawine van paars, groen en geel hysterisch onbenul dat alleen spreekt in hoofdletters. Het kan vast nog gekker want onderliggende probleem, gebrek aan onderwijs is onoplosbaar.
  Ze vernielen het land tot niveau onleefbaar kwik vervuilde wasteland. Zo is het binnenland is omgekocht door de NDP met gloednieuwe Hitachi graafmachines -120.000 USD per stuk. Tot en met 4 uur varen op pontons vanaf Atjoni. Exact twee dagen voor de verkiezigen. Wat moeten hun met graafmachines? Loving my kaleidoscope world


  Maak melding

 34. @Henry (donderdag 16 juli 2015 om 07:51 uur)
  Thnks voor je info.

  Ik wist niet dat het Henk Herrenberg was.
  Zijn gezicht is echt helemaal veranderd.
  Ik dacht eerst aan een (transgender).
  Ja de voormalige Ambassadeur van Su. in Nederland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.