Ondernemers rekenen op schuldgevoel overheid

29

PARAMARIBO, 4 jul – Aannemers en andere werkgevers rekenen erop dat de overheid zich schuldig genoeg voelt om te betalen voor geleverd werk. De schulden van soms langer dan een jaar, moeten zo gauw mogelijk ingelost worden. Dit stelt onder meer de Algemene Aannemers Vereniging, AAV.

De bedrijven zitten met grote tekorten, vooral omdat de overheid maar niet over de brug komt. Daarom is een dringend beroep gedaan op NDP-leider Desi Bouterse om er werk van te maken. De schulden moeten betaald worden om te voorkomen dat bedrijven massaal over de kop gaan. Het beroep kwam tijdens de informatiebesprekingen die Bouterse houdt in de aanloop naar het vormen van een regering.

De schulden bij de aannemers alleen, leunen tegen de tweehonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijftig miljoen euro) aan. Bouterse heeft ook gesproken met fabrikantenvereniging Asfa en het Suriname Business Forum. Onder meer is gewezen op het belang van stabiele wisselkoersen en een gezond investeringsklimaat. De concurrentie van Chinese ondernemingen is moordend.

29 REACTIES

 1. En toch verliep het gesprek met opa D positief en constructief.
  In de diplomatie betekenen deze woorden van nul en generlei waarde.


  Maak melding

 2. Wanneer ik het heb over ” PAARSE LULHANNESEN “en hun ” PAARSE PRIETPRAAT ” verkondigingen zullen sommigen mij daarvoor ONGETWIJFEL KWALIJK nemen.

  Wel nu, heb ik een schoolvoorbeeld hiervan.
  Als je het artikel leest dan begrijpt elke KOEBEEST dat het ZÉÉR SLECHT gesteld is met de Surinaamse economie. De aannemers moeten in feite om hun geld SMEKEN en hopen dat ze het OOIT krijgen.

  Maar Leest men bijvoorbeeld de reactie van ” SMATJE ” ( woensdag 24 juni 2015 om 22: 38 uur, klik op onderstaande link ) dan zou je zweren dat het in Suriname voor de wind gaat.

  Lees ; http://www.waterkant.net/suriname/2015/06/24/surinaamse-bankiers-tegen-bouterse-rust-en-groei-a-u-b/

  Oordeel zelf.

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 3. Rekenen en schuldgevoel zijn nu net de dingen in het leven die erg belangrijk zijn, behalve voor deze paarse roversbende, want dat hebben ze al bewezen, de enige oplossing die er was op 25 mei was om niet op deze bende te stemmen, maar waarschijnlijk heeft een gedeelte van dit volk er geen moeite mee.


  Maak melding

 4. SCHULDGEVOEL…SCHULDGEVOEL ????? Deze overheid bestaat uit moordenaars, bankrovers en verkrachters die zonder scrupules eigen landgenoten hebben afgeslacht.


  Maak melding

 5. Zijn de ondernemers naïef of gewoon dom. Een stelletje gewetenloze moordenaars en dieven een schuldgevoel aanpraten. Laat me niet lachen. Heren ondernemers, jullie bedrijven dreigen failliet te gaan door wanbetaling van de overheid en jullie komen op de proppen met een schuldgevoel aanpraten.
  Om geld te krijgen zullen jullie gezamenlijk naar de rechter moeten stappen om betaling te eisen al is het in termijnen. Met schuldgevoel krijg je je geld niet van deze maffiosi. Ze betalen waarschijnlijk pas na devaluatie van de srd want dan is de schuld maar een kwart van de oorspronkelijke waarde.


  Maak melding

 6. De regering zit opgescheept met een ongeschoold ambtenarenapparaat dat voor een groot deel bestaat uit NieuwFont/V7 tuig. En zolang de overheid niet rigoreus ingrijpt blijft het land opgescheept met deze logge, onbetrouwbare, luie , incompetente en verlies veroorzakende erfenis.

  Het zijn deze mensen met een NieuwFront/V7 genetische afdruk die het economisch ontwikkelingsproces frusutreren.De overheid moet het ambtenaren apparaat vervangen met mensen die minimaal een HBO opleiding of een HBO werk- en denkniveau hebben. Met goed opgeleid en ervaren personeel kan men stagnaties in de uitvoering voorkomen.Betalingen aan derden zullen vlotter verlopen.


  Maak melding

 7. Goedkoop leverancierskrediet.
  Hiermee zal in de toekomst rekening worden gehouden in de calculatie waarbij een rentevoet van 16 tot 20 % redelijk is mede gezien de korting die de banken aan bedrijven geven deels is ingetrokken.
  Kijken wie nu de opdracht krijgt om te leveren


  Maak melding

 8. Deze overheid had de afgelopen 5 jaren een corruptie faciliterend en een populistisch beleid.
  Aannemers willen de zaak mitigeren in de hoop dat men alsnog over de brug komt, want openlijk klagen of protesteren betekent dat je nog langer op je geld zal moeten wachten.
  Maar laten we elkaar niet voor de gek houden, van leiders die voor het eigen belang gaan, hoef je echt niet veel te verwachten. Aflossing van schulden is niet hun prioriteit, belangrijker is hoe men aan het end van de maand de ambtenaren moet uitbetalen. Maar als men een njang kan maken, is ook dat van minder belang.


  Maak melding

 9. De overheid staat voor 200 miljoen in het krijt bij de ondernemers. De rentes van de bedrijven bij de banken lopen op. Betekent dat de schulden en problemen voor de bedrijven alleen maar groter worden.

  O ja ik las in een andere dagblad.”De president gaat de problemen besturen.”. M.a.w. Wij hebben geen geld om jullie te betalen.


  Maak melding

 10. Net goed voor de ondernemers? Wanneer burgers schulden maken, dan schakelen ze de deurwaarder in. Nu rekenen ze op schuldgevoel van de overheid ipv nu ook de deurwaarder in te schakelen. Wat een laffe ondernemers.


  Maak melding

 11. MOP van 2015 :

  Ondernemers zoeken SCHULDGEVOEL BIJ DESI !!

  PS Failissement e doro keba,
  pensioengelden worden ook gebruikt om
  andere zaken van regering Desi te betalen,
  dang hoe dang ????


  Maak melding

 12. ROBG-sribi srafu zoek geschoolden/
  geschooldheid in Desi’s buurt. En bij Desi zelf !
  De domheid straalt van de tweede door NDP
  geintroduceerde bestuurslaag (adviseurs vd pres) af :

  Zie het IDIOTE Spooktreinproject !
  Zie het zieke Schoolboekenproject !
  Zie het 18000 huizenproject !
  Zie het Betalingsproject van ANDY, er vallen al
  vele ontslagen door Wan-betalingsbeleid van Desi !
  Zie de labiele/laffe houding tegen Venezuela die
  ons grondgebied OPENLIJK PIKT ! Incompetente
  Desi en Lackin, dokken en gaan niet naar Caricom-top
  uit vrees voor Venezuela !

  PS : DINO was ook zo een goed geschoolde, die
  terrorisme zou bestrijden, ons land is BIJNA verkocht
  aan terreurgroep HEZBOLLAH !


  Maak melding

 13. RobG
  De regering zit opgescheept met een ongeschoold ambtenarenapparaat dat voor een groot deel bestaat uit NieuwFont/V7 tuig. En zolang de overheid niet rigoreus ingrijpt blijft het land opgescheept met deze logge, onbetrouwbare, luie , incompetente en verlies veroorzakende erfenis.

  Neemt iemand deze RobG nog serieus..?

  Bouta heeft tienduizenden ambtenaren aangenomen de afgelopen 5 jaar die stuk voor stuk uit hun neus zitten te eten….


  Maak melding

 14. @Beste RobG
  Ik betwijfel of je eerst leest wat je allemaal schrijft en ook nog of je geheugen je niet in de steek begint te laten.
  De regeringen van de NF waren per definitie van een hoger kaliber.
  De mensen waren /zijn mensen die vaak HBO en Academische studies hebben voltooid. Het is het hoge niveau van deze mensen die een positieve reserve hadden achtergelaten dat naast een enorme groei van het BBP van Suriname allemaal nu is verdampt.
  Het kan ook niet anders want de afgelopen periode was niet hebben van de juiste kwalificaties een KPI (Key Performance Indicator) maar of je bij de baas kon zorgen dat hij beter werd van de deals.
  Jullie soort mensen hebben mensen met diploma’s weg gebagatelliseerd die worden vervangen door mensen die het vooral niet hebben. De lijst met zwak en ongeschoolden in de regering is vaak genoeg op deze site genoemd.
  Kijk nu met welke landen Suriname nu optrekt. Het zijn vooral laagvliegers.
  En zo helpen we een mooi land naar de filistijnen.
  En kom nu niet met een etnische, koloniale, Racistische en dat soort reacties want dat is nu jullie morele escape geweest de afgelopen jaren.
  Onthoud dit:
  landen die het goed doen worden gemeten op KPI’s (P van Performnce)
  Landen die het niet goed doen worden gemeten KRI’s (R van Risk)
  En ja Suriname is een heel rijk land qua grondstoffen. Waar zijn de opbrengsten naar toe.
  Je zou denken dat het in het land is geinvesteerd maar de tegenover de investeringen staan leningen en niet de opbrengsten van het land.
  Goud en Geld is weggewaaid. President en Directeur van de Bank zijn verworden tot kassier van het land.
  Ministeries hebben geen enkele macht om zelf iets te bepalen.
  Dus stop met je flauwekul opmerkingen over niveau van de mensen. Het gaat om het niveau van de leiders en zijn team.


  Maak melding

 15. Onderneemer zoekt schuldgevoel bij overheid. Maar wie is overheid? Is president overheid? Of minister van sociale zaken? Of van financien of minister van economise zaken? En welke minister heef beste hart? Welke heef hart van steen? Bij welke meededogende persoon moet die onderneemer gaan?
  En is vragen om je recht een recht of een gratieverzoek? Het lijkt nu laatste te zijn. Straks is onderneemer gelijk aan gevangene die ook vraag om gratieverzoek. Eens kijken wie eerst krijg gratie.


  Maak melding

 16. rob g suriname zit opgescheept met een ongeschoolde president en dito adviseurs laten we het daar over hebben.wordt er ziek van dat jullie altijd de schuld bij anderen leggen.die tijd is voorbij,deze regeerperiode zal je de schuld bij de ndp moeten leggen.


  Maak melding

 17. -Bouterse heeft een jaar geleden scholen laten bouwen. Niets mee, maar tot heden is niemand uitbetaald.

  De pensioenen worden niet overgedragen en worden voor andere zaken gebruikt.

  Bouterse ik zou zeggen, hang maar aan een boom.


  Maak melding

 18. Het valt op dat enkele reageerders zijn ingegaan op het ” PAARSE GEZWAM ” van een der TOPPERS van het ” PAARS-GEWAUWEL GILDE ”

  WASTE OF TIME als je het mij vraagt !!!!

  Af en toe wordt het erg BENAUWD daar in hun FAVORITE en COZY gedeelte op het lijf van ” Desiderius ” waar deze figuren zich BEHOORLIJK thuis voelen, namelijk ” the PURPLE CAVE “.

  Dus op zijn tijd eruit kruipen om FRISSE lucht te scheppen is begrijpelijk maar het ” PAARSGEWAUWEL ” dat daarna geventileerd wordt is zéér BELACHELIJK !!!!!

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 19. @Srafu, @Henk Molenaar en @Misabitoch,

  De waarheid is moeilijk om onder ogen te zien. Jullie idolen in V7, de pseudo geleerden hebben de meest domme strategieën toegepast tijdens de verkiezingen en ze hebben hebben glansrijk verloren.Onderschat het kader van de NDP niet. Ze praten niet veel over hun achtergronden,maar de beste papieren en ervaringen zijn in die partij te vinden.

  Jullie klagen over en aantal interieurverzorgers die tijdens deze NDP regering bij de overheid zijn aangesteld,maar de tienduizenden overbodige ambtenaren die door Nieuwfront zijn geholpen aan een ambtenarenbaan accepteren jullie als normaal. ‘Give me a break”, het Nieuwfront is de grootste corrupte bende allertijden in Suriname geweest.

  het is de hoogste tijd dat jullie naar de zwakke kanten van de oude politiek gaan kijken.De toekomst van Suriname wordt de NDP, de norm van Suriname wordt de NDP.Partijen zullen aan deze eisen qua inzet, aanpak, intelligentie,inzichten en visie moeten voldoen willen ze nog regeermacht in het land krijgen.De lat is hoog gelegd en wie niet aan de eisen kan voldoen moet oprotten uit het Surinaams politiek bestel.


  Maak melding

 20. Beste RobG
  Als de regering opgescheept zit met ongeschoolde ambtenaren heeft zijn 5 jaar de tijd gehad daar iets aan te doen.
  Laat ik een voorbeeld noemen. Er is door BMC (Nederlandse consultants) een analyse gedaan van het belastingsysteem er is een plan van aanpak goed gekeurd. Men stond klaar voor de implementatie en raad u eens toen besloot de regering het niet uit te voeren.
  Waarom niet, niet alleen omdat er impopulaire maatregel in stonden maar dat het systeem transparant zou worden. We spreken dan over begin 2012 beste RobG.

  De regering beslist zelf of men niet capabele mensen handhaaft. Het ligt eerder anders om niet capabele minsters ontheffen wat nog enigszins capabel is en vervangen het door Ja Knikkers die alleen maar mee doen om hun families te faciliteren.
  Deze regering heeft het aantal ongeschoolden in overheidsdienst sterk laten stijgen en demotiveert iedereen die iets tot stand wil brengen.

  Laat ik de woorden van een belangrijke adviseur van de president herhalen. Als je hier wat met hout wil bereiken moet je het woord Duurzaam vergeten en kun je slechts met een cash geld op de kade hout op koppen. Het gevolg is dat de Chinezen mooi en goed Surinaams hout kopen voor 40% minder dan wat Europeanen er voor betalen.
  Het gevolg is dat duurzame exploitatie geblokkeerd wordt en Suriname zich op de borst slaat als het voor $ 29.000.000 aan hout exporteert en Surinamers in hun eigen markt meer betalen voor hout dan men elders in de wereld doet.
  Als men de schade aan het bos, de bruggen en de wegen mee rekent gaat Suriname achteruit.
  Suriname kapt nu per jaar 500.000 m3 hout op een niet duurzame wijze. Er zijn 195 bedrijven en organisaties die iets met hout doen maar niemand is in staat om het potentieel van 1.200.000 m3 duurzaam te exploiteren hout tot een motor van de economie te maken.
  Waarom niet. Heel eenvoudig er moeten eerst vooraf stevige fees betaald worden. Dat doen investeerders niet die betalen naar prestatie en niet op basis van mooie beloften terwijl de Surinaamse gesprekspartners het ingebrachte plan aan Chinezen probeert te verkopen.

  Nu maakt de houtsector meer kapot in het land dan dat het voor het land verdiend.


  Maak melding

 21. @Robby-NDP-Slaafje, u zegt :

  “de norm van Suriname wordt de NDP” ,

  Wees gerust sribi-srafu ROB, de NORM van de NDP is
  MOORD en DOODSLAG op de Eigen Bevolking van
  Sranang,
  zie Moiwana-Massamoord en 8 december Massamoord !

  De NORM van de NDP is NIEUWE Slavernij voor
  Sranang ! Worden wij VERKOCHT aan China of via
  zoontje DINO aan de Moorddadige Internationale Terroristenbende van HEZBOLLAH ???

  Nog een NORM van de NDP is de VERNIETIGING
  van de Grondwet en van de Mensenrechten :

  — massamoorden op bevolking

  — criminelen mogen volgens NDP benoemd worden tot
  president, hoewel de Grondwet dat verbiedt

  — niet alle moordenaars dienen te worden bestraft zoals
  de WET voorschrijft

  — nep-amnestiewet aannemen die 100 % in strijd is
  met de Grondwet

  — de door ambtenaren afgedragen pensioengelden kan je
  als regering gewoon gebruiken om lopende onzin-NDP-
  uitgaven te betalen. Reserveren voor pensioenbetalingen
  hoeft niet

  — Sranangbedrijven hoef je als overheid niet te betalen,
  dat heet NDP-vooruitgang en NDP-welvaart

  — Ons grondgebied weggeven aan de bevriende
  Venezuelaanse communistische regering, duiken en
  internationaal niet opkomen voor Ons land, terwijl de
  Grondwet duidelijk aangeeft het grondgebied te
  beschermen en te verdedigen

  PS : Neem als NORM de rechtsstaat en Onze Grondwet,
  sribi-srafu !


  Maak melding

 22. @ RobG,
  Ik lees een woord als “oprotten” in je laatste reactie.
  Is per ongeluk een open zenuw bij geraakt?
  Als de NDP mensen met de beste papieren in haar gelederen heeft moet ik zeggen dat daar tot nu toe nog niet veel van is gebleken.
  Je praat het gedrag van de NDP regering goed door te wijzen naar NF regringen. Dat is het gedrag van een klein kind die ook wijst naar een ander kind als hij zelf stout is geweest.
  Het lijkt als of je argumenten beginnen op te raken.
  Probleem is niet zo moeilijk. Het gaat om “Good Governance” en de verhoudingen tussen “Inkomsten en Uitgaven”.
  Vooral aan de inkomsten kant gaat het fout.
  Maar dat kan elke huisvrouw die een huishouden runt je vertellen.


  Maak melding

 23. Indien de AVV aannemers al meer dan SRD 200.000.000 hebben uitstaan dan kan gevoegelijk aangenomen worden dat het bedrag incl, de niet leden nog veel groter is.
  Het jaar budget van OW was pakweg SRD 600.000.000 waaruit je kunt opmaken dat men ruim een half jaar betalingsachterstand heeft.

  Daar is maar een enkel woord voor van toepassing SCHANDALIG.

  nu de banken klagen over minder geld vrij omdat de staat zich met bankpapier laat financieren en des al niet te min de aannemers niet kan betalen is het einde echt in zicht.

  Zodra de mensen in de slechte wijken merken dat ze er op achteruit gaan zal Brunswijk ze kunnen mobiliseren en de straat op praten.


  Maak melding

 24. @verbaast, ik sta er versteld van uit welke bronnen je zoveel onzin vandaan haalt om te zeggen dat de Surinaamse regering met ongeschoolde leiders en adviseurs zit. Als de regering het niet zo goed had gedaan waren ze zeker niet herkozen voor een nieuwe periode.Dus jouw beweringen slaan nergens op. Je vergeet een ding en dat is dat mensen door zelfstudie en door opgedane ervaring in complexe omgevingen, kunnen gaan denken en handelen op een academisch niveau.Een voorwaarde is dat de mensen open moeten staan voor kennis,nieuwe inzichten en adviezen.

  Van jouw NieuwFront/V7 idolen kan ik het niet zeggen. Deze gasten leren het nooit. Bij de laatste verkiezingen zijn ze uit domheid totaal de mist ingegaan. Ontken dit niet en je moet maar eens ophouden met het struisvogelspel voor NieuwFront/V7. Jullie zullen maar mee in het reine moeten komen dat V7 jullie hoop, kennis, intelligentie, inzichten en politiek vertrouwen totaal heeft beschaamd.


  Maak melding

 25. Beste RobG
  Het gaat er niet om wat je geleerd hebt maar wat je er mee doet.
  Laten de het staatshoofd als voorbeeld nemen. leent een SLM vliegtuig voor een bezoek aan Cuba. Hij verlaat het vliegtuig voor her inspecteren van de erewacht in een geheel verfomfaaide outfit. Hij wordt gelukkig door een onder minister ontvangen anders was de schande nog groter geweest.
  Na de welkoms woorden vraagt hij bij een open microfoon waar kom ik hier ook al weer voor. Om daarna dronkenmanspraat uit te slaan.

  Na zijn cursus sexboekjes verkopen in Seedorf heeft de president weinig bijgeleerd.
  Dat wil niet zeggen dat hij niet straat slim is. Maar dat leer je wel als je met sexboekjes loopt te leuren.

  Daarnaast heeft de president alle macht illegaal in presidentiele commissies verstopt en heeft de regering geen bal te vertellen. Dus dat daar academische mensen geparkeerd zijn is voor de foto. De echte macht zit bij een stelletje ex sergeanten en hun meelopers. Zij doen de slimste dingen na een fles blacklabel en dat zijn wedstrijden.wie het verst kan pissen.


  Maak melding

 26. wat is trouwens gebeurt met die 4 miljoen US$ die gestolen waren centrale bank sme en naar amerika met de familie was meegenomen en verongelukt is aldaar..

  de familie is wel is waar overleden,maar waar is het geld gebleven..

  weet meneer hoefdraad hier niks meer van..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.