Surinaamse oppositie smeedt krachtig blok

35
Paul Somohardjo, leider van Pertjajah Luhur

PARAMARIBO, 29 jun – De politieke partijen die in de oppositie zitten, willen gezamenlijk optreden. Volgens voorzitter Paul Somohardjo van Pertjajah Luhur, PL, wordt nu een strategie uitgewerkt. V7 bestaat dan niet meer, er is behoefte aan eenheid.

De komende jaren zal zoveel mogelijk samen worden opgetrokken. De leiders van de VHP, NPS, PL en Abop zijn al bijeen geweest. “Wij hebben over een aantal onderwerpen gesproken en wij vergaderen de komende dagen nog om een aantal dingen uit te werken”, zegt Somohardjo tegenover de Times of Suriname. De oppositie wil zo krachtig mogelijk uit de bus komen.

Het moet al van begin af aan blijken. Beseft wordt dat er goed met elkaar moet worden afgestemd. “Als we oppositie gaan voeren, is het beter als we dit in groter verband doen en daarom is het goed als we samenwerken en bepaalde afspraken maken over zaken waarvoor we wel of niet staan”, aldus Somohardjo. Ook over het gezamenlijk meedoen aan de presidents- en vicepresidentsverkiezing wordt gesproken.

35 REACTIES

 1. Op zich prima geregeld,

  Bouterse die durft besluiten te nemen en de oppositie die durft om zijn besluiten te controleren…
  Ala ingi sa de oe ga dan ga dan…


  Maak melding

 2. Nog steeds is somo bezig met chantage politieke voering.
  VHP loopt nog steeds achter somo en daarom heeft vhp zo
  achterlijk gedrag.
  Jullie beseffen nog steeds niet dat het volk jullie helemaal heeft afgewezen en jullie nog schaamteloos naar buiten toetreden.

  chan e kon ie toch ook veranderd in CHAN E LON
  Chan heb respect voor je zelf . Het volk heeft je totaal afgewezen. De vhp zetels zijn de zetels van mensen die ingeworteld zijn in vhp en geen Chan zetels.
  Heb de eer aan je zelve en zeg gewoon politiek bedank.
  Van iets wordt je straks niets.
  Neem je politiek corruptie specialist gajadien ook mee.


  Maak melding

 3. Oppositie smeedt krachtig blok?????????
  Zal wel zoiets zijn als de V7 die niet meer geldt.
  Vraag is: Wie o Wie zal als eerste dit blok bossen? Wie o Wie treedt op als mol / spion?

  Het is nog te bezien.
  NPS te zwak om iets te breken, eigen partij heeft al problemen met richtinggevend te zijn.
  ABOP gevreesd door menigeen want de Marrons proberen wettelijke normen en waarden in de sociale omgeving aan hun kont te lappen (gelukkig maakt ABOP geen deel uit van de coalitie wat de vrees voor alles gratis en zonder vergunning alles te kunnen doen en nog meer occupatie etc)
  DA91 een partij die bij de gratie van enkelen nog levend is
  PL een niet te vertrouwen partij die vaak genoeg dommigheid als leidend voorwerp laat gelden
  VHP een partij die als één van de weinigen levend is doch waarvan het doel niet altijd wordt gedragen door de leden. De meeste gaan voor geld en familie (zoals NDP)

  De andere niet genoemde kleine partijen hebben geen bestaansrecht en kunnen daarom geen positieve bijdrage leveren


  Maak melding

 4. V7 is door het volk afgewezen, ondanks alle beschuldigingen die gedaan zijn richting NDP. En daar men had gedacht dat de aanhang van de NDP kleiner zou worden, is dat juist vergroot. Het zou dus wijs zijn, als er ingrijpende veranderingen zouden komen binnen de V7 partijen. In de eerste plaatst zouden ze Somo moeten laten vallen, omdat die te doorzichtig bezig. Ik vraag me nog steeds af als die zg. V7 “lijders” dat kunnen inzien. Samen optrekken met Somo is gaan richting afgrond. De verkiezing hebben dat al aangetoond. Maar kunnen deze “lijders” dat wel snappen.


  Maak melding

 5. Ik zie 2 opties:
  – de soep wordt weggegooid. Zelfs de bereiders lusten het niet laatstaan hun achterban.
  – de soep wordt eerst op smaak gebracht met de juiste ingredienten van de coalitie. Daarna wordt de aangepaste heerlijke soep met aangepaste smaak opgediend in elke vorm en variatie, hetzij koud, warm, heet, kokend, zelfs in ijsblok vorm …. baas e kome dan ay nyang ding baka !!!


  Maak melding

 6. Ach, krachtige bouillon blok in een slappe, visieloze soep.

  Ik zie 2 opties:
  – de soep wordt weggegooid. Zelfs de bereiders lusten het niet laatstaan hun achterban.
  – de soep wordt eerst op smaak gebracht met de juiste ingredienten van de coalitie. Daarna wordt de aangepaste heerlijke soep met aangepaste smaak opgediend in elke vorm en variatie, hetzij koud, warm, heet, kokend, zelfs in ijsblok vorm …. baas e kome dan ay nyang ding baka !!!


  Maak melding

 7. @Anyobe
  Het bijzondere van Democratie is dat iedereen een stem heeft.
  U roept dat het volk hun heeft afgewezen. Niets is minder waar. Op V7 en AC (samen 120.000) hebben meer mensen gestemd dan op de NDP (115.000).
  Zij hebben dus recht van spreken. Door sterk strategisch handelen, schaamteloos inzetten van staatsmiddelen, omkoping etc heeft Baas stemmen vergaard.

  Dat Baas inbreekt in andere partijen met het overnemen van overlopers zonder politieke mening geeft slechts aan hoe slecht het gesteld is met de moraliteit in de Surinaamse politiek.
  De NDP faciliteert overlopers (Polak, Hooghart, Kensenhuis, Panday, Sapoen) ten koste van eigen leden.
  De NDP heeft schaamteloos de etnische kaart gespeeld en bange gemaakt voor Santhoki en ondertussen de NPS leeg geroofd door ABOP als breekijzer te gebruiken in de gebieden waar het er op aankwam.
  Dat met name de NPS en PL zich verkeken hebben in de loyaliteit en de angst in de eigenachterban.

  Zie zometeen het kneuzen theater dat regeringkje gaat spelen. Het kabinet van de president bepaalt met haar fossielen wat er gebeurt.
  Breeveld gaat gek worden van de idioten waarmee hij moet gaan regeren en zal schrikken van de zeer lege schatkist en de hoge stapel nog niet geboekte schulden en de heel sterk teruglopende inkomsten.


  Maak melding

 8. Het volk is 100% laten we alleen de kiesgerechtigden nemen, 66% had niet voor DDB gekozen , dus kom me geen lawaai uitleggen dat het volk afgewezen heeft, ONZIN… schijn schijn schijn… en maar bedriegen en manipuleren… de ‘demokotsie’ wordt in stand gehouden… ga vooral lekker zo door…


  Maak melding

 9. Ai toki toki ,lonnie en rusland ,nu een andere scenario proberen dus.die v7 tjoetja is op niets uitgelopen dus nu maar weer wat anders te bedenken .laat pero jullie allemaal een ding duidelijk maken ,de regering bouterse is op ramkoers mits het om lands belang gaat.als ik hoor over sterke oppositie prima ,allemaal goed voor de democratie ,maar pero als surinamer weet hoe het in zijn werk gaat als het gaat om oppositie voeren .het ligt nog vers in het geheugen die quorum kwesties de regering steed dwars zitten .dit allemaal is niet goed voor land en volk .wij hopen dat waar nodig is in lands belang de oppositie gaat mee werken .suriname is van ons surinamers die binnen en buiten suriname wonen en die een steentje willen bijdragen voor een beter suriname .wij wachten niet op dwarsliggers die het volk op democratische wijze heeft afgewezen al willen deze redimusus zeggen dat ze dom zijn dat boeit ons niet .wat ons boeit is dat surinamers de hand in een slaan om dit land op te bouwen en dat volks vertegenwoordigers daadwerkelijk hun steentje bijdragen en niet met allerlei drogredenen spelletjes spelen .oeng loekoe boeg .bouta joe moes drieng dresie wachtie zikie mie mang ,loekoe boeng pero bar joe.


  Maak melding

 10. Aron wilde geen militaire vakbond erkennen toen schoot opa D hem weg.
  Somo doet ook niet wat opa D wil maar volgt de regels in de grondwet en opa D benoemt een ander eerste burger.
  Nu hebben we twee eerste burgers.Dat kan alleen in onze ultieme bananen republiek.


  Maak melding

 11. Klopt vanity; niet 66% maar 48% heeft gestemd op de partij die alleen de verkiezing is ingegaan tegen zeven rivalen, spa ea. tel ik niet bij dat zegt toch wat. Daar heb je de vakantieschool niet voor nodig om te begrijpen dat een groter deel van het volk gekozen heeft voor de NDP.


  Maak melding

 12. lekker negatief NDP geblaat, het is natuurlijk heel vervelend voor de mogelijk aankomende diktatuur van DDB dat er een sterke oppositie tegenover hem staat een oppositie die wel de belangen van het Surinaamse volk voor ogen heeft i.p.v. de zelfverrijking van de graaiers en oplichters binnen de aankomende regering


  Maak melding

 13. Brunswijk is de stevige nagel aan de doodskist van moordenaar Bouterse. Brunswijk zal deze moordenaar binnen 2 jaar laten sneuvelen. Binnen de NDP heeft Brunswijk een paar broeders die als boemerang op die partij gaan werken. Wat de NDP gedaan heeft binnen andere partijen zal zich nu tegen de NDP keren. Brunswijk kent Bouterse door en door dus kan hij de beerput openen. Brunswijk kan ook de CIA/FBI in de kaart spelen en alles vertellen over de rol van Bouterse als drusbaron en Bouterse’s connecties met de FARC.
  Ik zie Brunswijk deze zich onaantastbare waande moordenaar Bouterse laten verdwijnen in de gevangenis. Mind my words.


  Maak melding

 14. de weg gejaagde straathonden willen een sterk oppositie blok vormen?
  het volk heeft alle ratten op een zinkend schip gezet tijdens de verkiezingen.
  somo kan zn plaats in ashiana gaan opzoeken, brunsje kan zich gaan bezighouden met kaboela feesten en tokkie mag zn vrouwen weer stevig gaan meppen.
  laat ze maar ver van de polatiek weg blijven.


  Maak melding

 15. Alweer een transformatie ; aanvankelijk was het front daarna V-even en nu ??? Zeg jij het maar .
  Frappant is , dat de oppositie uit dezelfde elementen / partijen bestaan die in het verleden ( tegen betaling / geldelijk gewin en beloftes ) zich lieten uitlenen aan vreemde mogendheden voor het ontplooien van subversieve activiteiten , met het oogmerk om het toenmalige nationaal gezag om te werpen en het bestuur van het land over te nemen . Het destabiliseren van de ontwikkeling van onze geliefde Republiek Suriname in de jaren 80 vloeit voort uit de koker van Den Haag .
  Opmerkelijk werd het tijdens de campagne voor de verkiezingen de termen als ; drugsmaffia en hezbollah door de oppositie gebezigd en heden na de verkiezingen is er getracht om het land zonder een DNA ( parlement ) , dus zonder een Wetgevende macht te laten .
  Is het scenario van de oppositie in samenspraak met vreemde mogendheden een sociaal en maatschappelijk chaos te creeren om zodoende de weg vrij te maken voor een internationale interventie ( politiek of militair ) en dit doen rechtvaardigen ???
  WELLICHT !!!
  WAARACHTIGE SURINAAMSE PATRIOTTEN ONTWAAKT !!!
  STRE DE’F STRE
  WI NO SA FREDE
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS !!!


  Maak melding

 16. “Wie het verleden vergeet, is gedoemd het te herhalen”
  George Santaya.

  Het is steeds het zelfde liedje. Bouterse schend de grondwet en zijn supporters vinden het prima. Tot het hun raakt.

  Bouterse heeft nu aan het begin van zijn regeerperiode een basis van 29 zetels (Sapoen & Chitan tel ik niet mee) in de DNA. Heel veel onervaren leden met eigen agenda’s.
  Deze basis van 29 zetels wordt gekenmerkt door:
  1) Overlopers met een eigen agenda.
  2) NDPers met een eigen agenda en notoire aanwezigheidsgraad in de DNA.
  3) NDPers met een hoog ziekte verzuim.
  4) Partners met een eigen mening (DOE en BEP) die niet 100% opgaan in de machtspolitiek van het kabinet van de president.

  Het geld is op, Er kommen geen investeringen uit het buitenland, de SRD gaat devalueren, Alles wordt duurder, Brunswijk wordt de baas over Surgold (het is immers zijn land en zijn mijn). Het schulden plafond blijkt eind 2015 overschreden.
  Als de Broekriem heel hard aangehaald moet gaan worden en de beelden van 1980 – 1990 komen weer in beeld wil ik nog wel eens zien hoe groot de NDP medio 2016 zal zijn.

  Als Brunswijk zijn geld goed verhuld heeft en het goed gaat inzetten loopt er medio 2016 heel veel Paarse achterban in Gele shirts en durven de onervaren NDP DNA leden zich niet meer in hun buurten te laten zien.

  “Wie het verleden vergeet, is gedoemd het te herhalen”


  Maak melding

 17. Brunsie weet veel maar Santhoki weet het meest. Die zit er al een tijdje, was zelfs minister en toch blijft het bij verdachtmakingen.
  Als ze inderdaad zo krachtig waren, waren die hele goeie amnestiewet en terugroeprecht toch niet aangenomen? Of waren het andere politici? Krachtig, heel krachtig ja …


  Maak melding

 18. @Sempa
  WAARACHTIGE SURINAAMSE PATRIOTTEN ONTWAAKT !!!
  STRE DE’F STRE
  WI NO SA FREDE
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS !!!

  Ja dit schreeuwde ik ook van de daken en dus ging ik in 1980 terug als patriot die ik toen was. Achteraf een patriot die dit alles graag wilde doch zich niet realiseerde, blind dat ik was, dat dit nooit zou werken.
  6 jaren later een illusie armer, een patriot minder in Suriname, gedesillusioneerd vertrokken.
  Nu kan ik zeggen: “het vertrek had veel eerder moeten zijn, kijkend wat ik nu ben, heb en hoeveel ervaring ik rijker ben.

  Suriname een prachtig land die mij nog steeds kan bekoren maar niet de leiders van dit land noch de ziekelijke mentaliteit van de meeste bewoners


  Maak melding

 19. Zolang de oppositionele politieke partijen onder hun eigen naam blijven acteren, zullen ze niet in staat een krachtig blok te smeden.

  Misschien is het de moeite waard om er over na te denken een krachtige tegenpartij t.o. de NDP te realiseren.
  Weg met de benamingen VHP, NPS, PL, ABOP, PING, Megafront enz. en kom met 1 partij met een andere benaming.
  Een liberale partij waarin de ideeën van alle ‘losse’ partijen gesmeed kunnen worden tot een krachtige partij.

  Suriname heeft veel politieke partijen waardoor het voor de bevolking niet makkelijker wordt op wie te stemmen. Bovendien leiden al deze ‘losse’ partijen tot versplintering.

  Anno 2015 is het not done om etnisch getinte partijen in stand te houden. Het past niet meer in deze tijdsgeest.
  Bouterse heeft het wat dat betreft goed gedaan met zijn NDP. Hij heeft die partij een naam gegeven die alle etniciteiten in Suriname aanspreekt.

  Dat ontberen de politieke partijen NPS, VHP, PL, ABOP enz.
  Maar wie is bereid zijn ego overboord te gooien en water bij de wijn te doen? Wie is bereid om niet aan partij politieke belangen te denken maar aan het totale landsbelang?
  Het volk van Suriname verdient beter.


  Maak melding

 20. Feiten uit het verleden:

  – Amnestiewet –
  Technisch gezien gaat het niet om een nieuwe wet, maar om de uitbreiding van een bestaande amnestiewet uit 1989. Daarmee ging het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk vrijuit voor misdaden gepleegd tijdens de Binnenlandse Oorlog. Die regeling wordt nu verruimd zodat ook de Decembermoorden eronder vallen.

  – Moiwana Vonnis –
  In augustus 2005 heeft het hof de republiek Suriname veroordeeld voor de massamoord en aangegeven dat er een proces en een schadevergoeding moesten komen.
  De Surinaamse overheid liet tijdens de regering van president Venetiaan ter compensatie een aantal huizen bouwen maar tot op heden zijn de daders niet vervolgd.

  – Terugroeprecht –
  Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers (bij afkorting WTV). Deze wet werd op 22 februari 2005 afgekondigd in het Staatsblad van de Republiek Suriname en is met ingang van de volgende dag in werking getreden.

  – Drugsveroordeling –
  Het jaar 2000, door rechtbank in Nederland bij verstek veroordeeld wegens handel in cocaine tot elf jaar celstraf.
  Bouterse die na jarenlang onderzoek terechtstond voor zes drugstransporten werd uiteindelijk slechts voor één zaak veroordeeld. Hij werd bij verstek aangemerkt als dader bij de zogeheten Stellendamse zaak, een in 1997 onderschept transport van 474 kilo cocaïne. In de bewijsvoering maakte justitie gebruik van de verklaringen van een kroongetuige, de Belg Patrick van L., die verklaarde dat hij met onder anderen zijn landgenoot Marcel G. en Bouterse dit transport had geregeld. Patrick had een deal gesloten met justitie. In ruil voor de belastende verklaring zou justitie positief adviseren bij een gratieverzoek van de tot acht jaar cel veroordeelde Van L. De verklaring was voor het Haagse hof betrouwbaar materiaal.

  Bij al deze aantijgingen, veroordelingen, maken en aannemen van o.a. deze wetten zat de NDP in de OPPOSITIE.


  Maak melding

 21. AFRO,..ie smokko noh?..saang ding san sa je zoeme e kong ? zijn jullie nog in shock van de verkiezingen?..ie tja so so dong dong theorie .gratie….ik zie het al voor me….PRES Sommo hahahaha


  Maak melding

 22. er is puur dictatuur op deze site..

  als je de waarheid schrijft,wordt het weg gehaald..

  je mag niet eerlijk schrijven wat je wil..op je hart ligt..


  Maak melding

 23. Ma mie gaddo,voor SANTOKIE,.is BRUNSWIJK geen BEE-BEE met R,meer,geen gangster meer geen drugsdealer meer,ze gaan nu samen werken in de oppositie ha ha haaa…PL-ABOB-VHP,en domme NPS ,tje potie die groene sukkels trappen er altijd weer in.die zijn een ongeleide projectiel geworden.die gasten mogen elkaar niet,Dit zooitje ongeregeld,is alleen uit om te saboteren vanwege de haat tegen de PRESIDENT..EN DAARBIJ VERLIEZEN ZE HUN HELE GEVOEL VOOR REALITEIT.Het volk moet ze goed in de gaten houden.want in hun paniekvoetbal,zijn het zulke grote EZEIS dat ze tot alles in staat zijn. DE BAAS DDB slaapt niet onthoudt dat.


  Maak melding

 24. Etniciteit is het fundament, de kracht van Suriname. Wie de bijl zet in de wortels ervan, die haalt de prachtige boom Suriname neer. Zonder geinstitutionaliseerde etniciteit zal het land worden overrompeld door Brazilianen en Chinezen die binnen de kortste keren de meerderheid kunnen vormen. Alleen krachtige etnische blokken kunnen Suriname behoeden voor onheil. Dus aub niet tornen aan de etniciteit en aan etnische partijen. Het is de sterke wortel die het land beschermt tegen een aardverschuiving na zware regenval.


  Maak melding

 25. @Basmatie
  @printa

  Het redelijk denkende gedeelte van de politici zit in de oppositie. De fundamentalisten zitten in de coalitie. Deze laatsten zetten een enorme druk op de Surinaamse samenleving. De armen misbruiken ze voor het vergaren van stemmen, de rijken worden gechanteerd om hun macht te financieren en de rest van de bevolking wordt buitenspel gezet en moet straks gedwongen de kastanjes uit het vuur halen via verhoogde belastingen en andere maatregelen om nog eens 5 jaar duisternis te financieren. Maar net goed voor ze. Dan hadden ze zich maar beter moeten verdiepen in de kkarakter van de bejaarde ping ping Indiaan en z’n kornuiten. Wie oppervlakkig wil blijven wordt toch in het diepe (ellende) gegooid.


  Maak melding

 26. SID DE RAAL,…Jullie /jou president kandidaat SANTOKIE heeft tijdens de verkiezingscampagne alleen maar ONZIN lopen uitkraaien,al 30 jaar dezelfde retoriek,de zoetigheid van jullie kauwgom is er al uit,uitspuwen dat ding,en nu de schuld gaan leggen bij jan met de pet.die de president heeft gekozen.[of zijn die allemaal gek],..geef mij een grote brik hoor vriend.


  Maak melding

 27. @printa,

  Jullie baas slaapt niet? Zijn gemeenheid slaapt niet, zijn goedheid wel. Die heeft ie al lang vermoordt. Bovendien heeft jullie armzalige baas getracht NPS’ers, VHP’ers, PL’ers en ABOP’ers om te kopen en heeft hij BEP en DOE opgekocht. Dus baasje van jullie moest het hebben van omkoping en niet van steun van de bevolking, want die 26 zetels alleen maken hem lang geen president. Aan die Chitan (dong koelie) zal hij geen kind hebben, maar aan die Sapoen zal hij nog flink zijn vingers branden. Wait and see. Javanen worden verraderlijk geboren. Het zit in hun genen. Zelfs jullie baasje kan die genen niet veranderen, hoewel hij denkt van wel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.