Presentatie boek over Javaanse warungs in Nederland

3

Op zondag 9 augustus presenteren Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI) en uitgeverij LM Publishers het boek over Javaans-Surinaamse warungs in Nederland. Het boek heet ‘Saoto, berkat en dawet. Een kijkje in de keuken van Javaans-Surinaamse warungs’ en is geschreven door Hariëtte Mingoen (ontwikkelingssocioloog) en Lisa Djasmadi (cultureel antropoloog). De foto’s zijn gemaakt door Matte Soemopawiro.

Op 9 augustus, wanneer herdacht wordt dat 125 jaar geleden de eerste Javaanse contractarbeiders in Suriname aankwamen, presenteren STICHJI en LM Publishers het boek. Deze herdenking heeft dit jaar een bijzonder karakter omdat het samenvalt met 40 jaar vestiging van (Javaanse) Surinamers in Nederland. Reden om stil te staan bij het erfgoed van Javaanse Surinamers in Nederland, waarbij wordt ingezoomd op de warungs. De culturele manifestatie in Den Haag, waar o.a. de presentatie van het boek zal plaatsvinden, is een initiatief van STICHJI met ondersteuning van de Werkgroep 125 Jaar Javaanse Immigratie. Naast de dansgroepen Budaya Mekar Sari en Sinar Anyar treden diverse artiesten op, waaronder Aidah Amatstam, Gilbert Legiman, Ilse Setroredjo en Eddy Assan.

Twintig warungs, waaronder Warung Mini XL in Den Haag, Javaans eethuis Surimaribo in Delfzijl, Warung Subur in Arnhem, Toko Sodiro in Rotterdam, werkten mee aan de totstandkoming van het boek. Hun verhalen en recepten bieden letterlijk en figuurlijk een kijkje in keuken van warongs.

warungboek

3 REACTIES

 1. Ik hoop niet dat “Schijndood Somo” bij deze zal worden uitgenodigd.
  Want 40 jaar geleden heeft hij verschrikkelijk huis gehouden met het geld (NF) van de lieve Javaanse oudjes.
  Het was Fly Now Pay Later!
  In Brabant was het bekend. En dat zijn ze zeker niet vergeten.

  Maar het boek is bij deze zeker aan te bevelen.


  Maak melding

 2. Maar waar wordt gehouden en is het voor iedereen toegangkelijk.
  Het javaanse volk , is het gemoedelijkste volk die ik heb meegemaakt in su. Ik ben blij dat ook hun achtergrond en cultuur wordt voort gezet!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.