Nationale Partij Suriname moet moderner

13

PARAMARIBO, 27 jun – Binnen de Nationale Partij Suriname, NPS, is een actiegroep opgericht. Aanpak en strategie binnen de ‘groene partij’ moeten drastisch anders. Anders is de partij verloren, vindt de ‘vernieuwingsbeweging’.

Het moet allemaal veel moderner worden en vooral democratischer. Een oprisping is het geenszins. “Leden van de partij hebben aangegeven dat zij behoefte hebben aan de vorming van een vernieuwingsbeweging die dwars door de alle geledingen van de partij gaat”, stelt de actiegroep in een brief aan partijleider Gregory Rusland. Modernisering en democratisering worden als onontbeerlijk aangemerkt.

Deze doelen kunnen alleen worden bereikt via ‘machtsvrije’ discussies en gezamenlijke acties. Dat het hoog tijd is, hebben de recente verkiezingsuitslagen nog eens bevestigd. De NPS haalde maar twee parlementszetels. Dat is maar de helft van wat in 2010 werd behaald. Toen al werd het resultaat alarmerend genoemd. Ondanks discussies en voorstellen, zijn “weinig stappen gezet in de gewenste richting.”

13 REACTIES

 1. Modernisering moet niet het doel zijn. Het doel moet zijn om duidelijk en helder aan de kiezer duidelijk te maken waar de partij voor staat. Dat geldt niet alleen voor de NPS, maar voor alle partijen.
  NDP staat bijv. voor gratis bruine bonen met rijst. VHP staat voor recht en orde. Waar staat de NPS voor?


  Maak melding

 2. Nps e blo ete!!!! Deze gasten deze antieke partij heeft geen enkel waarde hoe kan dat, terwijl antiek juist in waarde stijgt. Volgens mij ligt het niet aan die partij maar aan de samen stelling van de mensen.zie mensen als rusland ,kruisland en nog een paar die maar geen plaats willen maken voor jonge goed geschoolde jongeren met enige uitstraling met gezag.dit soort gasten als kruisland en rusland zijn als die papa doc en baby doc .ze wiilen voor het leven aan de top blijven .te kaw njang a moesoe gie assie passie ,denk ook aan je volgelingen .zie ook somo die ka wil zolang hij leefd aan de macht blijven ,sapoen heeft groot gelijk deze man dwars te zitten .ibuprofen mdq 400mg


  Maak melding

 3. Nps na boto soengoe keba sinds 2010,ik wil niet de zelde cd af draaien,maar het was eerst vier dan 2 na vijf jaar wordt het een of nul .wezen jullie npsers verstandig ,en luisteren naar mijn advies.de partij moet worden vernieuwd met capabele goed geschoolde integere jongens en meisjes van alle bevolkings groepen .a no pikie pikie sma die geen scholing hebben gehad of familie leden ,transparant en van onbesproken levens gedrag,een weer spiegeling naar het surinaamse volk moet het zijn .men moet durven toe te geven als er fouten gemaakt zijn en weet ik zeker dat als de nps toegeeft dat het fouten heeft gemaakt ,het volk ze vergeeft en kunnen ze een nieuwe start maken .dat er splitsing komt getuigt niet van volwassenheid.ik was npser en ik vindt het triest dat mijn broeders geen eenheid kunnen uitstralen maar verdeeldheid.een goede voorbeeld kan het nooit zijn .wat hier gebeurt is eigen belang en familie belang .anderen lachen jullie uit.toen die v7 werd opgericht zag je die verdeeldheid al en ook het volk .als de regering bouterse goede prestaties heeft gelevert erken dat en als in een aantal projecten hebben gevaalt zeg het hard op ,maar kom miet tegen het volk zeggen dat de regering niets goed heeft gedan ,joe au broko joe nekie en dat is er met deze v7 gebeurt .de regering heeft ook goede en foute dingen gedaan .niemand is perfect ,toch geef ik de regering bouterse het voordeel van de twijfel,ik steun ze.de nps zou mijn tweede keus zijn als ze hun fouten erkennen en vernieuwen .


  Maak melding

 4. N.P.S. moet ‘moderner’!

  De NPS in kort historisch perspectief (12-06-2015) Bron: starnieuws.com

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/29689

  ‘Grun yari verhuisd naar Ocer’
  Door: Dr. Headly R. Binderhagel, voormalig burgemeester van Nuth-Limburg
  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/29814

  Man van het Moment – Peter Meel (Boek)
  https://www.facebook.com/manvanhetmoment

  De tijd zal het leren of ze echt ‘moderner’ zullen worden.
  Maar een complete reorganisatie en vernieuwing zal zeker plaats moeten vinden.


  Maak melding

 5. Moderniseren ja maar met behoudt van principes en onkruukbaar.
  Verder degenen die weg zijn laat hen weg blijven want zij zullen NDP-ers blijven die de NPS zullen saboteren.
  Geen compris met de moordenaar maar hem blijven bestrijden.


  Maak melding

 6. De mensen die traditioneel op de NPS stemden, stemmen nu op de NDP. Als de NPS wil dat ze terugkeren naar de NPS, dan zal moderniseren van de partij niet helpen. De NPS moet beginnen een wakkaman als voorzitter aan te wijzen, een beschaafde intellectueel als Rusland heeft geen schijn van kans het tij te keren, ze moeten een grotere schoft dan de leiders van de NDP en de ABOP naar voren schuiven, hoe platvloerser, onbetrouwbaarder, onbeschaafder, oppervlakkiger en principelozer de voorzitter van een politieke partij is in Suriname, hoe groter de kans dat zo’n partij groeit.


  Maak melding

 7. De vernieuwingsbeweging binnen de NPS is geen lang leven beschoren. De initiatiefnemers zullen tot de ketters gerekend worden en het is nu al het einde met hun politieke aspiraties. Mensen hebben nog niet door dat de NPS volgens mij nog conservatiever is dan de VHP.

  De mastodonten binnen de partij spiegelen zich tot heen het gedrag/houding van de Hollandse kolonialisten die ze door overlevering aangeleerd hebben. Deze schertsfiguren weten alleen hun koloniale groepsbelangen binnen de partij veilig te stellen. In feite spelen ze het ‘ truisvogel ‘ spel. Ze stoppen hun kop in de grond en kijken niet naar de realiteit om zich hen. De NPS kan anders dan de VHP het raciale element niet gebruiken om politieke winst te halen. Vroeger heeft het gewerkt.Vandaag kan het niet meer. De aanhang van de NPS pikt het racisme element in de politiek politiek niet en ze stemmen door weg te lopen van de partij. Bij de VHP heeft het racisme in de politiek nog gedeeltelijk effect om de achterban nog een beetje aan de partij te binden.Maar ook deze politieke werkwijze gaat tot het verleden gaan behoren.

  Ook binnen de gelederen van de aanhang van de VHP willen mensen zich steeds minder als stemvee laten gebruiken. Dat het anders kan is de afgelopen jaren ook duidelijk gebleken. Deze doelgroep heeft stevig geprofiteerd van het goed economisch beleid van de regering Bouterse-Brunswijk.Het racisme politiek brengt geen welvaart maar alleen ellende.


  Maak melding

 8. wat zei mvr pengel ooit ,deze partij zal straks niet meer bestaan omdat de oude garde nog steeds de dienst uitmaakt, met vene op de achtergrond, nps moet luisteren naar de jongeren. grote fout is ook dat ze in v7 zijn ingestapt en wie is de winnaar vhp . RUSLAND na a dong kauw foe nps
  de jongeren zijn de toekomst voor morgen


  Maak melding

 9. In mijn posting van vandaag 28 juni om 9.53 had ik het al voorspeld. De NPS is conservatiever dan de VHP. Daarnaast schreef ik nog da de initiatiefnemers tot ketters gebombardeerd worden. De actie om de NPS te moderniseren is gedoemd te mislukken.

  In Starnieuws kwam ik onderstaand bericht tegen.Het verzet tegen de actiegroep binnen de partij is groot.

  Onderafdelingen van de afdeling Paramaribo van de Nationale Partij Suriname (NPS) hebben zaterdag op een goed bezochte bijeenkomst in het partijcentrum de handelingen van de actiegroep Seti NPS verworpen.

  14 van de 22 actieve onderafdelingen, in vergadering bijeen, hebben in een schrijven aan partijvoorzitter Gregory Rusland opgeroepen om de activiteiten van deze actiegroep een halt toe te roepen. De personen van deze actiegroep zouden volgens hen andere dan partijbelangen voor ogen hebben, onvoldoende participeren bij partijactiviteiten, de ideeën van enkele individuen willen doordrukken en geen onderbouwde argumenten hebben die enige vervanging van de leiding rechtvaardigen.

  Daarnaast werd opgemerkt dat de onduidelijkheid over de 9 andere personen die de groep van Armand Zunder, Wim Bakker, Winston de Randamie, Albert van Assen zouden ondersteunen, niet te waarderen is. Rusland die de brief in ontvangst nam zei dat hij niet kan garanderen dat de actiegroep ophoudt de partij schade toe te brengen. “Ik denk dat het duidelijk is dat wat zij willen niet de wens is van de meerderheid.”

  Algemeen werd gesteld dat de leden nu meer dan ooit eraan moet werken om de partij te versterken. Volgens secretaris van het Congresbestuur Arnold Kruisland is het niet verteerbaar dat de voorzitter die amper twee jaren heeft kunnen functioneren, door deze heren wordt aangezien als degene die verantwoordelijk is voor de teruggang van de partij. Daar zijn alle NPS’ers debet aan.
  Hij voerde verder aan dat de partij één voorzitter kent. Besluiten van het hoofdbestuur die na ruggespraak met structuren zijn genomen, moeten gerespecteerd worden. “Wie dat niet wil doen, moet dan maar uit de partij,” zei Kruisland.


  Maak melding

 10. Meegaan met de tijd is een must in iedere politieke organisatie. Alleen betwijfel ik als de mensen die het eigenlijk voor het zeggen hebben binnen de NPS, zich daar wel bewust van zijn. En dat is genoeg reden voor de organisatie om zich zorgen te maken over hun bestaansrecht in de toekomst. Feit is als j geen zetels haal ben je niet interessant om mee samen te werken en zul j genoegen moeten nemen met een plaatst in de achterste rij. Dat zal wel een afgang zijn voor zo een ooit eens grote partij.


  Maak melding

 11. Hoogste tijd dat de vernieuwingsbeweging binnen de NPS de oversteek maakt naar de NDP. Veel van hun idealen komen overeen met de idealen van de NDP. Mijn inziens heeft de NPS geen recht meer van bestaan.Ook de gevallen, gefrusteerde en opportunistische ex moa-ist Ludwig van Mulier kan de partij niet meer redden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.