Suriname moet populisme achter zich laten

31

PARAMARIBO, 24 jun – Het is geen tijd meer voor populisme. De economie en de staatshuishouding kunnen het niet meer aan. Volgens Waddie Sowma, voorzitter van economenverenging VES, is het hoog tijd voor noodmaatregelen.

Wat lang, soms jarenlang, is uitgesteld, moet maar gaan gebeuren. Onder meer de subsidie voor nutsvoorzieningen moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. “Suriname heeft het geld niet om het verder te financieren”, zegt Sowma tegenover de Ware Tijd. Op korte termijn zal de overheid haar in komsten moeten opvoeren. De plannen voor invoering van de btw moeten maar van stal worden gehaald.

De huidige regering wilde er al aan beginnen. Uiteindelijk kwam het er niet van, waarschijnlijk met het oog op de toen naderende verkiezingen. Nu lijkt de tijd wel rijp om het mes erin te zetten. Met het aantreden van een nieuwe regering kan de sanering worden ingezet. Er valt een heleboel te doen. De uitgaven van de overheid moeten omlaag. Belangrijk is ook dat duidelijk wordt hoe groot de schulden bij ondernemers zijn.

31 REACTIES

 1. Helemaal mee eens.
  Met gesubsidieerde energie gaat niemand nadenken over consumptie beperkingen.

  De subsidies komen tevens het meest terecht bij groot gebruikers die over voldoende geld beschikken om energie slurpende apparaten te kopen.

  De kleine arme man/vrouw kan altijd nog geholpen worden door gebruik kleiner dan x wel voor een laag tarief af te rekenen.

  Dit principe geld voor meer ondoelmatigheden en geldstromen


  Maak melding

 2. begin alvast de salarissen van alle ministers der. als onderdirecteuren,alle lantie-mangs oemos ook de vrouw van de pres. vooral van de pres zelf te halveren..

  alle leden parlement 50 % korting geven op de lonen.

  .wie niet komt voor het werk,krijgt geen dagloon..geld ook voor iedereen,dus ook voor de president..

  alle reizen afschaffen,alle besprekingen kunnen via internet skype verbinding maken..

  de honderden ambassade posten direct afschaffen geen rol van betekenis meer in deze tijd..

  alles kan via inernet skype..


  Maak melding

 3. Het populisme en de zogenaamde revo denken moeten worden uitgebannen. Men moet naar modern en transparant bestuur als model. Ook moet de economische realiteit gevolgd worden, tering naar de nering.


  Maak melding

 4. Sowma, doe deze mededeling aan degenen die wederom op de NDP gestemd hebben, maar vooral aan Amzad Abdoel die maar aangeeft hoe goed de Surinaamse economie is. Alhoewel ik geen NDP’er ben, denk ik dat de President inderdaad het mes erin wil, maar als de mensen om je heen moeilijk doen, wat doe je dan? Open vraag!


  Maak melding

 5. @ Jojo
  Groot gelijk heb je, maar als de regering inderdaad wil bezuinigen, sluit dan die dure diplomatieke posten overzee. Wat doet een Surinaamse ambassadeur in Pretoria, Mexico City, en Parijs? Ik woon zelf in Miami, maar ik zie het nut van zo een dure Consulaire missie niet in hoor. Ik kan nog altijd mijn toeristen-visa op Zanderij aanschaffen.


  Maak melding

 6. Ja nog verdere maatregelen:
  Vermogensbelasting verhogen/inkomsten belasting verhogen voor inkomens boven de € 25.000,- per jaar;
  Parkeer en verkeersovertredingen boetesuitdelen;
  Eigen risico ziektenkosten invoeren/verlaagt onnodige ziekenhuisbezoeken en artsen bezoek;
  Riool onderhoud plegen en daarvoor rioolbelasting innen
  Onroerendgoedbelasting gaan innen bij 3 of meer percelen
  Huishoudens met 2 en meer auto’s zwaarder belasten


  Maak melding

 7. Top adviseur van VHP Mr. Makka had geruime tijd vóór de verkiezingen via de Televisie openlijk aangedrongen op onmiddellijke aanstelling van 13 extra inspecteurs bij de belastingdienst om diverse belasting te innen bij de burger.

  In ieder geval is er ondersteuning via Drs. Sowma voorzitter VES
  Om de geldkranen naar de bevolking dicht te draaien.

  Wordt dan ook bedoeld stopzetting naschoolse opvang.

  Wanneer komt VES en andere personen met enig gezag met plannen om de productiviteit op te voeren. Men zou denken aan importvervangende industrieën. Dus inzetten bevolking voor productief werk en tegengaan deviezenvlucht etc.


  Maak melding

 8. Er resten nog 75 dagen van de 100dagen, om het paarse lumineuze 100 dgn-plan te realiseren.
  Dit ‘smart’ polderadvies was zoals voorspeld gedoemd om te mislukken. Een beetje veel old-school krentenbrood.

  Waddie S. je doet zelf veelvuldig aan populisme; elke week heb je een andere kijk op de suri-economie.

  Ik word een beetje ‘draaierig’ van je draaikonterij.


  Maak melding

 9. Als je populisme wilt uitbannen in Suriname, dan moet eerst die criminele, corrupte, megalomane, drugsveroordeelde, meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE opgesloten worden voor zijn misdaden tegen de menselijkheid.


  Maak melding

 10. We kunnen het samen met Wadie vergeten dat het populisme afgeschaft zal worden in Suriname. Wat hebben Surinaamse politici, die de verkiezingen gewonnen hebben, anders te bieden dan populisme? Wat verwachten de kiezers, die op de winnende partijen gestemd hebben, anders dan populisme?


  Maak melding

 11. Wanneer komt die TJOEK-TJOEK TREIN van GEKKE HENKIE; Suriname heeft 3 jaar geleden heel veel Valuta gegenereerd, RARA waar is dit geld naar toe?

  Ramon, kom op met die POEN!!!. DDB, hoe kom jij aan een Valuta-vermogen van meer dan een HALF MILJARD?

  De Boutistas ontkennen dit GLASHARD. Gisteren hoorde ik op Sky Radio Bakana Tori dat van Overheidswege besloten is tot DEVALUATIE VAN DE SRD.


  Maak melding

 12. waddie ,jij kan het mooi vertellen ,maar ik vindt dat de regering ruimte had om het volk te laten profiteren ,welke regering heeft het volk laten profiteren toen het goed ging . toen front aan de macht was ging het ook goed ,waar heeft het volk iets van gemerkt .er moet niet alleen geld zijn voor onder nemers zoals de front regering het geld alleen besteede aan onder nemers en het volk bloeden ,de vhp heeft flink misbruik gemaakt van de nps ook somo heeft misbruik gemaakt van de nps .wat waddie vertelt is larie ,het surinaamse volk verdient beter dan drie euro kinderbijslag ,en ook die aov hebben deze oudjes beter verdient school opvang minimum loon en nog een paar sociale voorzieningen het was nodig .waddie of front mag het populistisch noemen het volk heeft het verdient .er moet bezuinigt worden geeft de regering aan prima dan moet dat maar .de jaren voor tachtig en na tachtig zitten gegrift in het geheugen wat corruptie betreft van de regering aron en de ellende van de revolutie ,ik blijf het zeggen ,ik kijk naar oorzaak en gevolg ,ik heb alles mee gemaakt ik weet waar over ik praat .tijd om vooruit te kijken .


  Maak melding

 13. Huh laten ze gaan saneren bij de staat en niet bij de kleine burgers die onder een minimum zitten,snij bij de staat en het land houdt geldover,bezuinig BIJ de staat,laat ons BURGERS verdorie met RUST 🙁 AZdirekteur met extreem salaris en wat is er bereikt een klapper waar medicijnen in ontbreken een zorgverzekering waar gemiddeld 30 srd per maand meer betaald voor moet worden onbetaalde rekeningen bij het zh enz enz, la me nietlachuh SNIJ BIJ DE OVERHEID toen we zuinig met electra moesten doen deden de ambtenaren niet mee hoor de airco’s draaide opvolle toeren met deuren en ramen open notabene en zo kan ik 10 tal voorbeelden geven… gekker kan het niet meer worden mij verbaasd niets meer maar snij maar in de overheid en niet bij de burgers die het alamper kunnen ophoesten, stelletje dwazen zeg.


  Maak melding

 14. Kijken of er over enkele jaren deze paarse misleiders en rovers nog zo gewild zijn, als water en electriciteit een stuk duurder gaat worden, en btw ingevoerd gaat worden.


  Maak melding

 15. Als we populisme achterwege moeten laten kan de NDP opgedoekt worden.
  De NDP is gegroeid vanwege dit beleid en kent geen beleid van besparing en investering. De NDP kiezers rekenen op voortzetting hiervan willen alles gratis.
  De Njang, Dringi, Prisiri gedachte.


  Maak melding

 16. Opa D heeft alles gerealiseerd in 5 jaren waarvoor andere landen decennia’s nodig hebben.Snelwegen,spoorwegen,treinen sociale voorzieningen noem maar.Deze regeer termijn komt de racket lanceer installatie.Absoluut.


  Maak melding

 17. @Esmerald

  Altijd al geweten dat je slechts een leeghoofd c.q. waterhoofd hebt/bent.
  Jij bent de enige die reeds aan het aftellen is van de beloofde 100 dagen. Je bent zelfs reeds bij 75 dagen!
  Is het nooit tot je lege kop doorgedrongen, dat de nieuwe regering nog moet worden geïnstalleerd/beëdigd? Nee, natuurlijk niet.
  Speciaal voor jou geldt daarom: “Alle siekie abie dresie, so so DONG no ab dresie”.

  Van Albert Plesman/Lou Lichtveld, een grote Surinamer die verre van een waterhoofd was/had, zoals jij Esmerald.

  Have a nice day.


  Maak melding

 18. Het is allemaal de schuld van de VHP. Ze hebben de economie kapot gemaakt in de laatste 5 jaar! Nou moet Bouterse de boel gaan repareren. Schandalig gewoon!


  Maak melding

 19. Wadie is ook één van de vele zogenaamde geleerden die heel erg bang zijn voor moordenaar Bouterse en geen uitspraken doen wanneer dat gedaan moet worden. Wadie zegt maar gerust dat Suriname failliet is en dus geen geld heeft, iedereen weet het. Zeg maar ook gewoon dat de SRD moet worden gedevalueerd.
  Door de waarheid niet durven zeggen ben jij ook verantwoordelijk aan het vernietigen van Suriname’s ontwikkeling.


  Maak melding

 20. @sousa

  En………wat is je punt?
  Ik ben geen paars kudde dier… begrepen, ik heb mijn eigen mening.
  Popi jopi ‘spelen’ doe je maar met je paarse ratgenoten.

  Al starten jullie over 20jr met het zogenaamde 100dgn plan, never nooit zal dit lukken, knoop dit goed in dat paars leeg hoofd van je.

  Denk eerder dat Plesman zijn citaat bedoeld is voor paarse leeghoofden zoals jij, die man draait zich om zijn zijn graf van jou walgelijk misbruik.

  Bah!


  Maak melding

 21. Ik ben .erover eens dat besuinig moet $worde want overal moet men besuinige. alleen ik÷ hooor hier selfs 50% roepe en ik hoop dat de svhreeuwer¿ het ook met 50% minder kan doen.

  @Flyer,
  Als ik je was zou ik het schelden op Bouta maar laten. Die man is in zijn eigen land en dat van zijn VOORVADEREN. Daar mag doen en laten wat hij wil.

  Was hij in India, dan zou ik zeggen oké, ba suku, ba fini ba tjari. Maar hij is in Suriname. Ik zou zeggen: Scheer jij je daar eens gauw weg en ga terug naar India als de Surinaamse tori’s je niet bevallen.


  Maak melding

 22. Als ik het artikel zo lees, heeft Sowma niets verkeerds gezegd. Indien het nodig is om te bezuinigen, dan moet dat dan maar gebeuren want alleen door sanering kunnen de overheidsuitgaven omlaag worden gebracht. Waarom wordt iedere kwestie hier door jullie getorpedeerd? Waarom gedragen jullie je als kraaboes? Is het zo moeilijk om constructief (lees: opbouwend) mee te denken aangaande kwesties die de Surinaamse economie betreffen? Er hoeft maar een item gedropt te worden, en het zijn telkens weer dezelfde kraaboes die meteen afbrekend reageren. Nooit hebben deze kraaboes een goed woord over voor Suriname. Eeuwig lopen ze alles af te zeiken. Snap ook niet wat ze hier op het forum doen, als ze het allemaal zo goed weten, deze fucking kraaboes. Ik walg van jullie soort die altijd maar alles loopt te verzieken wat te maken heeft met de voorwaartse ontwikkeling van Suriname. Als jullie zo een hekel hebben aan Suriname, wat doen jullie dan hier op het forum? Als jullie alles zoveel beter weten, waarom komen jullie dan niet met goede ideeën waarmee/waardoor Suriname verder kan komen?


  Maak melding

 23. De meeste meepraters/deskundigen willen DESI niet
  schofferen, hem niet de FINANCIELE WAARHEID vertellen vanwege zijn verleden en zijn dictatoriale manier van doen.

  De heer Sowma zegt niets verkeerds, hij moest zich gezien
  de financiele RAMP in Sranang, wel wat stelliger en harder uittdrukken !
  Teveel Onnodige en Onproductieve uitgaven, verhoging van uitkeringen, starten van een sociaal stelsel terwijl je weet
  dat een faillissement van het land aanstaande is !

  Geld bijdrukken terwijl je weet dat er GEEN of
  NAUWELIJKS belastingen worden betaald,
  vanwege politieke manipulaties (zie de scalians, hout-
  en goudhandelaren)

  Men wenst meer productie ? Er is helaas niet
  geinvesteerd in productieve activiteiten de laatste
  twee jaar ! Alle miljoenen zijn gegaan naar de nodeloze ondersteuning van de SRD !
  Ondersteuning van de munt zonder flankerend beleid is weggegooid geld !

  Bedrijfsleven en banken verlangen naar rust !
  Er komt en er IS al ONRUST !

  De ONZIN-regeringsuitgaven moeten PER DIRECT
  gestopt worden !
  De DEVALUATIE van de SRD is DE FACTO al enige
  tijd geleden gestart !

  Zorg voor werkgelegenheid en bewerkstellig dat ELKE
  burger naar vermogen een bijdrage levert aan de
  staatskas !
  Eis vooraf is dat de politiek de CORRUPTIE serieus
  gaat uitbannen ! Waar blijft de Anti-corruptiewet ??

  Versterk het Openbaar Ministerie en de Rechterlijke
  Macht !
  Breng de rechtsstaat terug en sluit elke bemoeienis
  van politici met OM en rechters uit !
  Zonder RECHTSSTAAT komt er geen ontwikkeling,
  alleen verval van alle normen !

  PS : Alle financiele cijfers van de overheid dienen direct
  te worden geopenbaard , Start met transparant werken !
  Kom op met Onze complete schuldpositie !
  Zonder reeele cijfers komt er geen goed beleid !


  Maak melding

 24. @Smaatje
  Wat jij afzeiken noemt is ook wel eens oprechte angst voor wat komen gaat. Heel veel dingen die nu zichtbaar worden zijn jaren geleden al voorzien door veel schrijvers op dit forum. Ze werden overschreeuwd met beloften. beloften waar niets van waargemaakt is en wordt.

  Cynisme is de laagste vorm van verantwoordelijkheid ergens voor nemen maar men probeert het ten minste nog.
  Het land heeft veel meer schulden dan de regering wil doen blijken. Er is niet geïnvesteerd in productie capaciteit terwijl men door gaat met niet duurzaam consumeren.
  Een paar maanden geleden konden de ziekenhuizen hun rekeningen niet meer betalen omdat het ziektekosten gebeuren 1 grote ramp is. Veel beloven niets doen lost niets op.


  Maak melding

 25. aov ,kb ,naschoolse opvang enz. eisen allemaal hun tol nu. Onze economie is er niet klaar voor ,en toch worden ze ingevoerd door een pres die zich zelf onsterfelijk wil maken ,maar in wezen onze economie kapot maakt.Ze zullen heel veel moeten bezuinigen dan zullen ze zelf meemaken war Vene al die jaren te verduren had ,toen hij al die schulden van deze regering moest betalen en geen begrip van het volk kreeg. Deze regering krijgt ineens een heleboel begrip van ze jammerrr.


  Maak melding

 26. @Jojo,

  nutsbedrijven zoals de watervoorziening, gas- en electriciteit,enz.behoren tot de de nutsvoorzieningen en zijn voor het algemeen nut. Dit houdt in dat voor een ieder ongeacht het lage , midden of hoog inkomen deze voorzieningen toegankelijk moeten zijn. Als we naar de Surinaamse situatie kijken dan zien we dat een heel groot deel van de bevolking tot de lagere inkomensgroep gerekend kan worden.

  Als de plannen volgens het liberaal-kapitalistisch denken waar je voorstander van bent worden uitgevoerd zullen heel veel mensen buiten de boot vallen. Ik ben van mening dat de mensen met de hogere inkomens de lasten mogen dragen. Deze mensen profiteren nu op dit moment van de subsidies op deze voorzieningen. dat is oneerlijk.De hogere inkomens zijn de grote energie- en water verbruikers en zij betalen een schijntje van een bedrag. Het systeem is verwerpelijk en moet omgebogen worden zodat de armen meer adem krijgen.


  Maak melding

 27. @pero

  pero ouwe jongen,
  de geneugten voor het volk bestaat alleen op papier.In werkelijkheid zijn ze 50%achteruit gegaan op 20 januari 2011.


  Maak melding

 28. Jojo zegt oprechte angst voor wat komen gaat, deze krab denkt dat zijn hoop en wens voor wat Suriname zou moeten overkomen iets te maken heeft met de realiteit of wat dan ook.

  Als echte losers zullen jullie hoop en wensen precies dat zijn en blijven, jullie soort zullen gewoon irrelevante krabben blijven die elke realiteitszin missen.

  Volgens deze jojo zou Abrahams toen die weg moest als minister met de NDP verkiezingskas vandoor gaan.


  Maak melding

 29. Het is geen tijd meer voor populisme?
  Populisme is de drijvende kracht achter het succes van de NDP.
  Zonder deze verfoeilijke politiek stellen Bouterse en zijn NDP niks voor. Het is Surinamers nou eenmaal door de ex kolonisator geleerd om het handje op te houden en daar maken Desi en zijn NDP handig gebruik van. De NDP, een partij zonder visie die bestaat bij de gratie van van de drang van Desi en zijn roversbende om te overleven, de drang tot zelfbehoud ten koste van de sociaal economische vooruitgang van het Surinaamse volk.
  De VES zou een dieper gaande analyse moeten publiceren van deze bevindingen om het Surinaamse volk de ogen te openen.
  Deze vorm van politiek voeren was al bekend bij de Grieken en Romeinen (Brood en Spelen) en is er alleen maar om zand in de ogen te strooien van de mensen zodat ze hun ogen gesloten houden voor de misstanden als gevolg van het politieke wanbeleid.


  Maak melding

 30. RobG
  ik ben sociaal democaat en geen liberaal kapitalistische denker. Als zelfstandige heb ik geen sociaal vangnet en blijf ik solidair met zij die een vangnet nodig hebben.

  U leest selectief. Ik stel dat kleine afnemers en dat zijn in het algemeen de armere mensen middels lage tarieven wel gesteund kunnen worden.

  Mijn stelling is dat juist de groot verdieners en bedrijven niet gesubsidieerd moeten worden want dan worden ze niet gestimuleerd energie te besparen. Neem als voorbeeld OCER waar de hele dag het licht brande of het stadion van Brunswijk waar de lichtknopjes ontbreken en het licht ook altijd aanstond.
  Alles wat niet afgenomen wordt hoeft ook niet geproduceerd te worden en dat is de eerste winst.

  Sabidirie
  Ik heb indertijd gesteld dat Abrahams de NDP verkeizingskas gevuld heeft. U legt het weer achterste voren uit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.