VHP-leider Santokhi voor eerlijker kiessysteem

29

PARAMARIBO, 22 jun – Het kiessysteem in Suriname moet eerlijker. Dit zegt voorzitter Chandrikapersad Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP. Met het kiessysteem is er veel mis. Kiezers voelen zich benadeeld.

Die klacht is van na elke verkiezingsronde in Suriname. Al vanaf 1987, bij de terugkeer naar burgerbestuur, wordt er geklaagd. “Zolang er één Surinamer in het land is, die het gevoel heeft dat zijn of haar stem minder waarde heeft dan van een andere Surinamer, is er sprake van discriminatie”, zegt Santokhi tegenover de Times of Suriname. Bepaalde districten hoeven minder stemmen op te brengen.

In vergelijking met andere districten die dichter bevolkt zijn, zijn minder stemmen nodig om een kandidaat gekozen te krijgen. Daar hebben zoveel politici zich druk om gemaakt. Maar van een radicaal eind is nooit sprake geweest. “Alle Surinamers moeten het gevoel hebben dat hun stem gelijk is, ongeacht waar zij die uitbrengen. Laten we gaan naar een rechtvaardiger kiesstelsel”, aldus Santokhi.

29 REACTIES

 1. De Palu met 300 stemmen en een zetel is belachelijk.
  Inderdaad moet men naar een eerlijker kiesstelsel.
  Laten wij zien als deze NDP regering er inderdaad werk van zal maken zodat elke Surinamer een volwaardige stem en vertegenwoordiging in het Parlement krijgt.
  Voor mijn part mag ook het VVV gedoe afgeschaft worden het is een verkwansing van schaarse middelen.
  Ook het parlement mag in zetels terug gebracht worden. Ze verschijnen toch niet op hun werk.


  Maak melding

 2. Denk je nou echt dat het een verschil zal uitmaken! Voooooorall in su! Het moment dat er iets eerlijks gebeurt in dat courrupte land, breekt de pleuris uit!


  Maak melding

 3. Aandacht voor het volgende.
  1. Vóó’r 1980 hadden VHP en NPS voor het zeggen ( geen behoefte aan wijziging kiessysteem)
  2. Na 1985 , 15 jaar front aan de macht ( geen behoefte aan wijziging kiessysteem).

  Hoe integer ben je om nu over wijziging van het kiessysteem te praten?
  Als je een voetbalwedstrijd verloren hebt, dan moet je niet proberen aan het voetbalveld te tornen of de doelpalen smaller te maken,maar probeer dan een goeie coach aan te stellen.

  Ik ben wel eens dat het kiessysteem gewijzigd moet worden, maar dan moet men eerst alle etnische politieke partijen opheffen. ( Verenigde Hindoestaanse Partij (synoniem: Verenigde Hervormde Partij) Negro Party Surinam (synoniem: Nationale Partij Suriname) etc.etc.


  Maak melding

 4. In de zestiger jaren heeft de VHP tevergeefs diverse pogingen ondernomen om steun te krijgen bij de NPS om een landelijke evenredigheidsstelsel tot stand te brengen. In diverse publicaties over de Surinaamse politiek is dit onderwerp aan de orde geweest. Omdat het kiesstelsel voordeliger uitpakte voor de NPS wilde men geen verandering hierin brengen. Het is hetzelfde als sanering van het overheidsapparaat. Ook hier wordt al decennia lang over gesproken zonder resultaat. Als de NDP het algemeen belang wil laten prevaleren, hebben ze nu alle ruimte om daar voor eens en altijd een eind te maken aan zaken die lang op zich laten wachten.


  Maak melding

 5. Wan Pipel slaat de spijker op z’n kop!

  De VHP/Santokhi is hypocriet, omdat hij nu pas aan de bel trekt en niet toen hij, vele jaren jaar lang, met Venetiaan et cetera een meerderheid in DNA had.


  Maak melding

 6. Hij heeft gelijk, waarom is een bosneger stem meer waard dan een ander. In elk land heb je minderheden.
  Dit is puur discriminatie !!!!!!


  Maak melding

 7. Het is belachelijk dat een partij als Palu met zo weinig aanhangers nu in de regering zit. Dit systeem moet echt veranderd worden anders blijft er een ongelijkheid waarbij de wil van het volk nooit echt gevolgd kan worden. Decentralisatie moet ervoor zorgen dat de districten beter bestuur en aandacht krijgen.


  Maak melding

 8. Forummers, odi odi.

  @Wan Pipel op maandag 22 juni 2015 om 08:11 uur.
  Je bent heel duidelijk in deze.

  En het moest voor 25-11-1975 bij Wet zijn gerealiseerd.
  Maar dat hebben ze bewust niet gedaan.

  Want die voormalige oude politici in Suriname, hadden zich alleen maar gefocust op die 3 miljard NF die ze zouden krijgen.
  Men heeft nimmer aan die oude wetgeving van voor 25-11-1975 willen werken.

  Maar ik hoop dat het alsnog zal gebeuren.


  Maak melding

 9. In het verleden is voor dit systeem gekozen om ieder district invloed te laten hebben in DNA. Als dit systeem veranderd in “one man one vote” dan is de kans groot dat macht zich gaat concentreren. Daarnaast komt ook bij kijken dat in Suriname men nog veels te veel etnisch stemt. M.i. is het daarom niet zo eenvoudig het kiessysteem van nu te verbeteren.


  Maak melding

 10. Er zijn koebeesten hier die denken dat de ndp een multi etnische partij me mars noh.
  Het is fake, het is een facade want in de top bij de ndp zie enkel maar een ras. Dong kaw.


  Maak melding

 11. in afrika heb je ook alleen etnisch negers die op negers stemmen,wat is daar slecht aan..

  in amerika heb je ook twee partijen dier elkaar bevechten op de etnisieteit ,maar na de verkiezing gaan ze gewoon verder met het leven,behalve de moorden op de negers..

  die djoekas stemmen ook alleen op de djoekas of de javaan op de javaan ..,wat is daarop tegen..

  de neger stemt nooit op een hindoestaan,,terwijl de hindoestaan in alle partijen prominent aanwezig zijn..

  die paar coronianen die stem recht hebben,stemmen met z ’n allen 400 stuks op één kandidaad en in parbo moet je minsten 8000 stemmen hebben om gekozen te worden,is dat geen discriminatie..

  va-wakaaa.


  Maak melding

 12. Er zijn districten waar vooral 1 bevolkingsgroep woont, zoals Marowijne, Para, Coronie. Met weinigen weten deze mensen toch heel veel zetels te bemachtigen daar ze etnisch stemmen.
  Degenen die het over afschaffen van etniciteit en etnische politieke partijen hebben, weten zelf geen ene moer over de andere etnische groepen. Hoe wil je etniciteitspolitiek verbieden wanneer je zelf niet bereid bent iets te weten over de ander en alleen maar eist dat de ander iets moet weten over jou en jouw normen en waarden moet overnemen? Ga eerst leren over de ander alvorens z’n rechten te willen vertrappen.


  Maak melding

 13. Het huidige kiessysteem in een soort thuislanden verkiezing.
  Met dit systeem zorg je voor segregatie. Dit systeem was/is bedoeld om de marrons tegemoet te komen in het parlement.
  Juist creeer je met dit systeem dat men etnisch gaat stemmen.
  Een evenredigheidstel verkiezing is het eerlijkste.

  Want dit syteem is bulshti.


  Maak melding

 14. Deze man weet niet van ophouden. Dit tafereel van Chandrikaserpad doet me denken aan het liedje van Adela Bloemendaal: Zullen we het nog een keertje overdoen….

  Chantoki voert berekenende politiek. Gisteren nog hield een partijleider van Noorwegen de eer aan zichzelf na niet behalen van een beoogde resultaat.
  Door die tegenstrijdigheden in Santhoki hebben de Hollanders hem allang uitgekotst.
  Want kijk wie hier het kiessysteem aan de kaak stelt met zijn hindoestaanse partij. Waakzaamheid is geboden want als je ALLE dingen op een rijtje zet, dan is Toki en zijn clan sinds jaar en dag bezig om voor zichzelf met voor zichzelf een weg uit te stippelen voor HUN OVERHEERSING in Suriname. Alles wijst hierop. Kijk om te beginnen naar de GEBODEN EN VERBODEN wat ze hun mensen opleggen. Alles is gestoeld op S T R A T E G I E!!!


  Maak melding

 15. op de voorgrond zie ik drie forse opportunisten waarvan ze het nog steeds niet willen geloven dat ze ten grave zijn gedragen .
  deze zombies likken hun wonden en willen nu een andere kiesstelsel.als je niet kan dansen is de cd niet goed , wie heeft deze kies stelsel samen gesteld ,toen front de verkiezingen won was dit kiesstelsel er al ,wat is het probleem van toki toki .
  toki toki zoekt spijkers op laag water mang .toki ga je roti rustig zitten eten in je hangmat hoor , je vertelt bere voeroe .bouta heeft geen tijd voor die akevietjes van jou hij heeft belangrijkere zaken te doen dan te denken aan wijzigen van kies stelsel , op dit moment heeft dat geen prioriteit ,prioriteit is de regering snel samen te stellen en vooruit kijken .
  bouta wij hebben jou die mandaat gegeven ,doe wat gedaan moet worden wij wachten af .wang san mie wang taigie bouta mie bar joe nanga toki toki, loekoe boeng .


  Maak melding

 16. marcel , jij als hindoestaan die het over de zwarte amerikaan heeft ,,maak je niet druk over die zwarte amerikaan ,ze zijn meer dan 350 jaar in amerika ze over leven ondanks de onder drukking ze komen er .ze hebben voor jou gevochten als donkere ,en wees ze dankbaar allen die een kleurtje hebben .zij zijn het die amerika hebben gemaakt voor wat het nu is als het gaat om rechten .zij hebben bijgedragen in de burger oorlog in alle oorlogen die amerika gevoerd heeft geen een zijn ze er niet geweest .in europa korea noem maar op vietnam je weet niets van zwarte amerikaan ,je ziet wat je wil zien .ze bekleden functies die jij als hindoestaan alleen jaloers op kan zijn .je bent zielig mie boi de goede hindoestaan na gesproken hoor .maar jou donker soort hindoestaan zijn zielig .amerika is opgebouwd uit geweld , ga de geschiedenis boeken lezen over amerika het internet kan je veel vertellen wij zijn overlevers mie boi niemand gaat ze klein kunnen krijgen .begin jou india te kijken wat er daar gebeurt .maak je niet druk over de zwarte amerikaan er zijn er meer dan 40 miljoen .


  Maak melding

 17. marcel 350 jaar geleden is geen 30 jaar toen jullie nog in india waren en een beter leven gingen zoeken in amerika of elders in de wereld .zij waren meer dan 350 jaar in amerika nog ten tijde toen de blanken de indianen vermoorden en dat de blanken nu zeggen dat amerika van hen is hihihihihih joe e sriebie boi ga naar school en laat je informeren .


  Maak melding

 18. Niet alleen in Coronie hebben 400 stemmen 1 zetel opgeleverd, wat te denken van Spaliwini daar heeft de NDP 3 zetels gepakt met nog geen 2000 stemmen, te belachelijk voor woorden!! Kiestelsel mag vandaag nog gewijzigd worden!!


  Maak melding

 19. wat een judas gedrag van de VHP leider, maar ook de andere leiders hebben dit gedrag,, sinds 1987 hebben front de verkiezingen gewonnen en nooit hebben ze toen gedacht om het kiestelsel te veranderen,
  toen was het wel goed, maar nu de NDP aan de macht is, roepen zei dat kiesstelsel aan vervanging toe is??
  ja ja
  ze willen dat het vervang wordt zodat ze in zetels meer winst halen dan ze nu binnen hebben gehaald.

  wel er wordt niks veranderd.


  Maak melding

 20. Het volk heeft het mogelijk gemaakt voor de ex – dictator om verder het land op dictatoriaal paarse mislukte revo wijze te regeren. Wat komen gaat zijn in ieder geval geen rust, vrede en voorspoed voor het gros der paarse oliedomme aanhangers, maar precies zoals in vele arme Afrikaanse landen, paarse kommer en kwel vol misdaad, corruptie en paarse verloedering. De rechtstaat Suriname bestaat in principe sinds 1980 nietmeer. Anno 2015 is het een misdaadstaat Suribabawe. Onberechte misdadigers zijn geliefd en worden door vele oliedomme stommelingen in Suribabawe op handen gedragen. Neks no fout. Waar of niet, zijn het geen onberechte misdadigers. Ook hun zonen zijn misdadigers, zo vele oliedomme aanhangers, verworden paarse delinquenten. De misdaadvloek zal nog meer om zich heen grijpen.


  Maak melding

 21. De bedenker van dit kiessysteem in een vuile racist.
  Dit systeem is een verkapte vorm van apartheid.

  In Amerika hebben de afro’s ook niet ,dat hun stem veel zwaarder weegt dan een blanke stemmer. Zijn er geen Afro’s vertegenwoordigd in het senaat ???

  Zou wat zijn in Nederland dat allochtonen met minder stemmen een zetel krijgen !!!!!


  Maak melding

 22. Wie het weet waarom Chandrikaserpad Santoki dit ACTING OUT gedrag aan de wereld toont mag het zeggen!

  Chandrikaserpad Santoki denkt nog steeds dat Suriname een kolonie is vsn Holland. Zo probeert hij met zijn ACTING OUT GEDRAG dr aandacht van Holland te vragen voor zijn zaken en dat van zijn achterban als contract arbeiders.

  Chandrikaserpad Santoki gedraagt zich hierbij als een GEADDOPTEERD KIND die zich alle rechten die HET NATUURLIJK KIND toekomt voor zich wil opeisen.

  Ik vind dat de NEDERLANDSE REGERING faalt om hierin duidelijkheid te verschaffen. Zeker omdat klaarblijkelijk is dat deze kantraki uit de allerlaagste klasse uit India een strijd wil aangaan met mensen die al eeuwen in een land leefden voordat hij Chandrikaserpad Santoki er als contractarbeider arriveerde!


  Maak melding

 23. Kort nadat ik deze site voor het eerst bezocht rondom de verkiezingen wist ik niet wat ik allemaal hier las. Dat was gewoon choquerend!!!!!

  Hindustanen die alvast vanuit gingen dat ze de verkiezingen hadden gewonnen en opperden voor een APPARTE EIGEN STAAT. Het grondgebied wat ze dan beoogden was WEST-SURINAME omdat ze het gebied rondom NICKERIE als hun gebied beschouwen. Alle andere bevolkingsgroepen verwezen ze richting Paramaribo.

  Deze leuzen choqueerden mij. Wat ik hier verklaar kan elke lezer natrekken in de recente geschiedenis van deze site. Toen ik zulke dingen las kreeg ik uiteraard zelf kromme tenen want normaal was ik altijd trots op de aanwezigheid van de hindustaanse bevolkingsgroep in Suriname.

  Als u eerder de toon van mijn berichtjes mocht bekritiseren, dan weet u hoe de aversie is ontstaan. En mocht ik hardwerkende broeders in mijn reacties getroffen hebben, dan bied ik hiervoor mijn oprechte excuses want ZO HOOR JE NIET MET ELKAAR OM TE GAAN!

  Alleen, TE AWARI YANG MI K… MI DE YANG AWARI BAKA!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.