Idee lijstduwer niet te vatten voor deel Surinaamse kiezers

8

PARAMARIBO, 22 jun – Het verschijnsel lijstduwer lijkt niet overal even gelukkige kiezers te maken. Dit is althans de conclusie bij de reactie van enkele leden van de Nationale Democratische Partij, NDP. Deze groep weigert zonder omwegen partijgenoot Aida Nading te aanvaarden als hun vertegenwoordigster.

Het is niemand minder dan Asongo Alalapadoe, grootopperhoofd van de Inheemse Trio-stam, die het zo rauw brengt. In een brief aan president en NDP-leider Desi Bouterse wordt gevraagd om vervanging. Maar Nading is gekozen als parlementariër van Sipaliwini. De man die de Trio’s zogezegd als rechtmatige vertegenwoordiger zien, heeft het niet gehaald. Deze Carlo Lewis was door NDP opgebracht als lijstduwer.

Dat is gebeurd met de bedoeling dat Lewis stemmen zou trekken. Het lijstduwerschap kan twee richtingen uit. De lijstduwer trekt zoveel stemmen dat andere partijgenoten op de lijst binnenkomen. Die staan dan hogerop de kandidatenlijst. Worden zoveel stemmen getrokken dat de lijstduwer de kiesdeler haalt, dan is hij bij voorrand binnen. Het is een risico dat vooraf wordt aanvaard. Dat behoren alle partijgenoten te weten. Vooraf.

8 REACTIES

 1. Als de Pikin Ingi Boi, met Zeeuws bloed, de Trio’s dit allemaal haarfijn, in hun eigen taal, heeft uitgelegd, hebben ze natuurlijk geen recht van spreken. Maar hem kennende ben ik er zeker van dat hij ze alleen heeft aangewezen welk hokje ze rood moesten kleuren om voor vijf jachtpatronen in aanmerking te komen, 1 jachtpatroon voor elk jaar, zijn Zeeuws bloed gebied hem namelijk te redeneren als het Zeeuws meisje; ‘geen cent te veel hoor’.

  https://www.youtube.com/watch?v=t1VgkKdigPI


  Maak melding

 2. Henkes

  Als de Pikin Ingi Boi, met Zeeuws bloed, de Trio’s dit allemaal haarfijn, in hun eigen taal, heeft uitgelegd, hebben ze natuurlijk geen recht van spreken. Maar hem kennende ben ik er zeker van dat hij ze alleen heeft aangewezen welk hokje ze rood moesten kleuren om voor vijf jachtpatronen in aanmerking te komen, 1 jachtpatroon voor elk jaar, zijn Zeeuws bloed gebied hem namelijk te redeneren als het Zeeuws meisje; ‘geen cent te veel hoor’.
  ==========
  Wat ben jij toch ZIELUUUUUG?


  Maak melding

 3. Een lijstduwer is een verkiezingskandidaat namens een politieke partij die naar verwachting veel stemmen zal trekken, maar op een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst staat.

  Meestal gaat het om iemand die niet gekozen wil worden, maar wel wil bijdragen aan de populariteit van haar/zijn partij. Iemand die als lijstduwer gezien wordt is vaak een bekende persoonlijkheid of populair politicus, die soms actief deelneemt aan de verkiezingscampagne en daarbij in de publiciteit treedt. Bij lokale verkiezingen wordt ook wel gekozen voor oud-wethouders die de nodige resultaten hebben behaald in het verleden.
  Er doet zich een bijzondere situatie voor wanneer een lijstduwer toch gekozen wordt, bijvoorbeeld door voorkeurstemmen of door een onverwacht goed resultaat van zijn partij. In die situatie wordt op de lijstduwer een moreel beroep gedaan om de functie, waarvoor hij is gekozen, alsnog te aanvaarden.

  Sommigen vinden dat het fenomeen lijstduwer kiezersbedrog is. De lijstduwer stelt zich immers in formele zin kandidaat voor een functie die hij niet daadwerkelijk wil aanvaarden. Bovendien zou hij zijn steun voor zijn partij ook op andere manieren tot uitdrukking kunnen brengen.

  Daar staat de opvatting tegenover dat er weinig aan de hand is wanneer het lijstduwerschap vooraf duidelijk kenbaar is gemaakt, of wanneer het voor eenieder duidelijk is dat het slechts om een lijstduwerschap gaat. In dat geval is de kiezer op de hoogte en kan hij zijn eigen afweging maken bij het uitbrengen van zijn stem. Het lijstduwerschap heeft een unieke eigenschap die het gebruik ervan wellicht rechtvaardigt: de steun van een lijstduwer voor zijn partij is expliciet zichtbaar in het stemhokje, op de plaats en op het moment waarop de kiezer definitief zijn keuze maakt. Een politicus heeft geen ander instrument tot zijn beschikking met dezelfde eigenschap.

  Maar leg dit eens uit aan een arme, ongeletterde indiaan.


  Maak melding

 4. Ach, er zijn meer dingen niet te vatten voor de Surinaamse kiezer. Bijv. de staat van de economie en wie daar verantwoordelijk voor is.


  Maak melding

 5. @ Paraman,

  Ik denk dat je de ironie in het verhaal van Henkes niet begrijpt. Hij maakt duidelijk dat hij de huidige Surinaamse politieke manipulaties heel goed heeft weergegeven. Het hoeft niet per definitie de waarheid te zijn, maar hij zit er tegenaan! Als ik het goed definieer zegt hij dat alles en iedereen met geld te koop is. Dus ook stemmen! En dat is de afgelopen verkiezingen wel gebleken.


  Maak melding

 6. Sunil oemrawsingh probeert steeds het volk en daarmee de nps op een ander spoor te brengen.
  Goed zo sunil , hierdoor wordt de ndp steeds sterker en de nps wordt uitgeroeid. Ga zo door tot 0 zetels in 2020.
  Succes


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.