Keti Koti Tafel vrijdag 26 juni in Bijlmer Parktheater

8

1 Juli is de officiële datum waarop de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft 152 jaar geleden. In het Bijlmer Parktheater vindt op vrijdag 26 juni een besloten ‘Keti Koti Tafel’ plaats met medewerking van Black Harmony, Stacy Esajas, Simone Zeefuik, Dr. Gloria Wekker, Marlene Kamperveen en vele anderen.

Tijdens de Keti Koti Tafel gaan de deelnemers gesprekken aan met elkaar en nuttigen ze gerechten die terug te leiden zijn naar de slavernijperiode. Tussen de gangen door worden rituelen uitgevoerd ter nagedachtenis aan de voorouders die de slavernij zijn ondergaan.

Na de Keti Koti Tafel wordt de film The Price of Memory van de Jamaicaanse filmmaker Karen Mafundikwa over de impact van slavernij op Jamaica en de roep om herstelbetalingen. Deze Nederlandse première van de film wordt afgesloten met een talkshow waaraan Karen Mafundikwa deelneemt. De film is wél openbaar.

8 REACTIES

 1. Een vraagje aan de organisatoren van Keti Koti:
  WAAROM WORDT ER NÓÓIT STIL GESTAAN BIJ EERSTE SLAVEN UIT AFRIKA NAAR SURINAME?

  Het is ruim 513 jaar geleden dat dr eerste Afrikanen naar Suriname werden gehaald en daar zijn wij nazaten van. WAAROM STAAN WE DAAR NIET BIJ STIL?

  Is dat uit bescheidenheid dat we dat niet doen? Ik zou graag reacties van de creoolse bevolking hierop willen horen.


  Maak melding

 2. @ van 1502 tot 1863: om de eenvoudige reden dat wij zelf debet aan deze vernederingen zijn. Het was onze voorouders van de Ashanti stam die slavernij mogelijk maakten door dorpsgenoten aan de blanken en Arabieren te verkopen. Ga je gelijk dus niet bij de blanken maar bij onze voorouders leggen. Heb je de documentaire van Cynthia Mcleod niet gezien ? Hierin heeft zij uitvoerig de rol van onze voorouders belicht. Die liegt er niet om!


  Maak melding

 3. @piroti je raakt de spijker op zijn kop. Hulde !!! Neemt niet weg dat dit een zwarte blz is uit de surinaamse geschiedenis. Enige relativering is wel op zijn plaats.


  Maak melding

 4. Een volgens mij terechte vraag van “Van 1502 tot 1863” wordt door Piroti onjuist beantwoord.
  Dat de Ashanti de hoofdleveranciers waren van slaven doet niets af aan de gruwelen.
  Wij zijn niet verantwoordelijk voor wat onze voorouders gedaan hebben: negers noch blanken.

  Het herdenken van deze hele periode zou nog wel eens als interessant bijeffect kunnen hebben dat voor veel meer mensen duidelijk wordt welke rol Afrikanen, maar ook bv. Arabieren, gespeeld hebben in deze tragedie.
  Ben benieuwd wat die dan voor claims tot herstelbetaling aan hun broek gaan krijgen.


  Maak melding

 5. Zie daar weer een besloten keti koti herdenking voor wie en wie niet wat voor ?????? besloten keti koti herdenking wie en wie mogen er bij zeker de hoog op geleiden die wat geld hebben gekregen de stadsdeel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.