Herdenking 170 jaar ‘Boeroe’s’ in Suriname

19

PARAMARIBO/GRONINGEN, 20 jun – Vandaag is het precies 170 jaar geleden dat de eerste Hollandse boeren aankwamen in Suriname. De Stichting Sranan Boeroe organiseert daarom een herdenking waarbij stil gestaan wordt bij het feit dat de ‘Boeroe’s’ in 1845, op de plantage Voorzorg in het district Saramacca voet aan wal zetten.

De herdenking wordt gehouden te Groningen. Om 11 uur zal de kranslegging plaatsvinden en na wat speeches is er een kleine tentoonstelling met o.a. authentieke 19e eeuwse (Gelderse) klederdracht. Ook zijn er kinderspelen en een speelkussen voor de kleintjes.

“Ondanks het feit dat er weinig terecht is gekomen van de beloften die aan onze voorouders gedaan zijn en het feit dat 184 nieuwe Surinamers in de eerste 6 maanden door een epidemie om het leven kwamen, hebben wij kunnen overleven en zijn net als alle andere landgenoten rasechte Surinamers die trots zijn in dit land te wonen” aldus de stichting.

(FOTO: Op het monumentenplein van Groningen staat ter herdenking van deze historische gebeurtenis een monument van de Hollandse boeren)


19 REACTIES

 1. De Boeroe’s hebben het volste recht om het te vieren en zijn ook ras echte Surinamers, alvast gefeliciteerd en maken jullie een mooie en gezonde dag van.


  Maak melding

 2. Voer ter overdenking:
  Kan iemand mij vertellen waarom dit plein in Groningen/Suriname er altijd zo piek fijn uitziet, in vergelijking tot de andere pleinen in heel Suriname, die niet door de boeroe´s zijn aangelegd?Alle andere pleinen in heel Suriname lijken wel openbare varkenstallen! Hoe komt dat zo?


  Maak melding

 3. Hallo allemaal, is er iemand die mij wat meer informatie kan verschaffen over de ” Boeroe’s ” in Suriname. Zou graag willen weten uit welk deel van Nederland zij oorsronkelijk komen. Vast bedankt.


  Maak melding

 4. Yeah……De Boeroe,s zijn in de minderheid maar die horen gewoon bij het Surinaamse bevolking thuis. Als alle rassen in Suri kunnen zij niet uitgesloten worden. Dus zij hebben de eer om het te vieren als alle anderen. Cha Go!!!!


  Maak melding

 5. @de Souza Farias op zaterdag 20 juni 2015 om 20:49 uur.
  Je hebt in deze groot gelijk. En ze blijven het ook steeds onderhouden.

  T.a.v.: Alle andere pleinen in heel Suriname lijken wel openbare varkensstallen!
  Het is een mentaliteit kwestie.

  Hallo @Frank!

  Raadpleeg eventueel de volgende sites.
  http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00343/achtergrond/literatuur

  Wie was Johannes Nicolaas Stolk * rond 1848 in Guinee of G

  http://www.network54.com/Forum/133847/thread/1089102072/last-1094488578/Boerenkolonisatie

  http://www.nieuws-suriname.nl/surinaamse-historicus-loor-schrijft-geschiedenis/

  Historicus André Loor doneert boeken
  De Surinaamse historicus André Loor is op 82-jarige leeftijd overleden in 2013


  Maak melding

 6. Als ik het goed begrijp heeft niemand en dan ook niemand de boeroes uitgesloten ,ik weet niet waarover deze teesmharkhon het heeft.suriname is een multicultureel land waar niemand wordt uitgesloten .een ieder zijn of haar cultuur ook van gods dienst vrijheid .wij willen geen wildersachtige toestanden in dit land.


  Maak melding

 7. Frank, informatie over boeroes kun je vinden bij Andre Loor. Hij heeft veel van de geschiedenis van Suriname vastgelegd en ook over boeroes.


  Maak melding

 8. @Frank

  Over de boeroes kun je gewoon op internet heel veel terugvinden. Maar om je een beetje op weg te helpen: ze komen oorspronkelijk uit het landbouwgebied van de provincies Utrecht en Gelderland.


  Maak melding

 9. @ Frank,

  Op Youtube kun je een prachtige documentaire in drie delen vinden onder de naam “Groningen Suriname”, gemaakt door TV Noord. Dan weet je ineens alles over de boeroe’s.


  Maak melding

 10. Het is ook mogelijk dat een paar boeroes afstamelingen zijn van plantage houders uit de slaven tijd. In dat geval moet alles van ze worden afgepakt. Als ze gewoon als landbouwers naar Su. gingen is een ander verhaal, i dat geval zie ik ze als rechtgeaarde Surinamers. Van vroeger weet ik dat ze het altijd goed hadden en grote stukken land hadden.


  Maak melding

 11. @de Souza Farias,
  Toch heb ik nette pleinen in SU gezien hoor dat ik mij in Holland waande. Ik kan niet zo snel een paar noemen maar vaak zag ik ze bij de nieuwe projecten zoals Secrepatu project in wanica en de omgeving Tamaredjo. In zulke wijken zie je dat bewoners netjes zijnn op hun omgeving. Ik heb nette wijken gezien maar ook inderdaad zoals je zegt ‘varkensstallen’.
  Verder:
  Gelukkig zie je dat in een korte tijd heel veel veranderd is in Suriname. Vroeger konden we nooit tonen waar we vandaan kwamen want dan werd teevast gezegd dat Surinamers in krotten wonen. Maar dat kwam door de zakkenvullers van de vroegere regeringen. Allemaal een pot nat en Chandrikapersad Santhoki gedraagt zich als zo eentje. Van volkshuisvesting hadden ze nog nooit gehoord!
  Nu wordt tenminste bewerkstelligd dat er goede huizen en netjes ingerichte buurten komen voor het volk van Suriname.

  Deze regering is echt goed bezig.
  EN NATUURLIJK MOETEN ER OFFERS GEBRACHT WORDEN. WAAR TER WERELD WORDEN ER GEEN OFFERS GEBRACHT TIJDENS ONTWIKKELING VAN EEN NATIE? Holland weet er alles vsn hoor? Tijdens de wederopbouw van Holland was er heel veel armoede hier waardoor mensen massaal gingen emigreren.

  Dus de DAPPERHEID waarmee deze regering roeit met de riemen die ze heeft, maakt dat ze bij Holland respect afdwingt. Holland weet als geen ander dat met de maatregelen die ze tegen deze regering hebben genomen SURINAME op zijn knieën zou moeten gaan. Dat was het plan. Alleen dat is NIET GEBEURD!!!

  De mensen die vinden dat geen geld mag worden uitgegeven aan WELZIJNSDOELEINDEN zijn DEN WANG SANG DENG BREDE BOTRO KABA!

  En natuurlijk zal Bouta niet eeuwig aan blijven. Maar dan is er één troost: Dan zal Holland weer op de proppen komen met ontwikkelingsgeld. En dan wordt het appeltje eitje regeren voor een volgende regering die dat met een diepe buiging zal aannemen.

  DUS WAAROM NIET NU UITGEVEN ALS DE VOLGENDE REGERING TOCH NET ALS IN VERLEDEN DE HANDEN BIJ HOLLAND GAAT OPHALEN?

  En niet te spreken over de minachting waarmee over ons werd gesproken dat Suriname afhankelijk was van ontwikkelingshulp en waarom we niet op eigen benen konden staan. Dat zal je dus wéér krijgen na Bouta!
  Maar voor nu nog even genieten van genieten want Bouta heeft tenminste voor gezorgd dat wij als natie een trots volk mogen zijn. Heel trots!


  Maak melding

 12. Hallo Frank,

  Wat ben je van plan te (gaan) doen met de gevraagde informatie over de ”Boeroe’s” in Suriname: voor Commerciele gedachten en/of activiteiten ??????


  Maak melding

 13. Hallo Frank,

  Als afstammeling van diverse ”Boeroe’s” families kan ik jou de gehele lijst met alle namen van die ”Boeroe’s” verstrekken, alsmede enorm veel informatie over hun.

  Helaas ben ik heel erg huiverig en wantrouwend over jou toekomstige plannen met deze informatie!!!!!!!!!!!

  Ik zal er eerst een paar nachtjes over slapen en na jou reactie in return een besluit daarover nemen.

  Groetjes,

  BOEROE


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.