vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieWateroverlast Suriname treft groenteteelt

Wateroverlast Suriname treft groenteteelt

-

Does Travel - naar Suriname

SRD 3,50 voor een hoopje antroewa’s of een bosje kouseband, dat is relatief aan de dure kant voor groente in Suriname. Groenteboeren lijden veel schade als gevolg van de zware regenbuien en moeten hun prijzen naar boven bijstellen om het hoofd boven water te kunnen houden. Sinds begin mei telt de consument steeds meer neer voor de meeste groente. Voor sommige gewassen is de extra regen juist welkom. Geen wonder dus dat de prijs van peper, tomaat en soepgroente omlaag gaat. Er is namelijk een overschot.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. Al tientallen jaren wordt er wereldwijd geklaagd over de klimaatsverandering op onze aardbol.Het wordt tijd dat de regeringsleiders en parlementariërs uit de oppositie nu doordrongen worden van de noodzaak om in het land een goede watermanagement systeem te implementeren.

    Ik denk dat de overheid in samenwerking met de ADEK en buitenlandse universiteiten aan Surinaamse en buitenlandse studenten de mogelijkheid wordt geboden om als afstudeerprojecten op het gebied van watermanagement uit te voeren.

    de tijd van klagen en elkaar beschuldigen moet tot het verleden gaan behoren. Het gaat zoals pres. Bouterse zegt om het Surinaamse belang.


    Maak melding
  2. Gelukkig leidt de regen niet tot prijsverhoging van een blik bruine bonen of van een kilo rijst. Ook niet van de overheerlijke en supergezonde soutoe metie.


    Maak melding
  3. Regen of niet, de prijs van een blik bruine bonen, een kilo rijst en een kilo overheerlijke supergezonde soutoe metie stijgt niet. Geen extra uitgaven voor de regering dus.


    Maak melding
  4. ach ,,z.a. men zegt,het gaat om het suri. belang..

    ook al staat suri dik onder water,,maar ik bouta slaap lekker door niks van gemerkt..niks no fout..

    en zo gaat dat al vanaf 25 februari 1980 tot heden en later..

    en de mofina,,ach ja dan hadden ze moeten leren,studeren,zich zelf verrijken net als ik ddb..,,

    kijk maar naar al mijn maties,familie,vrienden alleemaal hebben een welvarende life style..

    wie niet wil mee doen,moet het zelf onder vinden..


    Maak melding
  5. Ik vraag mezelf al tig jaren af waarom de handelaren hun producten per ‘hoop’ aanbieden en prijzen ! Waarom gebruikt men geen gewichtsprijs en dan kun je het verloop van de stijging of daling van de prijs beter controleren.

    Als ik op de markt in A’dam, Den Haag of R’dam ben en zie bv een Suri groente waar ik trek in heb vraag ik altijd naar de prijs in kg’s.

    Ik wil absoluut geen ‘prijs per bos’ horen want dan loop ik steevast naar de volgende verkoper !
    Onze mensen trappen er al te vaak heel makkelijk in en hoor je van; ik heb mooie bita wirie gekocht, 3 euro per bos ! En op mijn vraag naar het gewicht van zo’n bos zit ik nog altijd te wachten.

    De prijs van groenten zou je, los van de invloed van regen, redelijk constant kunnen houden alleen vergt dit wat investering en know how.
    Je kunt tegenwoordig de meeste groenten soorten telen op steenwol of soortgelijke grondsoorten.
    De groenten zouden dan in kassen (of semi overdekt) zonder contact met de grond (op diverse hoogtes) kunnen worden geteeld met de juiste dosering van water en meststoffen.

    Op deze wijze kun je het gehele jaar door telen zonder te horen van, het was te nat of te droog !

    De landbouwers van 2015 moeten naar school en daar zal de NDP zeker ook voor zorgen !


    Maak melding
  6. Aha Paraman, joe de na boiti no? Da deng fotomang e kaka den tem disi!
    Is overal hetzelfde. Als je in de oorlog hier bij de boeren zat, dan zat je goed!!! Wat honger en schaarste betrof vielen de klappen bij de stadsmensen.
    So, we if joe graboe disi da joe graboe da politiek foe ding orange pakira toe! Geen dingen op agenda zetten waar de stadsmens van kan profiteren als je eigen achterban grond aan het roven is.
    Excuses, paraman. Dit is alleen ten voorbeeld voor een ieder om onze problemen te snappen.


    Maak melding
  7. @Milton.

    Mmm, Milton zegt hele goeie dingen! Klopt. Eigenlijk is het niet meer van deze tijd om gewassen om het lande te voeden standaard in volle grond te telen waardoor je afhankelijk wordt van seizoenen voor goede oogst. Wat Milton schrijft moet meegenomen worden!

    Staan we ook bij stil dat tegenwoordig zaden van gewassen big business is?
    Tegenwoordig beschermen landen zaden van hun gewassen. Je moet flink neertellen als hj ze wil bemachtigen.
    Dat heet: GENETISCH GEMANIPULEERD OF GEMODIFICEERDE GEWASSEN.
    Bij voorbeeld: Joe njang wang swieti fructoe ma ano habi no wang siri dati joe kan prani hem. Dati na witti mang koni. Joe moesoe kon bai da siri!
    Mensen, investeer in gewassen, behoud gewassen etc. Ook al kan je in dit leven niet meer oogsten, generatie wat na jou komt WEL!


    Maak melding
  8. Nou geen groente, so what? Dan eten we toch fowroe? Is ook lekker. Bovendien bederven die fowroe’s niet als het een beetje regent. Ze groeien door.


    Maak melding
  9. Mijn bierman heeft 3 grote hopen zand op z’n erf gezet. Daarop plant hij die groentes. Dan ze lopen niet onder water. Slimme man, die bierman.


    Maak melding
  10. Ik zou bv LVV willen adviseren om de mogelijkheid te bekijken en te bestuderen om tuinbouwproducten mbt substraten te telen.
    Men zou van o.a. de kokosvezel een goede substraat kunnen produceren waarop men bepaalde gewassen overdekt of beschermd kan verbouwen.

    Planten en gewassen kunnen overdekt en op een ergonomisch aangepaste wijze worden verbouwd. Ergo, je kunt je landbouw methodieken zodanig aanpassen dat je bijna niet meer hoeft te bukken tijdens het werken, omdat het planten, verzorgen en oogsten op (staande) werkhoogtes kan geschieden.

    Ik denk dat de overheid de komende 5 jaar de land en tuinbouw een nieuwe impuls moet geven door moderne werkwijzen te introduceren, en dit verder uitrolt naar de young innovators en early adopters in deze industrie.


    Maak melding
  11. Dit is nog niks. Straks gaat die grote droogte komen. Temperaturen van 40 graden, geen regen, weinig wind, droge rivieren. Allemaal door klimaatverandering.
    Suriname kan alvast rijstzaden gaan kopen van rijstsoorten die minimale hoeveelheid water nodig hebben. Dat geldt ook voor groentesoorten. De ezel-kar terug want autobanden gaan bossen op hete asfaltwegen.Dieren die agressief en gevaarlijk gaan worden door uitstervende bomen en bossen vanwege de droogte. Muskieten en vliegenplaaag. Ik hoop dat er genoeg water is om je borst nat te maken, anders zorgt de zweet daar wel voor.


    Maak melding
  12. @Rodrick,

    Misschien kun je een plantage beginnen in Suriname. Maar dan zonder slaven en met minimumloon. Zonder zaden van Monsanto, maar van eigen kweek. Zou goed zijn voor Suriname, voor jou en voor Holland. Vervolgens verover je de hele regio met je producten. Who needs Russia?


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES