Suriname krijgt en kan nog meer krijgen van China

69

PARAMARIBO, 12 jun – Suriname mag rekenen op meer steun van China. Dit zegt de Chinese ambassadeur in Paramaribo, Yang Zigang. Het leger en het ministerie van Defensie behoren tot de groot bevoordeelden.

Beide hebben weer een batterij aan legertuig ontvangen van grote broer uit het oosten. In aansluiting op de geschenkenregen van de afgelopen jaren, is nu meer rollend materieel ingereden. “China zal de Surinaamse strijdkrachten naar vermogen blijven voorzien van noodzakelijk militair materieel”, zei Yang tijdens de formele overhandiging. De schenking omvat onder meer tien elektrische terreinwagens.

Ook een hoogwerker, een koelwagen, een patrouillevaartuig en vier watertransportvoertuigen zijn cadeau gedaan. Chinese deskundigen hebben Surinaams personeel getraind in onderhoud.
Volgens Yang waardeert zijn land de goede partnerschap met Suriname. Minister Lamuré Latour van Defensie zei dat China steeds bewijst een ‘goede en betrouwbare vriend’ van Suriname te zijn.

69 REACTIES

 1. Minister Lamuré Latour van Defensie zei dat China steeds bewijst een ‘goede en betrouwbare vriend’ van Suriname te zijn.

  Naïviteit van de bovenste plank. Joe e njang dibri voorschot. Voor wat hoort wat.


  Maak melding

 2. China is zijn invloedssfeer in zuid Amerika alleen maar aan het vergroten. Daar gebruiken ze de satellietstaten Suriname en Venezuela voor.
  Brazilie (de grootmacht in Zuid Amerika) zal dit op den duur niet leuk vinden, waardoor de relatie met Suriname alleen maar zal verslechteren.

  Een bekend gezegde luidt: Beter een goede buur dan een verre vriend. Waarvan akte.


  Maak melding

 3. Wat is het Chinese doel? Om het Surinaamse leger afhankelijk te maken van China? Nu gratis, straks kopen? Want verschillende materieel van diverse landen is moeilijk onderhouden en kostbaar. Materieel van 1 land echter is goedkoper in onderhoud en familiariteit van de soldaten met het materieel is ook belangrijk.
  Hoewel je een gegeven paard niet in de bek moet kijken mag je de gever wel in de ogen kijken.
  China steunt klaarblijkelijk de NDP en is beducht voor een andere regering die minder prioriteit aan de Volksrepubkiek zou kunnen geven.


  Maak melding

 4. God bless China!
  Ik krijg bijna tranen in mijn ogen als ik dit lees. Wat ik weet van een Chinees is dat ze trouw zijn als je een bepaalde band met ze heb. Ik praat uit ervaring door familie band met China Chinees. Ik vond ze tijdens mijn vakantie in Suriname ook prettige mensen. Geïsoleerd leven maar toch je best doen om Sranang Tongo te spreken met klanten. Prettig, prettig, prettig vond ik het om in hun winkels te gaan.


  Maak melding

 5. Ach, de helft van su is al in handen van de chinezen, nu de rest nog. Het land wordt door deze apen gratis weg geven. Jullie gaan huilen totdat jullie geen tranen meer hebben. De jeugd zal creperen als ze maar een poot uitsteken naar de chineze gemeenschap.


  Maak melding

 6. Tuurlijk kan suriname meer “krijgen” van china…….nog ff en we zijn een kolonie van china…..! DE zonen van Moa worden de nieuwe slaven drijvers van de surinamers…..have fun .!!!


  Maak melding

 7. Mooi gebaar van de nieuwe kolonisator China. En nu snel met het materieel naar Tigri…of moeten de surinaamse manschappen eerst een nieuwe pamper om doen.


  Maak melding

 8. Suriname heeft ook behoefte aan een krachtig leger om de nationale en internationale grenen van het land te beschermen. Het kan en mag niet zo zijn dat grondgebied wordt ingepikt of dat de kustwateren worden leeggevist door zeerovers uit West Europa en Amerika.

  Het wordt ook de hoogste tijd dat Suriname gaat samenwerken met Rusland. Suriname kan van Rusland de Yak-130 kopen, een 4e en 5e generatie trainer gevechtsvliegtuig voor maar $15.000.000,-. Dit toestel is door Rusland ontwikkeld en de cockpit inrichting is tot het jaar 2000, van Italiaanse makelij. De samenwerking tussen Rusland en Italië is in 2000 gestopt en de Russen hebben het toestel verder ontwikkeld met hun eigen cockpit elektronica.

  De Italianen hebben een eigen versie van de Yak-130 ontwikkeld met de naam Aermacchi. Dit toestel is geschikt om de piloten op te leiden van de allernieuwste moderne vliegtuigen zoals de Amerikaanse F35 en de Russische PAKFA. De Amerikanen overwegen thans om de Italiaanse Aermacchi te kopen voor de opleiding van piloten voor hun moderne vliegtuigen.

  India heeft reeds een aantal van deze vliegtuigen in Rusland gekocht,omdat dit vliegtuig het beste toestel blijkt te zijn voor de opleiding van piloten voor de moderne stealth jachtvliegtuigen. Suriname kan haar voordeel doen door een drietal van dit soort vliegtuigen aan te schaffen.

  http://www.military-today.com/aircraft/yakovlev_yak130_images.htm

  https://www.youtube.com/watch?v=5kyY2ZeZsAo


  Maak melding

 9. @RobG,

  Suriname heeft ook behoefte aan een krachtig leger om de nationale en internationale grenen van het land te beschermen. Het kan en mag niet zo zijn dat grondgebied wordt ingepikt of dat de kustwateren worden leeggevist door zeerovers uit West Europa en Amerika

  ————————————————————————————-

  What about de Tigri gebied dan ? Gaat Bouterse nu opdracht geven om de Guyanezen te verjagen ? Waarschijnlijk niet, het leger bestaat louter uit laffe manschappen.


  Maak melding

 10. @RobG
  De begroting van Suriname voor 2015 heeft een omvang van SRD 9.000.0000.000. Het grootste deel moet geleend worden.
  Volgens eigen zeggen is het BNP 19.000.0000.000.
  Duidelijk is dat de olie prijs te laag is om Staatsolie echte winst te laten maken en daarmee staats inkomsten te genereren.
  De Goudprijs is zo laag dat ook uit goud nog weinig voor de staat te halen valt.

  Suriname hangt aan elkaar van Chinese Giften, Leningen en de SRD Yuan Swap.
  Lees aub het boekje van de AFRIKAANSE econome Bambis Moyo “Winner take All” (ISBN 978-1-84614-504-9) over het Chinees imperialisme in Afrika en ontwikkelende landen.
  Luister aub naar het protest in Nicaragua tegen de Chinese kanaal plannen al daar.
  Weest u zich bewust dat in Zimbabwe volgende week het locale geld voor US dollars omgeruild wordt met een koers van 1 op 35.000.000.000 of zo iets.

  U stelt dat een bepaald gevechtsvliegtuig (YAK 130) in Rusland gekocht kan worden voor $ 15.000.000 (SRD 50.000.000). U vergeet dat 1 gelijk is aan geen of dat men om serieus genomen te worden er een stuk of 15 moet kopen,
  Met het vliegtuig is men er niet. Er zal aan infrastructuur (vliegveld/ schelters, luchtafweer, gevechtsleidingsystemen, radar, opleidingen en voor al onderhoud) een veelvoud besteed moeten worden.

  Best RobG iets kunnen is geen discussie. Het lijkt mij zinvol dat men eerst nut en noodzaak vast stelt en als mede de prioriteiten.
  De Surinaamse overheid (ook de voorgaande regeringen) munten uit in het doen zonder dat nut en noodzaak vastliggen en er prioriteiten bepaald zijn.

  Waarvoor een luchtmacht als er niets te verdedigen is. Eerst investeren in productie middelen, werkgelegenheid en kennis. Dan wordt men wellicht zo slim dat domme defensie spullen steeds minder noodzakelijk worden.


  Maak melding

 11. Een deel van het Guyanees en Surinaams maritiem gebied wordt door grote vriend Maduro geclaimd. Er is van Suriname uit geen enkel vorm van protest de deur uitgegaan, ook de pers heeft geen vragen hieromtrent gesteld.
  Is het daarom dat we een paar oorlogtuig als hebben gebedeld bij grote broer.


  Maak melding

 12. Als dat legermateriaal ook zo goed werkt als het materiaal wat hier op de markt terecht komt, dan zal het zeker goed komen, maar dan anders.
  Maar voor deze padvindersclub maakt dat toch niet uit, waar zal je die paar padvinders in moeten zetten, in het tigri gebied? wat nooit meer asn Suriname zal toebehoren.


  Maak melding

 13. RobG
  Suriname heeft ook behoefte aan een krachtig leger om de nationale en internationale grenen van het land te beschermen. Het kan en mag niet zo zijn dat grondgebied wordt ingepikt of dat de kustwateren worden leeggevist door zeerovers uit West Europa en Amerika.

  RobG@ En jij vergeet TIEGRIE die al ingepikt is jij domme klootzak en wat zijn GRENEN ga maar de grenen van Tiegrie beschermen stink hoer hier kom je bij de hand spelen donder toch op man demente riool rat.ben je Tiegrie al vergeten kijk dan maar naar de Sur:land kaart maar dan zal je selectief blind en doof zijn jij bent die redie moesoe de landverrader valse nep nationalist je verdiend de kogel vuile landverrader


  Maak melding

 14. Respect voor Moeder Aarde wereldwijd van grote Waarde.

  Wees waakzaam en laten economische belangen niet boven milieubelangen staan.

  China biedt Suriname ook kennis op het gebied van Duurzaam leven? van MilieuBewust leven? Of veroveren ze de wereld alleen op economisch gebied met welvaart en wapengebied?

  In Suriname reizen veel grote chineze supermarkten als paddestoelen uit de grond, met veel energie verbruik ( middels door veel lichtverbruik en stroomverbruik van diepvries/ koelkasten…….veel plastic tasjes die nogal vaak in het milieu terecht komen)….etc.

  Veel auto’s worden geimporteerd die de stad Paramaribo vervuilen en het milieu belasten….maar ook de gezondheid van de mens schaden. Slechte infrastructuur.
  Straten worden door chinezen geasfalteerd, maar ook goede voetgangers- en fietspaden horen in opdracht van de overheid aangelegd te worden, en dit samen met autochtone burgers. Die ontbreken er nogal, en als fietser en voetganger loop je gevaar in het verkeer.
  Burgers worden lui gemaakt….pakken gauw de auto en beseffen niet wat het milieu wordt aangedaan.
  Goede milieu-en gezondheidsvoorlichting is in elk land van groot belang, want alleen zo houden we de natuur en onze gezondheid in goed balans.

  Respect voor Moeder Aarde is van grote Waarde, en ook de belangrijke Natuurboodschappen van Inheemse volkeren wereldwijd.


  Maak melding

 15. Wij gaan straks eindigen net als TIBET. die hebben namelijk ook niks meer te vertellen in hun iegen land. Strategie van de chinezen is vooral voor een klein land als Suriname heel makkelijk.
  Op 500.000 inwoners hoeven de chinezen niet veel mensen te sturen om de boel te laten verwatern en de de chinese invloed daarmee te vergroten.
  Arm Suriname, nog even en we gaan hulp vragen aan Zimbabwe.
  Maar voor de rest gaat alles goed. We zij lekker aan de-koloniseren, Ons aan het bevrijden, We staan lekker op eiegen benen en we doen vooral alles op eigen kracht ricjting afgrond.


  Maak melding

 16. De portemonnee van de gemiddelde Zimbabwaan wordt binnenkort een stuk dunner. Vanaf volgende week kunnen de inwoners van het land hun praktische waardeloze nationale munt omruilen tegen buitenlands geld. Koers: 35.000.000.000.000.000 Zimbabwaanse dollars voor één Amerikaanse dollar.
  Het land gebruikt al buitenlandse munteenheden sinds de Zimbabwaanse dollar waardeloos werd door hyperinflatie, die in 2008 500 miljard procent bedroeg. Zimbabwanen moesten in die tijd plastic zakken propvol papiergeld meenemen om hun boodschappen te kunnen doen. De prijzen stegen toen zeker twee keer per dag.

  Vanaf maandag ruilen de banken de Zimbabwaanse dollar om, meldt The Guardian vrijdag. Voor een bankrekening met 175 biljard krijgen de inwoners vijf dollar, daarboven geldt de vastgelegde koers.

  Het hoogste getal op een Zimbabwaans bankbiljet verscheen in 2008: 100 triljoen. Dat was in de praktijk niet eens genoeg om een week met de bus naar werk te rijden. Volgens de huidige koers is dat biljet nu 40 cent waard.

  De nationale bank van Zimbabwe heeft 20 miljoen dollar voor de operatie gereserveerd.

  Van 1502 tot en met 1863, je bent gewoon een van de vele Surinamers die niet van werken houden maar liever de handjes ophoudt om vooral niet moe te worden. Een volk dat trots is gaat gewoon op de eigen benen staan. Ik plaats een artikel over de toestand in Zimbabwe niet toevallig een land met een zwarte regering aan de macht. Hoe was het toen dat land nog door een blanke regering bestuurd werd ? Een paradijs waar iedereen voor de wet gelijk was en van racisme en discriminatie geen sprake was.
  Zo zal het met Suriname ook vergaan. Geen vooruitgang en het land wordt een vazalstaat van China. Suriname een onafhankelijk land ? Aan mijn hoela handjes ophouden zullen ze bedoelen !


  Maak melding

 17. Wat voor bereik hebben die electrische terreinwagens? Hoe moet je ze opladen in de jungle? Of is het alleen voor de straten van Paramaribo tbv crowd-control?


  Maak melding

 18. Wijdenbosch zei het ooit zo MOOI en TREFFEND, dat z’n VADER hem geleerd had, dat het BETER is het LAND der LEVENDEN te VERBLIJDEN, dan BLOEMEN te STROOIEN op de GRAVEN der DODEN.

  Dat Suriname met China in zee gaat is de NORMAALSTE ZAAK van de WERELD en een VOORTREFFELIJKE ZET van SURINAME, temeer de OUDE WESTERSE politiek, hun LANGSTE TIJD heeft GEHAD. PRIMA van de SURINAAMSE REGERING, om SURINAME zo in de KIJKER te SPELEN bij deze GROTE ECONOMISCHE WERELDMACHT, CHINA.

  De WESTERSE POLITIEK met haar DIK IMPERIALISTISCH RANDJE, is FUNEST gebleken voor de rest van de WERELD, m.n.de CARAÏBISCHE LANDEN en is ÉÉN GROTE FLOP (achteraf) gebleken, voor ALLES en een IEDER, die ZICHZELF MENS denkt te noemen.

  CHINA is een GROOT VOORBEELD hoe het ECONOMISCH kan en (haast) MOET.

  By the way: wist u dat het NEDERLANDS KONINKLIJK ECHTPAAR in september 2015 naar China afreist? De NEDERLANDSE PREMIER RUTTE was er al in de afgelopen maand maart 2015. Heeft u daarover ook COMMENTAAR, arme HOOLIGANS?

  SURINAME heeft goed weten te NETWERKEN en is als RELATIEF KLEIN LAND qua AANTAL INWONERS, deze band al TIJDEN weten te CREËREN, sinds de REGERING WIJDENBOSCH (NDP), dan wel VERSTEVIGD.

  Nu doen landen als zelfs NEDERLAND, SURINAME “TERECHT” na. Banden STEVIG aanhalen!

  Ik verwacht van BOUTERSE en de NDP, dat ze ALLE HOOLIGANS hier op de site een BLOEMETJE toesturen voor hun VERSCHRIKKELIJKE LEUGENPRAAT, waar BOUTERSE’S REGERING ofwel VOORNAMELIJK de NDP met alle PLEZIER van heeft weten te PROFITEREN. ZES-en-TWINTIG (26) ZETELS van de 51.

  NDP na Lik’ wan BANABONG: O MORO JÈ TROWO DOTIE DJING, O MORO AI FATOE!

  IF NDP É WINI, ALA HOOLIGAN É WINI OOKTOE! Want dan hebben deze HOOLIGANS steeds wederom VIJF VOLLE jaren een “NUTTIGE” DAGBESTEDINGSMOGELIJKHEID, dan in cafés te LOPEN ZUIPEN, DRUGS te GEBRUIKEN ofwel van dat VERDERFELIJKE ROTZOOI te SNUI…….!

  HOOLIGANS, ik hoop dat BOUTA jullie ECHT GEDENKT. Jullie zijn op z’n minst ÉÉN ASSEMBLEE ZETEL WAARD geweest en hebben VOORAL BIJGEDRAGEN aan de MEERDERHEID (het RECORD) van de NDP in de NATIONALE ASSEMBLEE van SURINAME.

  Wisten jullie HOOLIGANS, dat het NOOIT EERDER VOORGEKOMEN is, dat een POLITIEKE PARTIJ in haar ÉÉNTJE, de MEERDERHEID wist te behalen in het SURINAAMSE PARLEMENT, nu de NATIONALE ASSEMBLEE geheten.

  Vinden jullie niet dat deze HOOLIGANS, de drie MUSKETIERS (voetsoldaten: lees foetoe-boi’s) Ray, koos en Henk Molenaar een grotere ruiker verdienen dan de andere oh zo LICHTZINNIGE HOOLIGANS, behalve Esmerald?

  DON’T FORGET ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 19. goed zo, zo hoort het, China is onze beste kameraad en onze beste broer.
  China zou eventueel ook en belangrijk bijdrage kunnen leven aan het onderwijs en het ontwikkelen van productie in surinaame met chineese fabrikanten.


  Maak melding

 20. Als het zo doorgaat komt er een tijd waar wij opo kondre man un opo zullen zingen in het chinees.(waarschijnlijk manderijns)
  De jeugd kan al beginnen te oefenen.


  Maak melding

 21. Allen,

  Ten eerste: hoelang heeft Nederland Suriname niet uitgebuit.
  Nu willen zij geen zaken meer doen met Su reden is Dhr Bouterse.
  Suriname kan het niet alleen, geen enkel land op de wereld kan het niet alleen.
  Kunst is om goede afspraken te maken.
  Succes.


  Maak melding

 22. @JoJo,

  Iedereen weet dat dit onzin is dat 1 Us$ 1 miljoen Zimbabwaanse $ waard is. Want dan zouden alle arme Amerikanen naar Zimbabwe trekken en daar muti-miljardair worden want in Zimbabwe zelf kun je voor 100 Zimba$ best wel wat kopen.
  Dit is typisch westerse arrogantie. Dezelfde arrogantie die de opmars van Hitler tot stand had gebracht, want de Fransen en Engelsen wilden de Duitsers vernederen door 1 Franc en 1 Pond gelijk te stellen aan 1 miljoen Marken.
  Hitler heeft ze mooi terugbetaald met V2-valuta.


  Maak melding

 23. Dan liever de Chinezen!
  Zal mij niet verbazen dat deze actie van in zee gaan met de Chinezen is om oude kolonisator Holland te provoceren. Holland heeft Suriname natuurlijk als statisch weggezet! Zij zitten lekker in hun NAVO. Kwam als geschenk uit de hemel voor NAVO leden dat WARSCHAUPACT het begaf. Allemaal vuile politiek. Duitsland mochte een worden maar er werd gejuicht toen Sovjet Uni uit elkaar viel. Er wordt door het westen allerlei unies gevormd om eigen handel en van hun vrienden te beschermen (let op die friends. Waar hebben we dat eerder gehoord? )
  Suriname kan ook kan ook niks als een opstand uitbreekt. Als we voorbeeld van Amerika mogen volgen dan wordt straks oorlogstuig in gezet tegen eigen volk. So what! Als je hier de reacties proeft zal dat t.z.t. nodig zijn. Het werd tijd dat Suriname wat deed met updaten van militair arsenaal. En ja; voor wat hoort wat. Geldt voor Holland even goed. Ze geven niks om niks! Nu zul je zien dat Holland ineens belangstelling voor Suriname zal tonen want deze ontwikkelingen maakt hen natuurlijk zenuwachtig. Suriname is in handen van de Chinezen gedreven. Mijn part! Liever een Chinees. Als jij je koest houdt, doet een Chinees je niks:)


  Maak melding

 24. HENK MOLENAAR,..Jij staat weer uit je nek te kletsen,van de vriendschap met de kolonisator aan de noordzee,hebben wij vanaf 3 eeuwen geleden alleen maar hoofdpijn en een uitbuitingstrauma over gehouden.dus niet lopen zoemen ja !!


  Maak melding

 25. Suriname wordt blij gemaakt met oude rommel terwijl Nederlandse militairen vanaf volgend jaar beschikken over nieuwe zware mitrailleurs. Defensie sloot afgelopen vrijdag een overeenkomst met de Belgische firma Fabrique National voor de aanschaf van bijna 3000 van dergelijke wapens, liet het ministerie weten.

  Het gaat om 2050 middelzware MAG’s en 840 zware M2-QCB’s. Ze vervangen de huidige MAG-7.62mm-mitrailleur en de M2-12.7mm-mitrailleur, beter bekend als de ‘.50’.
  De nieuwe wapens zijn in technisch opzicht gelijk aan de oude, maar de fabrikant heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo heeft de MAG een nieuwe kolf en hebben beide types een rail gekregen waardoor kijkers makkelijker op het wapen kunnen worden geplaatst.

  Defensie koopt ook nieuwe dag- en nachtkijkers waarmee nauwkeuriger kan worden gericht. De nieuwe wapens worden vanaf begin volgend jaar tot halverwege 2018 in stappen geleverd. Het Marinebedrijf in Den Helder blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van de mitrailleurs.

  De schenking van tien elektrische terreinwagens is natuurlijk opmerkelijk te noemen terwijl Suriname een stroomtekort heeft.
  Bouterse riep de bevolking op om efficiënt om te gaan met de beschikbare energie en niet te verspillen. Bouterse had ambtenaren overal in Suriname opgeroepen de kantoorairco’s niet eerder dan 10:00 uur aan te zetten en die uiterlijk 14:00 uur alweer uit te doen. Die terreinwagens lopen niet op water he ?


  Maak melding

 26. Ik weet niet als de idioten het door hebben in Suriname niks gratis is. Alles kost.
  Wat moet men met wapens in Suriname doen. Wapens om de bevolking te onderdrukken. Denk maar aan de tijd van terreur, moord en repressie van de jaren 80.
  Daar weten de Chinezen ook alles van. Denk maar aan Tibet, de studentenopstand.
  Wapentuig aan de tuig geven aan Suriname, om de boel straks af te tuigen. lekker om straks te weten dat je dierbare door een Chinese kogel naar de eeuwige jachtvelden is geholpen.


  Maak melding

 27. China, het land dat zich altijd heeft verzet tegen het ‘westerse’ imperialisme, hangt nu in veel grotere mate datzelfde imperialisme aan. Half Afrika is al afhankelijk van de Chinese ‘hulp’, evenals een groot deel van Zuid- en Midden-Amerika. En aan ieder cadeautje hangt een prijskaartje. Hoe groot dat is zullen wel over een aantal generaties pas zien. Het het geven van cadeautjes wil niet zeggen dat de gever altijd betrouwbaar is. Dat is een zeer kortzichtige gedachtengang.


  Maak melding

 28. printa
  HENK MOLENAAR,..Jij staat weer uit je nek te kletsen,van de vriendschap met de kolonisator aan de noordzee,hebben wij vanaf 3 eeuwen geleden alleen maar hoofdpijn en een uitbuitingstrauma over gehouden.dus niet lopen zoemen ja !!

  Te dom voor woorden die Paarse Paupers.


  Maak melding

 29. Laten die Chinezen oprotten met hun huichelachtige gedoe, want ze houden niet van blakamans. Een Chinees vindt zichzelf superieur t.a.v. het zwarte ras en heeft alleen het land en de bodemschatten van de blakamans nodig om zijn hun macht uit te kunnen breiden. Kijk maar hoe ze voet aan grond proberen te krijgen in de Afrikaanse landen waaronder met name Angol, en de blakaman gaat, zoals de geschiedenis al heeft geleerd, weer overstag voor wat spiegeltjes en kralen. Over 20 jaar is Suriname geconfisqueerd door de Chinezen als de Turken dat inmiddels niet hebben gedaan.


  Maak melding

 30. Dat gaat Linscheer blij zijn.Zo krijgt hij de beschikking over meer middelen om het subtiel te gebruiken tegen het volk.Steeds als opa D en of zijn regering in de verdrukking dreigt te komen,verschijnt Linscheer op radio en TV.Daarna is alles weer zo als het was.


  Maak melding

 31. @ Su

  Hetgeen je vermeld klopt, echter de Verenigde Staten van Amerika heeft nu al een enorme invloedsfeer in Colombia, iets wat Brazilië uiteraard verfoeit.

  Brazilie (de regionale grootmacht in Zuid Amerika) zal haar invloedsfeer alleen kunnen vergroten als zij de economieën van de Noordelijke staten van Zuid-Amerika een integraal onderdeel maakt van haar eigen economie. Daarom zie ik Brasilia de relatie met Paramaribo eerder intensiveren dan verslechteren. Ook op defensie gebied zal Brazilië haar relatie met Suriname gaan verdiepen. Feitelijke zaken die nu al gaande zijn.


  Maak melding

 32. Mies koosje en andere redimusus,laat china haar gang gaan ze geven tenminste en bewijzen geen lippen dienst.zie wat de chinesen in afrika met name angola ,ethiopie en andere afrikaanse landen doen ,het is geven en nemen,bij holland ,amerika was het alleen maar nemen en een aalmoes geven .toen bosje dalian binnen haalde om asfalteer werkzaamhedeen uit te voeren schreeuwde nieuwfront moord en brand,maar toen vene aan de macht kwam was vene de eerdte die in de asfaltmachine stapte toen de weg van afobakka werd geasfalteerd.nederland en frond hadden ook geprobeert su te issoleren omdat bouta president werd, en niet te vergeten de acp top die in su werd gehouden waar nederland en front een stokje voor probeerde te steken om de top te verplaatsen naar een ander land omdat bouterse werd gekozen en ook wat betreft de amnestie wet.de geschiedenis herhaalt zich ,de sterke man van su is nog altijd bouterse en het surinaamse volk.china wees welkom het is geven en nemen jaloezie speelt mee bijndie redimusus .


  Maak melding

 33. @jojo,

  Ik geloof echt niet in het V7 sprookje dat Suriname voor het overgrote deel op de pof leeft. De verkiezingen in Suriname zijn voorbij en toch geeft je een groot gewicht aan de leugen woorden vn santokhi. Hiermee ontken je ook de ratings (waarderingen) van o.o. Standard and Poors,Fitch,etc, m.b.t. de Surinaamse economie.Keep dreaming dat het slecht gaat met de Surinaamse economie.

  k heb tevens helemaal geen aversie tegen de Chinese steun aan Suriname. Deze steun is hard nodig en met behulp van deze steun kunnen noodzakelijke projecten opgestart worden voor het land.


  Maak melding

 34. @ Printa,

  WIJ ? Praat voor jezelf. Jij kent die koloniale periode alleen van horen zeggen. En als je zo graag het slavernij-slachtoffer wil uithangen, meldt je dan onmiddellijk bij het PCS. Daar zitten nog meer van die gasten met slechts één hersencel.


  Maak melding

 35. DDB en zijn Bandits: jullie moeten niet LULLEN maar ga toch MEER halen bij China. Ga halen wat je allemaal nodig hebt en vraag ook gelijk aan de Chinezen of ze DE STAATSSCHULD overnemen zodat DDB met een schone lei aan zijn 2e regeertermijn kan beginnen.

  De Chinezen doen dit ALLES VOOR NOPPES: CHINA ZAL HELEMAAL GEEN TEGENPRESTATIE VRAGEN AAN SURINAME; Immers iedereen houdt van DDB dus ook de Chinezen!!


  Maak melding

 36. @Nationalis,

  Brazilie kijkt zelf al uit naar grote investeringen door China en ze werken al samen op militair gebied, ruimtevaart en vliegtuigbouw. China zal satellieten van Brazilie lanceren terwijl Kourou – Frans Guyana – vlak over de grens ligt.
  China heeft al aangekondigd zo’n 50 miljard Us$ te investeren in Brazilie. Bovendien kunnen Braziliaanse bedrijven goedkoop geld lenen van de BRICS bank of van Chinese banken.
  Vanwege de spionage van de Amerikaanse NSA van de Braziliaanse president(e) zijn de kanaries huiverig en wantrouwend naar de VS toe.


  Maak melding

 37. @Van Baalen,
  Hoe kom je erbij dat ik mijn hand ophaal? Zo zie je maar met vooroordelen! Ik ben hier een hardwerkende blaka man. Nooit ooit een dag van een of andere uitkering genoten. Het moet er zijn voor mensen die het echt nodig hebben hoor? Maar ik heb God zij dank altijd mijn eigen boontjes kunnen doppen. Ik werk met alleen bakra’s en heb in mijn werk geen last van discriminatie simpel omdat ik mijn papieren op zak heb en weiger onder te doen voor een witte.

  Over Chinezen: Liever Chinezen. En telkens hoor ik voorbeelden van Zimbabwe vallen. Wie niet weet hoe geschiedenis van Zimbabwe afliep moet zijn mond houden. Alleen Ian Smith en zijn kornuiten hadden daar te zeggen in een land van zwarten. En ja. Ontwikkeling was door knechten van de zwarte man. EN VAN SLAVENARBEID KUN JIJ ALS SLAVENDRIJVER WEL HEEL, HEEL RIJK WORDEN HOOR? De slavenarbeid is weggevallen. Logisch moeten bronnen aangeboord worden. En dat valt nu eenmaal NIET mee!


  Maak melding

 38. Henkmolenaar , je zegt dat het goed zou zijn als er nog slavernij in su was .
  me maars dan zouden jullie nu anders pieppen .
  racist die je bent .


  Maak melding

 39. De kwaliteit van de Chinese regering is dat ze zich goed focussen op gewenste beleid en in heel korte tijd hun plannen weten te realiseren. Op bepaalde gebieden lopen ze zelfs voor in de wereld.
  De mindere kant is dat ze de VS willen na-apen en zelfs willen overtroeven en net als de VS naar werelddominantie streven. Straks krijgen we dus niet een China die de arme landen verlost en helpt, maar die ze genadeloos uitbuit, net als de VS en Europa. Immers, om een grote industrie draaiende te houden moet je grondstoffen hebben die in de 3e-wereld voor het oprapen ligt. En je moet daarnaast concurreren met andere industriele grootmachten. Dan ga je echt niet aan fair-pricing enz. doen, nee je gaat een winst-winst-winst mentaliteit ontwikkelen. Eerst ga je de arme landen je goede kant laten zien, daarna draai je ze de duimschroeven aan. Zo hebben Europa en Amerika het gedaan, zo zullen ook de Chinezen het doen. Het enige wat verandert is de taal, het uiterlijk en de continent. oud wijn (VS) in een nieuw jasje (China).


  Maak melding

 40. @RobG,

  Suriname heeft bommenwerpers nodig. Je moet die Guyanezen in Tigrie kunnen bombarderen vanuit Surinaams grond- en luchtgebied.


  Maak melding

 41. “Chinese deskundigen hebben Surinaams personeel getraind in onderhoud”

  Ik hoop niet dat het bij de training blijft!. Het opgedane kennis dient ook in de praktijk uitgevoerd te worden.

  En La Sombra Del Arbol.


  Maak melding

 42. Die electrische terreinwagens zijn een soort electrische karretjes die je op de golfbaan wel ziet. Mooi voor Bouterse om in het binnenland mee te crossen. Heel geschikt om z’n grote perceel te inspecteren.


  Maak melding

 43. Sranang O KRIJGE !!

  W’O KRIJGE, rept nu de MEGA-NDP-staatsschuld-
  veroorzaker !

  Over DRINGENDE MEGA-BEZUINIGINGEN en
  financiele SANERINGEN ZWIJGT DESI !

  Volk mag nog niet weten dat wij in een financiele
  PUT zitten en RAMPGEBIED zijn !

  Hoe lang kan NDP nog blijven liegen ?? `

  Wanneer de SRD 100 % in waarde DAALT, zal
  het volk eindelijk WAKKER SCHRIKKEN ! TE LAAT !!

  PS : NEP-NDP-Onproductieve uitgaven moeten
  DIRECT worden STOPGEZET !

  Jammer dat Desi niets van begrotingen en staatstekort
  snapt !

  Helaas, baja a poti Sranang people o pai ede !!!


  Maak melding

 44. De grootste Leider Mahatma Ghandi zei ooit: ‘ er is genoeg voor de behoeften van iedereen maar nooit genoeg voor iemands hebzucht’. Suriname’s drang naar hebzucht zal het land fataal worden.


  Maak melding

 45. Seng-sang,
  Je begrijpt niet wat Henk Molenaar wilt zeggen maar hij jaagt je wel direct de kast op. Omdat jij te emotioneel bent krijgt hij jou daar waar hij jou hebben wil.
  Hoe zouden wij nu anders piepen dan ? Ha ha een straaljager en zie hoe de heldhaftige Surinaamse soldaten de oerwoud in vluchten.
  Hij is geen racist en als Hen racist is dan zijn alle surinamers racisten toch ? Alleen is er ene groot verschil Jullie weten wat wij racisten zijn en toch blijven jullie het liefst in Holland wonen.


  Maak melding

 46. @Watra
  ik herinner mij de Memorandum of Understanding nog heel goed.het vervelende is dat ze nadien deze afspraak heftig gedevalueerd is:

  1) Eerst naar leningen van $ 50.000.000 voor asfalt projecten
  2) Daarna na leningen van $ 5.000.000 voor een woningbouwproject met prefabfabriek
  3) Naar nu wat cadeautjes als labtops (met spionage software) en militair materieel (kunnen ze t.z.t hun eigen arbeiders mee vervoeren).

  Het is zo prettig voor China dat het haar eigen export financiert. Een product dat bij BroadHomes in China $ 15.000 kost wordt door Suriname voor $ 40.000 gekocht ofwel na de eerste 150 huizen is de prefab fabriek voor BroadHomes afgeschreven en betaalt Suriname de rente en aflossing.
  Ga zo maar door. Suriname kan zometeen alleen maar bij het kruisje tekenen en laten gebeuren wat in Afrika al jaren gebeurt.


  Maak melding

 47. Beste RobG
  Het triest is dat het geen V7 verhaal is dat Suriname op de pof leeft.

  Ik heb de live stream van de begroting in de DNA gevolgd en met name de bijdrage van Henk Ramnanlandal heeft de ogen geopend. Hij liet zien dat giften en leningen als inkomsten geboekt werden. De regering heeft er niet op gereageerd.

  Kijk naar de begroting en het gebrek aan verantwoording van de begrotingen (ook van de vorige regeringen). De begroting 2015 voert ongeveer SRD 9.000.000.000 aan uitgaven op en pakweg SRD 6.000.000.000 aan inkomsten. een gat van meer dan 15% ten opzichte van het BNP.

  Ook u zult begrijpen dat als de productie kosten van goud oplopen en de wereldmarktprijzen dalen de superwinsten en afdrachten va de jaren 2010, 2011, 2012 en 2013 nu voorbij zijn en dat de staatsinkomsten terug vallen naar het niveau van 2008 geen $ 250.000.000/jaar maar ongeveer $ 50.000.000/jaar ofwel aan de inkomsten zijde ontstaat er een gat van bijna SRD 600.000.000.

  Het zijn geen V7 getallen waar ik naar gekeken heb bij de resultaten van Staatsolie maar de Prospectus bij de uitgifte van de obligatie lening die Staatsolie zelf gepubliceerd heeft. Daarin staat dat men enorme afschrijvingen gedaan heeft op gestaakte of vertraagde projecten (er is geen geld voor of geen sluitende business case ondanks alle halleluja kreten van de Supporters van de grote roerganger).
  Ook kun je in deze prospectus lezen dat het de komende jaren niet echt goed gaat. Mede omdat staatsolie volgehangen is met Schulden (Staatsolie Electra plant/Aandeel in Surgold/Rietsuiker/Tapajay/Voorschot belasting en dividend, etc.).

  Ga aub naarde website van de Centrale Bank van Suriname en u zult moeten onderkennen dat de deviezen voorraad hard gekelderd is zonder dat er iets zichtbaars voor in de plaats gekomen is.

  Probeer te doorgronden dat de Yuan/SRD Swap niet meer is dan een kostbare lening als het verschil vereffend moet worden. Ondertussen kunnen wel alle Chinezen risicoloos importeren uit China. De schuld en rente wordt zo meteen de de kiezer afgelost resp. betaald.

  Ik ben geen aanhanger van V7, zeker niet nu duidelijk is dat ze als visie loze kikkers voor een paar SRD uit hun kruiwagen proberen te springen.
  De omgekochte is net zo slecht als de omkoper. Beide zijn corrupt of ze nu Somohardjo/ Sapoen of Bouterse heten.

  Er werd door iemand Ghandi aangehaald met een verwijzing “dat er voor iedereen genoeg is behalve voor iemands hebzucht”


  Maak melding

 48. @Tillosur,

  je hebt een interessant commentaar geschreven over China, maar ik vind dat je China geen recht doet met je standpunt. China is een van de vele landen die gebukt gingen onder het wrede en uitbuitende westerse kolonialisme.China weet als gen ander hoe het westerse kolonialisme/kapitalisme hele volkeren kunnen denigreren tot niets, tot zero. Waarom lukt het China wel om de Afrikaanse landen die economische impulsen te geven waardoor zich economisch begint te ontworstelen uit het negatieve imago. De westerse landen hebben thans de mond vol over het Chinese imperialisme in Afrika en Latijns Amerika uit jaloezie. De Chinese aanpak om de landen te helpen ontwikkelen blijkt veel beter te werken dan de Amerikaanse en Europese aanpak en dat stekt als een wesp in West Europa.


  Maak melding

 49. @@HOJOT,…Liever training van Chinezen, ipv.de vrienden van jou aan de noordzee.ze staan bekend als laffe / bange zakkenwassers in tijden van oorlog,ze maken meer slachtoffers aan hun kant,door blunders [op eigen mensen schieten,ze kiezen het hazenpad en laten onschuldige ongewapende mensen achter [SEBRENISCA].liever China ipv de oud kolonisator.


  Maak melding

 50. Straks neemt China Suriname volledig over dan zijn het Bouterse en zijn vrienden die Suriname verkopen aan de Chinezen.Het volk slaapt en weten niet eens wat met hun land gebeurt.


  Maak melding

 51. Ai boi China gaat investeren dat is leuk voor Su. Maar aan de andere plunderen ze het land leeg wordt wakker Su Met de mooie Omkoperij blijf niks meer over van ons mooie land.


  Maak melding

 52. Nou dat is heel mooi van China.
  Het zou alleen nog mooier zijn als er ook daadwerkelijk geld geïnvesteerd wordt in het opbouwen van het aangezicht van het land.
  Als er dan toch schulden worden gemaakt, investeer het geld dan in iets goeds.
  In ieder geval de binnenstad zodat toeristen die naar Sur. Komen geld gaan uitgeven.
  Een cruiseschip die aankomt betekend toeristen en dus geld. Het is zo jammer om te lezen dat die cruiseschepen Sur. afwijzen als vakantie bestemming omdat toeristen het centrum verwaarloosd en vies vinden. Natuurlijk is het een dure investering maar wel een waar geld mee te verkrijgen is.
  Een goede bron van inkomsten voor het land die ergens anders weer kunnen worden ingezet bijv. bij modernisering van de gezondheidszorg,speelvoorzieningen voor kinderen een belangrijke doelgroep,trekt gezinnen. Dan zijn er naast alleen maar casino’s ook andere voorzieningen voor mensen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.