Kiesgedrag verbijstert politici zonder zetels

17

PARAMARIBO, 12 jun – Het inschrijfquotum dat de overheid voorschrijft aan politieke partijen zegt niets. Het quotum, een minimum aan leden, bepaalt of deelgenomen kan worden aan de nationale verkiezingen. Vrijwel alle partijen halen het, maar dan komt de ontgoocheling.

Er zijn partijen bij die met zoveel leden inschrijven, dat menigeen zich afvraagt waar ze het vandaan halen. Zelfs pas opgerichte partijen hebben soms wel tienduizenden ‘leden’. En dan zijn er de verkiezingen en komen deze partijen er beschamend bekaaid vanaf. Nul zetels. Hoe? “Ze hebben wel sympathie voor je, maar door opportunistisch gedrag kiezen ze voor het winnende paard”, zegt politicus Dharm Mungra tegenover de Ware Tijd.

Zijn Mega Front, MF, had bijna twintigduizend leden bij de inschrijving. Iets meer dan duizend kiezers blijken op MF te hebben gestemd. De overheid voerde de zogenaamde één-procent-regeling in om wildgroei in het aantal politieke partijen te voorkomen. Volgens de regeling mag een naam niet voorkomen op meerdere ledenlijsten. In de praktijk controleert niemand dit. Met als gevolg ontgoochelde politici.

17 REACTIES

 1. Het komt nooit goed met dit volk zei Julian With.Je kan hem helaas alleen maar gelijk geven.
  Als de model figuur een onvervalste komediant is,kan je geen denk vermogen van zijn onderdanen verwachten.Als je anders denkt,kom je altijd bedrogen uit.


  Maak melding

 2. Mungra moet niet de schijnheilge komen uithangen. Deze partijen gaan op internet, pikken namen, vullen hun ledenlijst aan totdat ze een gewenst aantal personen hebben dienën het dan in.


  Maak melding

 3. Julian With heeft inderdaad helemaal gelijk, het komt nooit meer goed met dit volk, hun denkwijze is 0,0 leven op de dag van vandaag met een korte termijn visie, wat hun uiteindelijk noodlottig zal worden.


  Maak melding

 4. Men dient voor de verkiezing alle deelnemende partijen een waarborgsom te laten betalen.
  Als na de verkiezing blijkt dat je de 1 % regeling niet haalt, gaat dit bedrag naar de organisatie van de volgende verkiezing of naar een sociale instelling.
  Ik kan me niet voorstellen dat leiders niet beseffen dat hun aanhang niks voorstelt en dat ze niet eens een 500 stemmen zullen halen.


  Maak melding

 5. En dat is het verschil met de NDP want die heeft geregistreerde en betalende leden. Wie betaalt wordt geregistreerd als lid van de partij en bestaat er verder geen onduidelijkheid over het aantal leden van de NDP.

  Mensen die creatief omgaan met het aantal leden en sympathisanten houden de boel voor de gek waarna zij dit ook nog zelf gaan geloven.

  En waar is die meneer die anderen ‘logo logo’s’ noemde vandaag ?
  Ik hoor hem niet meer zo vaak als enkele weken terug ! Wat is zijn huidige positie binnen zijn partij ?

  In principe kan de NDP op dit moment een genade slag uitdelen aan de VHP en PL die zij nooit meer te boven zullen komen.
  De NDP kan nu in één keer afrekenen met de oude etnisch en racistische politici en politiek !

  En ik denk dat het ook zal gebeuren, just wait en see !


  Maak melding

 6. @Milton
  De NDP dient zich zelf en Suriname de genadeslag toe.
  Alle halve en niet nagekomen beloften en de rampen waar zij Suriname mee opgezadeld heeft en op gaat zadelen komen van zelf aan het licht.

  Een simpel voorbeeld. De brug bij Carolina zo bejubelt door een iedereen als voor uitgang.
  De brug is op het smalste deel van de rivier in het gebied aangelegd zodat de brug heel wat goedkoper werd maar per m1 kon Ballast Nedam heel wat meer in rekening brengen.
  Echter omdat er geen wegen naar de nieuwe brug locatie waren heeft en er wat zandpaden aangelegd om bij de brug te kunnen komen.
  Het gevolg de Weg is onder tussen geen Weg meer maar een modderpoel.

  Deze regering is volgens internationale principes “Penny Wise en Pound Foolish” Iedereen die met ze mee werkt gaat er aan kapot door de boeren slimheid van Bouterse.


  Maak melding

 7. @milton,

  Blijf maar dromen. Jouw leider heeft de VHP uitgenodigd voor een gesprek. Daarna volgen de NPS, BEP enz.
  Kan jouw leider de etnische partij ABOP verbieden of kapot maken? Ik dacht het niet!


  Maak melding

 8. Off Topic

  Een top delegatie uit Venezuela heeft vrijdagavond een onderhoud hierover gehad met minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. De Guyanese president David Granger heeft president Desi Bouterse geschreven en gevraagd om te helpen bemiddelen.

  Verbijstering dat Guyana hulp vraagt aan Suriname terwijl dezelfde Guyana in onmin leeft met Suriname over het Tigri gebied die zij reeds jaren bezet houden en grond is van Suriname.
  Lackin stel als eis dat dit eerst opgelost moet worden


  Maak melding

 9. -Het stelt inderdaad niets voor wat er geschreven staat, omdat b.v Hooghart niet voldoet aan de gestelde eisen en toch nog lid wordt van de DNA. Hoe dan???

  @manu, je hebt groot gelijk


  Maak melding

 10. Mensen houden niet eens een enquete om te kijken op hoeveel stemmen ze realistisch mogen rekenen en beginnen al direct een politieke partij. Daarna beweren dat de kiezers hen voor de gek hebben gehouden.
  Die Surinaamse politici (behalve van de NDP) hebben niet eens door dat de kiezer van Suriname vooral geinteresseerd is in gratis dit en gratis dat. Niet omdat men niet wil werken voor z’n kost, maar omdat de economie van het land zo slecht is dat heel veel mensen geen werk hebben of onvoldoende verdienen waardoor de regering met subsidie’s moet bijspringen.
  Ik denk dat deze politici te weinig oog hebben voor de werkelijke slechte toestand van de economie, die onvoldoende banen met een levenskostendekkende inkomen kan creeren.
  Wanneer de economie drijft op vnl goud, bauxiet, hout, olie, dan moet je zowat alles importeren en kun je weinig sparen om te investeren.


  Maak melding

 11. dit volk verdient niet beter..

  laat ze zwemmen in hun eigen stront,dat verdienen ze als geen ander..

  een surinamer is niet voor verbetering vatbaar..ze willen niet anders,,,geef ze brood en spelen en zijn dan super gelukkig..

  liever in een brok prasoro pratie oso,dan een goed uit ziende huis..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.