Pertjajah Luhur ‘trouw aan V7-kiezers’

23

PARAMARIBO, 11 jun – Met Pertjajah Luhur valt alleen en uitsluitend te onderhandelen via het samenwerkingsverband V7. Dit stelt het hoofdbestuur van Pertjajah Luhur in een verklaring. Zonder meer meewerken aan verkiezing van de president zal niet gaan.

De verklaring staat haaks op een eerdere, waarin juist wel medewerking werd gesuggereerd. “Ofschoon de V7 combinatie waarin de PL participeert een verkiezingsnederlaag heeft geleden, is de PL van oordeel dat een constructieve bijdrage voor regeerverantwoordelijkheid serieus moet worden overwogen’, werd in de oudere verklaring gesteld. De ondertekenaars waren partijvoorzitter Paul Somohardjo en Raymond Sapoen.

Sapoen is ondervoorzitter en is aanstaand parlementariër. Opmerkelijk is dat zijn naam niet voorkomt onder de tweede verklaring. In deze verklaring wordt aangegeven dat PL deel uitmaakt van V7. Er zal niet individueel worden onderhandeld met de NDP van Desi Bouterse. “De PL wil benadrukken dat zij trouw is aan de V7-kiezers, in het bijzonder die van PL en zal nimmer dit vertrouwen beschamen.”

23 REACTIES

 1. Ik begrijp niet dat er nog mensen zijn, die willen samenwerken met iemand, die in staat is vandaag A te zeggen en morgen B. Somohardjo heeft o.a. 5 jaar geleden voor gezorgd, dat nw Front is afgewezen en nu wederom. Deze man mag gekwalificeerd worden als de meest onbetrouwbare politicus in SU.


  Maak melding

 2. Dit is de Somo die ik ken; de meest gehaaide en opportunistische politicus van Suriname . Het is iemand die elke dag opstaat ,zijn vinger in zijn mond stopt en vervolgens de lucht insteekt om te kijken uit welke hoek de wind waait. Is er onvoldoende wind pakt ie zijn ladder en klimt een manjaboom in.

  Alleen Somo kan het voor elkaar krijgen de ene dag iets te zeggen om vervolgens de andere dag weer met iets anders op de proppen te komen. Het lijkt alsof hij gecorrigeerd is door overige leiders van V7. Anyway ,wat hij nu verklaart kan hij niet meer op terugkomen.

  Deze strategie die V7 nu hanteert ,want het gaat nu niet alleen meer om de Pl, is duidelijk met de bedoeling naar de NDP gericht om ofwel met de gehele V7 in zee te gaan of helemaal niet.

  Daarmee wordt de NDP de mogelijkheid ontnomen om bijvoorbeeld alleen maar de NPS te benaderen. De strategie lijkt erop gericht de benoeming van de president niet zondermeer zonder slag of stoot te laten verlopen.

  Voor de NDP blijft er dan de ABOP, DOE en PALU over. Hoe je het draait of keert , twee derde meerderheid of de gang naar de VVV , het lijkt er sterk op dat Bouta wederom president wordt.


  Maak melding

 3. PL moet wel. Ze kunnen hun vertrouwen niet beschamen aan de kiezers om voor de zoveelste keer te switchen. Ik voel mee met het Javaanse volk. In een politieke bolwerk zijn zij een deel waarmee gesold wordt. Somohardjo zijn partij had beter kunnen aansluiten bij NDP dan bij de hindostaanse partij. ANTON DE KOM heeft voor zijn verbanning naar Holland getracht op Javanen politiek bewust te maken en ze laten opkomen voor hun rechten omdat hij uitbuiting van deze Javanen zag. Nou een Javaan is geen hindoe dus wat zocht u bij de hindoes meneer Somohardjo? Voor NPS geldt hetzelfde. Bij een VHPer if hindoe gaat het altijd om eigen gewin. Nu kunt u niet meer terug heer Somohardjo. Is gezichtsverlies. Ook al heeft u nog zoveel spijt. Dacht u dat de hindoe met u zou delen?! Laat me niet lachen. Jammer, jammer, jammer voor het Javaanse volk!


  Maak melding

 4. Somo de politicus heeft V7 in de tang, deng no mang seki.

  Het is met somo all the way, dis geen enkele andere partij in V7 mag met de NDP praten omdat NDP de PL niet lust met So o asn het hoofd. Iintussen is Sapoen de enige die met de NDP flirt, het is niet PL hoor. Maw NDP, Palu, Doe, Abop en Sapoen zijn stem wordt de President gewoon in de DNA gekozen, precies zoals Somo al op 27 mei zei, de President wordt gewoon in de DNA gekozen. Deze ene stem van Sapoen kan en zal Somo altijd inwisselen, gedurende de trip of later mocht Somo wegvallen vanwege zijn leeftijd en Sapoen de opvolger wordt, wat dacht je verkiezingen in 2020 met Sapoen als voorzitter?

  Intussen hoeft en kan geen enkele V7 lid meer gaan onderhandelen want die ene stem voor de DNA heeft NDP toch al.

  Je kan zeggen wat je wil maar Somo tranga, en de rest in v7 zijn uilskuikens.


  Maak melding

 5. @Van 1502 tot 1863,

  Jouw kennis ie beperkt omtrent deze. Dat kan, dat is geen schande. Javanen hebben veel gemeen met de Hindoes (Javanen zijn ooit Hindoe geweest, Java was ooit Hindoeistisch en Buddhistisch voor de komst van Islam in Indonesie) en in Javaanse namen zie je dat het gebaseerd is op het Sanskrit.
  Maar wat hebben Javanen gemeen met Afrika? Helemaal niets.

  Ik begrijp wel dat Javanen vanuit een polkitiek-opportunistische kijk zich aansluiten bij een ieder die hen wat macht geeft. Bovendien hebben de Javanen, die nu moslims zijn, meer gemeen met de creolen omdat beide Abrahamistische godsdiensten oftewel woestijngodsdiensten zijn. Maar de Javanen moeten niet vergeten dat hun voorouders ooit Hindoes waren en dat ze nog steeds namen dragen die uit het Hindoeisme afkomstig zijn.


  Maak melding

 6. Zucht ..
  Altijd dat gezeur over etniciteit.
  Creolen staan altijd als eerste te schreeuwen dat anderen racistisch zijn of dat ze zich gediscrimineerd voelen
  Het is waarschijnlijk een Afrikaans gen,want Marokkanen doen hetzelfde.Gevangenissen puilen uit in zowel Nederland als Suriname met personen die dat gen dragen.
  Nu zou men zich eerst achter dat luie oor moeten krabben en afvragen waarom dit is?

  Zou je als Javaan,Chinees,Hindostaan verliefd kunnen worden op iemand van Afrikaanse afkomst?
  Tuurlijk kan dat…liefde maakt immers blind ware het niet dat velen een rationele denkwijze hebben.
  Waarom zou een Javaan kiezen voor maispap en cassave als hij bami en saoto kan krijgen?Voor Hindostanen en Chinezen geldt hetzelfde.Naast voedsel,taal,normen en waarden,cultuur,geloof en aantrekkingskracht enz.. andere redenen zijn om niet op een Afrikaan verliefd te worden en geef ze eens ongelijk.Betekend dat je dan gelijk racistisch bent?Of ben je niet racistisch als je op de NDP stemt?…Of ben je dat als je op een Javaanse of Hindostaanse partij stemt,omdat de criminaliteit vooral uit de Afrikaanse hoek komt en een veroordeelde president aan de macht is?Er zijn gelukkig nog genoeg mensen in Suriname met normen en waarden.
  Dat wil zeggen geen moordenaar/drugsdealer als president willen omdat dit gewoon niet moreel en ethisch te verantwoorden is naar je medemens.
  Toch zijn er genoeg Hindostanen,Javanen en Chinezen die op de NDP hebben gestemd.Niet omdat ze creolen zo graag mogen maar uit winstbejag,gebrek aan opvoeding en of scholing,kortzichtig denken,angst,ontevredenheid over de politici in andere partijen..enz..

  Als ik een Javaan zou zijn dan zou ik ook op iemand stemmen die mijn belangen het best kan behartigen.
  Weet een creool hoe mijn normen en waarden zijn?
  Hoe mijn cultuur is?Nee natuurlijk niet..

  Beste oplossing voor Suriname zou zijn het land opsplitsen in 3 of meer stukken of alles wat na de inheemsen het land binnen is gekomen terugsturen.


  Maak melding

 7. Weer het zoveelste bewijs, dat eenheid hier in Suriname ver zoek is, en vertrouwen op mensen een illusie blijkt.
  De zogenaamde uitspraken van parlementariers van we gaan werken voor het volk is ėėn grote leugen, eerst zorgen voor eigen belangen, want tenslotte is het geen full time job, dus kan er niet teveel tijd in stoppen om ook nog eens voor dit volk te gaan werken.


  Maak melding

 8. @Van 1502 tot 1863
  “Nou een Javaan is geen hindoe dus wat zocht u bij de hindoes meneer Somohardjo?” Javaan zijn is geen godsdienst (maar ik snap wat je bedoeld)

  Nou kijk eesj meneersjjjj, ik wilsjjjj oookssjjj mijnsjjj plekssssjjj aan de trogsjjjsss… logischsjjj toch mneeersjjj? van bamiesjjjj verkope isjjj nogsjj niemandsjjj rijks geworden toch? Hoe hoog moet oom Somo springen? Zjegggjjj het maar!


  Maak melding

 9. @Vijay — Ik ga er niet verder in op je nonsens, maar je klinkt op z’n minst als een haatzaaier en op z’n ergst als een racist. Je probeert Van 1502 tot 1863 te overtuigen dat iets uit de 9de eeuw (jullie lezen het goed) vandaag relevant is. Kerel, neem je speeltjes en ga naar huis, wij zijn moderne Surinamers, en we willen allemaal dat ONS land Suriname succesvol wordt en dat blijft. Waarom ga jij niet terug naar Kolkatta of Mumbai? Oh ja! Ze zitten daar niet op je te wachten LOL.

  Hinduism in Indonesia
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hinduism_in_Indonesia


  Maak melding

 10. @anne

  Oh shoot! Je bent te dom om op te reageren maar je openlijk racisme is werkelijk verbazingwekkend en beschamend! Dat je (nog) niet van deze site bent verbannen zegt denk ik veel over de mods hier. Bah.


  Maak melding

 11. Vijay
  Je hebt het over abrahamistische woestijngodsdiensten . ( hoe verzin je dat trouwens) Het christendom komt uit het jodendom.Straks komt een Rabbijn jou op dit forem eens flink de oren wassen….shalom..


  Maak melding

 12. @anne

  en dan hebben ze meerdere vrouwen en of mannen.Die van thuis wordt onder de knoet gehouden door intimidatie en of geweld.Die ven buiten wordt gesmeekt om wat gunsten terwijl hij/zij alles voor hem/haar betaalt.


  Maak melding

 13. Jammer dat Somohardjo zich tien jaar geleden niet zo opstelde naar zijn toenmalige Frontpartners toe, toen chanteerde hij de boel en zorgde ervoor dat het Front verzwakt werd, door zijn toenmalige houding kon de NDP de verkiezingen in 2010 winnen en toen zij eenmaal de staatskas konden aanwenden om feesten te organiseren en cadeautjes uit te delen, liepen er steeds meer schapen en ezels met open ogen in hun val.

  De kroonprins en superminister van Somohardjo hebben goed afgekeken hoe hun grote leider en voorbeeld Somohardjo zich gedragen heeft naar zijn partners toe en nu draaien ze hem een Lehur en krijgt hij een Péhje van eigen deeg.


  Maak melding

 14. Die man somo is grappig hoor,somo speelt toneel .somo zegt dat hij de v7 trouw blijft ,maar somo heeft volgens niet in de gaten dat er een coup is gepleegt ,nu roept tjekre tjekre moord en brand dat hij v7 trouw blijft wetende dat zijn dagen zijn getelt.somo is door de ndp er uit getrapt en hij weet dat hij niet welkom is maar sapoen zal met open armen worden ontvangen .de partij van somo zwerft rond zonder houvast ,deze nps hebben die twee zetels te danken aan somo en die vier zetels van 2010 hebben ook te danken aan somo ,de geschiedenis heeft zich wederom herhaalt.ik vroeg mij af wie zijn die adviseurs van de nps ,konden ze niet inzien dat ze somo niet in v7 moesten toelaten .hebzucht hebberigheid en jaloezie maakt dat de nps en vhp niet konden inzien dat ze zouden gaan verliezen die verkiezingen .ze dachten maar aan een ding,nu gaan wij de ndp verslaan met zoveel partijen.maar het mocht niet baten ,deze traditionele partijdn moesten het loodje wederom afleggen .toki had gedacht pres te worden .toki toki wacht weer over vijf jaar nu ben je nog niet rijp om pres te worden je bent nog groen ,wordt eerst bome rijp wie weet ,nu ben je president van v7 hou het daarbij,je hebt de charisma in v7 verband houden zo ze houden van je in v7 maar bouta heeft de charisma van de natie en hij wordt wederom president van de republiek suriname .he bouta gefeliciteert je weet dat de meerderheid van het surinaamse volk achter je staat.


  Maak melding

 15. Echt lachen met die reacties hier. Het is die openheid van de creool die achterbakse moralisten inzage geven in zijn reilen en zeilen. @Jacobus is achterlijk. Hoef ik eigenlijk niet op te reageren. Hij heeft b
  niet gehoord van koningen en prinsen die aan de lopende band kinderen verwekken bij andere vrouwen dat hebben ze ALTIJD gedaan en dat zullen ze blijven doen. Zelf bij zwarte vrouwen verwekken ze kinderen! Slavenhouders vonden dat hun recht. Pandit @Vijay verkondigt ook zijn pre-historie. @Anne blijkt het spiegelgeweten van de Hindostaan dus daar hoef ik ook niet op in te gaan. Je hebt het over zus en ze gooien op zo. HOE KAN EEN HINDOSTAAN ZICH IN GODS NAAM VERGELIJKEN MET DE WAT MEER BESCHEIDEN VOLKEREN IN SURINAAMS! Constateert men hier een giftige Javaan? Vergeet niet de Javaan kwam al uit de Nederlandse koninkrijk naar Suriname. Maar het zijn nou eenmaal niet zulke gladjakken in roven. DAAROM SOMOHARDJO bij de HINDOES ging zoeken. Krijg je debiele vergelijken hier.


  Maak melding

 16. @Morenito,

  Ze zeggen van een ezel dat het nooit een paard wordt. Zo kan men jou ook typeren. Zelfs vandaag de dag, ondanks dat de Indonesiers fanatieke moslims zijn, spelen ze de wajang toneel en voeren ze verhalen van de Ramayan en Mahabharat op. Hun luchtvaartmaatschappij hebben ze genoemd naar de vogel waar Bhagvan Vishnu op reist, Garuda. Bali is nog steeds een Hindoe-eiland van Indonesie.
  Dus probeer de onnozelen te hersenspoelen met je gebrek aan kennis. Bij sommigen zul je wel succes hebben.
  Over haatzaaien gesproken, je voorman Bouterse probeert haat te zaaien tussen Sapoen en Somohardjo, tussen Santokhi en Randjietsingh. De racistische inborst van vele lieden van de NDP komt nu openlijk tot uiting na de overwinning van de NDP. Zelfs een @Srika die zich normaliter inhield begint nu z’n akelige (verborgen) kant te tonen.
  Ja, de marrons en creolen leven momenteel in een roes en denken dat het eeuwig gaat duren. Time will bring them down to earth.
  En ja, er zijn altijd Hindoestanen die voor wat zilverstukken solistisch gaan opereren en het eigenbelang boven het algemeen belang gaan stellen. Die zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn. Mogen ze allemaal overlopen naar de NDP zodat de VHP in de toekomst verschoond blijft van zulke misselijkmakende figuren. Ik wil ook wel zien hoeveel geld ze naar de hemel of hel meenemen wanneer ze sterven. Blijkbaar kennen ze het verhaal van Alexander de Grote Crimineel niet. Die stierf ook als een bedelaar, evenals Napoleon.


  Maak melding

 17. @mac,

  Eet wat minder van Donalds dan kom je erachter dat de 3 godsdiensten Jodendom, christendom en Islam de Abrahamistische godsdiensten worden genoemd (ze erkennen alle 3 Abraham als hun stamvader) en dat ze alle 3 in de woestijn zijn ontstaan. Begrijp je nu waarom ze bloeddorstige godsdiensten zijn? Omdat je in de woestijn alleen overleeft wanneer je het bloed van een ander (dier) drinkt.


  Maak melding

 18. @Vijay,
  vrijdag 12 juni 2015 om 08.15 uur:

  Over het algemeen kan ik goed mee gaan met je postings.
  Echter, je verwijt aan het adres van Srika, vind ik net zo goed van toepassing op jou.
  Je schrijft nl dat de Abrahamistische godsdiensten in de woestijn zijn ontstaan en concludeert zonder blikken of blozen dat deze godsdiensten daarom zo bloeddorstig zijn.
  Ik kan die logica niet volgen.
  Wat heeft woestijn te maken met bloeddorstig zijn?
  Zijn wij -stadbewoners- soms niet bloeddorstig?

  Religie en godsdienst in de politiek in Suriname is not done. Bouterse als president wakkert andere scheidslijnen aan. Ik verzoek je daarom geen negatieve uitspraken te doen over andermans godsdienst.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.