Groot aantal nieuwe parlementariërs mag debat niet drukken

20

PARAMARIBO, 9 jun – Ruim de helft van het nieuwe parlement bestaat uit nieuwkomers. Dit blijkt uit analyse van de verkiezingsresultaten. Onder de een en vijftig leden, zitten negen en twintig die voor het eerst de functie bekleden. De vraag is of ze er ook klaar voor zijn.

De mate waarin de parlementariër zich kan ventileren, zal immers de kwaliteit van het werk bepalen. “Vanaf het begin moet het parlementaire werk goed gedaan worden. We hebben een goed functionerend parlement nodig met leden die hun standpunten kunnen uitdragen”, zegt bestuurssocioloog August Boldewijn tegenover de Ware Tijd. Het is dan niet alleen een kwestie van mondigheid.

Want ook als de parlementariërs een mondje mee kunnen praten, is er nog de politieke omgeving. “Ze moeten niet alleen maar praten wanneer hun fractieleider het heeft bevolen. Je moet capaciteit tot uiting brengen, je mening kunnen geven”, aldus Boldewijn. In de Surinaamse politieke praktijk wil de zogenaamde kadaverdiscipline wel eens meewegen. Met zo’n fikse aanwas, is het dus duimen dat het niet stiller wordt.

20 REACTIES

 1. -Meneer Boldewijn heeft gelijk. Kom je van een achterbuurt, geen probleem kies dan maar voor de politiek. Geld genoeg zou je zeggen. Je hoeft geen ervaring te hebben.

  Inderdaad het werk moet beginnen dan zullen wij zien waar en bij wie de kwaliteiten liggen.
  Praten, discussiëren en een mening geven zijn niet hetzelfde.


  Maak melding

 2. ‘Mi gado stretch e nak mi.’
  ‘Ik weet niet wat me overkomt.’
  ‘Hierop had ik niet gerekend.’
  ‘ik ging alleen voor een aandeel in die honingpot’
  ‘Voor de rest weet ik niet hoe en wat ik moet doen’


  Maak melding

 3. Ik hoorde één van ze zeggen dat ze het verdient om daar te zitten.Ze heeft er hard voor gewerkt.En SRD 20.000 p/m krijg je niet zo maar in je leven en het pensioen als neven effect is ook niet te versmaden.Als je maar ja zegt op alles wat de regering voorstelt,zit je goed.


  Maak melding

 4. @ Nieuwbakken parlementariër,

  Wat is er dan mis mee? Hier in Holland hebben we ook zat parlementariërs gehad die alleen tot middelbare school zijn geweest.
  Nergens is een eis voor parlementariër dat je universitair geschoold moet zijn. Met een goede secretaris kom je al een heel eind. Dus onzin wat jij beweert!


  Maak melding

 5. het worden 5 verloren jaren de komende tijd..

  met een lege staats-kas is er geen beginnen aan..

  ik ben benieuwd,waar we staan tegen einde dit jaar..

  je hoef je niet te vragen wie de staats-kas gaat aanvullen,ze staan niet in de rij de buitenlanders..

  het geld ligt ook niet meer op straat bij de grote boys..,

  en als ,ja als er wat binnen komt,zal de CAI wel aan de deur kloppen en vragen waar het vandaan komt..

  de ogen zijn dus gericht op ons land..


  Maak melding

 6. Boer Koekoek was hier een simpele landbouwer en toch kon hij zich handhaven in de Tweede Kamer met zijn boerenpartij die hij zelf had opgericht. Hij kon ook nog zingen! We kennen hem allemaal nog van het liedje: ‘Den Uil is in den olie’ vanuit de tijd van de oliecrisis uit 1973. Dus mensen in Suriname, luister niet naar onzin over dat je hogere scholing genoten moet hebben om parlementariër te worden. Als dat je roeping is, ga ervoor want njang mang no lobi njang mang. Dan gaan ze intimideren en imponerend wapperen met hun onder druk gehaalde papiertjes. We hoeven niet allemaal een titel te hebben om even waarfig te zijn. Yu de liki fa yu de tjari yu srefi.
  Ik wens alle nieuwbakken parlementariërs succes. May God bless you in your work!


  Maak melding

 7. Zullen de nieuwkomers in staat zijn hun specifieke kennis aan te wenden om hun partijen van goed advies te voorzien? In NL heeft elke partij parlementsleden die zich ergens op gespecialiseerd hebben en de woordvoerder op dat gebied zijn en tevens de beleidsbepaler zijn. Hierdoor kan er een discussie op hoog niveau plaats vinden met de specialisten van andere partijen en kan het beleid van de regering goed beoordeeld en bijgesteld worden. Hoe zit het met de kennis en kunde van de nieuw gekozen DNA-leden in Suriname? Weten ze al het een en ander of moeten ze zich eerst gaan verdiepen in diverse materie?


  Maak melding

 8. @Murjim.

  Je hebt helemaal gelijk. Politiek is een spel en je moet weten hoe het gespeeld wordt. Heb je geen ervaring als politicus of parlementarièr, dan val je vanzelf door de mand. Ik denk dat de oppositie daar wel raad mee weet.


  Maak melding

 9. 1502 tot 1863.
  Vanuit Nederland trek je steeds je grote klep open tegen de Hollanders en wat er allemaal krom is.
  Waarom ga je niet lekker tussen de arme sloebers in Suriname wonen,zul je zien wat ze te makken hebben.
  Je bent de Surinaam politica aan het ophemelen terwyl je hier je schaapjes op het droge hebt.


  Maak melding

 10. Mujrim,
  En dat vind ik niet leuk van jullie met jullie BANGMAKERIJ.
  Ik heb gezegd dat je geen hoge studie tehad hoef te hebben om parlementariër te zijn. Sranang mang, winsi joe habi soso lagi skoro a nofo!!!! !!!
  Dit voor de mensen die kamerkleur gekregen hebben door het onder druk blokken om vooruit te komen ten spijt.
  Het gaat erom of je bevlogen ben met ee bepaalde materie waar je verantwoording voor moet afleggen in het parlement!
  Met een strafblad kom je ook in het parlement. Zou wat moois zijn als dst niet kan. Je bent toch een ingezetene? Het volk heeft je toch gekozen?
  Het is wat anders als je minister wordt. Dan moet je veel inlezen, en op de hoogte blijven. Maar ook dan kun jij je futoe boi hebben hoor jongens, meisjes uit achterbuurten die hart voor jullie land hebben.
  No meki sma nanga papira kon taigi yu law! Ga ervoor als dat je roeping is! Dus mensen die hier domme dingen opschrijven om het arme lui af te schrikken om de weg van hun politieke ambitie te bewandelen moeten OPHOUDEN. Zogenaamd hooggeschoold zijn en de achterbuurt lui afschrikken omdat ding no mak kon njang toe. Toen de mazen van de drugsdoorvoer open was zijn het ook de gladdere lui en hun families die nu rijker van zijn geworden en zich nu als sherrif gaan gedragen!


  Maak melding

 11. Ik hoop alleen dat het, nee ik weet, dat het niveau verhoogd is. De meeste front schreeuwers zitten er niet meer, de gasten die geen enkele toegevoegde waarde hadden. We krijgen nu 26 NDPers, mensen met hun hart op de juiste Surinaamse plek, mensen die voor het landsbelang gaan, mensen die de regering kritisch maar constructief zullen kunnen controleren. Ja het zijn geen fronters die alleen daar zaten voor hun vergoeding en geen quorum verlenen, abanies die wel hun handjes openhielden voor het niets doen.


  Maak melding

 12. @Van 1502 tot 1863,

  Zover ik zie heeft @Mujrim het niet over een academische opleidng, maar over ‘specialisme’. Je moet ergens gedegen kennis van hebben. Dat kan ook door praktijkervaring zijn verkregen of gewoon omdat je iemand bent die dingen snel snapt en je snel kennis eigne maaakt. Dus inderdaad, je hoeft niet per se een diploma te hebben. Wel over gedegen kennis, want als DNA-lid kun je te maken krijgen met internationaal contact, met buitenlandse collega’s die, zodra ze zien dat je niet genoeg kennis hebt, zowel de politicus als ook het land belachelijk gaan maken. Bovendien is het voor de politicus zelf niet leuk denk ik om steeds met een mond vol tanden te komen staan. Al kunnen het dan gouden tanden zijn. Brunswijk had dit door en is zich gaan ontwuikkelen via studie, wat te waarderen is in hem.


  Maak melding

 13. Eens met Mujrim.

  In de Normale wereld, is het de taak van de volksvertegenwoordigers, om hun specifieke expertise toe te passen, ten gunste van het uit te voeren beleid.
  Maar goed, we hebben het hier over de verkapte dictatuur suri!

  Het ontbreekt brunsi aan inzicht, hij beseft niet dat hij, door zitting te nemen in de oppositie juist sterker staat.
  De paarse dna-leden zijn dan verplicht altijd aanwezig te zijn, want bij gebrek aan een paars quorum, bepaald de oppositie 🙂 :).


  Maak melding

 14. Vijay,
  je hebt gelijk! Zo is het. Inderdaad dingen snappen, goed kunnen (in)lezen en schrijven, in openbaar kunnen spreken, bekend met media etc. Wel is de een zondet diploma niet te vergelijken met de ander. Sommige mensen hebben nou eenmaal de kennis en kunde, alleen ze hebben nooit dat papiertje kunnen halen. Er is dus een verschil in parlementariër zijn en minister. Ik ga vanuit dus vanuit dat mensen zonder diploma per definitie niet dom hoeven te zijn. Zo ken ik ook voorbeelden van: psycholoog die geen rijbewijs kon halen en niet met een mobiel kon omgaan en ook zat academici die niet met computer om kunnen gaan. ECHT WAAR!! Dus nieuwbakken parlementariërs, ga ervoor! Toi, toi, toi!


  Maak melding

 15. Henri55,
  Ik praat uit ervaring en door wat ik met mijn eigen ogen heb gezien. De vooruitgang ondanks economische sancties. Daar mag Bouta ook best een schouderklopje voor krijgen. En we leven in een KROMME wereld waarin de een voor een bepaald vergrijp de doodstraf krijgt terwijl de ander vrijuit gaat. Ik mag fitten op Holland omdat ik Holland ook door en door ken en dus ook de hypocriete kant.
  Diezelfde Rutte die Bouta niet feliciteert bijv. Wou een aantal jaren geleden met Wilders in de regering.

  Diezelfde Holland die Bouta beticht voor een aantal zaken geeft hier een drugscrimeel als deal om anderen aan te geven een paar miljoen! ( Ik weet niet wat de deal met Santhoki is geweest).

  Weer diezelfde Holland die heeft over decembermoorden heeft NIET 15 maar HONDERDEN Indonesiërs vermoord toen Soekarno onafhankelijkheid van Holland wou en de burgers daarvoor opkwamen. Er zijn Indonesiërs die levend werden gespiest leki deng na sate meti! Zoveel vuile spelletjes! Tot uitdluiting toe van mensen die dat aan de kaak wilden stellen. Ik geloof niet dat Bouta daarmee bezig is want anders had Santhoki ’the day after’ de verkiezingen NIET gehaald!


  Maak melding

 16. @Van 1502 tot 1863, als je diep de geschiedenis in wil induiken, moet je je ook afvragen waarom de marrons van toen ook nooit berecht zijn voor het ontvoeren van de indianen, mishandelingen en verkrachten van al die vrouwen.
  (staat ook in boeken geschreven)

  Overal waar ook ter wereld is er geen enkel land vrij van geweld. De kunst is hoe ga je ermee om zodat een ieder een waardig leven kan hebben, een ieder te eten heeft en een onderdak heeft. Het allerbelangrijkste is dat er nooit meer gevochten wordt.

  Vandaag op de dag worden Brunswijk en Bouterse op handen gedragen, maar vergeet niet dat deze twee personen het binnenland hebben vernietigd.

  Zie vandaag wie de rijken zijn; vrienden, familieleden en kennissen.
  Het valt mij op dat vele NDPérs alles goed praten van hun baas Bouterse!!

  Een ding is een harde feit en dat is dat het niveau van de Surinaamse politiek gedaald is naar een diepte punt. Als voorbeeld kun je ook denken aan Hooghart die Bouterse een moordenaar heeft genoemd en vandaag onder Bouterse zijn paraplu mee gaat eten.


  Maak melding

 17. Ira,
  Ik ben niet voor om dingen goed te praten. Alleen waar we voor moeten oppassen is dat we continue met 2 maten lopen te meten. Bepaalde voorvallen belanden in de doofpot door een bepaalde groep omdat men zich niet aan kan optrekken. Van de andere kant worden dingen over een andere groep onder vergrootglas gelegd, levend gehouden, verdraaid en bij elkaar gelogen.
  Is altijd al zo geweest!
  Jaren voor de onafhankelijkheid deden hindoes hun beklag over creolen in bladenintervieuws. Om precies te zijn in De Panorama kon je lezen: ‘Ze verkrachten onze meisjes’. Nou die creoolse man kan aan iedere vinger een vrouw krijgen. Tot zover over geschiedenis. Vandaag de dag anno 2015 ben je als je van het vrouwelijke geslacht bent vogelvrij in INDIA aan de lopende band worden: non, toerist, student,bejaarde, kleuter, babies verkracht. ZELFS IN DE BUS!!!!!! Nou dat zie ik echt niet in Suriname gebeuren hoor. Dan wordt deze verkrachter halfdood geschopt door omstanders.

  Over het liegen en een ander zwart maken om over de rug van de ander vooruit te komen.
  – Santhoki deed dat met Bouta.
  – Journalist Perdiep Ramesar deed dat over Marokkanen. Hij schreef kilometers leugens op!
  Is dat toeval dat het soortgenoten zijn. Ramesar werd zelfs door de hindoe gemeenschap gehuldigd en geprezen voor zijn ZORGVULDIGHEID!!!! Gelukkig heeft de witte man hem zelf in de kraag gevat en hem de laan uit gestuurd.
  Is dat toeval dat het om dezelfde soort gaat wat betreft pathologische LEUGENS?!
  Actie lokt reactie uit. Wie modder gooit, mag dat terug verwachten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.