Van Bommel brengt Suriname terug op agenda Tweede Kamer

66

Het Nederlandse Kamerlid Harry van Bommel (Socialistische Partij) heeft de commissie Buitenlandse Zaken (Buza) van de Tweede Kamer weten te overtuigen van het belang om terug te keren naar de traditie van het jaarlijkse debat over Suriname. “Zeker dit jaar, waarin we 40 jaar onafhankelijkheid van Suriname vieren, is daar alle aanleiding toe” aldus Van Bommel.

De SP’er vroeg de Tweede Kamer om speciale aandacht te blijven besteden aan de relatie Nederland-Suriname. De commissie Buitenlandse Zaken steunde donderdag zijn voorstel unaniem. Daarom komt er na de zomer een apart debat om alle aspecten van de relatie met Suriname bespreken. Van Bommel is zeer verheugd met het feit dat de Tweede Kamer terugkeert naar de traditie om regelmatig over Suriname te debatteren.

“Ik vind het een goede zaak dat Nederland weer op ambassadeursniveau in Suriname is vertegenwoordigd. Zo kunnen zaken die van politiek belang zijn voor onze beide landen op het hoogste niveau worden besproken. Er zijn nogal wat onderwerpen die voor Suriname en Nederland van belang zijn zoals de het vliegverkeer en de prijs van tickets, belastingheffing en drugsbestrijding. Al die zaken moeten ook aan de orde komen in het debat in de Tweede Kamer” aldus de SP-er tegen Waterkant.Net.

66 REACTIES

 1. Alsof dat belangrijk is .
  als het aan mij ligt mogen ze liever over putin praten dan over su , want ze heeben toch geen respect voor suriname en haar bevolking .
  dus ze mogen ver weg blijven , bezoek bedankt .


  Maak melding

 2. Die van Bommel is de weg kwijt. In nederland zijn er belangrijkere zaken die besproken moeten worden, oa betaalbaar houden van de zorg, pensioenen, werkgelegenheid, innovatie etc etc

  Waarom debateren over een bananenrepubliek waarom nederland toch niets over te zeggen heeft. En als er iets besproken moet worden dan is het wel een uitleveringsverdrag van criminelen.


  Maak melding

 3. Van Bommel…rot eindelijk eens op met je geleuter en tijdsverspilling om over een criminele, corrupte narco-staat te debatteren. Wij hebben geen enkele behoefte om nog maar 10 seconden tijd te besteden aan een moordenaars-regime.


  Maak melding

 4. Ik vind dat van Bommel vaak wel op een waardige manier over Suriname praat. Bij hem gaat het niet om het afkraken van het land dus ik vind het een prima idee.

  @koos, @Henk Molenaar,
  Get over it! Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Ik ga niet zeggen dat Bouterse een heilige is want dat is hij zeker niet. Maar als je 1 boef veroordeelt dan moet je alle boeven veroordelen en dan zul je zien dat er niemand overblijft. Nederland heeft massa executies uitgevoerd in Indonesie en wie is daarvan veroordeeld? Niemand. Suriname heeft gekozen voor waar ze in geloven. No kon plei moraalridder.


  Maak melding

 5. Suriname en Nederland zijn met elkaar verbonden als een ruiter op een paard. Hoe men het ook keert of draait. Zie de taal, zie vele zeden en gewoonten, klederdracht, godsdienst, de grondwet van Suriname, cultuur, er wonen in Nederland bijna net zoveel Surineds/Surinamers als erin Suriname wonen. Nederland is het eerste land, waar Surinamers massaal naar toe trekken. Het wereldnieuws in het Nederlands komt uit Nederland in Suriname. Veel kennis uit Nederlandse boeken komt vanuit Nederland naar Suriname.

  Hoe Suriname is, komt uit door de koloniale band die Suriname heeft gehad/heeft met Nederland. Vele Surinamers zijn koloniaal, maar zien dat zelf niet in. Zie hun haardracht, kleding, gewoonten, bortstelsnor, de Nederlandse taal, enz, enz. Dit komt ook door de de vele contacten die er zijn vanuit Nederland naar Suriname en omgekeerd. Zie de lijnvliegtuigen van de KLM en SLM die propvol zijn van Surinamers en Nederlanders uit deze landen, zie hoe Surinamers veel woorden ook overnemen vanuit Nederland, populaire woorden, oa gaat zijn gangetje, poeha, luister maar naar de radio in Suriname en contacten van Surineds met de omroepers, enz, enz. Ook andere personen, die op de radio verschijnen en of de televisie uit Nederland in Suriname, enz. Taal leeft en daardoor ook alles wat ermee te maken heeft.

  Suriname is net niet Nederland, Suriname is Suriname, aldus het toneelstuk van Henk Tjon en Thea Doelwijt.

  Suriname is een derde wereldland met mensen uit alle werelddelen, met een sterke Nederlands randje.

  Suriname wil dekoloniseren. Welke kan wil het op China, Brazilië, Cuba, die nu weer een kolonie van de USA dreigt te worden, een andere taal, welke, Engels/ Britisch Guyana Engels BG-engels,

  Suriname is het spoor bijster en DDB en de gangsters strooien het Suriname domme paarse volk gewoon zand in de ogen. Als DDB en de gangsters en vele Surinamers die nu leven er niet meer zijn, na 100 jaar, zal het nog net zo een rotzooi zijn in Suriname als nu. Een kleine groep die zich verrijkt heeft en die de domme massale aanhang vertellen, dat ze weten waar Suriname naar toe moet. Een kleine gedeelte verstandige mensen trekken al eeuwenlang hun eigen lijn en weten hoe ze zich moeten handhaven.

  Wat belangrijk is, is rust en vrede en kansen om je te ontwikkelen. Daarvoor moet je wel weten, wat is Suriname, taal, grondwet, mensenrechten, internationale verdragen, met welke landen moet je contact hebben, hoe ga je om met je natuurlijke grondstoffen, eerlijk delen en daar ligt de oplossing. Een volk moet haar geschiedenis kennen en weten waar het naar toe wil en moet.

  Het communisme is een illusie en ligt op zijn gat overal in de wereld en het is maar goed ook. Ik zou blij zijn als Brazilië Suriname bezet en alle Surinamers Braziliaans Portugees leert spreken. Die doelen van DDB van weg naar Brazilie en spoorlijn zal dan zeker heel snel in orde komen. Er zullen Surinamers naar Nederland, Antillen, Guyana, Haitie, Cuba, Equatoriaal Guinee vluchten, maar dat is goed, want dat gebeurt al sinds de wereld bestaat, zie nu de bootvluchtelingen/oorlogsvluchtelingen, economische vluchtelingen van Afrika in Noord-Afrika, die massaal naar Fort Europa willen komen voor een leven, die ze in westerse films zien.


  Maak melding

 6. De azijnzeikers en andere DDBS lijders zien weer geen enkele postieve en constructieve ontwikkeling in het initiatief van Harry. Jammer. Overigens hieronder een samenvatting van de economische gezondheid van het land:
  ———————————————————————————-
  The smallest country in South America, Suriname is an upper middle income country with a strong performing economy. In fact, it has emerged as one of the Caribbean’s best performing economies over the last decade, due largely to its rich endowment in natural resources and biodiversity. The country recorded average growth of 4.4 percent for the period 2000-2013 and the per capita income of its population of 530,000 has risen concomitantly to nearly US$8,900 in 2013.

  http://www.worldbank.org/en/country/suriname/overview#1


  Maak melding

 7. passant, heb je lekker weer eens naast je schoenen gelopen, HOOLIGAN? So law é bidjing!

  DON’T FORGET ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 8. “Van Bommel brengt Suriname terug op agenda Tweede Kamer”.

  Van Bommel kiest voor “HET RECHTE PAD”! Beter te laat dan nooit!

  DON’T FORGET ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 9. Die van bommel moet eens natrekken hoe de paarse economische vluchtelingen een ‘zetje’ te geven richting suribabwe.

  Het schijnt maar niet te lukken, ondanks de oprotpremie, om in ‘te pakken en wegwezen’ uit het hun zo verafschuwde Holland.


  Maak melding

 10. Het is nu effe wachten op de reacties van de paarse abagnies die vol ‘trots’ weten te vertellen dat die Hollanders geld ruiken;
  -ze willen ons koloniseren,
  -ze zijn uit op onze goud en aardolie-grondstoffen.
  -Ze zoeken toenadering, zie je wel ondanks dibri.. hij’ is ‘onschuldig’.

  etc etc. blah blah blah!!!!


  Maak melding

 11. @passant
  Suriname en Nederland zijn ‘vooralsnog’ verbonden.

  De derde generatie heeft totaal geen interesse in suri, lekker boeiend!
  Het wordt steeds minder, de generatie die nog over enige nostalgische gevoelens beschikt, is haast uitgestorven.

  Zeker nu met de huidige politieke ontwikkelingen; suri is in één klap 60jr terug in de tijd ‘geworpen’.
  Het is nu 10jr stilstand voor de suri’s.
  Persoonsverheerlijking is zóóó middeleeuws; een indicatie van gebrek aan ontwikkeling, waardigheid en zelfrespect.


  Maak melding

 12. En wat is zijn doel? We kunnen praten als brugman maar als dit niet omgezet wordt in daden heeft dit geen zin! Vroeger spraken ze over Suriname vanwege de belangen. Nu willen ze de belangen weer naar een hoger niveau tillen


  Maak melding

 13. Praat over het vergemakkleijken van de terugkeer van Surineds naar Suriname en over de opheffing van de belastingheffing door Suriname op hun pensioen.


  Maak melding

 14. Van Bommel ziet duku in Suriname. Hoe je het ook draait of keert, Suriname is een van de rijkste landen ter wereld wat grondstoffen betreft, een toeristisch paradijs op aarde. Een potentiële voedselschuur en nog veel meer…

  Ik stoor me mateloos aan de uitspraak van domme Surinaamse massa. Word het geen tijd om elkaar te onderwijzen en van elkaar te gaan leren. In plaats van steeds maar op mekaar te blijven afgeven. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet…

  Nederland heeft Suriname meer nodig dan andersom en dat is de les die we moeten leren. Suriname is een product ontstaan uit die roemruchte rijke geschiedenis van Nederland. Nu blijkt dat er iemand aan het roer van het land staat die deze visie begrijpt. Is hij een moordenaar, Drugsdealer enz….! Geen van deze beweringen hebben ze ooit echt kunnen staven. Alles hangt als los zand aan mekaar.

  De misdaden die Nederland heeft gepleegd om tot de welvaartsstaat te komen die ze nu zijn mogen we niet over discussiëren. Ze worden in de doofpot gestopt. De revolutie die in Suriname heeft plaats gevonden weegt daar niet tegen op. Tuurlijk is het vervelend voor alle nabestaanden die daar bij betrokken zijn, maar we moeten verder.

  Wat van Bommel betreft, hoop ik dat hij het goed voorheeft met ons Switi Switi Sranang….


  Maak melding

 15. Politiek den haag voelt de nattigheid. Na Rutte zijn glijpartij waarop Suriname niet eens de moeite heeft genomen te reageren, weten ze binnen politiek Den Haag dat het einde verhaal is wat Suriname betreft, geen enkele invloed hebben ze meer in Politiek Suriname, hun oranje schoothondje chan heeft afgedaan en kon niet leveren, wat rest is Suriname bespreekbaar maken om je betrokkenheid te tonen.


  Maak melding

 16. De twe waterkant dorpsgekken koos en henk molenaar vinden andere zaken belangrijker maar zitten intussen 24 uur op waterkant.net om hun negatievebraaksels over Suriname uit te laten.

  Zie maar hoe geestesziek deze varkens zijn.


  Maak melding

 17. Oh wacht effe flyer heeft ook niet eens 10 seconden over om over Suriname te discussieren, deze grapjas vind het nergens voor nodig, maar besteed dagelijks uren op waterkant.net om zelf over Suriname te discussieren, ja mensen deze zwakbegaafden behoren tot de aanhang van vee 7, ze zijn letterlijk het vee.


  Maak melding

 18. Nou Passant,je mag jezelf best een andere naam geven.
  Velen zullen je niet begrypen maar velen zullen het wel met je eens zyn incluis myn persoontje.
  Ik heb weinig aan toe te voegen maar reacties van debielen als Seng Sang die ons op het spoor willen brengen alsof hy een chinese achtergrond heeft,gezien zyn gebruikersnaam.


  Maak melding

 19. 08 juni 2015

  Esmerald, Esmerald, Esmerald,

  Moet Srika op jouw post reageren.
  Je bent tegenwoordig zeer actief, maar in de post ontken je nog steeds de ware werkelijkheid.

  Esje!, wordt toch wakker !! Volgens Srika heb je een kruidenbad met behulp van een prasarasibie nodig. Carolina heeft veel van die prasarasibies en bij Ayo kan je wel een healing van een wasje krijgen.
  Srika maakt zich echt zorgen over jouw psychische gesteldheid !!1
  Srika


  Maak melding

 20. Konsensi

  Van Bommel ziet duku in Suriname. Hoe je het ook draait of keert, Suriname is een van de rijkste landen ter wereld wat grondstoffen betreft, een toeristisch paradijs op aarde. Een potentiële voedselschuur en nog veel meer…

  Ik pies in mijn broek van het lachen.

  Dat zeggen alleen maat de Bouta lovers die nog nooit een stap buiten Suriname hebben gezet.

  Toeristisch paradijs op aarde????
  Potentiële voedselschuur????
  Een van de rijkste landen ter wereld????

  En Bouterse gaat zeker de Nobelprijs van de Vrede winnen.

  Ze zijn echt te zielig voor worden die Paarse Paupers.


  Maak melding

 21. Esmerald

  Het is nu effe wachten op de reacties van de paarse abagnies die vol ‘trots’ weten te vertellen dat die Hollanders geld ruiken;
  -ze willen ons koloniseren,
  -ze zijn uit op onze goud en aardolie-grondstoffen.
  -Ze zoeken toenadering, zie je wel ondanks dibri.. hij’ is ‘onschuldig’.

  etc etc. blah blah blah!!!!

  Binnen 15 minuten beste Esmerald…., binnen 15 minuten. Zo land duurde het,


  Maak melding

 22. En nu de belangrijkste stukkies van het verslag van de Worldbank!

  Kort samengevat;
  – Suri is na 30jr een samenwerkingsverband aangegaan met de World bank.(applaus)
  – Dit samenwerkingsverband houd in een lening van 60miljoen USA dollar! Ach Ja.

  De ‘naakte waarheid’:
  “The country recorded average growth of 4.4 percent for the period 2000-2013 and the per capita income of its population of 530,000 has risen concomitantly to nearly US$8,900 in 2013.”
  8.900 U.S???

  “While high commodity prices have benefited Suriname for several years, reliance on natural resource revenues exposes the country to commodity price fluctuations. The sustainability of Suriname’s development progress is also highly vulnerable to climatic disasters, especially flooding as a result of rising sea levels, which have had high human costs and created financial pressures for households, private businesses and public finances.”
  We told you soo!!!

  “The Government has reached out to several international development agencies including the World Bank Group (WBG) and bilateral governments to assist in implementing its plan.”
  Ohh zoo

  “Suriname’s levels of poverty and inequality though improving, remain worrisome. The country ranked 100 out of 187 countries in the UNDP’s 2014 Human Development Index. There are also significant inequalities between coastal areas, generally more affluent, and the rural interior.”
  We told you soo!!!

  “In 2014, the Government of Suriname requested additional support from the WBG which led to the preparation of a new Country Partnership Strategy (CPS) to cover the period 2015-2018. This was finalized and endorsed by the Board of Executive Directors in December 2014. It was the first comprehensive strategy in 30 years.”
  Arrrg neeeee geen lening..

  “The new strategy proposes a lending program of about US$ 60 million to support Suriname’s efforts in leveraging and sustaining its economic growth through greater social inclusiveness and economic diversification.”
  Helaas……weer een lening

  Tsja…………….
  We told you so!


  Maak melding

 23. Morenito@

  jij weet toch wel dat resultaten uit het verleden niet in het heden worden gegarandeerd? als je zegt 2013. dan zijn er zaken aan bod gekomen van minimaal 3-5 jaar daarvoor. wanneer hetzelfde stuk nu zou moeten worden geschreven, dan is het kommer en kwel.

  lees een beetje begrijpend. en laat de president economie gaan studeren. als hij dat gedaan had, had hij nooit president willen worden.


  Maak melding

 24. Tot na de tweede oorlog , na de hongerwinter waar surinamers…haast verplicht waren aan de maandagcent mee te doen ….door die katholieken, om die “arme nederlanders ” de winter door te helpen , net van de NSB’S en hongerwinter ontsnapt., ( trouwens geen ander land heeft zo actief mee geholpen , gedaan het deporteren van joden) is er in 1947, er een massa slachting in Indonesië aan gericht !!…met heelveel kaas , en binnensmonds , heeft Nederland zijn excuses aangeboden.De nabestaanden hebben een nog een proces aangespant tegende Nederlandse regering die de mensen met schamele ” vergoeding” 12000 € smartegeld heeft aangeboden…dus…en nu jullie maar over je zelfs een flinke diaree laten…


  Maak melding

 25. Blijkbaar heeft die oerdomme esmerald het verlies nogsteeds niet kunnen verteren die zure vhpers worden met de dag gekker, van mij geen enkele medelijden, 5 jaar lang alleen maar dom gelul en rotzooi en toch sta je met lege handen omdat niemand naar die ezels luistert. Esmerald doe ons allemaal een genoegen, hou je dom gelul voor jezelf en ga eindelijk je huis schoon maken, go krin a hebi fu yu. Yu buriki yu.


  Maak melding

 26. @Konsensie
  Ditto. NL heeft een springplank naar Z-Amerika naar die op (economisch) ontploffen staat. Ter vergelijking NL econ groei 0,9% tegen SR 4,0%. In de goede zin. NL heeft door dat Cuba met een moderne economie Suriname in nog geen decennium voorbij loopt. Om die enorme komende energie, mineraal en rare zeldzame aardelementen, en mankracht surplus op te vangen gaan veel slimme mensen geld als bandieten verdienen, o.a Chinezen.
  http://www.usnews.com/news/blogs/at-the-edge/2013/04/02/chinas-continuing-monopoly-over-rare-earth-minerals

  http://www.forbes.com/sites/larrybell/2012/04/15/chinas-rare-earth-metals-monopoly-neednt-put-an-electronics-stranglehold-on-america/

  Ik hoop er ook een van te zijn. Jij?


  Maak melding

 27. Sabidirie….

  er staat nergens dat IK…..er staat WIJ…!!!!!!!!!!!!!!!

  Het gaat over debatteren en niet discussieren! !!!!

  Ik ga met niemand hier in discussie, maar reageer op een onderwerp.
  Dus leer eerst maar eens om goed te lezen wat er staat, voordat jij je ongenuanceerde mening geeft en daarbij ook nog persoonlijk wordt.

  Helaas is jou dat niet gegeven als ongeletterde, ongemanierde, ongeschoolde, geindoctrineerde paarse kontlikker van een drugsveroordeelde meervoudig moordenaar.

  Get a life….kansloze, werkloze onbenul !!!!!


  Maak melding

 28. He, he!
  Sranang mang, kondre mang, als een westers land een armer lanf een hand toesteekt is dat nooit voor niks. Id altijd om zelf beter van te worden. Het zijn berekenende gedachten. Nederland heeft spijt dat ze Suriname hebben los gelaten c.q. aan haar lot heeft overgelaten na zoveel eeuwen uitbuiting. Shame on Holland. Ze moeten zich schamen dat Suriname zelf in een tijd van boycot in staat is geweest om een brug te bouwen. Dat had Nederland kunnen schenken als onafhankelijkheids cadeau! Na uitbuiting was boycot op zijn plaats door de moraalridders die veel meer bloed aan hun handen hebben. Het zal me niet verbazen dat als banden aangehaald zijn ze zonder blikken of blozen een handelsdelegatie afvaardigen naar Suriname. Want hun orders moeten binnen. Elk geschoold mens weet dat banden tussen een rijk land en een arm land niet is om dat arm land uit het slop te halen maar om de afhankelijk positie in stand te houden zodat ze zo lang mogelijk van de armen kunnen profiteren. Het is dus een schande dat Nederland, Suriname in een veel slechtere staat had achter gelaten maar zelf rijker van geworden is.


  Maak melding

 29. Belangstelling van Holland wordt eigen belang. De eigen economische vooruitzichten veilig stellen. Let op hun handelsdelegatie staat al klaar om orders binnen te halen want de eeuwen lange zelfverrijking was niet voldoende. Trouwens, shame on Holland dat ze Suriname in een toen nog slechtere staat hadden gelaten. Niet eens een brug bouwen als onafhankelijkheids cadeau. Ondanks boycot heeft Suriname dat zelf moeten realiseren. Ja boycot, dat is hun wapen in vuile politiek voering. En dan tot de dood op volgt want ze hebben geen lak aan het volk die geen schuld heeft maar als eerste wordt getroffen. Het Surinaamse volk heeft genoeg geleden. Bouta heeft als een vader des vaderlands gehandeld. Alleen Santoki heeft niet van Mastlof gehoord.


  Maak melding

 30. @sabidieri
  Nee, dan jouw verstandelijk vermogen! Ziende blind en horende doof. Het enige dat jij kan doen is afgeven op mensen die het slaafse achter zich gelaten hebben en verder kijken dan hun neus lang is! Als jij nou eens iets inhoudelijks te presenteren heb, i.p.v. het domme geleuter over ” Nederland voeld nattigheid”!
  Ga zelf maar eens helpen de putten te dichten op straat en de financiële Surinaamse markt. Daar zit de echte “nattigheid”.


  Maak melding

 31. @Koos,@Esmerald,@Henk Molenaar en …..al dat andere inmiddels beruchte pseudo-intellect, dat dagelijks hier hun inhoudsloze onzin, ongebreideld en zonder enige persoonlijke gêne uitbraken.
  Het is vandaag exact 2 weken na de verkiezingen in Suriname. Vanaf 26 mei, de dag na de verkiezingen, was het redelijk stil hier, voor wat betreft de vrijwel dagelijkse porties schaamte-/en niveauloze eigen braaksel spuien, van bovengenoemd zwaar gefrustreerd gespuis.
  Je hoort ze allemaal nu langzaam weer. De langdurige ¨losse buik¨ heeft jullie allemaal waarschijnlijk zeer verzwakt en jullie allemaal in plaats van verkiezingswinst, hele pijnlijke en vervelde reten opgeleverd vanwege het veelvuldig geveeg van jullie achtersten. Ik geef toe dat de verkiezingsontgogeling enorm moet zijn geweest voor jullie.
  En toch, ondanks al dat geveeg, ruik ik jullie allemaal nog steeds hier.
  Zou het behalve jullie oude politiek, die nu overigens ook op zijn achterste ligt, misschien ook komen vanwege het oude wc-papier die jullie steeds weer (her)gebruiken?
  Al die vervelde reten van jullie is de uitwerking c.q. uitkomst van jullie eigen gecreëerde haat tegen alles wat jullie niet bevalt aan het prachtige land Suriname.
  Ik zou zeggen, gaan jullie allen gewoon door met het dagelijks innemen van jullie eigen gif. Het haar uitwerking op jullie allemaal, absoluut niet missen.

  Suriname, op naar de volgende 5 succesvolle jaren!


  Maak melding

 32. -Van Bommel, laat die Surinamers nou maar met rust, omdat ze het zelfs kunnen. In thuisland is genoeg te doen.
  Het maakt voor velen niet uit wat ze voor een ticket betalen om op vakantie te gaan.

  Als er bruggen gebouwd moeten worden zullen zij zelfs aan de bel trekken voor hulp.


  Maak melding

 33. Beste NDP groei-briljanten,

  Wat is beter? Een groei van 4% van een economie van maximaal Us$ 5 miljard of een groei van 1% van een economie van minimaal een half triljard Us$? Laat je briljante geesten erop los!!


  Maak melding

 34. @Beste Dre,

  De dipl. verhoudingen op hoogste niveau tussen nederland en suriname is slecht te noemen. Onder nornale omstandigheden zou ik dit toejuichen. De vraag is wat wil nederland met zo’n debat bereiken ? De surinaamse president wordt gezocht in nederland. Onze regering gaat geen cent pompen in Suriname. Zo lang de verhoudingen slecht zijn heeft een debat echt geen zin.


  Maak melding

 35. @de Souza Farias,

  Voor een succesvolle periode 2015-2020 moet je een goed (economisch) plan hebben en vooral je aan die plan blijven houden. Is dat het geval of krijgt iemand het ineens op z’n heupen en ontvreemd de helft van het budget van een ministerie? Voorziet het plan in het voorkomen daarvan?


  Maak melding

 36. @ Koos & Henk Molenaar
  Oh la..la. Meneer van Bommel heeft goeie bedoelingen met Suri en z,n bevolking.Ik neem mijn petje af voor hem,die toch als een blanke Nederlander Suri op de agenda heeft gezet in de 2e kamer.Die Koos & Henk jullie behoren niet tot de intelligente groep van de Nederlanders maar wel tot de domme Massa van de Boeroes.Gaan jullie eerst wat in de boeken lezen wat die Boeroes met al hun Kolonien geflikt hebben. Daarna worden jullie zeker een mens met hersenen. CHE


  Maak melding

 37. BOUTERSE gaat hun nu de duimschroeven aandraaien.! wie zaken in Suriname wil doen,moet eerst respect tonen voor de BAAS,en dat is Desire Delano Bouterse…die v Bommel valt nog mee,maar de rest is net zo dom als het water van de noordzee.


  Maak melding

 38. Maken de blaters hier zich druk om de pensioenrechten van de ouderen in Su. die zij als werknemer opgebouwd hebben voor 1975, maken diezelfde blaters zich druk om het niet naleven op belangrijke punten van de Toescheidingsovereenkomst van zowel de Nederlandse als de Surinaamse kant, terwijl de laatste wel komt met een P.S.A. gedrocht komt. Is het niet Harry van Bommel in samenwerking met Dhr. Jankie die zich hier , wel voor inzetten. Niet de Nederlandse politiek heeft hier belang bij integendeel, deze vindt het alleen maar lastig en kumnnen dit soort acties geld gaan kosten o.a. de pensioenen die uitbetaald moeten worden, dus zij die hier laten horen dat Nederland hier belang bij zou hebben kletsen ongefundeerd uit hun nek, de Surineds hebben hier wel belang bij, ten onrechte zijn er visumkosten door de Surinaamse staat geind, want staat er niet in die overeenkomst, iedere surinamer geboren voor 1975 moet bij binnenkomst in Suriname behandelt worden als ware het Surinamers waarom dan wel onterecht visums met de bijkomende kosten verplichten voor die groep, Nu is er in ieder geval 1 nederlandse politicus die zich daar druk om maakt


  Maak melding

 39. Ja , van Bommel , mijn persoon juicht het ook toe .
  Maarrrrrr allereerst , het dossier Suriname openbaren !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ
  DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 40. koos en henk zijn geen nederlanders het zijn surinamers .nederland gaat ze terug sturen ,wilders heeft ze reeds gewaarschuwd om hun land op te gaan bouwen inplaats kritiek leveren .teesmarkhaon deze gasten moet je overlaten voor die blanke nederlander die weten wel raad met deze bontys .


  Maak melding

 41. Ik kan kan alleeen maar blij zijn ! Misschien zal het mogelijk worden gemaakt omop een betere manier zaken te doen met su. Nederland is het enige land dat suriname zal helpen. De oude a dage zullen daar alleen maar profijt van hebben. Dit kan alleen als su op edn correcte wjjze meewerkt. Ik ben benieuwd!


  Maak melding

 42. Teesmarkhaon, je hebt mijn postings niet goed gelezen. Ik zal de vraag nogmaals herhalen, wat wil nederland met zo’n debat bereiken ? Voor een dialoog heb je min. 2 partijen nodig. Bouterse is voor nederland geen gesprekspartner, dan houd het toch op.

  Over de goede intenties van de heer van Bommel twijfel ik niet aan. Als hij werkelijk om de surinaamse zaak geeft start hij een lobby om de coupe dossiers vrij te geven aangezien Suriname zwijgt. Daarna kan een debat beginnen.


  Maak melding

 43. Altijd hautain en hoog van de toren blaten over hoe we ons moeten gedragen, respect voor andere culturen, vrouwvriendelijkheid etc.

  En dan op een buitenlandse ambassase aansturen op een snelle wip (want daar gaat het uiteindelijk toch om?)

  Echt een klassieke salonsocialist, ons Bommeltje.


  Maak melding

 44. @Koos,

  ik begrijp wat je bedoelt, maar voor ons onderdanen (gewone burgers, dus) is het beter dat er wel wat gezegd wordt of dat er gepraat wordt.

  dat zwijgen daar wordt niemand wijzer van.


  Maak melding

 45. @Esmerald
  Kerel. je probeert het WB verslag onderuit te halen met kreten a;s “We told you so” en “Alweer een lening”. What did you tell? and to who? Also; who is we? Dat je roept dat Suriname leningen afsluit bewijst je (gebrekkige) economische intelligentie want zoals iedere succesvolle zakenpersoon je kan vertellen doe je geen zaken met je eigenlijke liquide middelen, maar leen je het geld tegen (gunstige) voorwaarden om industrieën en projecten op te starten. Dat doe je door o.a met omringende landen samen te werken. Denk je werkelijk dat een land als Zuid-Korea een economische supermacht is geworden door hun eigen geld te investeren? Ik kan natuurlijk niet in je hoofd kijken maar de negativiteit jegens alles wat de huidige Surinaamse leiders ondernemen en je vastberadenheid alles af te branden zonder met alternatieven te komen is op zijn minst verdacht.

  Dit is onze (conservatieve schattingen) natuurlijke rijkdom:
  – Goud. Projectie vanaf 2018 piek productie obv US$800/ounce t/m 2038
  – Belastingheffing over informele goud productie niet bijgeteld
  – Olie (bewezen voorraden voor 15 jaar). Vanaf 2018 geprojecteerd op US$150 per vat met correctie van 1.5% jaar op jaar.
  Bauxite – Grote afname van waarde tot historich lage prijzen, toch wordt verwacht dat deze inkomsten tot 2050 stabiel blijven voordat reserves uitgeput beginnen te raken.

  Totale waarde (tegen 4% korting) US$5.5B boven het GDP.
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2014/wp14121.pdf
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2013/car011013a.htm

  Ondanks sterk gedaalde mineraal prijzen toch stabiele groei van tenminste 4%. Verwachtte belastinghervorming (hogere belasting inkomsten) en stabiel bankwezen vergroten kansen Suriname.
  http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2014/pr14492.htm


  Maak melding

 46. @Dre
  “jij weet toch wel dat resultaten uit het verleden niet in het heden worden gegarandeerd? ” LOL! Je verward een reclame spotje over investeren met economische projecties? Haha. Tip: Die worden voor 5 jaar geprojecteerd m.a.w de projectie tot 2018 is reeds gedaan maar nog niet gepubliceerd.


  Maak melding

 47. Beste Morenito
  U heeft interessante informatie gelinked in uw bericht. Echter u vergeet een belangrijk aspect. Wie is de bron en dat is de Surinaamse overheid die het IMF en de WB voedt met getallen.
  U vergeet ook dat er enige achterstand is en men de echte getallen tot 2012 verwerkt en ondertussen zitten we in 2015 met een heel nieuwe realiteit:

  Bauxiet is nul

  Goud IAMgold productie neemt af omdat de uitbreidingsovereenkomst (geld inkomen door de Surinaamse overheidvereist) nog niet geactiveerd is. Het gevolg is dat IAM gold pas op de plaatsmaakt nu de productie kosten toenemen.

  Dat de getallen niet actueel zijn bewijst het gegeven dat men niet weet dat Surgold 100% van Newmont is en dat Suralco uitgestapt is.
  Het duurt nog minimaal 3 jaar voor dat Staatsolie iets terug gaat ontvangen voor haar investering. Met de huidige goudprijzen is de kans dat de investering net kostendekkend zal zijn heel groot (zie emissie prospectus staatsolie, lenen kost 7,75%).

  Uit de prospectus van Staatsolie blijkt tevens dat het de komende jaren heel weinig zal gaan bijdragen aan de staat en dat het blij mag zijn de komende jaren enige winst te maken.

  Ten opzichte van de aangehaalde rapporten is er heel veel veranderd en niet ten goede.

  Bauxiet geen inkomsten maar kosten voor transitie. Suriname is te klein voor de wereldmarkt geworden.
  Goud: IAM Gold gaat marginaal draaien aanzienlijk minder afragen
  Goud: Surgold bergt de komende jaren alleen investeringen en kan pas in 2018/2019 iets gaan opbrengen. Opbrengsten dekken met de huidige goud en productie kosten net de rente en aflossingen.
  Olie: Staatsolie zit met de huidige olie prijzen en haar productie kosten (dikke olie) voorlopig op bijna nul.

  Inkomsten van de staat nemen dus met 10talen procenten af.

  Wie gaat er lenen als er geen terugverdien potentieel is.


  Maak melding

 48. De een geeft de ander een advies van ; ‘ in plaats van te gaan eten zou je misschien beter taal – en schrijfles kunnen nemen ‘ .
  En in het ‘ engels ‘ het volgende ; Educate yourself ‘ en ‘ get smart !
  Rest mij nog de volgende vragen te stellen ;
  – Is het niet beter om eerst goed te eten en daarna taal – en schrijfles te nemen ???
  Rede waarom , omdat wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat met een lege maag , moeilijk is om lessen te volgen , bvb. het concentratie vermogen wordt vermindert
  – heb jij nog het geloof in de ubermensch
  – Hoe kijk jij tegen jouw eigen adviezen
  – Zou jij ff jouw posting richting Pero nog een keertje willen nakijken / lezen
  Een mens zonder gebreken , is een gebrekkig mens
  Perfectie en volmaaktheid moet jij niet bij een mens gaan zoeken, wij zijn niet Almachtig !!!
  Dinky na tori bun tranga
  Krakti nanga Soso Lobi


  Maak melding

 49. @morenito,

  Elk jaar 4% meer grondstoffen in de uitverkoop doen is niet slim nee. Die Ollanders creeren 1% meer bezit, Suriname geeft 4% meer van de schatten van het land weg. Per saldo komt er niks bij, want je hebt niks gecreeerd, alleen iets geruild: grondstoffen voor geld (of goederen). Straks zullen alle Surinamers tewerk gesteld worden om alle kuilen en gaten die goudzoekers en houtkappers gemaakt hebben in de grond, te gaan vullen. Heb je je schop al bij de hand?


  Maak melding

 50. @JoJo
  Je hebt duidelijk de gelinkte informatie niet gelezen. Suriname heeft niet de kennis om deze data te verzamelen en te destilleren, en heeft daarom hulp gevraagd om deze cijfers samen te stellen.
  De rapportage is gebaseet op seismische en geografische metingen afkomstig van o.a VN (GeoServices) en van derden w.o PetroBrasil en StatOil (Olie).
  Je gaat echter de diepte door individuele Surinaamse bedrijven op te noemen die totaal irrelevant zijn en bovendien staaf je niks aan de hand van betrouwbare links.


  Maak melding

 51. @Morenito
  Ik bedoel de gegevens die IMF cs hanteren worden aangereikt en gevalideerd door Suriname. Het staat op sommige grafieken zelfs vermeld.

  Indien u Staatsolie, IAMGold, Surgold en Suralco als voor Suriname totaal irrelevante bedrijven benoemt bent u de weg enigszins kwijt.

  Deze bedrijven dekten 40% van de revenueen van de staat en dat wordt plotseling heel anders:

  Suralco wordt een kostenpost waarin jaren verliezen, opruimen millieuschade zonder echte inkomsten, weg gewerkt moeten worden.

  Royalties en winstbelasting IAMGold worden marginaal.

  SURgold LLC is geen eens een Surinaams bedrijf en Staatolie mag hopen dat zij ooit inkomsten gaan halen uit deze investering.

  Staatsolie zal gezien de informatie uit prospectus die zij afgegeven hebben voor hun Obligatielening de komende jaren rondom de nul lijn acteren en dus weinig afkunnen dragen aan de staat.

  Voeg er aantoe de schulden posities van het land en die van staatsolie en EBS en niemand zal echt blij worden.

  De echte schulden zijn niet bekend. Het echte te kort is niet bekend omdat (zie de behandeling van de begroting in de DNA /Ramnandanlal) leningen etc. door de regering als inkomsten geboekt zijn.

  Door druk op het goud en de olie (raffinaderij draait nog niet) en de grote behoefte aan leningen zal Suriname snel met de billen bloot moeten. Wat betekend een volgende devaluatie. Wel het volgend dat in SRD’s gerekend de buitenlandse Schulden, ook die van Staatsolie (oa. energie opwekking) in een klap heel hard zullen stijgen met pakweg 20%.

  Ik hoop dat u de betekenis van de Yuan/SRD Swap in de gaten heeft. Over een niet al te lange tijd is dat ook een buitenlandse schuld omdat China maar exporteerd naar Suriname dan anders om.

  Het meer en deel van de negatieve effecten zijn niet verwerkt in de rapporten van IMF etc. Ze komen er ook zelden in/ of omfloerst omdat de Surinaamse autoriteiten nog geen open kaart spelen.


  Maak melding

 52. @wijnveld
  Alsjeblieft! Snap alleen de alomtegenwoordige negativiteit rond Suriname niet.
  @Bagson
  Sorry kerel. Dit is allemaal over je hoofd heen. Jammer dat je niet kon weerstaan om toch te reageren LOL.


  Maak melding

 53. @JoJo
  Ik heb me in mijn eerdere opmerking wellicht verkeerd gedefinieerd. Bedoeld wordt niet dat de door jou genoemde bedrijven irrelevant zijn vis a vis de Surinaamse economie, maar des te meer in de context van mijn eerdere posts. De geschatte waarde van onze natuurlijke rijkdom is onafhankelijk van wat zich in de industrie manifesteert, nl. dat het de overheid vrijstaat niks te doen. Verder ga je behendig alle moeilijke vragen uit de weg; let op wat ik schrijf en weerleg dat ajb.

  De seismografische en geografische data is niet gratis. De actionable objectieven ook niet. De crux van mijn argument was dat we niet achterlijk en arm zijn. In potentie is Suriname in staat om met slimme en moderne technologie een economische topspeler op BRIC niveau te worden zonder dat we groot zijn in bewoners aantal.

  Tenslotte zou ik graag in detail ingaan op wat je schrijft maar heb geen tijd en geen interesse om al die data op te zoeken. ProTip: Als je wilt overtuigen in een discussie is het misschien een goed idee om bv. links naar de geciteerde info toe te voegen. Weet je overigens wat een PSA is? Enig idee waarom Surgold een LLC is?

  Je mag (test) me trouwens met “je” aanspreken:)

  Olie PSA’s
  http://www.statoil.com/en/about/worldwide/Suriname/Pages/default.aspx
  http://www.washingtontimes.com/news/2014/oct/9/some-of-the-worlds-top-oil-companies-are-betting-t/
  http://cgxenergy.ca/Home.aspx
  http://blogs.iadb.org/caribbean-dev-trends/2013/11/20/surinames-energy-market/
  Goud:
  http://www.newmont.com/operations-and-projects/south-america/merian-suriname/overview/default.aspx
  http://www.globaldialogue.info/Nov1_ASM_2013/IGF%202013%20-%20Small%20Scale%20Gold%20Mining%20in%20Suriname%20-%20Glenn%20Gemerts.pdf
  http://www.thinkadvisor.com/2014/09/01/new-suriname-gold-mine-opens-opportunities-for-fro
  Bauxite:
  http://www.alcoa.com/suriname/en/alcoa_suriname/suriname_overview.asp
  Rare Earth:
  http://rareearthmetals.einnews.com/country/suriname


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.