Nationale Partij Suriname hinkt op meer gedachten

35

PARAMARIBO, 7 jun – De Nationale Partij Suriname, NPS, is groter dan wordt gedacht. Dit concluderen leidinggevenden in de partij aan de hand van de recente stembusgang. Weliswaar zijn nu maar twee parlementszetels uit het vuur gesleept.

Dat is krap vergeleken met de ruim twintig van de verkiezingen in 1987. Die dagen lijken achter de rug. Het neemt niet weg dat diep wordt nagedacht over de mogelijkheden. Partijsecretaris en oud-parlementariër Arnold Kruisland bijvoorbeeld, ziet de NPS alleen de verkiezingen ingaan. Het in combinatieverband deelnemen blijkt niet meer te werken. Vermoed wordt zelfs dat combinatiepartners over de NPS-rug heen winst boekten.

Volgens partijvoorzitter Gregory Rusland is de zienswijze van Kruisland slechts één. Binnen de NPS zijn er meerdere visies op oorzaak en gevolg. “Naast het idee van Kruisland zijn er ook partijleden die zich oriënteren over de verschillende meningen. Op basis van de oriëntatie zullen wij komen tot een besluit voor de partij”, zegt Rusland tegenover Dagblad Suriname. Ook met de partners in V7 zal worden overlegd.

35 REACTIES

 1. Zolang de NPS tegen beter weten in blijft heulen en samenspannen tegen de NDP is hen geen ander lot beschoren. Een FRONT en nu een V-7 vormen tegen de NDP is niet meer van deze tijd. Grote delen van de NDP aanhang waren NPS’ers.


  Maak melding

 2. Bouta kier ding mang, N.P.S. is letterlijk uiteengerukt door de n.d.p.
  Geen één bakroe of leba of wintie dansie kan dit verhelpen.


  Maak melding

 3. Pure dommigheid van de NPS.
  De NPS heeft te veel ingeleverd op de kandidaten volgorde van de verkiezingslijsten. Daardoor zijn de stemmen van de NPS bijvoorbeeld meegeteld bij de kandidaten die als nummer 1 stonden bijvoorbeeld op de lijst. Een voorbeeld daarvan is Commewijne. Ingrid Bink komt binnen als DNA kandidaat met slechts 500 stemmen. De nummer 2 van vhp had zelfs meer dan 2000 stemmen. De NPS met kandidaat nummer 3 op lijst moet nakijken hoe de nummer 1 en 2 binnen komen. Was NPS lijsttrekker in Commewijne dan was de NPS zeker binnen gekomen met een zetel in Commewijne.


  Maak melding

 4. De mastodonten van de NPS snappen het nog steeds niet dat een proces van organisatie verandering binnen de NPS zal inhouden dat de partij definitief opgedoekt moet worden.Er is geen plaats meer voor de NPS in een Suriname van deze tijd, een Suriname van president Bouterse.


  Maak melding

 5. jullie wilden tog zo graag met die hindustaanse partij de verkiesingen ingaan ??
  nu hebben ze jullie goed van achteren genomen , hun kasten sisteem heeft wel bij jullie gewerkt maar dat gaat nooit bij de NDP werken .
  zie maar hoe ze jullie nu kwijt willen , randjidsingh is de voorbode daarvan .
  jullie waren gewaarschuwd .
  het beste dat de nps nu kan doen is eieren voor hun geld kiesen (NDP ) dus , voor het te laat is .


  Maak melding

 6. Nog steeds begrijpen deze gasten niet dat de tijd van besluiten nemen in een kamer met oude vastgeroeste partijleden niet meer werk. Je kunt niet op een podium gaan en de mensen vertellen, wat goed voor hun is. En dan zeggen, dat de mensen jouw boodschap niet hebben begrepen. Op die manier toon je buiten de realiteit te leven.


  Maak melding

 7. NPS geen haast maken om domme beslissing te nemen. Mijn advies is evalueer en wacht af binnen 2 jaar zullen er verkiezingen zijn. Wat jullie niet moeten doen is in zee gaan met de partij van moordenaars, rovers en verkrachter. Zij die willen overlopen laat hen gaan maar zij mogen nooit meer terugkeren. Het recht zal zijn beloop hebben ook in Suriname en ik denk dat binnen een jaar een grote opstand uitbreekt in failliete Suriname. Wees gerust alles komt terecht.


  Maak melding

 8. nee hoor , dit verlies en zware nederlaag heeft de NPS zelf in handen gehad en heeft elf gewerkt aan hun zware zetles verlies.
  hoe kan de NPS in gods naam met de VHP gaan samen werken?
  wat bezielde deze NPSér??
  NPS en VHP die de hele geschiedenis voor 1980 grootste vijanden waren van elkaar.
  deze partije idiologie zijn ver uitelkaar en passen niet bij elkaar, het streven van de VHP is heel anders dan die van de NPS geweest.

  VHP is meer een partij geweest die meer op voor etnisch belangen en in deze het bijzonder de landbouwers, kijk naar de ministerie die deze partij jarenlang heeft benut, LVV, Openbare werken, enz.

  NPS was meer gericht om de siociaal zwakeren bij te staan en dee groep te helpen vooruit te komen,maar dat is onder leideing van J Pengel gebeurt tot dat deze is afgetreden wegens een coup van de VHP en de PNR samen.

  maar sinds 1987 toen venie leiding heeft overgenomen zijn de idiologie van de nps, doel en partij programma niet meer uitgevoerd e dat altijd de belangen van de VHP en de andere coalitie PL zijn behartig( partij en etnisch belangen) hebben de stemmer van de NPS beetje bij beetje de NPS de rug toe gekeerd e dat kon je zien na alle resultaten van de de verkiezingen van af 1987., 1995 2000, 2005, 2010 en 2015


  Maak melding

 9. aah… we wachten de analyse van Gregory af.
  Maar een schot voor de boeg . Chronologisch gezien is het economisch herstelbeleid dat zo nodig was Nieuw Front ( lees ook NPS) funest geworden. ( analoog wat in andere landen gebeurde waar het IMF zo hamerde op bezuinigen.)
  Met een goed gevulde beurs kon daarop de NDP een paar populistische projecten lanceren die een pseudo groei gevoel in de maatschappij lieten postvatten. Dat het land zich nu goed in de schulden werkt wordt door de boekhouders nu goed toegedekt .
  Er is geen rekenkamer actief dus vrij spel om alles te roepen.
  Maar de NPS is feitelijk ten onder gegaan aan eigen interne intriges,gekrenkten die de partij verlieten en die zich hulden in de schoot van de tegenstander, daarbij doelbewust het beeld dat is opgeroepen dat het niet pluis is bij de NPS, versterkte. Een voorbedacht scenario met een analyse wie die ontvankelijke zwakkeren waren en dat is goed gelukt.
  De (multi) etnische kaart is gespeeld en heeft de traditionele politieke partijen in een verdom hoekje gepositioneerd. Vnl de NPS heeft daar last van gehad en dat is vreemd daar de de NPS eerder dan alle partijen een aanhang had met meerdere etniciteit.
  Er is kennelijk bij de NDP een sterke op de achtergrond opererende leider die het denkwerk heeft gedaan. En dat is niet de clanleider, niet de campagneleider, en ook niet hun zg wetenschappelijk bureau.


  Maak melding

 10. Nostalgie , emotie en hopend op een mirakel nestelen zich in de hoofden van de NPS-ers .
  Het ratio – zijn is in de verste verte niet waar te nemen , psychotisch.
  NPS-frambo is gemarginaliseerd tot een thee – lichtje met een brandtijd van 2 uren .
  Zou dat de reden kunnen zijn ???
  Wellicht !!! LOL


  Maak melding

 11. Hoe dan andere partijen. Er wordt binnen V7 etnisch gestemd.
  Drs. Dew Sharman haalt 8.200 stemmen . Op zijn minst goed voor 2 zetels. Terwijl VHP in Paramaribo 3 zetels op zijn minst waard is.

  NPS en V7 moet erkennen geen weerstand te kunnen bieden tegen de organisatie van NDP . En hun politiekvoering.

  NPS moet nu eens wakker worden dat zij de Marrons, Javanen en Hindostanen al 66 jaren gebruikt en misbruikt heeft.

  Het bewijs is geleverd dat de NDP de enige partij is die samen met iedereen optrekt.

  Liever deze ene partij voor nu en in de toekomst .


  Maak melding

 12. rusland oeng jassie tranga jere !!!! nps dede keba dat heb ik rusland persoonlijk gezegt toen hij in zijn auto reed aan de zwarten hovenbrug straat .er zal veel moeten gebeuren om deze partij weer op de rails te moeten krijgen .kijken jullie eerst kritisch naar het verleden toen nog front en gaan jullie eens te rade bij je eigen ik mwas ook nps zoals mijn nu overleden vader ook npser was op de onderafdeling van domburg .we sribie jullie moeten wakker worden .voelen jullie zelf niet dat tijden veranderen .weg met dat hokjes gedachte vanm creolen javenen hindoestanen ,wat ik hier aan geef geldt ook voor de vhp pl jullie denken in hokjes .en voor al de vhp.er is een nieuwe tijdperk aan gebroken .de nps heeft somo laten overheersen in front ,toen somo weer naar het front keerde nadat bouterse hem een schop had gegeven moest de nps niet gaan samen werken met de pl het was funest .somo is sluw en daar komen deze partijen nog steeds niet achter , of ze waren er achter gekomen maar dachten de ndp haar de genade slag te geven door te gaan samen werken .nu komt deze tjekre tjekre vertellen dat het fraude is dat de ndp de verkiezingen won .jullie moeten je nederlaag gewoon accepteren en waardige verliezers wezen ,toki dacht ook hulp te kjrijgen uit het buitenland door ongefungeerde uitspraken te doen jegens de president van suriname bouterse ,bewijs eens dat bouterse heeft gemoord bewijs eens dat bouterse in drugs zat .lopen achter nederland en daarom heeft het volk voor bouterse gekozen .toki dacht dat hij zou winnen met deze ongefungeerde uitspraken van valse beschuldigingen .waarom vraagt toki niet aan holland om die dossier te openen die 60 jaar bewaard moet blijven .bouterse moet niet gaan samen werken met toki .wel met de vhp als het kan maar toki uitgesloten .het gehele proces van nederland is niets anders dan een politiek proces .er schuilt heel veel achter wat nederland probeert met bouterse .het nederlands rechtssysteem is krom .zie hoveel zaken door kroon getuigen worden terug gedraait als het om bouterse gaat ,gaat nederland niets terug draaien het zou zelfmoord zijn van het rechtsysteem en dat weten deze nederlanders .strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang ,herie libie te na dede bouta sa vetie gie sranang
  bouta go go


  Maak melding

 13. @ soer,
  “Er is kennelijk bij de NDP een sterke op de achtergrond opererende leider die het denkwerk heeft gedaan. En dat is niet de clanleider, niet de campagneleider, en ook niet hun zg wetenschappelijk bureau”.

  Helemaal mee eens!
  Ik heb een vermoeden, maar of dat klopt……..??

  De NPS heeft jammergenoeg te weinig rekening gehouden met de wraaklust van Bouterse: de Nps heeft hem nl nooit erkend als president. En dat zal Bouterse nooit vergeten of vergeven!
  Hij had gehoopt dat de Nps niks zou binnenhalen en de Ndp op z’n minst 30 zetels! In beide is hij bedrogen uitgekomen.

  Meneer Rusland,
  U verliest wanneer u het zelf opgeeft!
  Samenwerken met de Ndp betekent opgeven.
  En de mensen die wel hun kostbare stem aan u hebben toevertrouwd, als een baksteen laten vallen. Deze die-hard Nps-ers verdienen dit niet.
  Ik wens u veel wijsheid toe.


  Maak melding

 14. Beste voor Suriname zou zijn om vóór de onafhankelijkheid het land te verdelen onder alle bevolkingsgroepen naar groote.

  Alleen is een bepaalde bevolkingsgroep bang dat ze zouden omkomen van de honger !!!!


  Maak melding

 15. @pero,

  Als jij 100 creolen zover weet te krijgen dat ze Hanuman baba gaan aanbidden, dan zal ik de volgende verkiezing veel positiefs over de NDP schrijven. Tot dan, bewaar je kalmte en ga gospels zingen in Ocer.


  Maak melding

 16. Nps heeft een laatste kans, nl zich voegen bij de NDP, doen ze dat niet, dan is het afgelopen met de Nps. Ze hebben zich laten pakken door de vhp, dit krijg je wanneer je uit wraak en hastgevoelens verbonden asngaat zonder enige idiologie. Een partij zonder ideologie zal nooit lang kunnen bestaan, de nps, vhp en pl die geen enkele idiologie hebben, konden vroeger enkel en alleen op etnische stemmen rekenen, de Nieuwe Surinamer moet daarentegen niets van het etnische weten. Alleen de vhp heeft nog etnische stemmen kunnen krijgen, dit mag niet beloond worden.


  Maak melding

 17. Zou de ene broeder Rusland de andere broeder Rusland weten over te halen? Immers gospelzanger Steve heeft alle christenen op het hart gedrukt dat ze zich moeten verenigen binnen de NDP of ermee moeten samenwerken. Suriname moet een groots christenbaken worden, onder leiding van broeder Steve en Iskariot Bouta. Halle Berry Luja!


  Maak melding

 18. Het bij deze topic opvallend stil met de inbreng van de notoire internetvervuilers van V7. De rioolratten Koos, Henry, Esmerald, zijn overladen met valse schaamte en zijn de diepe wonden aan het likken. Het zal wel even duren voor deze wonden geheeld zijn.

  Ook @Hans de propagandist van DOE laat weinig van zich horen. Hans voelt de tintelingen aan zijn vingertoppen. NDP en DOE worden mogelijk partners.Koos, Esmerald,Henry nemen jullie alvast afscheid van jullie vroegere partner. Dat is het leven en dat is de politiek. Hans stapt over naar de goede kant van de lijn, de kant van de NDP.


  Maak melding

 19. 08 juni 2015

  Uit de post van @Soer , 08 juni 2015: 01:51u :
  Er is kennelijk bij de NDP een sterke op de achtergrond opererende leider die het denkwerk heeft gedaan. En dat is niet de clanleider, niet de campagneleider, en ook niet hun zg wetenschappelijk bureau.

  Beste @Soer,

  Wie denk jij dat die man op de achtergrond wel is ?????
  Al die jaren en jullie zijn toch zo blind gebleven !!!
  Srika


  Maak melding

 20. mujrim met alle respek voor jou hanuman je hebt gelijk ik moet gospel gaan zingen ,maar dat doe ik ook , gospel is mijn specialiteit .
  hou jij je hanumkan dat respekteer ik .


  Maak melding

 21. NPS moet zich niet laten inpakken door de
  NDP-Grondwetsschenders !

  Wanneer DDB de rechtsstaat Sranang in volle
  omvang erkent, kan NDP samenwerking wensen
  met democratische partijen !

  De NDP dient ook de geschonden Grondwet terug
  te brengen in de orrspronkelijke staat !
  Hetgeen betekent dat Sranang zelf de Nep-
  amnestiewet vernietigt !

  Samenwerking gevraagd door,mensenrechte-
  schenders en grondwetsschenders dient te
  worden afgewezen !

  De NPS kan liever een kleinere DEMOCRATISCHE
  zijn met principes !


  Maak melding

 22. @Srika,

  Misschien kun je alvast plannetjes bedenken wat te doen na het heengaan van Bouterse. Wie moet de NDP dan bij elkaar houden? Hoe? Hoe te voorkomen dat het helemaal vervalt tot een partij van alleen de creolen en marrons? Vervalt tot een nieuwe NPS? Werkt die watrapompu van Bouterse nog of is er zand in gekomen?


  Maak melding

 23. mujrim
  ik heb gemerkt dat je het steeds hebt over het heen gaan van bouterse .is dat de wens van van jou en je goeroe toki .elk mens komt aan zijn eind maar ik kan je verzekeren dat jij of wie dan ook dat niet bepaalt .ik weet dat jullie hokjes denkenden duimen dat bouterse dood gaat maar god behoede hem mie mang ,en daarom zeg ik dat bouterse de vhp met toki als voorzitter nooit in zijn regering mag opnemen ,deze gasten moeten in de oppositie blijven .ik oordeel niet over leven en dood maar oordeel wel dat deze vhp in de oppositie moet blijven tot deze partij tot inkeer komt om van de vhp een nationale partij moet maken waar elke ras zitting heeft .ze zijn jaloers ,corrupt ,hokjes denkend etnisch en dat zie je in de samen stelling van de gehele vhp top en hun denkwijze .wie de toespraak van de vhp heeft gevolgd over 142 jaar naar suriname zal je merken dat die man weer etnisch bezig was om zijn achterban te leren om alles in het oude te houden .ze begrijpen nog steeds niet dat ze in een multiculturele samen leving wonen ,ze begrijpen nog steeds niet dat we dit land samen moeten opbouwen en niet in hokjes denken .kalloe van de vhp heeft een voorbeeld van de ndp genomen door tegen toki te zegggen dat de partij van naam moet veranderen omdat ze weten dat ze in suriname niet verder komen ze moeten af van die vhp .ondertussen zijn ze te laat maar nooit te laat .je bent niet in een land waar er alleen maar hindoestanen wonen je bent in een land waar er verschillende bevolkings groepen wonen ,ieder zijn cultuur maar om een land te regeren heb je meer dan een bevolkings groep nodig .dat is mijn boodschap aan de vhp .en ira oeng dong no ka.


  Maak melding

 24. Sinds jaar en dag heult de NPS met de VHP,wetende dat die koelies maestro\s zijn in slijmen.VHP heeft de NPS flink onder de duim,het wordt tijd dat NPS dat eindelijk ruiterlijk gaat toegeven en zijn stemmers om vergiffenis gaat vragen,may be,may be komen zij een keer weer bovenop.


  Maak melding

 25. De enige gedachte die de NPS mag hebben is Rusland aan dekant zetten en nieuwe bestuursverkiezingen uit schrijven. Rusland yu no presteer. Je kan het niet je zal het nooit kunnen. Je bent geen leider. Je bent iemand die achter een buro zit en met cijfertjes werkt. Onder jouw leiding is de partij achteruit gegaan. Te veel domme keuze. De samenwerking met de PL en je management skills met de kwestie Gordon, van Coblijn en Kensenhuis was beneden de maat. Je hebt geen charisma, je straalt geen gezag uit en je motiveert niet. Rusland ik wil jou niet meer als partij voorzitter dus de enige gedachte die de NPS nu moet hebben is hoe laten wij Rusland op een charmante manier gaan.


  Maak melding

 26. NPS,..ga samen werken met de NDP,…No tek sjing njang wiesie. me barie joe.het is 5 voor 12 voor jullie.trouwens veel van jullie kiezers zijn allang voor BOUTA.,..oeng wietjie now.


  Maak melding

 27. Nee wroko nanga NDP na soso sjene. Wij hebben op de NPS gestemd omdat wij de NDP niet willen. Eerlijkheid en moreel en historisch besef duurt het langst en zal in de toekomst meer rendement hebben dan meedoen met die diarree van de NDP. Barba bas hebben ze vrij gelaten en kort bejubeld Jezus hebben ze gekruisigd. 2015 jaar later is hij nog steeds de populairstembus man die er ooit heeft geleefd Barbabas is de schlemiel van de geschiedenis. Wij willen niet met de NDP samenwerken


  Maak melding

 28. @pero,

  Multi-culti is goed voor op straat, maar niet altijd in de politiek. Zolang er in de Surinaamse politiek de neiging bestaat Hindoestanen op een zijspoor te zetten, zo lang ook moet er voor Hindoestanen een poliitieke partij bestaan.
  Overigens, Bouterse is geestelijk al dood. Wat je nu ziet is de geest van de man die het lichaam maar niet kan verlaten: in dit lichaam moet hij nog een deel van z’n sechte karma doormaken. Dit lichaam is meer een vloek voor hem dan een zegen. Hij probeert nog de laatste restjes genot, machtswellust en veiligheid te garanderen en beleven, maar erg lang zal dit ook niet duren.
  Ja, pero, jullie moeten straks op zoek naar een nieuwe leider. Heb je al iemand op het oog? Die Rusland misschien? Of Miss kaba? Of Lackin? Of Herrenberg?
  Pero, hou ook eens op met je geleuter over VHP en Hindoestanen en racisme. Wanneer de creolen zelf in de rij gaan staan bij de NDP voor BB met R en kawmetie en de Hindoestanen niet en wanneer de Hindoestanen bij de VHP in de rij gaan staan voorr Daal-Bhaat-Roti en de creolen niet, waarom blame je de VHP dan? Opo you aai gi a true pero. Niet de NDP of Bouterse gaat jou verheffen, maar de Waarheid. Satyam Eva Jayate!! De Waarheid zal Overwinnen!


  Maak melding

 29. @ajh,

  Barabas is er ook wel hoor. Barabas en Jezus gaan hand in hand kameraden. Waar Jezus is, daar is Barabas en waar Barabas is, daar is Jezus.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.