Kranslegging i.v.m. 142 jaar Hindoestaanse Immigratie

7

PARAMARIBO, 5 jun – Vandaag is het 142 jaar geleden, dat de eerste Brits-Indische immigranten voet aan wal zetten in Suriname, te Fort Nieuw-Amsterdam. Het grootste gedeelte van de immigranten kwam als contractarbeider. Daarom werd deze groep ook wel kantraki’s genoemd. Het systeem van contractarbeid werd door velen aangeduid als een verkapte vorm van slavernij.

Vaak waren het de negatieve omstandigheden in eigen land die de immigranten ertoe dreven in te gaan op de verhalen van de wervers. De bedoeling was na een tijdelijk verblijf terug te keren naar het land van herkomst. Velen zijn echter in Suriname achtergebleven en zagen in het land een nieuw begin.

De arbeiders werden voor een periode van vijf jaar onder erbarmelijke omstandigheden te werk gesteld op de plantages. Er waren ontoereikende medische voorzieningen, een karig loon en barakken om in te wonen. Ondanks dit alles zagen de mensen een toekomst die begon met een schone lei in Suriname.

De voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), Chan Santokhi, legde in het kader van deze herdenking op 5 juni een krans bij een Peepal boom in het district Commewijne (FOTO).

7 REACTIES

 1. 142 jaar in Suriname en toch vinden sommigen (creolen m.n.) dat Hindoestanen geen echte Surinamers zijn.
  Men moet niet vergeten dat de slaven vnl het werk voor de palntagehouders hebben gedaan, maar dat de Hindoestanen vnl het zware werk voor de ontwikkeling van Suriname hebben gedaan. M.n. het kappen en temmen van de oerwoud, aanleggen van landbouwgronden, dammen etc. allemaal met de hand.


  Maak melding

 2. De bakra’s noemden hen de hindoestaanse slaaf en de blaka mang vond het nodig om koelie van de te maken.Intussen is gebleken dat exponenten uit deze groep,bijv.Dipo en Combe markt,GROTE mensen zijn geworden in de economie. Gefeliciteerd.


  Maak melding

 3. Alleen een racist en olie domme Girjasing kan zulks zeggen:

  Sheilendra Girjasing, voorzitter van stichting Vrienden van Commewijne, vindt dat Hindostanen vaak niet erkend worden als Surinamers. “142 jaar Hindostaanse immigratie is niet makkelijk. Anno 2015 moet de Surinamer van Hindostaanse afkomst op allerlei manieren nog steeds bewijzen dat hij Surinamer is”, stelt Girjasing. “Wij worden, in mijn ogen, door delen van de bevolking, niet als volwaardige Surinamers gezien, hoewel wij hier zijn geboren.”

  Girjasing als racist is weer bezig met onbenul en laster de Surinamer van Indiase afkomst (Nazaat ) moet zich beledigt voelen met de olie domme uitspraken . Op zo’n speciale herdenkingsdag zouden wij deze SURNAMERS moeten prijzen voor wat ze hebben bewezen in alle geledingen binnen de Surinaamse samenleving van hoog tot laag .

  Girjasing schandeelijk kan het niet


  Maak melding

 4. Vijaj & Jacobus geweldig allemaal hoor, het is een felicitatie waard. Zij waren hoegenaamd in loondienst en hadden bij de expiratie van hun kontrakt nog altijd de keus om terug te keren naar India of hier te blijven en een flink lap grond in de schoot toegeworden krijgen.
  DIE BLAKAMAN HAD DIE WEELDE NIET of had geen keus!
  Niet dat zij niet terug wilden keren maar het was er een enorme puinhoop, dus besloten zij om in Suriname te blijven en van Suriname een soort India maken. Het laatste is (nog) niet gelukt.


  Maak melding

 5. @Herman S

  bij de propaganda voering voor de parlement verkiezing is dat duidelijk naar voren gekomen.
  Een stem op BEP is een stem op Santhokie of als Santhokie president wordt,gaan alle negers doodgeschoten worden.

  @Paraman

  de blaka mang had wel keus.Als hij op de plantage bleef,zou hij ook een lap grond krijgen.Maar die verkoos naar de stad te trekken en in de prasi oso te wonen.
  En van Para weet je dat bepaalde blaka mangs geld bijeen brachten en gewoon de plantage in zijn geheel opkochten.


  Maak melding

 6. @ Jacobus

  Adhin is gepresenteerd als Vice President de resultaten liegen er niet om een stem voor de NDP is ook een stem voor Adhin .

  Maron of blakaman stemmen massaal op de NDP is hij dan geen nazaat of alleen bij de VHP is hij Nazaat .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.