China wellicht financiële uitweg voor Suriname

52

PARAMARIBO, 4 jun – China biedt wellicht de uitweg voor Suriname’s economische problemen. Volgens Jack Mencke, hoogleraar aan de Anton de Kom Universiteit, is de kans groot dat gekozen wordt voor de China-lijn.

Het is de zeer waarschijnlijke keus van de nieuwe regering. Deze manoeuvre moet Suriname er financieel en economisch weer bovenop kunnen krijgen. Er zullen dan leningen en overeenkomsten voor economische samenwerking worden gesloten. Hoewel Suriname het nu moeilijk heeft, hoeft kennelijk niet te worden gevreesd voor herhaling van de jaren tachtig. “Er zijn andere opties, waaronder China”, zegt Mencke tegenover de Ware Tijd.

In elk geval is het niet terecht als gevreesd wordt voor malaise onder bestuur van Desi Bouterse. Ook Waddy Sowma, voorzitter van economenverenging VES, denkt dat richting China zal worden gekeken. “Maar we moeten oppassen dat wij met de leningen de claim op de toekomst niet te groot maken.” De regering zal hoe dan ook moeten letten op haar uitgaven. Zuinigheid is te allen tijde geboden.

52 REACTIES

 1. Lees aub “Winner take All” van Dambisa Moyo. Afrikaanse Econome die de de consequenties van de Chinese hulp vanuit Afrikaans Perspectief uitlegt.

  Het zijn Sprinkhanen.


  Maak melding

 2. Ja natuurlijk, “de verlichting” komt uit het oosten! Straks de zoveelste lening die Suriname nog afhankelijker maakt van China.
  neks no fout! Deze “leen”-cultuur brengt Surinamer steeds dieper in de problemen. in plaats van structurele aanpak. Transparantie, “eerlijke”belastinghervorming, teruggave van “ontvreemde” gelden en “ingepikte”percelen door de zelfverrijkers, etc.etc. Maar ach,het zal wel een utopie zijn!


  Maak melding

 3. -De Chinezen gaan Suriname helpen met het economische probleem waarmee zij nu in zitten. Geen probleem mee zou je zeggen.

  -Het zijn de Surinamers die klagen dat er nu teveel Chinezen in het land zijn en ze ook nog overal een gebouw hebben.
  Men noemt het de Chinese invasie.

  Het zijn niet de “blanke” Nederlanders die Surinamers onder hun hun ellebogen vast houden, maar de “blanke” Chinezen.
  Hoe zullen de Surinamers hiermee omgaan????


  Maak melding

 4. hahahahaha….dit land is gewoon failliet. Leeggeroofd door de paarse criminele rattenkolonie van Bouterse en consorte. Die Chinezen doen niks gratis. Dus Suriname zit in de wurggreep van de nieuwe kolonisator.


  Maak melding

 5. Het einde van Suriname is nabij!
  Onder bouta zullen wi jaltijd nog de onderdanen worden van China en zij onze heersers.Suriname moet nog de leningen met rente terug betalen die bouta gebedeld had en nog 5 jaren bedelen zal.Alleen de werkende klasse en anderen zullen het slachtoffer worden gezien het feit dat zij en hun komende generaties het zullen moeten terug betalen.en de bosnegers die masaal op bouta gestemd hebben zullen voorzover wij het gewend zijn van hun,zich schuil houden achter de rol van slaven slachtoffers.!!Trouwens zij werken niet kennen geen belastingplicht en krijgen alles gratis.
  Zowel Mencke als Souma zien spoken! Beiden houde hun ogen dicht voor de waarheid,beiden zijn ndp lummels!


  Maak melding

 6. De regering zal hoe dan ook moeten letten op haar uitgaven. Zuinigheid is te allen tijde geboden. Hahahaha. De laatse vijf jaren is dat niet gebleken, integendeel. En de komende vijf plus jaren worden de jaren voor Hop Shing. Hihi. Haa, thisie mang sa khali baas, soso lobi, na egte lijder foe ha Sulibabawe. Ha Baas egte soso lobi a volk dhatie ha go jepi sloto foeloe lening na switie kondle Chinha. Ha njang foe China swiete no ka, sonder poti paarse collupte specerije. Plobleem no sa de, want fowroe froitie keba datie China aksi ondelpand efoe baas no mang los af a bun begi monie sa a go aksi foe jepi poti dong lesi misdaadaanhanger sa gi baas nog vijf, foe bouw deng pikin oso. Plus foeloe snesi wanni kong na nieuw ChinaSuliBabwe. Hihi. Lokoe no, wiens sa klontapoe taki foe mistatige baas, a fout na neks, hahahahaha, tjisie Slanang kondle go trong wang snesi paladijs. Baas go gi China wang bigi patu paarse collupte njang ina ha busi foe Sulibabwe foe bouw wang new fotto….SuriChinaBabwe. Tjauw min export. Wahahahaa


  Maak melding

 7. Ja China is dus de oplossing voor een financieel zwakke Suriname.
  Tegelijkertijd wordt er zoiets als “de grote uitverkoop” richting China gedaan.
  Het gaat niet om financieel armslag te hebben, het gaat erom om financieel sterker te worden.
  Met al dat lenen gedoe komt er een dag, zoals Griekenland, om de rekening aan te zuiveren.
  Hoe gaat dit lukken?????????


  Maak melding

 8. Bouterse en Suriname zijn weer op de bedel tour 2.0. En de chinezen kennende gaat de zon niet voor niks op. En daarmee komt de kolonisatie van Suriname een stukje dichterbij. Over 15 jaar is het manderijns de officiële taal in Suriname en wordt de gele ster in de vlag vervangen voor een hamer en een sikkel.


  Maak melding

 9. Goed zo, Chinabis toch debgrootsteveconomie ter wereld en die bulken van het geld, als zelfs de EU China als de financiele uitweg ziet, wie is het nietige kleine Suriname.

  De minkukels zullen weer moord en brand schreeuwen, maar dat komt omdat ze graag hadden gezien dat Suriname kruipend Nederland geld zou bedelen zoals V7 dat voor ogen had.


  Maak melding

 10. Tja, China doet dat allemaal uit naastenliefde. nee, dan die vreselijke witten in Nederland, die doen het alleen uit eigenbelang.


  Maak melding

 11. Trouwens wat ben ik blij dat Suriname niet eens de tijd heeft genomen om op die rommel van Rutte te reageren. Gewoon negeren en jullie blik naar het Oosten richten, het westen heeft in die honderden jaren Suriname als een plantage achtergelaten, mrt behulp van het Oosten kunnen we Suriname tot een Singapore maken.


  Maak melding

 12. NDPers willen toch altijd dat je met bewijzen komt wanneer je één van hen van corruptie beschuldigt, laat Misiekaba nu ook maar met bewijzen komen dat Chan niet de waarheid heeft gesproken, dan kunnen ze bij de VHP misschien overwegen om met de NDP samen te werken. Het beste wat Suriname nu kan overkomen, nu de NDP de meerderheid heeft, is dat er een sterke oppositie komt, als de VHP werkelijk het belang van Suriname voor ogen heeft, zoals ze beweren, vormen ze samen met de andere politieke partijen een sterk oppositioneel blok tegen de NDP, niet om de NDP per se tegen te werken maar om de regering te controleren naar het voorbeeld van DOE, daar heeft de Surinaamse samenleving meer aan dan wanneer de VHP voor spek en bonen mee zou doen in de regering. Laat de NDP maar lekker samen met de PALU een coalitie vormen, dan hebben ze tenminste een pisPaaltje die ze de schuld kunnen geven wanneer er van alles misgaat. .


  Maak melding

 13. @Sabidirie, jij domme wicht, Suriname moet helemaal niets lenen !
  Of het nu van Nederland, China of Amerika is, het land moet geen cent meer lenen. In jullie paarse bijbel is bezuinigen een vies woord.
  En laat dat nu een remedie zijn voor de kwakkelende economie van Suriname.


  Maak melding

 14. @Sabidirie, het verschil tussen Nederland en Suriname is het feit dat in Nederland kei hard gewerkt wordt en belasting betaalt wordt. Ook is alles transparant en wie fraude pleegt wordt gelijk aangepakt.

  Wat gebeurt er in Suriname???
  Fraude wordt beloond.
  Corruptie mag, want je gaat niet naar de gevangenis en je mag je baan behouden.
  Alles gratis ontvangen.
  Velen betalen geen belasting.
  Geen transparantie en een ieder doet wat ze hebben willen zonder een goed rapportage te maken over zaken die zijn afgehandeld.

  =De Chinezen hebben dit ook door en gaan natuurlijk in zee met corruptie om rijk van te worden.


  Maak melding

 15. ik ben benieuwd hoe misie kaba zal reageren,als zijn 20000 srd straks ineens 200 000 srd is geworden en je kunt amper een pak toilet papier mee kopen..,,die je ook nog in twee moet snijden dus een smal rolletje..

  de banken zijn leeg geroofd..

  die tijden zijn komende ..

  en wel binnen een jaar..

  geen één land in de regio staat te springen om deze lijder te helpen,behalve met de mond te belijden..

  Europa is alvast op slot,, de Amerikanen denken er niet over om deze meneer te hulp te komen,,wel om hem eventueel mee te nemen..

  er zijn grote verrassingen opkomst..


  Maak melding

 16. Vaarwel bakra basi.Welkom China baas.Wij het slime volk van Sur.hebben alle andere deuren dicht gedaan door voor de NDP te kiezen en zijn bereid het hoogste prijs te betalen voor een bordje rijst chap soi met legu/katten vlees.Wel kom,welkom.


  Maak melding

 17. verkoop je ziel aan de chinezen; straks komen ze grote delen van suriname annexeren in ruil voor geld; dat grondstoffen en rijkdom met volle schepen richting china gaat; en de arme bevolking staat toe te kijken, dus over 4 jaar weer stemmen en dan komen veel meer chinezen de luie surinamer de les lezen…..ga zo door, …. suriname …..


  Maak melding

 18. Voor de verkiezing was het allemaal malaise. Toen instanties als de S&P, Fitch, KPMG etc. zeiden dat het economisch ok zat, was er grote kritiek. Nu komen dezelfde zogenaamde deskundigen roepen dat het allemaal wel mee valt. Waddy Sowma praat de NDP nu naar de mond omdat ze weer aan de macht komen.


  Maak melding

 19. @sabidirie

  weet je wat het veschil is met die anderen?

  zij hebben een onderhandelingspositie en zij leveren ook het een en ander aan china.

  suriname levert land aan china. als je dat niet vervelend vindt, dan is het ok.

  nog even, en dan zijn surinamers totaal overgeleverd aan china. de nieuwe kolonisator. suriname heeft nu als extra valuta ook de chinese yuan. toch? dus alles bestellen in china, je ruilt de ene shit voor de andere stront. maar goed, daar zijn jullie toch op uit? nex no fout?


  Maak melding

 20. een groot voordeel voor de notoire Hollandhaters, het Nederlands als officieele voertaal zal plaats moeten maken voor het Chinees, ben je dan mooi klaar mee, als je al zo stom bent om aan de leiband van DDB en de NDP te lopen hoe moet je dan in vredesnaam je het chinees eigen maken


  Maak melding

 21. De uitverkoop is begonnen en daar hangt een prijskaartje aan.
  Je zult een geelte van de bevolking niet horen zij hebben goed nagedacht op wie ze hebben gestemd, dus zullen zij het lot dragen. Hahahahahah.
  Grote poppenkast.


  Maak melding

 22. bla bla bla jullie allemaal .de beste stuurlui staan aan een kant.
  bouterse is een leider .wie zijn jullie die kritiek blijven leveren? poepzaken zou ik zeggen bluffers.als jullie het zo beter konden waarom hebben jullie niet je eigen politieke partij opgericht dan? oen libi a mang laat hij china kiezen zoals wij altijd samen met onze chinese broeders en zusters het altijd hebben gedaan.als europa nederland bv niet eens ons gekozen leider niet wil feliciteren dan zegd het al veel dat ze niets met jou land temaken willen hebben. mik ding mang frek boy . we gaan voor china als het moet .


  Maak melding

 23. Dit heb ik al eerder aangegeven want DDB heeft geen andere keus wil hij niet in vroeg stadium worden weg gestuurd door de NDP-stemmers. Maar op termijn zal dit ook geen soelaas bieden want de LENINGEN zullen verdwijnen in zakken van DDB EN CO.

  Ik heb ook al eerder aangegeven het economische ravijn in zal verdwijnen aangezien DDB geen kaas heeft gegeten hoe een land BESTUURD moet worden.

  In de jaren 2011-2013 heeft Suriname toch goed geboerd maar meneertje heeft gewoon een CORRUPTIE FACILITEREND BELEID gevoerd.
  Suriname is gedoemd onder dit HEERSCHAP ten onder te gaan.

  MONIE NO SARI DENG; DENG SA GO TANG FUFURU


  Maak melding

 24. Het zelfde heeft Venezuela ook gedaan, en kunnen hun verplichtingen niet meer nakomen ten aanzien van aflossen, vanwege verlaagde olie inkomsten, waardoor het volk nu pinaard, en als ratten vluchten via Curacao, aruba en Bonaire naar Nederland.


  Maak melding

 25. Sabidirie.
  Dat China een grootmacht is en een grote economische macht is, is alom bekend. Thats beside the point!!
  Feit is, en blijft, dat Suriname zichzelf verkoopt aan China.
  Jouw opmerking dat velen liever zien dat Suriname gaat bedelen bij Nederland is domweg “paarse” vooringenomenheid. Komt het in jullie paarse hersenmassa niet op dat er heel veel mensen zijn die zich zorgen maken over de teloorgang en uitverkoop van hun geboorteland aan de Chinezen! Kijk naar Africa, kijk naar het midden-oosten. De expansidrift van de Chinezen is niet te stuiten. Suriname zelf moet de broekriem aanhalen en met man en macht het land tot bloei zien te brengen en ontwikkelen! Of lig jij ook liever in je hangmat te slapen en laat je de Chinees z’n expansiedrift onbeteugeld!


  Maak melding

 26. Maar in dit land lopen ze te schreeuwen dat deze man zonder ontwikkelingshulp heeft gewerkt , maar wel met leningen van China.Time will tell vooral de jongeren die op hem hebben gestemd.Hun gaan het betalen.


  Maak melding

 27. We gingen met de neefjes en nichten voor een educatieve tour van Sur.naar Curacao.In het vliegtuig kregen ze in plaats van de verwachte Suri portie enkel een belegd broodje en een drankje.Zeiden ze dat je kan zien dat we in de buurt van Venezuela zijn want het eten in het vliegtuig is schaars geworden.

  Op Curacao kwamen de Venezuelanen in bussen de supermarkten bestormen.Want ze allemaal niet kochten!


  Maak melding

 28. ” Volgens Jack Mencke…… is de kans groot dat gekozen wordt voor de CHINA- LIJN ”

  Hij mag gerust zeggen dat om aan GELD te komen CHINA de ENIGE UITWEG is voor de PAARSE RADDRAAIERS !!!!!

  Nicolas Maduro ( Venezuela) is 3 maanden geleden op zijn knieën met beide handen open vertrokken naar ” Uncle Chin “.
  Resultaat; ” Nico de bedelaar ” keerde vrolijk huppelend terug met US $ 5 miljard maar TEGEN WELKE PRIJS ??
  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/28736

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/27799

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 29. China is een economische kolonisator.
  Ze veroveren de derde wereld met geld.
  Kijk naar Afrikaanse landen.

  Is dit erg?

  Dat weten we pas in de toekomst.

  Ding is wel dat de Chinezen harde werkers zijn en dat steekt een hoop Surinamers die denken dat de economie van gratis voor altijd is.
  Gratis bestaat niet er komt altijd een rekening achteraf!

  China is gewoon altijd op zoek naar grondstoffen en plaatsen waar ze de overtollige bevolking kunnen lozen. ruimte zat in Su, kunnen zo maar 1 miljoen Chinezen bij.
  een cursus Mandarijn of Kantonees zal zeker geen kwaad kunnen. Dan kunnen we zaken doen met de nieuwe bevolking.


  Maak melding

 30. NDP en DESI hebben geen Financieel INZICHT,
  een dictator die ministers wegstuurt omdat zij
  AFRADEN verkwistend beleid te voeren, is
  gedoemd verder te gaan met zijn ONPRODUC-
  IEVE uitgaven die leiden tot VERNIETIGING van
  onze MUNT !!!

  LENEN is het DOMSTE wat Sranang kan doen,
  wanneer je al zit met een MEGA-staatsschuld van
  ruim ZES MILJARD !

  Deviezen- en goudvoorraad zijn nog net voldoende
  om DRIE maanden de IMPORTEN te betalen !

  DESI heeft al RUIM twee jaar categorisch
  GEWEIGERD te BEZUINIGEN of te SANEREN !

  LENEN zal fataal zijn voor onze munt en voor de
  gehele economie, die DESI ook al in gevaar heeft
  gebracht door al anderhalf jaar ONS BEDRIJFS-
  LEVEN NIET TE BETALEN !

  De leningen die de laatste twee jaar zijn aangegaan
  door DESI en de NDP, plus de bij Staatsolie
  opgenomen VOORSCHOTTEN, zijn geen van
  ALLEN gebruikt voor productieve zaken !!

  Er is NIET geinvesteerd door DESI in zaken/
  bedrijvigheid die ons land OPBRENGSTEN/
  WINSTEN/VALUTA, op korte en middelllange termijn
  zullen opleveren !

  Deze NEP-NDP-staatsuitgaven MOETEN
  ONMIDDELLIJK worden GESTOPT wil Sranang
  uit het financiele NDP-MOERAS geraken !

  LENEN, bij wie dan ook, zal de financiele
  AFGROND van het land sneller dichterbij brengen !

  Er moet PRODUCTIE komen en BANEN voor het
  GROTE werklozenleger in Sranang !

  PS : Zeer merkwaardig dart Sranang niets LEERT
  van de FINANCIELE RAMP in VENEZUELA !
  Dit duidt er op dat DESI en NDP, LAK hebben aan
  de BELANGEN van het gehele SRANANGVOLK !!


  Maak melding

 31. Uit het verleden weten we dat Omu Snesi fu Maagdenstrati geen grappen maakte wanneer je bij hem op de pof gekocht had en je schuld niet kon aflossen, moeder de vrouw moest op een of andere manier hand en spandiensten verrichten voor Omu aan de Maagdenstraat. Wij Surinamers gaan het daarom met z’n allen voelen, alhoewel het in dit geval om ‘ver van ons bed show’ Chinezen gaat, halen ze de hele gemengde bevolking van Suriname door de gehaktmolen, zodat we naast alle rijkdommen van het land, ook Moksi Meti naar China kunnen overmaken.

  https://www.youtube.com/watch?v=VLQfKY1wPKk


  Maak melding

 32. aah….zeer zeker dat het China zal worden.Het land op de wereld dat zich nog communistisch noemt met een kleine groep door de staat bevoorrechte kapitalistische ondernemers. Hoe paradoxaal dat mag zijn. ( voor de critici dan mijn melding dat Noord-Korea eigenlijk een pure familie dictatuur is) .Beschamende situaties anno 2015.
  En met deze lui moet je dan als armlastige Suriname gaan samenwerken.
  China is met zijn financiële expansie niets anders aan het doen dan het creëren van satellietstaten op afstand. En terugbetalen zal je wel, hetzij in natura.


  Maak melding

 33. Wat DINO niet is gelukt, VERKOOP sranang aan Terroristenorganisatie HEZBOLLAH, lukt papa DESI
  nu wel, VERKOOP Sranang aan de
  DEMOCRATISCHE CHINESE Staat !!!

  CHINA is geen comministisch land, er is geen
  sprake van onderdrukking van de de bevolking daar,
  er is zeer grote vrijheid voor alle mensen en veel
  democratie !
  Dat zijn de waarden van de NIEUWE EIGENAREN
  van Sranang (nieuwe naam CHINANAME) !

  PS : Bouta is stratimang, hosselaar, wakamang,
  maar… a staatsschuld no sabi no wan inkri
  hosselwet !! A tang ZES MILJARD PLUS ………..


  Maak melding

 34. Surinamers leren nooit van ervaring. Ze kiezen op een crimineel om president te worden en dan nog een kolonie van china te worden onder hun mandarijn steven in onze parlement. De chinezen gaan ons alles geven hoor helemaal gratis. Ga zo voort om slaven van chinezen te worden, o ja die ziekenhuis die in para komt gaat jullie allemaal casteren en steriliseren. Als jullie nog voorbeelden nodig hebben zoek maar in Zambia of dichter bij huis in Guyana.


  Maak melding

 35. Waarom heeft dit land noooit reserves altijd lenen en nog een lenen. Waarom zijn de Chinezen neergestreken in Afrika.

  Is hetzelfde spiegeltjes en kraaltjes techniek die de blanken hebben toegepast toentertijd in Afrika. De Chinezen copieren graag strategieen van andere landen.

  En in Suriname zien de Chinezen ook afrikaanse inwoners die makkelijk kunt omkopen. Het bewijs is al geleverd kijk goed om je heen.


  Maak melding

 36. Waar blijven de afrikaanse geldschieters? Waarom investeert Afrika niet in Suriname. Afrika heeft zoveel natuurlijke hulpbronnen onbegrijpelijk?


  Maak melding

 37. De Paarse Rattenbende,die het land Suri leeggeroofd hebben gaan nu bij Papie China aankloppen voor redding.Wel,neks no fout,want de zakkenvullers staan klaar voor te graaien aan de lening.CHE.


  Maak melding

 38. Ik vind het echt niet erg als Suriname financiële steun en investeringen krijgt uit het communistisch land de volksrepubliek China. Alle grote rijke west Europese landen, USA, Canada, Australië staan open voor het communistische Chinese kapitaal. De domme V7 aanhangers aangevoerd door Esmerald denken dat ze alle wijsheid in pacht hebben, terwijl het tegendeel waar is. Zelfs Hans weet het dat Nederland niet zonder 1) de Chinese investeringen en 2) Russische investeringen kan. De Amerikaanse overheid staat voor meer dan $1100 miljard in het krijt bij de Chinezen.

  Vorig jaar bereikten de Chinese investeringen in West Europa een recordhoogte .1) Verenigd Koninkrijk 2) Italië 3) Nederland. De investeringen belanden het meest in de landbouw en voedselindustrie. veel van het voedsel wordt geproduceerd voor de Chinese/Europese markt.
  De Chinese investeringen in Europa zijn de afgelopen jaren veel diverser geworden en strekken zich uit over alle delen van Europa.


  Maak melding

 39. KOP artikel “China wellicht financiële uitweg
  voor Suriname” moet zijn : CHINA ZEKER financiele
  DODENWEG voor Sranang !

  Met ruim ZES MILJARD Staatstekort MOET je NIET
  meer LENEN, maar ZWAAR SANEREN en
  INVESTEREN in PRODUCTIE, NIET in ONZIN-
  treinprojecten, MEGA-sociale voorzieningen,
  SALARISSEN van een MEGA Kabinet van de
  President, een MEGA-ambtenarenbestand bij lanti,
  de MEGA diplomatieke vertegenwooordigingen in
  HEEL de Wereld.

  Zet het MEGA-werklozenleger aan het WERK !

  PS : Jammer, DESI heeft geen economische en
  financiele kennis en gaat in op de DOMME adviezen
  van personen die belang hebben bij hun Grote
  Salarissen en die Graaien als staatsadviseur ten koste
  van de Gewone Srananmang !

  AL ONZE GRONDSTOFEN en andere Natuurlijke
  rijkdommen worden ONDERPAND voor de CHINESE
  Leningen en ZOGENAAMDE HULP en ONDER-
  STEUNING ! De COMMUNISTISCHE grootmacht
  CHINA is niet GEK !

  Het verzieken van complete landen AFRICA door
  de werkwijze van de SPRINKHAAN-Chinezen,
  laat DESI koud, hij wenst alleen maar te ontkomen
  aan een langdurig verblijf in de BAJES !!!

  Deng Srananman nanga den famiri NO DE NA TERI !!


  Maak melding

 40. Jo jo zie de vooruitgang in vele afrikaanse landen .
  wat jullie hier doen is dom en jaloers zijn op de chinesen .sommigen van jullie kraaien niet alleen onzin maar ook wartaal uit.honderd procent eens dat suriname zaken doet met china.wat hebben die nederlanders al die eeuwen gedaan voor su ,hebben ze niet samen met de oude politiek van nps,vhp,een brug kunnen bouwen voor su ,zie wat china doet in angola,ethiopie ,ghana. Het enige wat deze losers zien en zeggen is een en al negatief over china,worden jullie wakker ,zelfs nederland amerika azen op china
  die ellende in europa en amerika hebben hebben de chinesen niet.al deze landen willen zaken doen met china.deze jojo en soort genoten doen alsof het westen de oplossing is ,reken maar dat griekenland iedereen gaat laten schijten als ze uit de euro stappen allemaal knijpen ze dat rusland en china het roer gaat overnemen bij de grieken .laat rutte het nederlandse volk eerlijk vertellen als ze hun geld terug krijgen .mijn president desi delano bouterse is goed bezig zaken met china te doen ,wij willen geen lippen dienst wij willen aktie en daarom hebben wij boutrrse gekozen .de vhp wil in de regering maar ik hoop dat bouterse deze landverraders afwijst en dat verwacht ik ook.wij doen het zelf en gaan zelf verder .strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang ,herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang.


  Maak melding

 41. @RobG,

  Niemand is tegen Chinese investeringen indien er garanties tegenover staan dat China ook Surinamers aan het werk zet en doet aan technologie-overdracht. Hier ontbreekt het aan bij de Chinezen. Ze willen alles zelf doen en willen hun kennis niet delen, terwijl ze zelf alle kennis in huis hebben gehaald van Westerse bedrijven die flink in China investeerden en er hoge technologie brachten.
  Laaat de Chinezen eerst maar beginnen met het bouwen van laboratoria e.d. en met het opleiden van Surinamers, dan kunnen ze het vertouwen winnen. Maar het land alleen als dumpplaats van hun goederen gebruiken en de grondstoffen goedkoop weghalen draagt niet bij aan de ontwikkeling van Suriname (of welk ander land ook).


  Maak melding

 42. @RobG, die landen die jij allemaal opnoemt hebben ook belangen in China en dat is het grote verschil. Nederland heeft voor meer dan een Miljard euro aan orders opgehaald bij China. Op termijn gaat dit Nederland werkgelegenheid opleveren. Er moet een gezonde wisselwerking zijn. Suriname heeft nagenoeg niets te bieden. De chinezen azen alleen op grondstoffen.Het geleende geld verdwijnt linea recta in de zakken van de bestuurders en een deel wordt gepompt in sociale projecten. Zaken die geen geen geld opleveren.

  Ik heb niets tegen een samenwerking met de chinezen alleen moet iedere Surinamer daarvan kunnen profiteren.


  Maak melding

 43. koooosssss stilte wij zijn aanzet je begint weer dom te praten ,vraag jou rutte hoe hij de nederlanders gaat uitleggen dat ze hun geld niet terug krijgen van de grieken hij draait om de hete brei heen .had wilders geen gelijk .vraag rutte hoe hij gaat doen met die vluchtelingen die europa in stromen en waar men geen antwoord op heeft. vraag rutte hoe het staat met die armoe in nederland doe niet als het holland voor de wint gaat koos en consorten jullie schijten in je broek .maak je niet druk met su wij eten drinken rijden auto feesten noem maar op .koos die hollanders zien de buitenlanders liever gaan dan komen mie boy ,zie schiet partijen en roof overvallen ,het is lang niet te vergelijken met su .jij bent en zal buitenlander blijven koos je hebt je kleur niet mee .oja bouterse is nog altijd een volks president en daar kan jou toki niet aan tippen ,wij houden van deze president koos ,onder alle rassen is deze president geliefd .koos ik ga door het vuur voor deze president de man die heel veel door staat en heeft doorstaan
  er komt een tijd van gaan maar voorlopig hebben wij een tijd van komen dus pas op de plaats koos wij de ndp en het surinaams volk zijn aanzet .als wij aan zet zijn moeten jullie dimmen vraag het aan nederland vraag het aan de nederlandse ambassade die smeekte om de ambassade te heropenen .wij kijken uit naar china brazilie en caricom ,nederland mag mee participeren op gelijkwaardige basis niets moet wij staan open maar verlagen ons niet en dat is het verschil met front v7 .paars gaat voor lands belang en ook terecht partij belang .
  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang
  bouta go go


  Maak melding

 44. @jojo,

  Dambisa Moyo heeft een doctoraat in Economie van de Universiteit van Oxford en een Masters van Harvards Kennedy School of Government. Zij heeft ook een MBA in Finance en een Bachelors in Chemie van de American University in Washington D.C.Daarnaast heeft ze twee jaar gewerkt voor de wereldbank en acht jaar bij Goldman Sachs. Jojo deze vrouw is het product van het Amerikaanse en Europese wereldoverheersende (imperialistisch) economisch denken.

  In hart en nieren is het iemand die door dik en dun de Republikeinen in Amerika steunt. Daarom neem ik haar beschuldigingen en verdachtmakingen aan het adres van China neem ik niet serieus.Wat hebben de Europese en Amerikaanse economische mogendheden Afrika gebracht. Het was niets anders dan ellende.

  Het begon eerst met de levering van goedkope arbeidskrachten (slavernij) voor de Europese en Amerikaanse plantagehouders in Zuid Amerika, de Cariben en Noord Amerika. Vervolgens steunden ze het verwerpelijke racistisch systeem in Zuid Afrika en door toepassing van verdeel- en heerstechnieken beheersten zij de gigantische voorraden Afrikaanse grondstoffen ,mineralen en edelstenen.

  Jojo, Afrika is thans booming. Het gaat nu economisch veel beter in de vele Afrikaanse landen.De Chinezen en Russen betalen een betere prijs voor de grondstoffen dan de Europeanen en Amerikanen. In vele Afrikaanse landen wordt er eindelijk veel geïnvesteerd in de infrastructuur, de drinkwatervoorzieningen, in het hoger onderwijs en er worden nu ook televisies, radio’s en auto’s geassembleerd, de farmaceutische industrie in die landen gaat met grote sprongen vooruit. De duizenden Afrikaanse farmaceuten en apothekers die in Rusland zijn opgeleid werken thans in de vele farmaceutische fabrieken die met Chinese en Russische steun zijn opgezet.


  Maak melding

 45. @Ramesh,

  Mooi en wel wat je allemaal beweert. Klopt grotendeels ook. Maar…..waar vluchten de Afrikanen naar toe tegen al de armoede en geweld? Naar Rusland, China of Europa en de VS? M.a.w. de Chinezen en Russen willen aleen de lusten en nooit de lasten. Ze ontlopen hun menselijke verantwoordelijkheid en geen enkele Afrikaan peinst erover naar China of Rusland te gaan. Mochten ze dat willen, dan krijgen ze geen visum.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.