V7 trekt aan de bel bij verkiezingsautoriteit

24

PARAMARIBO, 1 jun – Oppositiecombinatie V7 heeft aan de bel getrokken bij het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB. De vreemde gang van zaken tijdens de telling van stemmen bij kiesbureaus van Paramaribo is de aanleiding. Het gaat dan om de hertelling.

De hertelling was aangevraagd door regeringspartij NDP. Die vond dat er geknoeid was bij een en twintig stembureaus. De aanvraag werd gehonoreerd en werden ook nog eens achttien stembureaus geselecteerd voor hertelling. Ook bleek dat van een stembureau de stembiljetten waren verlegd. De biljetten werden later ‘teruggevonden’. “Het hoeft geen betoog dat deze gang van zaken veel vragentekens oproept”, stelt V7.

Protest van V7 werd genegeerd. “Het verzoek van de V7-gedelegeerden om het protest op te nemen in het proces-verbaal, is afgewezen met de bedreiging uit de zaal gezet te zullen worden. We vragen dringend corrigerende maatregelen te treffen”, aldus V7. Het OKB wordt ook gevraagd om bij het bindend verklaren van de verkiezingsuitslag, rekening te houden met de aanleiding van het protest.

In een brief aan het Onafhankelijk Kiesbureau stelt V7:

“..Bij de start van de hertellingsactiviteiten met name van stembureau 16 is gebleken dat de stembiljetten voor DNA kandidaten niet in de daarvoor bestemde stemkist aanwezig waren. Alle aanwezigen waaronder ook de voorzitter van het hoofdstembureau waren zeer verbaasd bij deze constatering en konden daar omternt geen enkele verklaring geven. De voorzitter van het stembureau die ter plekke aanwezig was voor de hertelling gaf aan dat dit niet de doos was die zij had afgedragen aan het hoofdstembureau . De doos die zij had afgedragen was compleet en verzegeld. Naar aanleiding van het voorgaande voorval deelde de voorzitter van het hoofdstembureau, de DC J. de Miranda aan de aanwezigen medegedeeld, dat er dan een herstemming van dat stembureau moet plaatsvinden. Korte tijd hierna deelde hij mede dat de blauwe DNA stembiljetten wel zijn gevonden en dat de geplande hertelling kan plaatsvinden. Het hoeft geen betoog dat deze gang van zaken veel vragentekens oproept. Ook voor deze aangelegenheid vragen wij uw ernstige aandacht.
Het verzoek van de V7 gedelegeerden om het protest tegen deze gang van zaken op te nemen in het procesverbaal, is afgewezen met de bedreiging uit de zaal gezet te zullen worden.

We vragen hierbij dringend corrigerende maatregelen te treffen…”

24 REACTIES

 1. Nu blijkt het ware gezicht van de OKB voorzitster en de tellingscommissie. Van analfabeten hoef je ook niets anders te verwachten.


  Maak melding

 2. Die proces-verbaal kun je zo verruilen voor een andere. Alleen nieuwe gegevens invullen en het is gebeurd. Daarom had hij die proces-verbaal moeten laten zien aan de pers en de politici voor de hertelling en niet achteraf.


  Maak melding

 3. Verkiezingsfraude in Suriname ? Ben je mal joh …. Het land heeft op alle punten haar zaken op orde. Neks no fout.

  Herverkiezing is ook niet aan de orde. Het volk heeft gesproken en zij krijgen hun verdiende regering.


  Maak melding

 4. Met zoveel onduidelijkheid is de enige oplossing op nieuw stemmen.

  Nu blijkt dat niet de NDP of het Hoofdstembureau de Miranda tot hertellen besloten heeft maar dat Silos van Dijk (OKB) reeds aangegeven had dat hertelling noodzakelijk zou zijn geeft aan dat ook de verkiezingen tot een rotzooi verworden zijn.

  De weigering van de Miranda de proces-verbalen te tonen geeft aan dat er verhullen en achteraf recht rekenen en nieuwe kloppende proces-verbalen invoegen niet geschuwd wordt.

  In wat de foto’s laten zien is het zelfs mogelijk hele dozen te vervangen door andere omdat de schaapachtig toekijkende politie beambten ook geen idee hebben wat zij daar aan het doen zijn.


  Maak melding

 5. @jojo,

  Mijn inziens hoeven er geen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. De daverende overwinning van de NDP is een verdiende overwinning dankzij het voorbeeldige economisch beleid van de regering.


  Maak melding

 6. Dat het een grandioze puinhoop is bij de telling is duidelijk!

  De ndp heeft alleen maar in het dna gewonnen omdat het kiesstelsel voor geen meter klopt.
  Lekker makkelijk om zetels in het binnenland te halen, bijv in Coronie 300 mensen = 2 zetels, maar in Paramaribo heb je circa 15000 stemmen nodig voor 2 zetels.
  V7 heeft in de ‘productiefste’ districten de meeste zetels behaald.

  Feitelijk kiest het volk absoluut niet voor bouterse als pres, omdat V7 bij de rr en dr de meerderheid heeft.

  Conclusie V7 en alle overige partijen hebben samen meer stemmen tegen paars en bouta himself.
  De boodschap is duidelijk; het volk zegt in principe ‘bouta oprotten’, alleen snapt hij dit nog effe niet.

  Een groot deel van het volk heeft toch nog bewust gekozen, scheld ze aub niet uit, ze hebben hulp nodig de komende periode.


  Maak melding

 7. Deze gast J.Miranda doet of lijkt me heel sterk totaal verdacht en trouwens had ik dit in begin al te kennen gegeven dat hele relevante zaken van t land niet helder liepen waardoor nu weer stagnaties zijn ontstaan omtrent de stemmen telling,de bedrijvigheid van deze gast is heel duidelijk onbetrouwbaar of niet integer deze gast oefent waarschijnlijk corruptie uit in zijn voordeel dus1 pure NDPer D8 ik dan kom je zeker te kampen met zulke contexten waardoor de V7>VHP nu ook te komen zitten momenteel met vele?????,de gevolmachtigden van V7 werden ook door die gast bang gemaakt door iets te zeggen of aangeblaft of met 1 mogelijke gevaar te confronteren of zoniet de lokaliteit te verlaten hahahaha aai booi…deze gast heb courage en diktoro ahaa..Kan toch niet!!! V.H.P. soso lobie nanga animo en alles analyseren!!!


  Maak melding

 8. Verkiezingsfraude volgens de NDP?!!!
  Goeie genade wie heeft zijn /haar leven niet lief door zo te beweren en dat met de NDP nog erbij?


  Maak melding

 9. Beste RobG
  Het stemmen tellen is duidelijk nog niet afgerond. Hoe kun je dan van een daverende overwinning spreken

  Er is sprake van een daverende overwinning indien de stemmen zo blijven als ze gepresenteerd zijn. edoch let op NDP heeft 20.000 stemmen meer. Het meer en deel in Paramaribo.
  Laat nu de uitslagen van 21 bureaus gepresenteerd zijn het verschil slechts 2 stemmen zijn. Bij het tellen van bijna 10% van de stemmen zou het verschil statistisch gezien bijna 2.000 moeten bedragen en geen 2. Ook als je de verschillen per kiesbureau bekijkt weet je dat er iets niet klopt omdat ook daarin de verschillen enorm mee vallen en herkenbaar zijn naar de buurt.

  Begrijp nu waarom er in paniek geprotesteerd wordt door de NDP.
  Begrijp nu waarom het zo’n rotzooi is in het op het hoofd kiesbureau en de heren de Miranda en Nerkust als dolle Olifanten acteren en iedereen de informatie onthouden.

  Alle elementen voor Fraude zijn aanwezig. verdwenen dozen, verdwenen stembiljetten, medewerkers die niet weten wat ze doen en leiders die raaskallen en dreigen.

  Als men dan verder kijkt naar de uitslag.
  De NDP heeft 45% van de stemmen, indien de stembus uitslag van Paramaribo betrouwbaar is, en dus geen meerderheid onder het volk.
  De opkomst was relatief laag (< 80%). is niet te duiden maar een groot deel kan verklaart worden door de ontmoediging. De paars machine heeft zoveel staatsmiddelen ingezet daar valt niet tegen op te stemmen, kan men maar zo gaan denken.

  In de rest van Suriname heeft de NDP slechts een paar duizend extra stemmen weten te veroveren indien de uitslag van Paramaribo correct is. Edoch in Commewijne, Para en Paramaribo zijn duidelijke effecten Polak, Kensenhuizen en Hooghart te herkennen. Overlopers van uit de NPS vanwege een duidelijke etnische kaart die gespeeld is tegen de VHP.

  Een VHP die schijnbaar als ze nu overlopen plotseling niet meer een etnische partij is. Hoe snel je etnische politiek van je af kunt wassen.

  Ik wil hier de overwinning niet mee wegdromen maar aangeven dat de verschillen (plussen en minnen) binnen het kieststelsel heel erg klein zijn.
  Ik neem mijn pet af voor de verkiezingsstrategie waar men net als in Amerika de plaatsen die er toe doen heeft weten te identificeren en daar of mensen overgenomen heeft danwel Brunswijk het sloopwerk heeft laten doen. Razen slim maar niet houdbaar.

  Mijn advies aan de surinaamse politiek is aanvaard de stem van het volk en als na alle controle tellingen de NDP de meerderheid heeft in de DNA, stel dan geen tegen kandidaat maar laat Bouterse president worden en zijn eigenrotszooi opruimen. We zullen zien hoelang hij dat volhoudt zonder dat China de tent overneemt.

  Ik raad u aan het boekje "Winner take All" van Dambisa Moyo te lezen. Dan weet u wat Suriname met haar nieuwe broodheren te wachten staat.


  Maak melding

 10. Wie de NDP kent,weet waarom er zoveel ophef wordt gemaakt om niets.Er moeten wat mensen vervangen worden door matie’s.En de mensen worden nu besmeurd om straks te zeggen dat ze niet loyaal waren aan opa D.Ik hoor Limbo als zeggen van”weet u wat deze mensen de president aangedaan hebben”.Daarom zijn ze niet te handhaven.Zo ken ik ze vanaf ’80.


  Maak melding

 11. Mini ster van Binnenlandse Zaken Edmund Leiles gaf voor de verkiezing van 25 mei 2015 aan, dat deze verkiezingen de allerbeste zouden zijn, die er ooit in Suriname zouden plaats vinden. Ik poepte bijna in mijn broek toen ik het hoorde en kreeg de hik.

  Ik had een zwart vermoeden dat hij de boel aan het belazeren was achter zijn paarse masker. Nu deze van zijn zijn gezicht gevallen is, ziet het volk de naakte waarheid. Niets anders dan een doodskop!


  Maak melding

 12. -Ik heb via de radio live het een en ander mogen volgen. Wel het is niet mals wat ik vernomen heb.

  mensen die onbeschoft waren
  een ieder was daar de baas en dit kon je precies horen
  stembussen die niet meer bezegeld waren
  dozen die aan zijn gekomen en met touw eromheen vast waren gemaakt met stembiljetten erin
  legen dozen
  formulieren die nergens te vinden waren

  Ik kreeg de rillingen over mij heen, omdat je het gevoel van fraude en corruptie over je heen kreeg.

  ==Bouterse wil graag alleen regeren. Ik zou zeggen laat hij zijn gang maar gaan dan ziet het volk wel in welke financiële situatie zij leven.
  Cuba en Venezuela is toch een mooi voorbeeld.

  Het stemmen gaat nog even door!!!!!


  Maak melding

 13. Deze Edmund Leiles was als keeper al een gatenkaas.
  Vergeet niet hoe vaak hij aan matchfixing heeft gedaan en cash heeft ontvangen.


  Maak melding

 14. De vhp mag aan de bel trekken zo hard ze wil. In het regeercentrum mogen deze racisten nooit meer komen, basta.

  De NDP moet maar met elke andere partij een regering vormen behalve met geboren racisten.

  Zodra de regering is gevormd hoort er nieuwe wetgeving te komem.

  1. Het constitutionele hof moet nu eondelijk van de grond,m8 dec saga moet nu eidelijk helemaal stoppen, het is overduidelijk dat de meerderheid van de Surinamers hier geen boodschap aan hebben, anders hadden ze massaal op V7 gestemd.

  2. Wet tegen blokvorming voor de verkiezingen en een kiesdrempel instellen, elke partij moet zoals de NDP, DOE of PALU alleen de verkiezingen in en daarna mogen ze zoveel blokken vormen als ze willen.

  3. Al die corrupte vhp’ers moeten ontslagen worden bij de overheid en justitie, ze zijn niet meer te handhaven dat is duidelijk.

  4. Anti corruptie wetgeving moet nu aangenomen worden in de DNA

  5. Geen qourum, geen vergoeding wetgeving moet zo snel worden aangenomen.

  6. Al die v7 beleidsmedewerkers bij de overheid moeten weg.

  Dit is de prioriteit tot nu toe


  Maak melding

 15. @Sabidiri
  0) VHP racisten nooit meer in de regeermacht>>> Volgens veel berichten ook van NDP aanhangers is de VHP als zij draaien heel welkom om baas op het Pluche te houden. Raar maar waar.

  1) Constitutionele hof zo snel mogelijk >>> Helemaal waar maar dan wel volgens de grondwet, geheel onafhankelijk zonder politieke benoemingen zoals het voorliggende wetsvoorstel.

  2) Wet tegen blokvorming >>> gedeeltelijk mee eens omdat wat er nu gebeurt heel erg onzinnig is. Misschien zou een integrale kieswet wijziging noodzakelijk zijn, meer evenredig, minder districten stelsel zodat je met 435 stemmen al een zetel in de DNA hebt, en een kiesdrempel zodat allerlei mini partijen kansloos worden.

  3) Alle Corrupte VHPers ontslaan>>> Corruptie is niet alleen aan VHPers voorbehouden. Het is voldoende bewezen dat Rob A via Djilp S voor Ballast Nedam heel Miljoenen bij zwaar gewichten van de NDP heeft doen terecht komen. Ook mij is duidelijk gemaakt als ik wat wilde vooruit te moeten betalen en dat waren geen VHPers. Er zullen zeker corrupte VHPers zijn (geweest) maar de huidige regering kan er ook wat van. Alle corruptelingen aanpakken zonder aanziens des persoons. Beslag leggen en verbeurt verklaren van illegale inkomsten van een ieder. Zal goed zijn voor de reductie van de staatsschuld.

  4) Anti Corruptie wet door DNA . >>> helemaal mee eens maar dan ook per direct gaan handhaven met geheel onafhankelijke deskundigen met ruime bevoegdheden. Zullen waarschijnlijk uit het buitenland moeten komen en van een zwaarder kaliber dan Dompig.

  5) Geen quorum geen vergoeding >>> Goed idee om vergoeding van de DNA leden aan beschibaarheid te verbinden. Het zal u niet verbazen dat Doekhi dan ongetwijfeld veel meer aanwezig zal zijn en het aantal onnodige buitenlandse reizen af zal nemen.

  6) Alle V7 beleidsmedewerkers bij de overheid weg >>> Als ze er nog zijn. Volgens mij is het meer en deel ter beschikking gesteld en zitten ze thuis met behoud van salaris vakantie te vieren. Het is niet realistisch ambtenaren vanwege hun politieke voorkeur te ontslaan. Dat gaat tegen de rechten van de mens in. Pas als zij niet loyaal mee werken en obstructie plegen ontstaan er reden om ze, zonder behoud van salaris te ontslaan.

  Sabidirie ook al hebben we een heel andere orientatie dan kunnen we het wel eens zijn over heel veel zaken. Het zelfde geld voor de politiek men moet de argumenten wegen en niet achter populisme en verbaal geweld aan rennen. Dat gebeurt en het resultaat is daar Suriname gaat achter uit.


  Maak melding

 16. @Sabidirie

  Ik ben het honderd procent met je eens. De V7 is een schande voor Suriname en ze kunnen niet tegen hun verlies. Deze lui zijn afgewezen door de Surinaamse bevolking en hun plaats is de oppositie. Maar ze zijn te machtsgeil die idioten.


  Maak melding

 17. verkiezing gewonnen en toch is het zó stil bij de winnende beweging..

  is de roest nog niet uit geslapen..

  is het stilte voor de komende storm..

  nog even en de 5 jaren zijn weer voorbij..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.