[UPDATE] Nog geen spoor van vermiste helikopter en inzittenden

30
In mei 2015 vermiste helikopter gevonden

Zoekoperaties hebben meer dan een week na de vermissing van een EC-135 helikopter van het vliegbedrijf Hi-Jet in Suriname nog steeds niets opgeleverd. Piloot Donovan van Embricqs en een technisch medewerker waren op zaterdag 23 mei onderweg vanuit het binnenland naar Paramaribo toen de helikopter van de radar verdween. Een andere helikopter van hetzelfde bedrijf was op dezelfde route, maar besloot vanwege slecht weer te landen op een lokale landingsbaan in het dorp Pusugrunu. Van Embricqs zette door in een poging Paramaribo te bereiken.

De zoekactie, geleid door het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing, richt zich op een afgebakend gebied tussen de dorpen Pusugrunu en Nieuw Jacobkondre en is de afgelopen dagen geïntensiveerd. Vier helikopters en een vliegtuig helpen mee aan de zoekactie vanuit de lucht. Daarnaast zijn grondtroepen van het Nationaal Leger ingezet. Ook goudzoekers en anderen helpen mee, waarbij ook ATV’s gebruikt worden.

UPDATE vr 19 juni 2015:
Nederlandse hulp bij zoektocht vermiste helikopter Suriname: De NOS meldt dat Nederland nu ook betrokken bij de zoektocht in Suriname naar de helikopter. Nederland bood via de ambassade in Paramaribo al op 27 mei ondersteuning aan, maar die werd door de Surinaamse autoriteiten afgewezen. “Het is gebruikelijk dat Nederland hulp aanbiedt wanneer er een Nederlandse onderdaan is betrokken bij een ongeval of vermissing”, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Waarom Suriname niet meteen op het Nederlandse aanbod heeft gereageerd weet het ministerie niet. Lees verder bij de NOS.

30 REACTIES

 1. Ik mag het misschien niet zeggen maar beschikte de Surinaamse luchtmacht over een geavanceerde Blackhawk helikopter die lang in de lucht kan blijven en die nightvision heeft waarmee men ’s nachts kan zoeken dan durf ik te wedden dat die helikopter allang Was gevonden. Maar nee ze moeten goedkope helikoptertjes uit India aanschaffen die dit totaal niet inzetbaar zijn in dit soort gevallen. Trouwens ik vind het ook merkwaardig dat er geen satellietbeelden, vluchtplan of coördinaten van het toestel zijn. Wat als dit een emergency vlucht Was? Zo zie je maar weet dat de Surinaamse luchtvaart zwaar onderontwikkeld Is. Hoop dat ze snel gevonden worden.


  Maak melding

 2. @ aboikoni
  Zo een helikopter wilt men niet hebben. Reden zou kunnen zijn dat in het donker geen opnamen worden gemaakt van zaken die het daglicht niet kunnen hebben.
  Jammer genoeg moet ik zeggen dat zo een camera onder alle vliegtuigen / helikopters kunnen worden gehangen dus het hoeft niet een dure helikopter te zijn.


  Maak melding

 3. Jammer dat deze helikopters niet voorzien zijn van apparatuur die continu signalen uitzenden zodat de opsporing werd vergemakkelijkt.
  De piloot mijn inziens het risico genomen om bij slecht weer/-zicht te vliegen.Dit houdt in dat men over moest gaan op navigatie vliegen en ik weet niet of men toestemming had van de luchtvaart autoriteiten in Suriname om in het binnenland op navigatie te vliegen. Ik denk dat de piloot van de andere helikopter zich wel aan de procedures heeft gehouden. Hij heeft immers een veilige landingsplek opgezocht.


  Maak melding

 4. Enkele jaren geleden was toch ook een helikopter verdwenen en na enige dagen erna weer boven water drijven. Het vermoeden bestond dat die naar Guyana was uitgeweken of was van Guyana op weg naar Su. Die verdwijning van enkele dagen spoorloos te zijn van enige jaren geleden en weer zichtbaar te zijn, leek een stevige windje/poepje/ (a man/kil, a sma) puf te hebben.

  Dit geval dat zich nu afspeelt, heeft veel van de radar en voorgoed verdwenen te zijn. Door slecht weersgesteldheid en te laag gevlogen in een gebied van oerwoud/ hoge bomen, zij en rukwinden, sibieboesie, niet genoeg paardenkrachten van de heli om het vege lijf te redden, is kansloos. Stuurmanskunst, kunst- en vliegwerk, slechte weersgesteldheid, siebieboesie, hoge bomen, oerwoud in gebieden waar nog nooit een mens is geweest. De kans om daar een landing uit te voeren en te overleven met een helikopter is kansloos, zelf de navy Seals met beter equipment, GPS, satellieten, enz redden het niet. Deze luitjes zien we nooit meer terug!


  Maak melding

 5. Aboikoni, als de mensen buiten Suriname en de Blackhawk helikopters zo geweldig zijn, waarom is het vliegtuig van Malaysia Airlines vlucht MH370 nog steeds niet gevonden? Je weet niet wat er precies is gebeurd, je weet niet hoe uitgestrekt en onherbergzaam het gebeid is, maar je weet wel dat de helikopter al gevonden zou zijn als…………..!!
  Aboikoni yu koni trutru.
  Wij minder slimme mensen hopen en bidden dat de helikopter snel wordt gevonden en dat de inzittenden ongedeerd zijn.


  Maak melding

 6. @Pokai Tongo
  Ik zal maar niet ingaan op die reden maar ik vind het niet kunnen dat we 3 goedkope helikoptertjes kopen in plaats van een geavanceerde reddingshelikopter die geschikt zou zijn in deze situatie. Voor zover ik weet beschikken helikopters die in Suriname niet over een “hijskraan” waarmee ze gewonden of mensen in nood kunnen evacueren.
  Ik vind het ook merkwaardig waarom Jerrel van Embricqs dit keer zo stil is. Toen z’n helikopter werd teruggeroepen maakte hij zoveel bombari en had hij graag gewild dat mensen met verstand aan het roer stonden. Als het waar is wat ik vernomen heb dan vraag ik me af of Hi-Jet wel geschikt is om noodvluchten uit te voeren aangezien een piloot mag bepalen om door te vliegen tijdens slecht weer.

  @Henkes,
  Colombia, Chili en Brazilie maken ook gebruik van deze helikopter. Het is gewoon een helikopter die geschikt is voor deze zoekacties. Kan maximaal 2220 km vliegen met externe tanks, heeft nachtapparatuur en kan makkelijk mensen evacueren. Iets wat geen enkele helikopter of vliegtuig die in Suriname vliegt kan. De blackhawk heeft zich gewoon bewezen .
  Het heeft geen zin om over MH370 te beginnen want die is in zee neergestort en niet op land.


  Maak melding

 7. Mijn punt is simpel. Als we op eigen benen willen staan en het zelf willen doen dan moeten we er ook serieus werk van maken. Ik denk dat we meer succes hadden gehad als we de Fransen om hulp hadden gevraagd.


  Maak melding

 8. Bouterse heeft ooit eens gezegd als Paramaribo in brand zou staan hij geen nacht minder om zou slapen. Toch vreemd dat Suriname geen hulp ingeroepen heeft van het buitenland. Immers zij krijgen
  deze klus niet geklaard.


  Maak melding

 9. Op het moment dat de helikopter van de radar verdween moeten de coòrdinaten toch bekend zijn? Of heeft men weer zitten slapen?


  Maak melding

 10. Aangezien er niks op de vermoedelijke vliegroute Is gevonden hou ik 2 scenario’s voor nodig. Of ze zoeken niet goed wat het meest voor de hand ligt vanwege gebrek aan geavanceerd materiaal en apparatuur of de piloot van de helikopter Is ergens anders naar toe gevlogen en Is er meer aan de hand. Jerry mag wel wat transparanter zijn.


  Maak melding

 11. er zijn nu al geruchten,dat die heli ergens in het buitenland verkocht is..

  de bemanning is aldaar bewaard tot nader orde..

  in bepaalde kringen is dat al gezegd..

  meerdere berichten volgen nog..


  Maak melding

 12. Het feit dat de regering en overige leiding van het land
  geen buitenlandse hulp inroepen, is zeer merkwaardig !

  Is dit een indicatie dat er sprake is van zaken die GEHEIM
  dienen te blijven ??

  Toch moet gehoopt worden dat de inzittenden nog levend
  gevonden worden !


  Maak melding

 13. Deze is een van de helikopters die santokhie tijdens vene had besteld in India, geen wonder dat hij nu milionair is want van werken bij de politie en justitie word je heus geen milionair. Suriname beschikt trouwens niet zo lang over die helikopters en er is een al zoekgeraakt.


  Maak melding

 14. Aboikoni, ik blijf erbij dat we niet weten wat er precies met de helikopter gebeurd is, onder normale omstandigheden had je de helikopter, als het verongelukt is, zelfs met een helikopter uit het jaar nul kunnen lokaliseren, je hebt niet per se een Blackhawk daarvoor nodig. Hoe weet je dat de MH370 in zee gestort is? En misschien is deze helikopter niet in zee gestort maar in de rivier en is hij ook onder water verdwenen. We weten in beide gevallen (nog) niet wat er precies gebeurd is.

  Een Blackhawk is oorlogstuig, het is een vliegende tank, het is niet op de eerste plaats bedoeld om redding vluchten mee uit te voeren, Suriname is een arm land, wij moeten op de centen letten, wij gaan toch geen peperdure machine kopen omdat er een kleine kans bestaat dat er vliegtuigen vermist raken in ons binnenland? Wij kopen toch ook geen sneeuwschuivers omdat het vorig jaar een keer gehageld heeft in Suriname?

  Natuurlijk is het erg voor de familie van de vermiste personen, zij zouden willen dat Suriname driemaal zoveel uitgegeven had, als een Blackhawk kost, om hun geliefden terug te vinden, maar we moeten wel realistisch blijven, zelfs in een rijk land als Nederland, krijgen patiënten die ziek zijn niet altijd alle levensreddende medicijnen, omdat ze te duur zijn. Suriname kan dan wel graag een Blackhawk willen hebben, maar kunnen we dat wel betalen?


  Maak melding

 15. Mensen mogen heel hoog van de toren gaan blazen en zeggen dat Suriname een Blackhawk moet kopen, ipv de goedkope speelgoed helikopters uit India. Feit is dat de Surinamer al moeite mee heeft om de werking van een fiets te begrijpen of hoe een stoplicht gerepareerd moet worden. Is de Surinamer dan wel in staat om technisch hoogwaardig materieel als de Blackhawk te begrijpen/ onderhouden / repareren ? Droom maar lekker verder.


  Maak melding

 16. @henkes,
  Het heeft geen zin om een lange discussie te voeren. Bij de aanschaf van de helikopters heeft volgensmij de opperbevelhebber aangegeven dat deze niet geschikt zijn voor het Surinaamse leger. De Blackops is het wel. Chile heeft ook 1 in dienst. De reden waarom ik deze helikopter heb genoemd is omdat deze perfect geschikt is voor Suriname. Hij kan ook worden ingezet s ‘nachts. Iets waar de helikopters in Suriname niet geschikt voor zijn. Als er iets voor de Surinaamse kust gebeurt een schip vergaat of wat doen denk je dat we op onze luchtmacht kunnen rekenen voor hulp? Dat antwoord weet je zelf. Blackhawk wel google maar naar de reddingsoperaties die deze helikopter heeft gedaan. Ik weet dat we een arm land zijn maar dan moeten we om hulp vragen en het niet zelf proberen te doen.


  Maak melding

 17. EC-135 helikopter van het vliegbedrijf Hi-Jet in Suriname nog steeds niets opgeleverd. Piloot Donovan van Embricqs en een technisch medewerker waren op zaterdag 23 mei onderweg vanuit het binnenland naar Paramaribo toen de helikopter van de radar verdween.

  Er zijn zwakzinnigen hier die mensen willen doen geloven dat deze EC-135 helikopter die van een particulier is, dezelfde helikopters is als die EL Vene tijdens zijn bewind voor het nationaal leger van de luchtmacht had besteld en tijdens de regering DDB zijn afgeleverd.

  Deze vermiste helikopter is niet een legerhelikopter van Suriname, maar van een Surinaamse particuliere ondernemer. Zie ook de kleur die niet overeenkomt met die van helikopter van het nationaal leger van Suriname. Deze helikopter is geel, van het nationaal leger is groen.

  Bovendien oefenen de piloten/militairen met die leger helikopters met indiase instructors nog boven de woonwijk Zorg en Hoop.


  Maak melding

 18. Nu wordt Brunswijk de nieuwe President van Suriname want hij heeft zijn hoogste diploma gehaald aan de universiteit van Suriname.Nu moet Bouterse dat proberen te doen.


  Maak melding

 19. “Soms hebben wij niet de apparatuur om dit soort acties te voeren”, zegt Slijngard

  Er wordt elke dag gezocht. “De hele dag zolang er licht is, zegt Slijngaard.

  Conclusie: Blackhawk helikopter
  Misschien kunnen we aan Brazilië of Chili vragen of hun Blackhawk ons kan bijstaan.

  Als men niet zoekt vanwege het slechte weer ok. Maar niet zoeken tijdens de nacht? Mooi Is dat. Sari tori.


  Maak melding

 20. Ik lees hier de opmerking “van de radar verdwenen”. Dat zou mooi zijn, maar als ik mij niet vergis werkt het radarsysteem al heel lang niet in verband met de belangen van diverse ondernemers in witte poeders. Dus er is geen clou waar die heli omlaag is gedwarreld.

  Deze helicopters vliegen doorgaans “op zicht”, het is geen KLM747 die volgens “fly-by-wire” gezellig op de automatische piloot rond vliegt. De piloot is de enige die ongeveer weet waar hij naar beneden is gegaan. Wonderlijk genoeg heeft hij wel contact gezocht met zijn satelliet telefoon en, als het goed is, een noodbaken geactiveerd. Maar ja, het is en blijft wel Suriname, dus er zal wel ergens iets fundamenteels missen.

  Er zitten 2 mensen in de jungle met een gecrashte heli, de zogenaamde autoriteiten falen gigantisch, maar de hulp van buurlanden inroepen doen we liever niet. Het is toch te gek voor woorden dat dit allemaal gebeurt. Misschien beter als die heli op OCER was gevallen……

  Het moet voor de families vreselijk zijn al zo lang te moeten wachten op duidelijkheid.


  Maak melding

 21. Jan Willem, welke opleiding heb jij zelf genoten? En ben jij persoonlijk wel in staat een Blackhawk helikopter te besturen? De meest achterlijke Nederlander staat vol overtuiging uit volle borst te roepen ‘wij Nederlanders zijn de beste dijken- en bruggenbouwers van de wereld’, terwijl ze zelf geen A van een B kunnen onderscheiden of niet eens tot tien kunnen tellen. Net zoals niet alle Nederlanders in de praktijk weten hoe ze bruggen en dijken moeten bouwen (dat kunen Nederlandse ingenieurs), kunnen niet alle Surinamers een helikopter besturen, maar er zijn er genoeg die dat zouden kunnen leren.

  Jan Willem, jouw opmerking doet me denken aan een voorval op een Nederlandse camping; een paar Nederlanders stonden rondom een auto die niet wilde starten, een Surinamer, ook op de camping aanwezig, kwam zich ermee bemoeien en de Nederlanders begonnen smalend te lachen, want, zij als superieure, technisch begaafde wezens konden het probleem niet oplossen, hoe zou deze Surinamer die uit een achterlijk land afkomstig was, dit hoogstaand technisch probleem kunnen oplossen? De Surinamer verrichtte een paar handelingen en de auto startte weer. De Nederlanders hun mond viel open en één van hen vroeg ‘hoe wist JIJ wel wat het probleem was? Het antwoord van die Surinamer; ‘ik ben van beroep monteur’. Dus, Jan Willem, voordat je in de toekomst allerlei idiote uitspraken doet over Surinamers, zou je je eerst maar moeten gaan verdiepen in die mensen afzonderlijk, zonder van tevoren aan te nemen dat jij met je stomme Nederlandse smoel het wel beter zal weten.


  Maak melding

 22. Het is verschrikkelijk wat er gebeurt is en we nog steeds niet weten wat er gebeurd is de berichten die er geschreven wordt over wat voor heli en wat er vervoerd wordt doet er niet toe laten we bidden dat er snel nieuws over de heli komt en dat alles goed is in plaats van speculaties te schrijven schrijf dan liever iets dat Tot steun is voor de familie ze hebben al genoeg aan hun hoofd en hebben niets aan deze berichten help liever mee zoeken


  Maak melding

 23. Ik word misselijk van alle speculaties die hier tentoon gespreid worden door mensen die vanaf de zijlijn zo goed denken te weten wat er allemaal fout is gegaan. En dan ook nog diezelfde achterlijken die denken dat, omdat ze blank zijn en Nederlands, ook nog slim zijn. Want alle Surinamers zijn dom en kunnen niks. Alsjeblieft, houd gewoon je lelijke hoofd dicht en kom met nuttige en intelligente opmerkingen. heb je die niet, houd hier dan mee op! Waarom geen enkele compassie met de familie en vrienden van de vermiste piloot en collega? Hoe komt het dat we dat over het hoofd zien? Triest. Het zijn dezelfde soort mensen, die bij een ongeluk gaan staan kijken en filmen en bijdehante opmerkingen plaatsen, in plaats van hun handen uit de mouw te steken om hulp te verlenen. Heel veel sterkte toegewenst aan alle betrokkenen. Ik bid voor jullie en voor een veilige terugkomst van jullie geliefden.


  Maak melding

 24. Wat ik wel heel erg vreemd vind is dat de piloot van de vermiste helikopter wel met naam en toenaam genoemd is (Donovan van Embricqs), maar van de mede inzittende technisch medewerker weten we, na een week vermist te zijn, niet eens de voornaam. Waarom mag zijn naam niet bekend gemaakt worden, heeft een belangrijk iemand misschien iets te verbergen?

  Ik ben de naam van de mede inzittende nergens tegengekomen, maar als de naam van de mecanicien ergens wel genoemd is, dan trek ik mijn woorden in, ik hoor dan graag van iemand hoe hij heet.


  Maak melding

 25. @ Henkes

  Ik ben het helemaal met jou eens. Nergens komen we de naam van de mecanicien/mede inzittende tegen. Dat lijkt mij voor de familie en vrienden van deze persoon erg zuur om te lezen dat de naam van de piloot wel constant genoemd wordt, maar van de mecanicien/mede inzittende niet. Heel vreemd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.