Activiteiten i.v.m. herdenking 142 jaar Hindoestaanse immigratie

9

Op 5 juni 2015 is het 142 jaar geleden dat de eerste Hindoestaanse contractarbeiders vanuit India naar Suriname kwamen. Om dit te gedenken zijn er diverse activiteiten gepland in Nederland, waaronder:

Indian History Month
Het Sarnámihuis in Den Haag organiseert dit jaar voor het eerst de ‘Indian History Month’. Dit initiatief vestigt gedurende de hele maand juni de aandacht op de Hindoestaanse geschiedenis. De kickoff is op vrijdag 5 juni om 20.00 uur (inloop 19.30) in Theater De Vaillant in Den Haag met een bijzonder programma. In deze maand zal het Sarnámihuis via haar Facebook pagina dagelijks bijzondere verhalen delen van historische figuren uit de Hindoestaanse gemeenschap en Indiase diaspora.

Strandwandeling
Een andere activiteit in het kader van de Immigratieherdenking en –viering is de ‘Raj Mohan’s Kantráki walk’, een strandwandeling ter nagedachtenis van de voorouders, de contractarbeiders/kantrákies uit Brits-Indië. Deze wandeling vindt plaats op zaterdag 6 juni om 10.00u op het strand van Kijkduin te Den Haag.

EEKTA Immigratie Viering
De vereniging EEKTA organiseert een heuse Show in het Lucent Danstheater te Den Haag. Met diverse artiesten, zoals hieronder te zien is:
eekta

9 REACTIES

 1. over eenheid gesproken, we zullen zien als bep, da91, spa, nps en pl dit ook samen zullen mee vieren met hun vhp broeders en omgekeerd op 1julie 2015 als de vhp dat ook mee zal vieren met de blaka mangs,(creolen nengre)
  we zullen zien!!


  Maak melding

 2. @Mie door baka 1863, u geeft het juist aan. Er is in Suriname onderling geen sprake van een eenheid en iedereen leeft langs elkaar heen. Iedereen leeft op eilandjes. Dat er geen eenheid is, komt o.a. door het wantrouwen jegens elkaar en de ongelooflijke haat. De Creoolse bevolking voelt zich altijd en overal gediscrimineerd en de Hindoestaanse bevolking voelt zich achtergesteld. Daarom is het maar ook goed dat de viering in Den Haag en niet in Suriname plaatsvindt. Want voor zoveel haat en nijd is in Nederland geen plaats voor (hoop en geloof ik ).


  Maak melding

 3. Ook in Nederland leven bevolkingsgroepen langs elkaar in de zg parallelle samenleving. Turken. Marokkanen en Surinamers leven gescheiden van elkaar. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn mie je elkaar respecteert. Bij kwakoe voornamelijk creolen en bij Milan overwegend hindostaten.


  Maak melding

 4. gelukkig zijn we …. samen apart…,, in sme..

  in Nederland zijn de mensen…… samen alleen…….staan-den..

  maar iedereen leeft zijn leven op zijn/haar manier.. en wordt ook zeventig-tachtig..enz..

  prima toch.. tenslotte je neemt niks meee…


  Maak melding

 5. Mie doro baka 1863
  over eenheid gesproken, we zullen zien als bep, da91, spa, nps en pl dit ook samen zullen mee vieren met hun vhp broeders en omgekeerd op 1julie 2015 als de vhp dat ook mee zal vieren met de blaka mangs,(creolen nengre)
  we zullen zien!!

  “““““““““““““`
  Bij onze bromkidjaripartij vieren wij de hele reutemeteut.  Maak melding

 6. Dat mensen in kolommen leven heeft te maken met talrijke zaken, overal ter wereld, oa
  geografisch
  werelddelen op zich
  landen, provincies

  etniciteit
  Creolen, Javanen, Marrons, enz

  geloof
  Roomskatholiek, Vrijzinnig, Hervormd, Jood, moslim, enz

  Opleding
  universiteit geschoolden, HBO-ers, enz

  afkomt
  Koning, keizers, president,

  vermogen/kan ook verder nader worden uitgewerkt
  rijken, armen

  politiek
  VVD, Christen Unie, extreem rechts, extreem links, midden, enz

  niets mis mee, dat mensen hun eigen achtergrond, cultuur, zeden en gewoonten, godsdienst, enz hebben.

  Je hebt ook mensen die gemengd zijn en die hebben al die elementen, godsdiensten, etniciteiten, enz, enz, enz.

  Eenheid in verscheidenheid is er en zo zal het ook zijn. Men is mens, Surinamers of wereldburger, al naar gelang hoe men zaken wil zien. Mensen en hun verschillen zijn er en dat maakt het ook zo mooi of soms niet door een deur kunnen. de kunst is hoe moeten ze wel door één deur.


  Maak melding

 7. Bij kwaku is het publiek juist heel erg divers. Ik zag veel meer Hindustanen en overigens vergeet niet dat Suriname juist eenheid in verscheidenheid is. Dat bepaalde mensen nog steeds onderscheid maken is, ja dat heb je overal of niet?
  Persoonlijk vind ik het knap dat deze groep ondanks al die mooie beloftes naar Suriname zijn gebracht, geruisloos aangepast hebben waar ook ter wereld. Het is een verrijking voor het land ook de andere bevolkingsgroepen natuurlijk, Mama Sranang is een goed voorbeeld hiervan.

  Tang boeng Hulde aan deze groep en heel Suriname.


  Maak melding

 8. Watt herdenken we precies? Wat we allemaal verloren hebben aan cultuur, kennis en levenswijze van onze voorouders of wat we nog behouden hebben?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.