Eerste TEDxParamariboWoman event in Suriname

0

PARAMARIBO, 31 mei – Afgelopen vrijdagavond werd het eerste TEDxParamariboWoman event gehouden in hotel Marriot. TEDx is een internationaal sprekersplatform met de slogan “Ideas worth spreading”. Het internationaal verkozen jaarthema stond in het teken van “Momentum” dat voor TEDxParamaribo Woman werd verwerkt tot een muzieknummer vervaardigd door Eddy van Braam.

Het team van TEDxParamaribo (FOTO’S: Karel Donk)

medewerkersted
De eerste spreker was Karin Refos die inging op het onderwerp Woman in Leadership. Hierbij gaf ze aan dat vrouwen in leiderschap nog veel te schaars zijn in Suriname. Zij heeft naast haar recente lobby voor meer vrouwen in de politiek binnenkort ook binnen het bestuur van de Kamer van Koophandel en fabrieken meer vrouwen te zien en is bereid hiervoor persoonlijk het initiatief te nemen.

Ruth Sinkeler, schrijver van het boek Sexy leiderschap gaf aan dat sexy niets te maken heeft met seks maar veel meer met de inzet van authentieke persoonlijke kracht.

Bharti Girjasing deelde hoe zij als gekleurde vrouw in Nederland ook veel vooroordelen tegenkwam en vaak harder moest werken om zichzelf te bewijzen. Deze positieve energie wil ze delen met andere vrouwen via haar hulporganisatie JIYA.

Arianne de Bye bracht een onverwachte en vaak humoristische wending met haar TED talk waarin ze uitgebreid inging over de opzet van haar innovatieve bio varkensfokkerij in ons land.

Henri Mac Donald is de Surinaaamse UN “He for she”, ambassadeur die opende met het ontroerende verhaal van zijn persoonlijke eenvoudige komaf. Zijn moeder heeft onder andere jarenlang de straten van Paramaribo gebezemd om haar gezin te onderhouden en nog tijdens haar leven meemaakte hoe haar zoon werd beëdigd tot diplomaat. Halverwege de avond werd het publiek verrast met de futuristische, kleurrijke en strakke designs van modellen gestoken in afval plastic, verknipte fiets-binnenbanden en hangmatten. De winnende Surinaamse fashion designers waren Regina Chin, Tifen Akobe, Mredith Joeroeja, Warda Marica en Cheryl Sanradji en Reshma Ramcharan. De Fashion Recycling Design Challenge stond onder supervisie van fashiondesgner Rem Ko en Jewelry designer Warda Marica.

De milieubewuste fashion design challenge werd gesponsord door de Staatsolie foundation.
Cynthia McLeod zorgde voor een hoogtepunt door de waargebeurde geschiedenis van Elisabeth Samson te vertellen als een spannende Surinaamse ’tori’. Hierbij werd Elisabeth samson geïntroduceerd aan het publiek als de eerste zwarte succesvolle Amerikaanse zakenvrouw. Een vrouw bovendien die in de zeventiende eeuw geen vrouwenrechten afwachtte maar haar eigen kansen creëerde en haar doelen bereikte.

Staatsolie afgevaardigde Iris Gilead feliciteerde de Jennifer van Braam organisator van TEDxParamaribo woman met de zeer succesvolle avond en gaf aan dat de Staatsolie Foundation zeker bereid is een vervolg TEDx event in ons land te ondersteunen. De enthousiaste TEDxParamaribo organizer Jennifer van Braam dankte tot slot de sprekers, design challenge contestanten, supervisors en het TEDxParamaribo Team voor hun vrijwillige medewerking aan het succesvolle eerste TEDxParamaribo Woman event in Suriname. Het bijzondere karakter van dit event was dat vrijwel simultaan TEDX Woman “Momentum” events wereldwijd in meer dan 150 verschillende plaatsen in 53 landen worden georganiseerd. Al deze TED talks worden, evenals de TEDxParamariboWoman Talks via internet toegevoegd aan het grote internationale publieke TED forum.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.