Cursus voor fietsenmakers in Suriname

22

De stichting Betuwe Wereldwijd uit Nederland heeft van 19 tot 28 mei een 8 daagse cursus voor fietsenmakers in Suriname verzorgd. De deelnemers zijn afkomstig van: Mr. Huber Stichting, Fietswerkplaats Stichting Unu Pikin, Sociale Werkplaats ‘Fietsen in Suriname’, Stichting WIN in Nieuw-Nickerie, en Fietswerkplaats ‘Surined’. Het project wordt voor 85% gesubsidieerd door de Nederlandse overheid via het Twinning programma ‘Suriname-Nederland’.

22 REACTIES

 1. Zelfs voor het maken van fietsen heeft Suriname de kennis van Nederland hard nodig. En maar blijven beweren dat Suriname Nederland niet nodig heeft. Ga maar na, Chinezen bouwen aan de infrastructuur, Indiërs en Nederlanders de rest. Suriname is afhankelijk van het buitenland en niet andersom.


  Maak melding

 2. Normaal staan ze alleen zo om een bakra heen als hij euros bij zich heeft, maar nee, nu willen ze kennis. Dat is een goed ding.

  Normaliter willen surinamers alleen geld van bakras, maar niet de kennis. (wegen & waterbouw)

  Suriname gaat vooruit. Rutte moet alleen nog het geld naar Su stopzetten, en sweetie sranang is volledig onafhankelijk.

  Zo kan Misiekaba snel een Dubai maken van dit land wat op de 9e plek staat qua globale armoede.

  Niet dat dat ooit gebeurt hoor, zolang er kaphries in Su wonen, maar goed, het geeft ‘hoop’ voor de trouwe paarse aanhang.


  Maak melding

 3. Zou ook goed zijn een cursus “hoe hou ik mijn omgeving schoon” en een cursus “hoe zorgen wij voor de veiligheid van fietsers”


  Maak melding

 4. =Alweer de Nederlanders lastigvallen voor een cursus fietsenmaker.
  Wat kunnen zij nog in Suriname?

  En maar steeds uitschelden op de Nederlanders dat ze hen niet nodig hebben?


  Maak melding

 5. Vroeger maakte ik mijn fiets zelf, ik had daarvoor geen expertise uit het buitenland nodig. Is het land zo vervallen dat ze dat nog geen eens meer kunnen.

  Aan Banaba,

  Over Dubai gesproken. Misikaba maakt een cruciale fout met zijn uitspraak Suriname wordt 2e Dubai!!!

  Wat hij niet weet is dat de mensen die daar wonen en WERKEN in Dubai niet op Misikaba lijken. Hoe wil hij van Suriname een 2e Dubai maken bosriwalla.???


  Maak melding

 6. @Bosray,

  Die fietsen van vroeger hadden geen versnellingen. Een achterwiel losmaken is moeilijker nu. Alles wordt zo gecompliceerd gemaakt dat de gewone man het niet meer zelf kan repareren. Gelukkig maken Chinezen nog simpele producten die en functioneel zijn en Chu met de hoed weinig kosten om te onderhouden. Waarom dan nog heel dure Westerse producten kopen?


  Maak melding

 7. @Bosray,

  Hoe wil hij van Suriname een tweede Dubai maken? Heel simpel. Haal 200.000 Chinezen naar Suriname en je zult het zien gebeuren.


  Maak melding

 8. Hoeveel mensen fietsen in Suri, netjes geregeld nl’ers onder mekaar. Politiek, overheid subsidie, nl bedrijf, nl dumpt oud fietsen in Su. Wat gaan jullie voor de mensen rekenen daar. Helden zijn jullie!


  Maak melding

 9. Straks heb je meer fietsenmakers dan fietsers in Suriname. Een fietsende Surinamer lijkt wel uit het museum te komen. De meeste fietsers zijn blank en hebben blond haar. Maar als de fietsen tegenwoordig uit China komen, is het de investering misschien wel waard.


  Maak melding

 10. Geloof me die witte mensen vinden het maar al te leuk om van die snoepreisjes te maken. Geweldige twinning projecten in samenwerking met Surinaamse organisaties. Zogenaamd trainingen, kennisoverdracht. Ze krijgen er flink voor betaald. De Surinaamse organisaties houden er niets aan over. Alles gaat in de consultant fee, reis- en verblijfkosten van die witmang zitten. Dus geef me een brik. Die witmang komt, die Suriname vraagt er niet om…


  Maak melding

 11. Waarom ontvluchten de chinezen China als asielzoekers overal ter wereld als China een afspiegeling is van Dubai???

  En fietsen van Chinese makelij is van eenmalig gebruik daarna weggooien niet meer te repareren. Immers in Europa heeft men ervaring met spullen made in China !!


  Maak melding

 12. @Marron miskaba,

  Chinezen verleggen thans de grenzen zoals de Europeanen dat hebben gedaan en terecht zijn gekomen in de VS, Oceanie en Zuid- en Latijns Amerika en Afrika. De motieven van beide groepen zijn identiek: betere economische vooruitzichten. Waarom zouden de Europeanen het wel mogen en de Chinezen niet?


  Maak melding

 13. Beste Marron miskaba,

  China is zowel een afspiegeling van Dubai als ook een afspiegeling van Afrika. Er zijn gebieden die heel erg ontwikkeld, rijk en modern zijn en er zijn nog veel gebieden die erg onderontwikkeld en achterlijk zijn. Uit deze gebieden komen de mensen die het liefst in het buitenland hun heil zoeken, maar ook mensen die meer vrijheid zoeken om zich vrijelijk te kunnen uiten zoeken hun heil in het buitenland. Omdat de kloof tussen armen en rijken zo groot is, is het gevaarlijk om de rijken maar te laten pronken met hun rijkdom. Dit zou de armen op hun ziel trappen en opstanden kunnen veroorzaken, vandaar dus dat niet iedereen zich in alles vrijelijk mag uiten. Worden de verschillen in levensstandaard kleiner, dan kan het wel, maar nu nog niet.
  Veel produkten van China zij inderdaad niet van topkwaliteit. Maar dat komt door de vraag van de afnemers. De meesten zoeken niet naar producten van topkwaliteit omdat dat duur zou zijn en haast niet te verkopen zou zijn aan hun klanten. Daar waar de afnemers producten van topkwaliteit willen, krijgen ze die ook. Alleen zijn deze dan flink duurder en kunnen niet betaald worden door de gewone man in veel landen. China produceert voor heel de wereld, dus vnl voor heel veel arme mensen uit de ontwikkelingslanden. Je kan bij deze mensen niet aankomen met kwalitatief dure spullen. Hoe moeten zij dat betalen? Dank zij China kunnen ze zich tenminste iets goedkopers veroorloven.


  Maak melding

 14. @Wortu, vanwaar de haat jegens de witte mensen. En waarvoor heeft de Surinamer flink betaald ? Voor welke diensten ? De Surinamer betaalt niet graag en wil alles het liefst op de pof of gratis. Dus je klets als een oud vrouwtje die haar eigen puf opsnuift.


  Maak melding

 15. @Jan Willem,

  @wortu heeft toch gelijk? Van al het geld dat voor goede doelen wordt opgehaald, gaat minimaal 60% op aan personeelskosten enz. Men weet zich goed te vermaken met dat geld, dat niet voor hen bedoeld was.
  Blanken houden heel erg van gratis. Als een rat ruiken ze altijd waar er gratis te eten valt (feestjes en zo) of organiseren ze zulke feestjes zelf en zijn er niet weg te slaan.
  Ze proberen allochtonen ook altijd te paaien om iets lekkers uit de eigen keuken voor hen te bereiden. Uiteraard voor niets.
  Durf je dit, wat iedereen wel herkent, te ontkennen?


  Maak melding

 16. @Jan Willem

  En jij hebt Suriname hard nodig om uiting te kunnen geven aan je debieliteit. zonder Suriname was jij een eenzame oude man zonder een beetje aandacht. Fietsum drin ouwe rukker.


  Maak melding

 17. @Jan Willem, haat? Realiteit…
  Je leest blijkbaar net zoals je schrijft, willekeur. Wat ik aangeef is dat de Nederlander projecten opstart. Helaas kunnen ze deze projecten niet zonder tussenkomst van de Surinaamse organisaties opstarten. Maar desondanks weten ze de begroting zodanig op te maken dat zij alles opstrijken. Het geld komt dus niet terecht waar het moet komen. Wees reëel, Jan Willem, het gaat om geld.
  Het poffen en gratis halen van wat dan ook is ons aangeleerd. Ga eens voor grap naar Turkije. Daar worden de Nederlanders al gekscherend “kijken kijken maar niet kopen” genoemd. Altijd voor een duppie op de eerste rang.


  Maak melding

 18. Eindelijk positief nieuws uit Nederland fijn dat mensen het vak fietsenmaker kunnen leren door Nederlandse instructeurs .Ik hoop dat er meer uit Nederland komt.Maar er is meer zelf ben ik milieudeskundige en heb via onze stichting veel gedaan en
  om technisch ingewikkelde zaken helpen op te lossen.
  Leo Snel http://www.encistop.nl


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.