Suriname moet financiering politieke partijen regelen

6

PARAMARIBO, 27 mei – De manier waarop politieke partijen in Suriname aan hun geld komen, moet worden geregeld. Dit zegt Irene Klinger, hoofd van de waarnemersmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS. Er zijn niet echt calamiteiten waargenomen tijdens het verloop van de algemene verkiezingen.

De financiering van de politieke partijen verloopt te zeer in een waas van geheimzinnigheid. Hier en daar zijn er geluiden over donaties van zakenlui. Ook wordt wel eens gezegd dat er met publiek geld wordt gerommeld. Klinger vindt het daarom raadzaam voor Suriname om duidelijke regelgeving in te voeren. De mogelijkheid moet worden bekeken om alle politieke partijen te laten financieren door de overheid.

Volgens Klinger moet ook gekeken worden naar de verdeling van parlementszetels over de verschillende districten. Zoals die verdeling nu is, geeft dat makkelijk reden tot ontevredenheid. In de dunbevolkte districten is het relatief veel makkelijker aan een parlementszetel komen. In Paramaribo bijvoorbeeld moeten minimaal zesduizend stemmen worden gehaald. In Coronie kan worden volstaan met nog geen duizend.


6 REACTIES

 1. Lijkt mij een zeer zinvol idee om de financiering van partijen en verkiezingen transparant te maken.

  Daarnaast zal het kiesstelsel eerlijk gemaakt moeten worden. Hoe is het denkbaar dat een partij als Palu met 1.700 stemmen een zetel heeft weten te veroveren omdat de kiesdeler in Coronie zo laag is dat ongeveer 440 stemmen genoeg zijn voor een zetel in de assemble.
  Paal gaat weer 5 jaar een enorm inkomen genieten dankzij ruim 400 familie leden en vrienden.

  DOE haalt 6 maal meer stemmen en heeft slechts 1 zetel.
  V7 en AC hebben ruim 5.200 stemmen nodig voor een zetel terwijl de NDP (voordeel van de grootste) slechts 4.400 stemmen nodig heeft voor een Assemblee zetel.

  Bij een evenredige verdeling zou het er heel anders uit zien.


  Maak melding

 2. Mijn cruciale fenomenale raad aan V.H.P. en Combinatie V7 zijn Bedachtzaam,puntig en gepeperd blijven want de zeer vertraagde tellingen van de afgelopen verkiezing zijn in 1 dauwachtige bedekking zich afgespeeld!Jerry Miranda kan relatief meer particulariseren over het bedrog en woekeren,hiervoor had deze Gast heel veel animo als het ware!Er moet zeker alsnog scalair geanalyseerd worden!!!Wantie deng yankees ne srebie ook tu!

  V.H.P. na soso lobie nanga bless!!!


  Maak melding

 3. Transparantie…Niets mis mee!
  De schimmigheid van veel zaken in Su die in achterkamers geregeld worden, moeten aan het licht gehouden worden.


  Maak melding

 4. Een geheel nieuw politiek systeem is nodig. Hoe kan NDP een meerderheid van zetels hebben met 40% van de stemmen?

  *Suriname moet een Senaat (1 zetel per district) en een Tweede Kamer creeren, gebaseerd op aantal stemmen. Senatoren horen een absolute meerderheid te krijgen >50% van de stemmen om gekozen te worden, desnoods zullen er dan 2 verkiezingsronden moeten worden gehouden.
  * Een relatief hoge kiesdrempel voor te Tweede Kamer om te verkomen dat kleine partijen de sleutel in handen hebben en dus chanteren.
  *Zetelverdeling in de Tweede Kamer moet puur gebaseerd zijn op aantal stemmen die een kandidaat krijgt op landelijk niveau dus niet meer per district. Elke partij stelt een kandidaat voor per kiesdistrict. Dus geen gesloten lijsten meer.
  * Zowel Senatoren als Tweede Kamerleden dienen samen te zitten in DNA. Dus ze gaan niet apart stemmen wat alleen voor vertraging zorgt.
  *Suriname moet terug naar het systeem van voor de coup waar men een president had en een premier. De premier hoort dan door een meerderheid van de DNA gekozen te worden, en de president via verkiezingen waarbij >50% van de stemmen nodig zijn. Macht ligt voornamelijk bij de premier en de president heeft controle over leger en buitenlandse relaties.
  * Etnische partijen horen bij wet verboden te worden, politieke partijen moeten een spiegel van de Surinaamse samenleving zijn.
  *Herinrichting van de districten waarbij Sipaliwini word verdeeld onder de noordelijke, meer ontwikkelde districten.
  * Decentralisatie waarbij de nieuwe districten regionale verkiezingen organiseren en burgemeesters, districtsraden, en districtscommisarissen direct gekozen worden. Daarnaast kan men locale belastingen opheven en zijn de districten verantwoordellijk voor woningbouw, stedenbouw en locale infrastructuur.
  * Regionale verkiezingen en nationale verkiezingen moeten op verschillende datums gehouden worden, bv 1 jaar verschil.
  * Coalities en samenwerkingsverbanden voor de verkiezingen moeten verboden worden, dit zal ervoor zorgen dat als men zetels wilt maximaliseren, of voorbij de hoge kiesdrempel willen komen, partijen moeten fuseren.
  *Transparentie in de leiding en financien van partijen hoort in de wet vastgelegd te worden.

  Dit is een droom, maar ik hoop dat we op een dag daadwerlijk onze koloniaale systeem van ons afgooien en werkelijk moderniseren. En niet tevreden zijn met een liedje “volkspresident en geen koloniale president”, een leus met 0% inhoud. In de tussentijd is het Surinaamse politieke systeem sinds de afschaffing van de slavernij nauwelijks veranderd.


  Maak melding

 5. Het kiesstelsel van Suriname is door een racist bedacht.
  Elk land heeft minderheden. Gewoon een landelijke telling en geen bevoorrechte telling aan minderheden. Het systeem heeft nooit gewerkt en zal ook nooit werken het is een klote zooi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.